Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:116, Did:0, useCase: 3

1. līgas apskats. Vidusmēra komandas.

Miķelis Osis
Miķelis Osis @MikelisO

1. līgas apskats. Vidusmēra komandas.
Foto: Ivars Veiliņš, www.jelgavasvestnesis.lv

Sportacentrs.com turpina atskatīties uz aizvadīto Latvijas čempionātu 1. līgā. Apskata otrajā daļā iepazīstinām lasītājus ar četrām komandām, kas šosezon ierindojās no 7. līdz 11. vietai.

Kā jau pēdējos gados ierasts, Sportacentrs.com aktīvi atspoguļo notikumus ne tikai LMT Virslīgā jeb Latvijas spēcīgākajā futbola līgā, bet arī 1. līgas čempionātā. 2009. gada sezona ir beigusies, un nu ir pienācis laiks, lai komandas varētu objektīvi atskatīties uz aizvadīto futbola gadu. Kā ierasts, izvērtējot aizvadīto sezonu, vārdu dodam katras komandas pārstāvim, jo tieši viņi visobjektīvāk ir spējīgi novērtēt, cik labs un spēkiem atbilstošs bijis komandas sniegums šogad.

Apskata pirmajā daļā rakstījām par turnīra pastarīšiem – Jūrmalas "Spartaku", "Preiļu BJSS", kā arī "JRC/JRSS Jēkabpils". Savukārt apskata otrajā daļā domas par aizvadīto sezonu izsaka čempionāta vidusmēra komandas – tās, kas ieņēma vietas no 7. līdz 11 – Ķekavas "Auda" (kluba prezidents Juris Gorkšs gan atteicās no komentāriem), "Skonto-2", "Tukums-2000" un "Valmieras FK/LFKA". Savukārt par Daugavpils "Daugavu" lasīt varēsiet kādā no nākamajām apskata daļām, jo Sportacentrs.com līdz šim neizdevās sazināties ar daugavpiliešu galveno treneri Kirilu Kurbatovu. Apskata trešajā daļā, kura būs pieejama drīzumā, varēsiet lasīt par trim komandām, kurām nedaudz pietrūka, lai iesaistītos cīņā par medaļām – tātad klubi, kas ierindojās no 3. līdz 6. vietai.

Katras komandas pārstāvim tika lūgts atbildēt uz jautājumiem par trim dažādām tēmām:
1. Savas komandas sniegums (veiksmes, neveiksmes, iemesli, cerības, labākais komandas spēlētājs šosezon utt.);
2. Čempionāta ritējums kopumā (vietu sadalījums, turnīra organizācija utt.);
3. Komandas un visas līgas iespējamā nākotne (plāni, cerības, ieteikumi utt.).

7. vieta. FK Auda

Kluba prezidents Juris Gorkšs komentēt aizvadīto sezonu atteicās Sportacentrs.com nesen ievietotā lietotāja viedokļa dēļ, taču aicināja iepazīties ar 2009. gada sezonas kopsavilkumu, kas pieejams "Audas" mājas lapā.

"Auda" labāku sniegumu sāka demonstrēt otrajā sezonas pusē (Foto: Ivars Veiliņš, www.jelgavasvestnesis.lv)

8. vieta. Skonto FC-2

Uz jautājumiem atbildēja komandas galvenais treneris Vladimirs Beškarevs.
1. Domāju, ka 8. vieta pilnībā atbilst mūsu spēkiem. No Virslīgas spēlētājiem dabūjām tikai tos, kuriem bija vajadzīga spēļu prakse – vārtsargs, aizsargi – kā Gaiļus un Petrenko. Pēdējās spēlēs izcīnījām vairākas uzvaras, un bija tikai viens zaudējums pēdējos divos mēnešos. Man patika, ka vairāki jaunie spēlētāji, kas dzimuši 1992. gadā, kā arī divi no 1993. gada – Maksimenko un Stuglis – pamēģināja spēlēt "Skonto" dublieros. Stuglis pēdējā mačā arī guva vārtus. Visi tie jaunie, kas netiek spēlēt "Skonto" pamatkomandā vai "Olimpā", pamēģināja spēkus 1. līgā. Nezinu gan, vai viņi būs kādam vajadzīgi turpmāk – to rādīs laiks. Esmu apmierināts ar to, ko sasniedzām ar esošo sastāvu. Sezona vērtējama ar plusa zīmi.

Es gan nebiju klāt pilnīgi visās spēlēs. Kurus spēlētājus varētu izcelt? Ļoti labi nospēlēja vārtsargs Vitālijs Artjomenko, kapteinis Sergejs Šutovs, arī Armands Prutāns. Pēdējā laikā patika arī daži pavisam jaunie spēlētāji, taču dažiem jākļūst disciplinētākiem un vēl jātiek skaidrībā, ko viņi grib sasniegt.

2. Organizācijas ziņā viss bija kārtībā, spēļu kalendārs bija pietiekami stabils. Šis tas varbūt būtu sakāms par tiesnešiem, taču par to nemēdzu diskutēt – kā viņi tiesā, mani jāapmierina. Tas nav galvenais. Man patika spēles pret "Jelgavu", kur valda sportiska situācija – līdzjutēji, pēcspēles preses konference utt. Sākumā jau domāju, ka "Jaunība" un "Jelgavu" būs galvenie kandidāti uz Virslīgu. Cerēju arī uz "Mettu", bet šogad tās rezultāti nebija tik labi kā agrāk.

Piecas, sešas komandas tiešām atbildēja 1. līgas līmenim. Dažas komandas – lai neapvainojas – kā "Jēkabpils", "Preiļi" bija mazliet sliktākas par citiem. Vēlme šīm komandām bija, diemžēl pietrūka meistarības, sastāvs neatbilda 1. līgai. Godīgi sakot, varu teikt, ka arī mūsu komandā visi neatbilda vajadzīgam līmenim, taču viņi dabūja savu vietu un, manuprāt, arī labu spēli, kas apmierināja.

3. Par nākamo sezonu neko nevaru vēl pateikt. Nezinu, kā būs ar dublieriem un 1. līgu. Šobrīd spēlētāji ir atpūtā. Pieteikums 1. līgai jau ir jāiesniedz tikai nākamgad, iespējams, ka tikai tad arī būs skaidrība. 1. līgā, domāju, ka spēlēsim, bet kā – nezinu. Kā jau zināt, "Skonto" ir jauns galvenais treneris – viņš pateiks savas vēlmes, un tad viss būs skaidrs. Janvārī varētu būt kaut kas konkrētāks.

"Skonto-2" jaunie futbolisti stabili turējās turnīra tabulas vidusdaļā (Foto: Ivars Veiliņš, www.jelgavasvestnesis.lv)

9. vieta. FC Daugava

Ar komandas galveno treneri Kirilu Kurbatovu sazināties vēl nav izdevies, tāpēc par "Daugavu" varēsiet lasīt kādā no apskata nākamajām daļām.

10. vieta. FK Tukums-2000/TSS

Uz jautājumiem atbildēja komandas galvenais treneris Artjoms Grudcins.
1. Bijām izvirzījuši uzdevumu tikt desmitniekā – tas it kā tika izpildīts. Sezonu sākām ar vienu sastāvu, domājām, ka varam tikt pat augstāk. Tomēr drīz vien Aizgrāvis aizgāja uz "Tranzītu", Kozačuks aizbrauca uz Azerbaidžānu, traumu guva Dišlers, un komanda sāka buksēt. Jaunie tādu līmeni nevar noturēt – sezonas beigās gan mazliet attapāmies. Uzdevums ir izpildīts. Kopumā sezonu vērtēju ar plusa zīmi. Pozitīvi, ka daudz dabūja spēlēt jauni spēlētāji – pārsvarā tie, kas spēlē U-18 un ir 1992. gadā dzimušie. Tādi parasti laukumā bija vismaz pieci – nākamgad viņi jau būs pieredzējušāki. Negatīvi, ka neizdevās noturēt sastāvu – neesam pret kāda iešanu prom, bet gadījās arī tā, ka tie, kas solīja spēlēt, ne vienmēr finansiālo apstākļu dēļ tika uz spēlēm, līdz ar to sastāvs sezonas vidū mainījās.

Labākie spēlētāji – pagaidām tie ir pieredzējušie spēlētāji – Vjačeslavs Kondakovs, kurš pievienojās sezonas vidū, Andris Ķere un Sandris Linbergs. Pirmie divi nosauktie ir vieni no rezultatīvākajiem 1. līgā.

2. Spilgtu līderu nebija – likumsakarīgi vinnēja "Jelgava", kam ir pieredzējuši spēlētāji 1. līgas līmenim. Arī "Jaunība" likumsakarīgi ieņēma 2. vietu. Abām komandām vēlu veiksmi Virslīgā! Redzu, ka progresē "Metta", bet pārējās komandas, mūs ieskaitot, pagaidām tā kā buksē uz vietas. Vietu sadalījumā nekas nepārsteidza.

Līmenis ir mazliet izlīdzinājies, jo nav tik vāju komandu kā viena bija iepriekšējā gadā, bet nav arī tik stipru kā "Blāzma" vai "Tranzīts" pirms pāris gadiem. Pēc tām komandām neviena tik profesionāla vēl nav bijusi – ne "Jelgava", ne "Jaunība". Par organizācijas līmeni – kopumā viss apmierina. Negribētos gan tik lielu dalības maksu šajos krīzes laikos, jo to naudu ir grūti savākt. Nākamgad LFF varētu šajā ziņā nākt pretī klubiem.

3. Būtībā viss paliek bez izmaiņām. Cerams, ka ziemā pastrādāsim ar spēlētājiem un sponsoriem – kaut kam jāpavirzās uz priekšu. Šobrīd spēlētāji ir palaisti atpūtā – jaunie sāks trenēties decembra sākumā, janvārī pievienosies pieaugušie. Šobrīd cits spēlē futzālu, cits vienkārši atpūšas. Par finansiālo situāciju – nevar jau saprast, kā būs. 1. līgā jau spēlēsim, bet kāda būs situācija ar naudu – tas baida.

Domāju, ka daudz nekas nemainīsies arī 1. līgā kopumā. Būs komandas, kas tieksies uz Virslīgu, būs tādas, kas cīnīsies, lai neizkristu. Būs arī vidusmēra komandas – viss atkarīgs no tā, kā komandas gatavosies.

Artjoms Grudcins turpina audzināt perspektīvo Tukuma futbolistu paaudzi (Foto: Ivars Veiliņš, www.jelgavasvestnesis.lv)

11. vieta. Valmiera FK/LFKA

Uz jautājumiem atbildēja kluba prezidents Aleksejs Loginovs.
1. Komandas sniegumu man ir diezgan grūti izvērtēt, jo tikai no septembra beigām esmu kluba valdes priekšsēdētājs. Par šo jautājumu bija jārunā tieši trenerim [komandas treneris Romans Sidorovs sezonu vērtēt nevēlējās, vien pateicoties puišiem par to, ka sezona vispār nospēlēta līdz galam – aut.]. Mans vērtējums – sezona tika aizvadīta ļoti, ļoti vāji. Galvenokārt tāpēc, ka viena puse trenējas Valmierā, otra – Rīgā. Bija arī problēmas ar finansēm, kas ietekmēja rezultātu. Puišiem neko nevar pārmest – viņi trenējās un spēlēja. Tomēr ļoti slikti ir tas, ka bijušais kluba prezidents mūs atstāja maijā, līdz ar to komanda spēlēja bez vadības. Kāpēc tik ilgi tā notika – nevaru atbildēt.

Par komandas labākajiem spēlētājiem šosezon – no jaunajiem tas ir Mārcis Ērglis, 1992. gadā dzimis un ir arī Latvijas jaunatnes izlases dalībnieks. No pārējiem – aizsargs Inguss Makovskis nospēlēja ļoti labi, jāizceļ Artūrs Pallo, kuram gan diemžēl bija smaga trauma sezonas vidū, kā arī vārtsargs Ingus Ķirsis - izcelšu šos četrus futbolistus.

2. Dažām komandām ir problēmas sakarā ar ekonomisko krīzi Latvijā, taču kopumā uzskatu, ka čempionāta organizācijas līmenis bija ļoti labs, viss bija kārtībā. Sportiskais līmenis – šogad intriga saglabājās līdz beigām, trīs-četras komandas tēmēja uz Virslīgu, kas arī paceļ līgas līmeni. Pirms pāris gadiem bija viena vai divas komandas, kas jau no sākuma atrāvās no pārējiem, un intrigas nebija.

"Jelgava" uzvarēja pelnīti. Komanda 2004. gadā finišēja 11. vietā, pagājuši pieci gadi – ar katru komanda kāpa arvien augstāk un augstāk. Piecu gadu laikā ar treneri Kazakeviču komanda 1. vietu arī dabūjusi. Par citām komandām neko īpašu pateikt nevaru.

3. Cerība ir tikai viena – ka spēlēsim 1. līgā. Par mērķiem pagaidām neko teikt negribu. Izskatās, ka spēlēsim 1. līgā, jo nevar būt, ka Valmierā nebūs futbola komandas. Tomēr domāju, ka mainīsies kaut kas– pirmkārt, treneru sastāvs. Otrkārt, spēlētāji – vadībai ir doma, ka jādod iespēja 1. līgā spēlēt vietējiem futbolistiem, iztiekot bez Rīgas atbalsta. Cik stipra līdz ar to būs komanda – tas atkarīgs no treneru sastāva, kurš strādās ar komandu. Viss ir atkarīgs no treniņiem. Tagad ir pēcsezonas pauze – decembra vidū, domāju, sāksies treniņi.

"Valmiera FK/LFKA" šo sezonu aizvadīja visai vāji (Foto: Ivars Veiliņš, www.jelgavasvestnesis.lv)

Turnīra tabula

VKomandaSUNZGV:ZVP
1.FK Jelgava26195257:2062
2.FK Jaunība26186259:2460
3.SK Liepājas Metalurgs-226182665:2956
4.FC Jūrmala26155646:1850
5.FK Kauguri/PBLC26146666:4048
6.FS METTA/LU26136747:1945
7.FK Auda26107945:3337
8.Skonto FC-2261041236:3834
9.FC Daugava26971038:4334
10.FK Tukums-2000/TSS26831542:5527
11.Valmiera FK/LFKA26651526:5123
12.FK Spartaks26422026:7114
13.Preiļu BJSS26251926:8711
14.JRC/JRSS Jēkabpils26251925:7611

Rezultatīvākie spēlētāji

VietaSpēlētājsKomandaVārti
1.Igors AvanesovsFK Kauguri/PBLC24
2.Niks SavaļnieksFK Jaunība20
3.Aleksandrs GospodarjovsJRC/JRSS Jēkabpils13
Vjačeslavs KondakovsFK Tukums-2000/TSS13
Andris ĶereFK Tukums-2000/TSS13
6.Valērijs RedjkoFK Jelgava11
7.Kārlis KinderēvičsFK Jelgava9
Raivo KalniņšSK Liepājas metalurgs-29
Kalvis GrāverisFS METTA/LU9
Dmitrijs KuļikovsFK Jaunība9

  -2 [+] [-]

, 2009-11-23 16:43, pirms 14 gadiem
Audas majaslapa labs apskats!

  +3 [+] [-]

, 2009-11-23 17:06, pirms 14 gadiem
Kluba prezidents Juris Gorkšs komentēt aizvadīto sezonu atteicās Sportacentrs.com nesen ievietotā lietotāja viedokļa dēļ, taču aicināja iepazīties ar 2009. gada sezonas kopsavilkumu, kas pieejams "Audas" mājas lapā.

Kur šo viedokli var atrast?

  -1 [+] [-]

, 2009-11-23 18:13, pirms 14 gadiem
Valmierai vecās FKV formas?

  +7 [+] [-]

, 2009-11-23 18:27, pirms 14 gadiem
Gribētu atbalstīt iepriekšējā apskatā publicēto Sp. Melkumjana viedokli, ka pavasarī 1. līgu vajadzētu sākt mazliet agrāk, jau aprīlī -- vismaz aprīļa pēdējā nedēļā, nevis maijā --, jo tad skatītāji ir noilgojušies pēc futbola.

  +3 [+] [-]

, 2009-11-23 18:34, pirms 14 gadiem
Jogurts rakstīja: Kluba prezidents Juris Gorkšs komentēt aizvadīto sezonu atteicās Sportacentrs.com nesen ievietotā lietotāja viedokļa dēļ, taču aicināja iepazīties ar 2009. gada sezonas kopsavilkumu, kas pieejams "Audas" mājas lapā.

Kur šo viedokli var atrast?
sportacentrs.com
Из-за мнения ОДНОГО пользователя отказываться комментировать проведанный сезон в Чемпионате страны по футболу? Наверное авторитетное очень мнение...

  +1 [+] [-]

, 2009-11-23 18:49, pirms 14 gadiem
"Jelgava" uzvarēja pelnīti. Komanda 2004. gadā finišēja 11. vietā, pagājuši pieci gadi – ar katru komanda kāpa arvien augstāk un augstāk. Piecu gadu laikā ar treneri Kazakeviču komanda 1. vietu arī dabūjusi.

Varbūt Valmiera un Tukums 2010.-2015. gados arī būs Virslīgā!
Slēpts komentārs: lai_dzivo_futbols

  -1 [+] [-]

, 2009-11-23 21:57, pirms 14 gadiem
Diemžēl mazajām pilsētām (Tukums, Kuldīga, Jēkabpils, Preiļi utt.) virslīgā iekļūt ir neiespējami. Ja nu vienīgi parādās liela nauda (sponsori) un spēlē viesspēlētāji, kā tas agrāk bija Brocēnu Startā 1995. un 1996.gadā. Starp citu 1991.,1992. gadā virslīgā spēlēja Brocēnu Starts un Ilūkstes Dilar (1991. Ilūkstes Vārpa-Dilar). Spriediet paši, kopš Latvijas neatkarības atgūšanas neviena cita mazpilsētas komanda nav izcīnījusi tiesības spēlēt Latvijas augstākajā līgā.

     [+] [-]

, 2009-11-27 22:43, pirms 14 gadiem
conti rakstīja: Diemžēl mazajām pilsētām (Tukums, Kuldīga, Jēkabpils, Preiļi utt.) virslīgā iekļūt ir neiespējami. Ja nu vienīgi parādās liela nauda (sponsori) un spēlē viesspēlētāji, kā tas agrāk bija Brocēnu Startā 1995. un 1996.gadā. Starp citu 1991.,1992. gadā virslīgā spēlēja Brocēnu Starts un Ilūkstes Dilar (1991. Ilūkstes Vārpa-Dilar). Spriediet paši, kopš Latvijas neatkarības atgūšanas neviena cita mazpilsētas komanda nav izcīnījusi tiesības spēlēt Latvijas augstākajā līgā.
Ilūkste- Zibens Zemessardze