Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2, Did:0, useCase: 3

LIELAIS GALDS: MANČESTERAS DERBIJS- KĀ VĒRTS?

LIELAIS GALDS: MANČESTERAS DERBIJS- KĀ VĒRTS?
City šefs Mubaraks- viens no aktīvākajiem mūsdienu naudas tērēšanas sacīkšu dalībniekiem futbolā. Cik ilgi?

B

Labvakar!

Šoreiz dārgos lasītājus Lielā Galda eksperti vēlas iepazīstināt ar pilnīgu fiasko rakstu un viedokli. Viedokli, kuru neatbalstīs gandrīz neviens, jo tas nav moderni. Korporatīvajā saimē un pasaules kārtībā iekārtotais latvietis, kurš ir korporatīvās saimes barots ik dienu, vienkārši nespēj pieņemt šādu viedokli.

Tomēr orientēsim savu redzējumu uz muļķīšiem, kuriem varbūt ir līdzīgas domas.

Šonedēļ bija milzīgs prieks par skotu/īru klubu Celtic, kuram izdevās pārvarēt ČL grupas fāzi. Klubs saņēma apsveikumus no visas pasaules un atzinību par paveikto. Zīmīgs citāts no Daily Mirror, kurs lielā mērā izsaka to, kāpēc dažiem "muļķīšiem" vēl patīk šāds klubs:

"Here is a real team representing a real club with a history and standing that has nothing at all to do with a stranger’s billions". (lieliskais raksts ir šeit- Brian Reade column: Why Celtic's Champions... ).

Šodien pārkarsušie prāti pat Latvija beidzot pagriezīs skatu futbola virzienā- ka neka viens no naudīgākajiem pasākumiem, būs zvaigznes, būs spozme- Mančesteras derbijs.

Lielais Galds uzskata, ka "Lielais" klubu futbols šobrīd pārdzīvo ļoti grūtus laikus (no mūsu pozīcijām skatoties tā ir reāla krīze, taču tas ir subjektīvs redzējums un 99% tā neuzskata), būs interesanti redzēt, kā tas viss turpināsies, beigsies, mainīsies. Pagaidām cilvēki visur joprojām dzīvo līdzi saviem lielajiem klubiem, priecājas par to, ka kārtējais bagātnieks nopērk klubu (daudzi pat cer un gaida, kad kāds aziātu, krievu miljardieris vai tuvo austrumu naftas šeihs "mūs nopirks") un tad var atļauties nopirkt kādu silvu, ronaldo/u, diarru vai toure.

Daudzi lielie un ne tikai lielie klubi, mūsu izpratnē, tiek izvaroti. Joprojām neesam sapratuši, kā, piemēram, ManCity, Chelsea, Arsenal fani spēj iet līdzi tām pārmaiņām, kas notikušas viņu klubos- sveši īpašnieki bez sapratnes un intereses futbolā, gandrīz pilnīga vietējo spēlētāju aizvietošana ar svešu valstu "stāriem", treneri no pilnīgi citas vides un futbola, citas izpratnes par tajā notiekošo (Vengers, Mančīnī, Benitezs, pirms tam Di Matteo, Boašs, Grants, Skolari, Mouriņjo un visi pārējie). Futbola globalizācija un naudas koncentrācija, kosmopolītisms īpaši skāris it kā konservatīvo Angliju, bet var redzēt "uzbrukumus" arī citur- PSG, Malaga. Par Krieviju nemaz nerunājot. Negribas ticēt, ka tas varētu ilgi apmierināt līdzjutējus. Domājams, ka jau tagad daudzi to izsver, pārdomā.

"Lielais klubu futbols" jau kļuvis par bagātnieku izpriecu, kuru var salīdzināt ar zirgu skriešanās sacīkstēm- sanāk šeihi, amīšu miljardieri un krievu oligarhi tribīnēs un tad priecājās, kā viņu dārgie zirgi skrienas- kurš bagātāks, tam lielākas izredzes ar laiku, grūžot naudu zirgu iegādē, cerēt uz labiem panākumiem. Tā tiek apmierināts mūžam nepiesātināmo bagātnieku ego.

Lielajiem klubiem arvien mazāk kopīga paliek ar nāciju, kluba vēsturiskajiem faniem, identitāti, izcelšanās iemesliem, saknēm. Dažu gadu laikā tiek sagandēts 100-150 gadu laikā būvētais un veidotais. Lielais Galds spiests atzīt, ka šīsdienas Mančesteras derbijs nekādas emocijas vairs neizraisa, ja salīdzina ar laiku kaut vai pirms 10 gadiem. Tad jau daudz vairāk var gaidīt no Dandī pilsētas derbija Skotijā. Jo tur daudz mazāk sacentīsies nauda, daudz vairāk- emocijas.

Vai Maikons, Nasri, Aguero, Yaya Toure, Tevezs, Balotelli, menedžeris Mančīnī un prezidents Mubaraks kaut ko saprot un interesējas par britu futbola vēsturi? Ko viņiem tā nozīmē? MU pusē gan tas kosmopolītisms nav tā iesūcies, bet tomēr. Sastāvs vēl nav zinams, taču orientējoši City sastāvā šodien paredzami divi briti (Hārts un Barijs), seši spēlētāji no citiem kontinentiem.

Vēl tikai 2006/07. gada sezonā šī kluba prezidents bija Džons Vardls, komandas treneris Stjuarts Pīrss, kapteinis īrs Ričards Danns, labākais vārtu guvējs anglis Džoijs Bārtons, Bez minētajiem galvenie starta 11-nieka spēlētāji bija angļi Nikijs Vīvers, Mika Ričards, Stīvens Dzordans, Trevors Sinklers, Dariušs Vassels, īrs Stīvens Airlends. Un tam klāt veselīga, mērena ne-zvaigžņota viesspēlētāju deva no Eiropas- Silviens Distēns, Bernardo Korradī un Georgios Samaras. Viss. Un šāda komanda varēja izraisīt simpātijas.

Lielais galds lieliski atceras 90-to gadu Čempionu līgu, kur lietas bija pilnīgi savādākas. Naudas turbokoncentrācija šobrīd par ČL titulu ļauj reāli sapņot kādiem 6-8 klubiem- 2 spāņi, 1 vācietis, parasti 2-3 angļu klubi, varbūt vēl kāds itālis. Bet kurš šodien spēj noticēt, ka 1992/93.gada ČL fināla astotnieku veidoja franču Marseille, skotu Rangers, beļģu Brugge, krievu CSKA, itāļu Milan, portugāļu Porto, zviedru Goteborg un nīderlandiešu PSV Eindhoven? Līgu vinnēja Marseille. Vēl pēc gada 8-niekā bija Monaco, Spartak, Galatasaray, Werder un Anderlecht. 1994/95.g. astotniekā parādās Splitas Hajduk, Benfica un Ajax. Joprojām Final-8 spēlē zviedru Goteborg. Ajax vinnē ČL. Fantastika.

Nemaz nerunāsim par 1967.gadu, kad Celtic vinnēja Čempionu kausu. Fenomenālais fakts par šo komandu: "All but one member of the 15 man squad were born within 10 miles of Celtic Park Glasgow".

Lielais Galds tic, ka arī lielo klubu futbolā laika gaitā jānotiek kaut kam līdzīgam kā ar "treknajiem gadiem" Latvijā- vienu brīdi visi sarīsies un pārēdīsies kaut kādu mistisku spozmi bez spēcīga, fundamentāla seguma un tad būs laiks atraugāties, pārdomāt dzīvi un paskatīties atpakaļ, sak, kādi muļķīši bijām. Un visi mubaraki un abramoviči būs aizlaidušies un uzpumpētais burbulis bagātnieku iepirkšanās sacīkstē būs pārsprādzis.

Un atkal gribas pieminēt šaja sakara Celtic klubu. Celtic šajā komerciālajā sacīkstē veiksmīgi spējusi palikt malā Zināms gan, ka savulaik mēģinājumi "no ārienes" (Japanas) pirkt klubu ir bijuši, bet Celtic komūna šādos brīžos ļoti stingri iestājusies par kluba saglabāšanu savējo rokās.

Un tāpēc jo īpašs ir prieks, ka šāda komanda ar spēlētāju kopējo tirgus vērtību 15 miljonu mārciņu apmērā tikusi ārā uz 1/8 finālu, bet ManCity ar 400 miljonu squad, bet Chelsea ar 300 miljonu squad ir "uz redzēsanos".

Lielais Galds šodien ar lielāku interesi noskatīsies "muļķīšiem" domātās lietas, kurās saglabājusies vairāk sirds, mazāk naudas - Dundee FC- Dundee United, St.Etienne-Lyon, kas ir senākais lielais franču derbijs. Priekšroka pār Mančesteras derbiju arī WestHam spelei un Everton cīniņam pret Totenhemu.

Ar cieņu pret mulķīšiem,

Bimbambols.

     [+] [-]

, 2012-12-09 14:05, pirms 12 gadiem
omg prosto krasava

  +1 [+] [-]

, 2012-12-09 14:07, pirms 12 gadiem
Bet MU jau arī sen vairs nepieder angļiem. Derbiju neskatīšos, jo man tomēr tuvāks ir flooriņš. Kā nekā radinieks no Pārgaujas spēlē Latvijas čempī. Tāpēc gaidīšu flooriņa finālu starp Zviedriju un Somiju. Es būšu par mūsu banku brāļiem zviedriem. Go Sweden!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-12-09 14:13, pirms 12 gadiem
Bet mani, latviešu futbola skatītāju, tas neinteresē, ka ar lielu naudu tiek kropļots citu valstu futbols un tam visticamāk būs sekas nākotnē tiem klubiem. Malagai jau nav īsti labi. Es skatos uz to teātri, kādu man nodrošina tie miljoni, un priecājos.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-12-09 14:24, pirms 12 gadiem
Sieviešu biatlona stafete starp citu arī ir tajā laikā!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2012-12-09 14:29, pirms 12 gadiem
Rigas Bimbis rakstīja: Labi teikts. Ta jau tam latvietim ir- floriņš, skeletons un blaķenes no vienas puses vai Mančesteras derbijs un Barca-Real no otras puses. Pa vidu- tukšums.
Jādomā, kā to tukšumu aizpildīt. Es, piemēram, tukšumu aizpildu, skatoties "Ugunsgrēku", un vienmēr sajūsminos par aktieru izcilo tēlojumu un sakarīgo sižetu, ko TV3 piedāvā ļaudīm. Tomēr aizvadītā gada galvenais notikums bija Talsu vai Kurzemes rallijs( precīzi neatceros, jo ar čaļiem jau pirms tam devām vaļā), kur sēžot krūmos, trennējām 7% alus šķidrumus un fanojām par mūsējiem. Pilni krūmi bija ar rallija faniem,tāpēc likumsakarīgi, ka uzstādījām apmeklētības rekordu, ko neviens cits ilgi vēl neiekabinās.

     [+] [-]

, 2012-12-09 14:44, pirms 12 gadiem
Es gribu but aktuals draugu kompanija, tapec skatisos floriti.

  -2 [+] [-]

, 2012-12-09 14:46, pirms 12 gadiem
Ļoti, ļoti provinciāls skatījums uz lietām. Kā dižais Buda reiz teica:"Nesmelies pagātnē, nesapņo par nākotni, dzīvo šodienai." Kosmopolītisms ir labs visai pasaulei, katram ir savs viedoklis, bet šo iemīto taku neviens vairs neizmainīs.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-12-09 15:03, pirms 12 gadiem
Rigas Bimbis rakstīja: Kad cilvēce pārēdīsies kosmopolītisma (daudziem jau tagad ir līdz kaklam), iemītā taka sāks aizaugt.
Ekonomiskās un finansu globalizācijas sekas jau mēs izbaudījām, tagad pārdomājam dzīvi, un par eiro, kā rāda iedzīvotāju aptaujas, vairs Latvijā ir vien 13%. Tas jau ir kosmopolītisma atēšanās rezultāts.
Bimbi nomierinies, cilvēki pasaulē ir savienoti nešķirami, pirmkārt jau pateicoties IT tehnoloģijām. Kam cilvēki tic vai netic tas ir otršķirīgi, taka neaizaugs, jo tās ir vairākas..

     [+] [-]

, 2012-12-09 15:03, pirms 12 gadiem
Rigas Bimbis rakstīja: Bet tūliņ jau vairs nebūsi aktuāls. Būs jaatgriežas pie Dinamo vai skeletona. Uz Lekringu jau neviens neies skatīties.
Meginasu ierubities NBA norises un ceresu, ka drizuma Dinamo atkal klus par goda lietu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-12-09 15:06, pirms 12 gadiem
Futbols, kur ir globalizåcija un liela nauda tev nepatīk. Par florbola faniem, kurš nav pasaulè atzīts, bet ir tikai savi kadri tu ñirgàjies. Kur ir taisnība pasaulè?
P.s. tev galīgi nav viegli šajā pasaulē

  -3 [+] [-]

, 2012-12-09 15:07, pirms 12 gadiem
Rigas Bimbis rakstīja: Kam ir galva, tas vienmēr spēs saprast vērtības un neiet cita pavadiņā.
Te nav runa par vērtībām , bet gan par to, ka pēdējo desmitgažu laikā cilvēce beidzot virzās pareizā virzienā izskaužot jebkādus sabiedrības stereotipus un aizspriedumus, mēs dzīvojam gaiša laikmetā, beidzot.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-12-09 15:12, pirms 12 gadiem
Rigas Bimbis rakstīja: Šobrīd ar lielu prieku vēroju tīru sirds futbolu - Dundee FC - Dundee United. Lieliska spēle. Nupat United iesita vārtus un izvirzījās 1:0 vadībā.
Patīkami arī tepat Latvijā apmeklēt Mettas spēles. pasule joprojam ir pilna ar naudas nesabojātu futbolu. Vajag tikai atrast.
Bimbi tu nupat sevi esi diskreditējis manās acīs, pats aicini vērsties uz pasauli ar plašāku skatījumu, bet tajā pašā laikā nodarbojies ar provinciālismu. Nupat jau pats sāk likties ka esi viens no daudzajiem "mazajiem" sportacentrs.com lietotājiem un Sprīdītis "parastais".
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-12-09 16:35, pirms 12 gadiem
Man šodien no plašā sporta pārraižu klāsta visvairāk interesē West Ham - Liverpool plkst 18:00

     [+] [-]

, 2012-12-09 17:44, pirms 12 gadiem
Viedoklis cienījams, tomēr gribētos redzēt smalkāku analīzi par Vācijas futbolu, kur globalizācija ir stipri minimāla!

  +1 [+] [-]

, 2012-12-09 19:24, pirms 12 gadiem
Tiešām sakarīgs raksts. Tur jau ir tā problēma, ka tie miljardieri ir tik nepacietīgi. To naudu varētu ieguldīt kluba un jauniešu sistēmās, bet viņi to savu varenību grib parādīt uzreiz. Vienīgais superklubs, kas ir izaudzinājis gandrīz visus savus spēlētājus ir Barcelona.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-12-09 20:26, pirms 12 gadiem
Krokodils rakstīja: Te nav runa par vērtībām , bet gan par to, ka pēdējo desmitgažu laikā cilvēce beidzot virzās pareizā virzienā izskaužot jebkādus sabiedrības stereotipus un aizspriedumus, mēs dzīvojam gaiša laikmetā, beidzot.
"pareizaa virzienaa" - tapec,ka tu domaa,ka tas ir pareizs?
zini,virs tava uuberplashaa redzeejuma ir griesti,virs kuriem ir daudz staavu ar veel plasaakiem redzeejumiem. taa nauda,IT un visas citas fignas buutiibaa ir tikpat verta,ka labiekartota buuda sunim, vnk atvieglo fizisku eksistenci. piekerties pashu radiitaam mantaam,jega no taa buus,kad nomirsi? taa pati skudra,tikai lielaaks un maak runaat, tolka nekaada no taadas eksistences.

     [+] [-]

, 2012-12-10 00:08, pirms 12 gadiem
Tieši tāpēc man nacionālo izlašu spēles ir interesantākas. Bet arī tur maita kosmopolītisms ir iemeties pa vidu, dažas izlases sāk izskatīties pēc kkāda nebaudāma etniskā kokteiļa, spēlē vienādi, nav kā agrāk, kad katrai izlasei bija savs neatkārtojamais rokraksts.Man arī 90. gadu lielie turnīri likās interesantāki, varbūt tāpēc, ka bija ļoti jauns

     [+] [-]

, 2012-12-10 00:13, pirms 12 gadiem
Krokodils rakstīja: Te nav runa par vērtībām , bet gan par to, ka pēdējo desmitgažu laikā cilvēce beidzot virzās pareizā virzienā izskaužot jebkādus sabiedrības stereotipus un aizspriedumus, mēs dzīvojam gaiša laikmetā, beidzot.
Tā ir smaga ilūzija, man žēl tevi, ka tu neredzi neskaitāmas problēmas. Un par to, ka tiek izskauti stereotipi... vietā tiek radīti aizvien jauni, lai uzturētu esošo kārtību.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-12-10 17:50, pirms 12 gadiem
kurmeens rakstīja: Pirmo reizi ,kaut ko tik sakarīgu no tevis redzu . Turpini , varbūt pat mainīšu domas uz dažām lietām .
Sakariigi bija visu laiku,tikai to paareejo tu gluzhi vienkarshi neesi sapratis taapeec diez vai vinjam baigi interesees, kaa taads kaa tu maina vai nemaina domas.

     [+] [-]

, 2012-12-10 19:54, pirms 12 gadiem
Labs raksts.. Cerēsim & gaidīsim uz Platinī k-ga labo prātu, adekvātu un konstruktīvu reakciju no UEFA, FIFA un nacionālo federāciju puses.. Jo.. :

Jo patreizējās tendences manuprāt velk uz kādu viszemeslodes G-24 'kupi-prodai' turbomegaultrabagāto līgas izveidi, ka attiecīgi:

1) radītu mākslīgu inflāciju nacionālo valstu futbola saimniecībās (spēlētāju transfēru u.c. izcenojumu ziņā), radītu mākslīgu un nedabīgu viena 'superkluba' polītiku mazāko valstu čempionātos, kas attiecīgi tālāk devalvētu nacionālo čempionātu nozīmi, jaunatnes akadēmijas sistēmu un futbola organizatorisko saimniecību tās pašos pamatos;
2) mazinātu FIFA un UEFA kā klubu, tā arī nacionālo izlašu turnīru (PK, Coppa America, EURO) nozīmi..
3) visubeidzot nebūtu ekonomiski & finansiāli ilgtermiņā ilgstpējīga un pati sabruktu kā tāda Romas impērija norieta periodā..