Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2, Did:0, useCase: 3

Par manipulācijām piedāvā cietumsodu līdz pieciem gadiem

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Par manipulācijām piedāvā cietumsodu līdz pieciem gadiem
Policijas darbinieki
Foto: Emīls Desjatņikovs, F64

Tieslietu ministrija sagatavojusi grozījumus Krimināllikumā, piedāvājot iekļaut pantu par manipulācijām ar sporta sacensībām, par ko draudēs cietumsods līdz pieciem gadiem.

Tāpat kā citur pasaulē, arī pie mums spēļu sarunāšanā iesaistītos ir ļoti grūti saukt pie atbildības, tāpēc tiek domāts, kā uzlabot tiesisko regulējumu. Kā zināms, Latvijas sportā lielākie spēļu sarunāšanas skandāli bijuši futbolā un basketbolā.

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) ģenerālsekretārs Žoržs Tikmers uzskata, ka manipulācijas ar sporta rezultātiem ir vērstas pret būtiskām sporta pamatvērtībām, tādām kā godīga spēle, savstarpēja cieņa un sacensību noteikumu ievērošana. “Latvijas Olimpiskai komitejai un citām sporta organizācijām ir jābūt nulles tolerances politikai, kad ir konstatēts jebkurš no šo vērtību pārkāpumiem. Mēs esam pārliecināti, ka šis ir ļoti spēcīgs instruments cīņā par godīgu Latvijas sportu.”

Izglītības un Zinātnes ministrijas sagatavotajos grozījumos Sporta likumā ir definēts termins “manipulācijas ar sporta sacensībām”. Norādīts, ka sporta manipulācijas ir aizliegtas. Par manipulācijām ar sporta sacensībām likumā tiek definēta jebkāda darbība, kas vērsta uz sacensību gaitas vai rezultāta neparedzamības pārkāpšanu vai izdarīta ar nolūku ietekmēt sporta sacensību gaitu vai rezultātu.

Tieslietu ministrijas darba grupa sagatavojusi grozījumus Krimināllikumā, paredzot to papildināt ar jaunu pantu - "Manipulācijas ar sporta sacensībām" - par spēļu sarunāšanu varētu sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Savukārt par tādām pašām darbībām, ja tās saistītas ar materiālām vērtībām, mantiska vai citāda rakstura labumu pieņemšanu, nodošanu vai piedāvāšanu, var sodīt ar trīs gadu cietumsodu vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. Par tādiem pašiem noziegumiem, ja tos izdarījusi organizēta grupa vai lielā apmērā, var sodīt ar piecu gadu cietumsodu vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Šobrīd tiek plānots, ka minētie grozījumi stātos spēkā 2016.gada 1.janvārī.

Izmantotie resursi:
www.olimpiade.lv

  +3 [+] [-]

, 2015-09-02 15:16, pirms 9 gadiem
Kā viņi domā pierādīt pirmo daļu- "spēļu sarunāšanu", ja tas nav saistīts ar materiālām vērtībām??? Ko tas varētu nozīmēt? Ar 2. un 3. daļu viss skaidrs, var piekrist. Bet kāda jēga tad šīm pantam, ja nav iesaistītas "materiālās vērtības"?

  +4 [+] [-]

, 2015-09-02 15:27, pirms 9 gadiem
Latgalec rakstīja: Kā viņi domā pierādīt pirmo daļu- "spēļu sarunāšanu", ja tas nav saistīts ar materiālām vērtībām??? Ko tas varētu nozīmēt? Ar 2. un 3. daļu viss skaidrs, var piekrist. Bet kāda jēga tad šīm pantam, ja nav iesaistītas "materiālās vērtības"?
Elementāri divas komandas vienojas nospēlēt neizšķirti, lai no virslīgas izkrīt trešā, kas tieši tāpat lielā daļā Eiropas kvalificējas kā krāpšana.

     [+] [-]

, 2015-09-02 15:27, pirms 9 gadiem
Varbūt tas kā drošības tīkls, ja nevar pierādīt materiālo daļu? Vismaz kaut kādu sodu varēs piespriest.

  +5 [+] [-]

, 2015-09-02 15:40, pirms 9 gadiem
ko darīt, ja 2 komēm der niča
neko nesarunā
bet bumbojas kā VAC ar AUT 1982, lai izslēgtu ALŽ...

  -4 [+] [-]

, 2015-09-02 15:48, pirms 9 gadiem
Latgalec rakstīja: Kā viņi domā pierādīt pirmo daļu- "spēļu sarunāšanu", ja tas nav saistīts ar materiālām vērtībām??? Ko tas varētu nozīmēt? Ar 2. un 3. daļu viss skaidrs, var piekrist. Bet kāda jēga tad šīm pantam, ja nav iesaistītas "materiālās vērtības"?
ar šo ir domāts seksuāla rakstura pakalpojumi apmaiņā pret vajadzīgo rezultātu. sportā tā ir liela problēma.

  +4 [+] [-]

, 2015-09-02 16:03, pirms 9 gadiem
Valstī arī turpmāk viss būs kārtībā, jo visos trijos gadījumos var tikt laukā "ar naudas sodu"...

  +1 [+] [-]

, 2015-09-02 16:46, pirms 9 gadiem
Kā to saprast-piedāva?ka tirgū,ai nē,šoreiz neņemšu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-09-02 17:07, pirms 9 gadiem
man jau šķiet, ka bez ierakstītas sarunas, kurā visi vienojas par shēmu, nav iespējams neko pierādīt. visi sportisti kļūdās, toto koeficienti arī bīdās turpu šurpu

  +1 [+] [-]

, 2015-09-02 17:13, pirms 9 gadiem
norins rakstīja: Kā to saprast-piedāva?ka tirgū,ai nē,šoreiz neņemšu
Piedāvā kā iespējamu variantu. Grozījumi vēl nav pieņemti un apstiprināti.

     [+] [-]

, 2015-09-02 17:18, pirms 9 gadiem
Edgars rakstīja: Elementāri divas komandas vienojas nospēlēt neizšķirti, lai no virslīgas izkrīt trešā, kas tieši tāpat lielā daļā Eiropas kvalificējas kā krāpšana.
Jautājums bija KĀ PIERĀDĪT,nevis KĀ TAS VAR BŪT . Te drīzāk jādomā par sasperjoda-k pieminēto gadījumu... Vai cienījamais Edgars varētu nosaukt vismaz 1 gadījumu futbola ( vai hokeja) pasaulē, neskaitot tos kas bija saistīti ar TOTO, kad šāda veida spēles dalībnieki, tiktu atzīti par vainīgiem un sodīti???

  +1 [+] [-]

, 2015-09-02 17:21, pirms 9 gadiem
Latgalec rakstīja: Jautājums bija KĀ PIERĀDĪT,nevis KĀ TAS VAR BŪT . Te drīzāk jādomā par sasperjoda-k pieminēto gadījumu... Vai cienījamais Edgars varētu nosaukt vismaz 1 gadījumu futbola ( vai hokeja) pasaulē, neskaitot tos kas bija saistīti ar TOTO, kad šāda veida spēles dalībnieki, tiktu atzīti par vainīgiem un sodīti???
Iesaku lūkoties Itālijas futbola līgu virzienā, pats gan es meklēt info negribu.

  +1 [+] [-]

, 2015-09-02 17:40, pirms 9 gadiem
Gaskoins_2 rakstīja: Iesaku lūkoties Itālijas futbola līgu virzienā, pats gan es meklēt info negribu.
Ja Tu par Juventus un Co gadījumu 2006.gada, tad tur ir pavisam kaut kas cits, vienkārši totāla korupcija. Es runāju par gadījumiem,kad komandas nospēlējušas ar abām izdevīgu rezultātu un "nemateriāli cietusi" no tā ir trešā puse...

  +1 [+] [-]

, 2015-09-02 18:10, pirms 9 gadiem
Nevis līdz, bet no vajag. Savādāk naudīgie vīreļi un sievas atkal ar žūksnīti tiks cauri.

     [+] [-]

, 2015-09-02 18:40, pirms 9 gadiem
reikons rakstīja: Piedāvā kā iespējamu variantu. Grozījumi vēl nav pieņemti un apstiprināti.
Tik daudz jau saprotu,bet tā jocigi sanak,satiekoties uz ielas piedāvatu Tev pasēdet čokā piecus gadus,protams,ja butu pie pilnas saprašanas no tāda piedavāvajuma atteiktos,tad nu darījums pajūk un balle beigusies

  +3 [+] [-]

, 2015-09-02 19:49, pirms 9 gadiem
"jebkāda darbība, kas ... izdarīta ar nolūku ietekmēt sporta sacensību ... rezultātu"
Šādai definīcijai atbilst jebkura piespēle, nemaz nerunājot par sitienu pa vārtiem. Vai nu nepietiekami precīzi atstāstīts vai arī definīcija vēl jāpilnveido. Jāatzīst, ka definēt tiešām ļoti grūti.

     [+] [-]

, 2015-09-02 20:13, pirms 9 gadiem
olga rakstīja: "jebkāda darbība, kas ... izdarīta ar nolūku ietekmēt sporta sacensību ... rezultātu"
Šādai definīcijai atbilst jebkura piespēle, nemaz nerunājot par sitienu pa vārtiem. Vai nu nepietiekami precīzi atstāstīts vai arī definīcija vēl jāpilnveido. Jāatzīst, ka definēt tiešām ļoti grūti.
Tieši tā.To es arī gribēju pateikt. Tagad jau katru spēlētāju,kurš neiesit pendeli pēdējās minutes,var mierīgi pataisīt par "aizdomās turamo" un aizturēt uz 2 sutkām

  -1 [+] [-]

, 2015-09-02 20:28, pirms 9 gadiem
pirmo vajadzeetu ieseedinaat Indriksonu!

     [+] [-]

, 2015-09-02 20:48, pirms 9 gadiem
populāra rīcība - nesvarīgā spēlē treneris izlaiž pāris rezervistus - bez sarunāšanas = manipulācija, aiz restēm!

  +1 [+] [-]

, 2015-09-02 20:54, pirms 9 gadiem
Pārsteidzoši, bet dažas federācijas vēl šovasar baidās būt drosmīgas un vismaz kādus diskvalificēt, lai gan pierādījumi ir, bet uz policiju neiet un paši arī nekādus lēmumus nepieņem. Gļēvi.

  +1 [+] [-]

, 2015-09-02 21:00, pirms 9 gadiem
Latgalec rakstīja: Tieši tā.To es arī gribēju pateikt. Tagad jau katru spēlētāju,kurš neiesit pendeli pēdējās minutes,var mierīgi pataisīt par "aizdomās turamo" un aizturēt uz 2 sutkām
Atvaino, bet muļķīgi jautājumi, atbildes uz tiem ir meklējamas šeit Kriminālprocesa likums un šeit Krimināllikums

  -1 [+] [-]

, 2015-09-02 21:45, pirms 9 gadiem
kasagrande rakstīja: Atvaino, bet muļķīgi jautājumi, atbildes uz tiem ir meklējamas šeit Kriminālprocesa likums un šeit http://likumi.lv/doc.php?id=88966
Mans vienīgais jautājums bija KĀ to plāno pierādīt?Saskaņā ar likumu jebkuru cilvēku var aizturēt līdz 2 diennaktīm,pat absolūti bez jebkāda iemesla, vienkārši uz aizdomu pamata.Un tikai pēc tam vajag tiesneša lēmumu,lai paturētu ilgāk,tas ir ja runājam par likumiem.
Ar tādu panta formulējumu,jebkurš sportists un treneris var trapīties.Tas ir ko gribēju pateikt.Par kriminallikumu pat nebija jautājumu,tur viss tapat skaidrs.

  +1 [+] [-]

, 2015-09-02 21:46, pirms 9 gadiem
Mērķis ir pareizs. Tikai jātrāpa ar formulējumu. Man pat šķiet, ka nevajag pantu un pietiek ar piemērošanu esošajām normām.

Es gan nesaprotu joprojām ar ko komerckrāpšana atšķiras no krāpšanas futbola spēles laikā, lai apkrāptu toto kantorus!?!?!

  -1 [+] [-]

, 2015-09-02 22:00, pirms 9 gadiem
sasperjods-k rakstīja: Mērķis ir pareizs. Tikai jātrāpa ar formulējumu. Man pat šķiet, ka nevajag pantu un pietiek ar piemērošanu esošajām normām.

Es gan nesaprotu joprojām ar ko komerckrāpšana atšķiras no krāpšanas futbola spēles laikā, lai apkrāptu toto kantorus!?!?!
Tas te pats svarīgākais-trāpīt ar formulējumu!

Tur atšķīrības ir divas:
1) grūti , praktiski neiespējami, pierādīt pašu faktu.
2) cietusi puse- toto kantoris- bieži nenojauš,ka ticis apkrāpts, vai nu arī pat ja nojauš vienīgais instruments,var pārtraukt pieņemt likmes.Nebiju dzirdējis,ka toto kantoris publiski piedālās tādu gadījumu izmēklešanā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2015-09-02 22:50, pirms 9 gadiem
Vajadzētu izsludināt brīvprātīgo "atzīšanos" kampaņu pirms kriminālsodīšanas... tā tik būtu atrakcija

     [+] [-]

, 2015-09-03 09:14, pirms 9 gadiem
Latgalec rakstīja: Jautājums bija KĀ PIERĀDĪT,nevis KĀ TAS VAR BŪT . Te drīzāk jādomā par sasperjoda-k pieminēto gadījumu... Vai cienījamais Edgars varētu nosaukt vismaz 1 gadījumu futbola ( vai hokeja) pasaulē, neskaitot tos kas bija saistīti ar TOTO, kad šāda veida spēles dalībnieki, tiktu atzīti par vainīgiem un sodīti???
Palasi krievu portālos, kā Groznijas klubs saglabāja vietu Krievijas premjerlīgā
Pierāda, tieši tāpat, kā toto gadījumos noklausoties telefonsarunas, pārtverot e-pastus u.t.t. Pagaidām vēl neviens pasaulē nav notiesāts pamatojoties tikai uz bukmeikeru koeficientu svārstībām.

  +1 [+] [-]

, 2015-09-03 09:15, pirms 9 gadiem
Latgalec rakstīja: Mans vienīgais jautājums bija KĀ to plāno pierādīt?Saskaņā ar likumu jebkuru cilvēku var aizturēt līdz 2 diennaktīm,pat absolūti bez jebkāda iemesla, vienkārši uz aizdomu pamata.Un tikai pēc tam vajag tiesneša lēmumu,lai paturētu ilgāk,tas ir ja runājam par likumiem.
Ar tādu panta formulējumu,jebkurš sportists un treneris var trapīties.Tas ir ko gribēju pateikt.Par kriminallikumu pat nebija jautājumu,tur viss tapat skaidrs.
Nē, nē - ja jautājums ir par to KĀ to var pierādīt, tad mani dotie linki tieši uz to arī sniedz atbildes - Kriminālprocesa likuma 9.nodaļa "Pierādīšana un pierādījumi".

  -1 [+] [-]

, 2015-09-03 10:50, pirms 9 gadiem
kasagrande rakstīja: Nē, nē - ja jautājums ir par to KĀ to var pierādīt, tad mani dotie linki tieši uz to arī sniedz atbildes - Kriminālprocesa likuma 9.nodaļa "Pierādīšana un pierādījumi".
Paldies, tur ir aprakstīta "tehniskā" puse. Jautājums nav par to!

  -1 [+] [-]

, 2015-09-03 10:58, pirms 9 gadiem
Edgars rakstīja: Palasi krievu portālos, kā Groznijas klubs saglabāja vietu Krievijas premjerlīgā
Pierāda, tieši tāpat, kā toto gadījumos noklausoties telefonsarunas, pārtverot e-pastus u.t.t. Pagaidām vēl neviens pasaulē nav notiesāts pamatojoties tikai uz bukmeikeru koeficientu svārstībām.
Es nesaku,ka tādu gadījumu nav,tieši otrādi, tie ir praktiski visās līgās un sporta veidos.
"Pagaidām vēl neviens pasaulē nav notiesāts pamatojoties tikai uz bukmeikeru koeficientu svārstībām". Pasaulē ir daudz gadījumu,kad cilvēki tiek iesēdināti,tieši "pamatojoties tikai uz bukmeikeru koeficientu svārstībām"... Tālu nav jāiet Bet kaut-ka nav dzirdēti gadījumi, ka "bez koeficientu svārstībām" tiktu saukti pie kriminālatbildības sarunāto spēļu organizatori un dalībnieki. Jo bez "svārstībām" neviens pat neķersies izmēklēt.