Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Latvijas paralimpieši dodas uz Pekinu

Ritvars Raits
Ritvars Raits

Latvijas paralimpieši dodas uz Pekinu
Latvijas paralimpiešu delegācija

Četri paralimpieši uz paralimpiskajām spēlēm Pekinā, kas notiks no 6. līdz 17.septembrim, dosies jau šodien, bet pārējie - rīt. Mūsu valsti pārstāvēs 18 sportistu, kuri startēs vieglatlētikā, sēdvolejbolā, džudo un pauerliftingā.

Pekinas paralimpiskajās spēlēs mūsu valsti pārstāvēs vieglatlēti Liene Gruzīte, Ingrīda Priede, Edgars Bergs un Aigars Apinis, džudists Kaspars Biezais, sieviešu sēdvolejbola komanda (Līga Kārliete, Ināra Barkāne, Irina Jermoļenko, Žanna Škutāne, Nellija Rusiņa, Mārīte Pudāne, Oksana Gromova, Ivonna Gailīte, Una Dzalba, Diāna Ivanova, Olga Jegorova un Linda Sila), kā arī Aigars Višņevskis, kurš startēs pauerliftingā. Delegācijā ir iekļauti arī deviņi Latvijas Paralimpiskās komitejas pārstāvji. Jāpiebilst, ka līdz šim notikušajās paralimpiskajās spēlēs Latvijas sportisti ir startējuši tikai vieglatlētikā.

Titulētākais sportists Latvijas delegācijas sastāvā ir četrkārtējais pasaules čempions un patreizējais rekordists lodes grūšanā un diska mešanā – Aigars Apinis, kuram jau ir divu paralimpisko spēļu pieredze. 2000.gadā Sidnejā viņš izcīnīja bronzas medaļas diska mešanā un lodes grūšanā, bet 2004.gadā Atēnās kļuva par paralimpisko spēļu čempionu diska mešanā.

Lūk, ko Aigars pastāstīja par savu gatavošanos Pekinas paralimpiskajām spēlēm un mērķiem: "Gatavojoties Pekinai, esmu ļoti daudz un smagi strādājis. Vēlos veiksmīgi nostartēt un uzrādīt labus rezultātus. Lai tiktu pie medaļas, disks būs jāaizmet apmēram 21 metru tālu, bet lode jāaizgrūž gandrīz 10 metru – tā domāju es un mans treneris [Aldis Šūpulnieks - aut.]. Šajās spēlēs es startēšu kopā ar vēl divām sporta klasēm, tā mēs kopā būsim trīs apvienotas klases. Lai es pārspētu savus konkurentus, abās disciplīnās man būtu jāuzstāda jauni pasaules rekordi. Par pirmo trijnieku cīnīšos noteikti!"

Latvijas sieviešu sēdvolejbola izlase ir paralimpisko spēļu debitante. Viena no komandas spēlētājām ir Līga Kārliete: "Sportiskas aktivitātes man nebija ieteicamas jau kopš dzimšanas, bet vai tad es varēju nosēdēt maliņā? Pati saņēmos tik tālu, ka 16 gadu vecumā iemācījos slidot. Vidusskolas laikā sāku nodarboties ar brīvo cīņu, izbaudīju pirmo uzvaras garšu... Pēc vidusskolas devos studēt uz Sporta akadēmiju. Gribēju kļūt ne tikai par profesionālu sportisti, bet arī par sporta skolotāju, tur arī iepazinos ar savu tagadējo treneri Vitu Kotāni. Viņa teica, ka trenējot meiteņu sēdvolejbola komandu un es varētu pievienoties! Aizgāju uz pirmo treniņu un paliku. Tā nu esmu ar viņām kopā jau kopš 1994.gada rudens. Jau 1995.gada martā bija pirmās sacensības, kurās pati vel nespēlēju, bet palīdzēju organizatoriskajos darbos. Tur arī sapratu, ka tā ir mana pasaule. Cilvēki ar kustību traucējumiem (lielākoties amputanti) ir atklāti un daudz sirsnīgāki par veselajiem. Vēlāk arī pati sāku spēlēt. 1997.gadā vinnējām Eiropas čempionātu, kas notika Igaunijā. Sekoja daudz un dažādi starptautiskie turnīri - citi veiksmīgi, citi ne tik. Pēdējos divus gadus dzīvoju Anglijā, biju pametusi sportošanu un nebija pat domas, ka atkal atgriezīšos un sportošu, bet tad saņēmu vēstuli no treneres ar oficiālu uzaicinājumu atkal pievienoties komandai - es viņām esot vajadzīga, jo meitenes beidzot bija izcīnījušas tiesības startēt paralimpiskajās spēlēs, kas notiks Pekinā. Sapnis piepildījies! Kāpēc es tā saku? Vienkārši tāpēc, ka mēs noteikti būtu piedalījušās arī Atēnu paralimpiskajās spēlēs, bet, pateicoties mūsu tā laika valdībai, kuriem nekas neinteresēja, mēs nesaņēmām solīto atbalstu un nevarējām piedalīties Eiropas čempionātā, kurā bija iespējams izcīnīt ceļazīmes uz Atēnām... Bet mēs neņemam ļaunā un ejam uz priekšu... Un tā nu mēs esam tikušas tik tālu!

Noskaņojums komandā ir optimistisks. Neko prognozēt nevēlos. Varu pateikt tikai to, ka šogad maijā bijām uz Pasaules kausa izcīņas sacensībām Ēģiptē un pēc ilgas neredzēšanās, pirmo reizi apsēžoties uz laukuma pilnā sastāva, izcīnījām 7.vietu. Tas nemaz nav slikts rādītājs, jo spēlējām "nāvinieku apakšgrupā"... Izdzīvojām... Nesen bijām Maskavā kur notika "Maskavas mēra kausa izcīņas" turnīrs. Nebija viegli, bet mēs to kausu atvedām uz Latviju - izcīnījām 1.vietu. Nekas nenāk viegli - salīdzinājumā ar dažiem citiem mūsu paralimpiešiem, sēdvolejbolā konkurence ļoti ir liela."

Aigars Apinis un vēl trīs sportisti no lidostas „Rīga” uz Pekinu izlidos jau šodien 14.30, bet pārējā delegācija – rīt, pulksten 11.

  +6 [+] [-]

, 2008-08-28 08:38, pirms 16 gadiem
Veiksmi musejiem!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2008-08-28 08:45, pirms 16 gadiem
Weiksmi.

     [+] [-]

, 2008-08-28 09:56, pirms 16 gadiem
Komentāru trūkums par šo rakstu tikai liecina par nožēlojamo attieksmi, kas Latvijā valda pret cilvēkiem ar veselības traucējumiem—vai nu neinteresē, vai bail, vai neveikli. Es komandai novēlu panākumus, kā arī pa īstam izpriecāties Pekinā!

  -1 [+] [-]

, 2008-08-28 10:08, pirms 16 gadiem
ithacatins rakstīja: Komentāru trūkums par šo rakstu tikai liecina par nožēlojamo attieksmi, kas Latvijā valda pret cilvēkiem ar veselības traucējumiem—vai nu neinteresē, vai bail, vai neveikli. Es komandai novēlu panākumus, kā arī pa īstam izpriecāties Pekinā!

Tev taisniiba veciit, diemzheel...

  +1 [+] [-]

, 2008-08-28 11:00, pirms 16 gadiem
Latvija cerams papildinās savu olimpisko medaļu sastāvu! Veiksmi!

     [+] [-]

, 2008-08-28 11:28, pirms 16 gadiem
Pavadiit varbuut veel taa, bet sagaidiit jau nu noteikti vajadzeetu

     [+] [-]

, 2008-08-28 12:35, pirms 16 gadiem
Veiksmi visiem!!!

     [+] [-]

, 2008-08-28 15:04, pirms 16 gadiem
Novēlu, veiksmi, izturību un noteikti, medaļas!
Zinu, viņi to var!

Sarauj, jūs esat labākie.

     [+] [-]

, 2008-08-28 15:20, pirms 16 gadiem
tiešām novēlu veiksmi startos jo man pašam ir kustību traucējumi tādēļ jušana līdzi ir vēl lielāka. viss vairāk mani neapmierina ka par paraolimpiešu rezultātiem nekur kā gandrīz netiek minēts. un vienīgā pāraide kur ir iespējams kauto uzināt ir ''Kopa" ja nemaldos tāds bija nosaukums. un ceru ka kādreiz LT7 nebūs truli un būs gatavi rādīt labākajā gadījumā paraolimpiskās vankūveras vai Londonas spēles. un ja tas notiks tas būs viens no maniem laimīgākajiem brīžiem manā dzīve.