Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Latvieši uzvar leišus un krievus rollerslēpošanas klasikā Madonā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Latvieši uzvar leišus un krievus rollerslēpošanas klasikā Madonā
Foto:rollertour.lv

Madonā Smecersila trasē Latvijas Slēpošanas savienības un Madonas Bērnu un jaunatnes sporta skolas organizētajā atklātajā Latvijas čempionātā rollerslēpošanā, kurā startēja arī Lietuvas, Igaunijas un Krievijas pārstāvji, vīru konkurencē10km distancē klasiskajā stilā ar intervāla startu aizraujošā cīņā ar labākajiem Lietuvas slēpotājiem uzvaru izcīnīja Arvis Liepiņš, bet dāmām 6km distancē ļoti pārliecinoši pirmā bija Inga Dauškāne.

Ar lielu interesi tika gaidīti elites grupu starti, jo mūsu labākajiem slēpotājiem pretī stājās labākie dienvidu kaimiņu pārstāvji. Vīru konkurencē 10km distancē ar intervāla startu galvenā intriga bija starp izlases līderi Arvi Liepiņu un labāko lietuviešu slēpotāju Vitautu Stroliu. Dažus gadus Strolia bija biežs viesis rollerslēpošanas sacensībās Latvijā, bet pagājušajā gadā uz nevienām neatbrauca. Ziemā savstarpējos mikromačos uzvaras sadalījās līdzīgi, tomēr ar nelielu latvieša pārsvaru. Madonā distances sākuma daļā Liepiņš un Strolia, kurš startēja pusotru minūti aiz mūsu sportista, ļoti līdzīgi spēkojās, bet ar katru apli (2km) madonieša pārsvars nedaudz pieauga, līdz finišā tas sasniedza 21 sekundi, un SS „Arkādija” pārstāvis, distanci vecot 22:31,7, varēja svinēt uzvaru ne tikai Latvijas čempionātā, bet arī savstarpējā konkurencē ar Stroliu, kuram otrā vieta. Uzvarētājam zaudējot 39 sekundes, trijniekā iekļuva arī Roberts Slotiņš, kurš kādu brīdi turējās Liepiņa „aizvējā”. Bronzas godalga Latvijas čempionātā tika Pāvelam Ribakovam, kuram kopējā ieskaitē piektā vieta un kurš no uzvarētāja atpalika pusotru minūti. Labākais no krieviem bija Vitālijs Kabrdins, kuram, izmantojot aizlienētus klasiskā stila rollerus, tikai sestā vieta. Dāmām 6km distancē intriga izpalika, jo Inga Dauškāne, kas pirmā arī startēja, konkurentēm neatstāja nekādas cerības, un līdzīgi kā janvāra sākumā turpat Madonā notikušajā Lietuvas čempionātā uz sniega, arī ar rolleriem uz asfalta klasiskajā stilā pārspēja lietuviešu labāko distanču slēpotāju Ingrīdi Ardišauskaiti. Inga distanci veica 16:02,9 un lietuvieti apsteidza par divām minūtēm un 12 sekundēm. Izlases līdere ar to parādīja, ka ir labā formā, tiesa, arī ātrie rolleri zināmā mērā palīdzēja iegūt tik lielu pārsvaru. Lietuvietei sešas sekundes zaudēja un trešo vietu kopējā ieskaitē ieguva Anda Muižniece, kurai pagājušajā ziemas sezonā divas reizes bija izdevies apsteigt Dauškāni klasiskajā stilā. Ceturto rezultātu uzrādīja Natālija Kovaļova, kurai līdz trijniekam pietrūka gandrīz pusotra minūte.

Negaidīti rezultāti tika fiksēti 1998./99.g. dzimušo sportistu (S16 un V16) grupās. Puišiem 6km distancē nepārspēts palika Vairis Skurulis, kuram bija ļoti ātri rolleri, bet stabilais grupas līderis Raimo Vīgants ne ar tik ātrajiem rolleriem piekāpās par 54 sekundēm un nācās samierināties ar otro vietu. Pēc ilgāka pārtraukuma startējušais Kārlis Liepiņš ierindojās trešajā vietā. Meitenēm ziemas sezonas līdere Krista Razgale bija tikai trešā, bet madoniete Līna Nagle, kas startēja ar tiem pašiem rolleriem, ar ko uzvarētājs šajā vecuma grupā puišiem Vairis Skurulis, bija ātrākā, par 20 sekundēm apsteidzot otrās vietas ieguvēju Elīnu Radziņu.

V18 grupā (1996./97.g.), nepiedaloties līderim Ralfam Eidukam, pārliecinoši pirmais 10km distancē bija Ojārs Vanags, bet meitenēm 6km Regīna Rudzīte. 2000./2001.g. dzimušajiem (S14 un V14) meiteņu konkurencē ātrākā bija igauniete Kerstina Ojavē, bet no mūsējiem labākā bija Laura Elizabete Kvāle, kura pa vidu palaida vēl arī spēcīgo Krievijas pārstāvi Oļesju Provalinskaju un ierindojās trešajā vietā. Puišiem šajā grupā triumfēja Reinis Upens, aiz sevis ar pusotras minūtes pārsvaru atstājot Krievijas slēpotāju Sirovu un ziemas sezonas V12 grupas līderi Niku Saulīti. Pašā jaunākajā grupā V12 un S12 (2002.g. un jaunāki) gan puišiem un meitenēm nepārspēti palika Krievijas pārstāvji, kuri Smecersila trasē pirms sacensībām bija aizvadījuši vairāku dienu treniņnometni. Meitenēm S12 grupā Samanta Krampe 2km distancē uzrādīja trešo labāko laiku tāpat kā viņas brālis Bruno Krampe pie V12 grupas puišiem, kur ar iegūto otro vietu no Latvijas pārstāvjiem labākais bija Gustavs Lukstiņš.

Otrs Latvijas čempionāts rollerslēpošanā, kas būs brīvajā stilā un garajās distancēs, notiks 6.oktobrī Priekuļu slēpošanas un biatlona kompleksā. Bet jau 10.augustā Rīgā, Uzvaras parkā, notiks rollerslēpošanas sprinta sacensības, savukārt, 8.septembrī Cēsīs būs slavenais un apmeklētais pilsētas ielu sprints.