Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Trīs Latvijas pārstāvji startēs pasaules kausā rollerslēpošanā Itālijā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Trīs Latvijas pārstāvji startēs pasaules kausā rollerslēpošanā Itālijā
R.Vīgants startē PK Madonā iedzīšanā. Foto. V.Proškins

Šo sestdien un svētdien Itālijas pilsētā Trento norisināsies Pasaules kausa rollerslēpošanā trešais posms, kurā paredzētas divas disciplīnas – 200m sprints brīvajā stilā un 5km klasiskā stila distance ar intervāla startu pret kalnu. Junioru konkurencē (1995.g.-19999.g.) piedalīsies trīs Latvijas pārstāvji – Indulis Bikše un Raimo Vīgants no Madonas, kā arī Paula Bergfelde no Rīgas (SS “Arkādija”).

Kā jau iepriekš ziņojām, tad Pasaules kausa trešajam posmam, kā tas tika sezonas sākumā apstiprināts, vajadzēja notikt augusta vidū Badpeterstālē Vācijā, bet, tā kā vācieši rīkojās bezatbildīgi un pēdējā brīdī bez pamatota iemesla atteicās rīkot, tad palīgā nāca itāļi. Līdz ar to, racionālos nolūkos 3.posmu pārcēla mēnesi vēlāk – nedēļu pirms pasaule čempionāta, kas no 24.-27.septembrim notiks turpat netālu Valdifiemmi. Patīkami, ka šīs sezonas pasaules kausa noslēguma posmā atkal būs pārstāvēta Latvija (šogad tāpat kā pērn rollerslēpošanā pēc jaunās sistēmas pasaules kausa posmu skaits ir samazināts un tiek organizēti trīs posmi – aut.piez.). Pagājušā gadā septembrī Itālijā startēja viens pats Indulis Bikše, bet šogad viņam kompāniju sastādīs Raimo Vīgants un Paula Bergfelde. Nevienu no viņiem mēs neredzējām pagājušajā svētdienā Daugavpilī Latvijas čempionāta 2.posmā, jo jau pusotru nedēļu viņi ir Itālijā, kur treniņnometnē vietējo treneru pavadībā gatavojas svarīgajām sacensībām nākamās divas nedēļas nogales pēc kārtas. Mūsu sportisti ir apmierināti ar treniņprocesu, piebilstot, ka uzzina arī kaut ko jaunu treniņu metodikā.

Indulis Bikše stāsta: “Trenējamies daudz. Cenšamies izmantot kalnus, ejam pārgājienos, braucam kalnu pārejās gan ar riteņiem, gan rolleriem, jo pārejās ir iespēja braukt ap 20km tikai pret kalnu virs 2000m augstumam. Pieslīpējam tehniku, itāļu treneri dod padomus. Treniņos netaupāmies.”

Raimo Vīganta izklāsts par treniņprocesu Itālijā: ”Treniņi mums ir divas reizes dienā. Parasti no rīta ir rolleri un vakarā skriešana, tehniskie vingrinājumi vai spēka un staipīšanās treniņi. Vienreiz arī kāpām kalnos, uzkāpām pāri 2333m, bija iecerēts arī otrreiz kāpt, kur tad mēs būtu kalnos pavadījuši visu dienu, bet sakarā ar pasaules kausa dalību nāksies to izlaist. Paši mēģinām trenēties, piemēram, braucām ar riteņiem serpentīnā kalnos, arī vairākas reizes ar rolleriem braucām serpentīnā. Jaunums priekš manis bija dažādie tehnikas vingrinājumi, ko pasniedza itāļu treneri.”

Visi trīs jūlija beigās piedalījās pasaules kausa otrajā posmā, kas tika aizvadīts Madonā, līdz ar to viņi vismaz ir izbaudījuši šāda līmeņa sacensības. Tas vairāk atteicas uz abiem sešpadsmit gadus jaunajiem pārstāvjiem Raimo un Paulu (vēlāk rudenī paliks 17 – aut.piez.), jo 20 gadus jaunajam Indulim ir uzkrāta pieredze ziemā pasaules junioru čempionātos, kā arī šogad pasaules čempionātā pieaugušajiem Falunā.

Ja Paula pagaidām krāj pieredzi un būs labi, ja viņai izdosies kādu vai kādas konkurentes apsteigt, tad ar puišiem tiek saistītas cerības uz panākumiem. Pagājušā gadā noslēdzošajā posmā junioriem Indulis Bikše klasiskā stila distancē pret kalnu ieņēma 7.vietu, ko šogad jūlijā Madonā viņš aizstāja ar 4.vietu klasikā un 2.vietu iedzīšanā brīvajā stilā, bet Raimo Vīgantam izdevās sarūpēt Latvijai pirmo uzvaru pasaules kausa posmos junioru konkurencē. Skaidrs, ka ne uzvaru vai automātisku godalgotu vietu neviens no viņiem neprasa, taču godalgotas vietas iegūšana nav neiespējama, un tas būs lielisks panākums. Arī iekļūšana sešiniekā tiks vērtēta kā ļoti labs rezultāts. Raimo Vīgants startēs sestdien 200m sprintā brīvajā stilā, bet Indulis Bikše svētdien 5km klasikā pret kalnu, savukārt, Paula uz startu izies abās disciplīnās.

Tikai ar vienu startu mūsu puišiem būs ļoti grūti pakāpties augstāk pasaules kausa kopvērtējumā junioriem (šobrīd Raimo ir 8., bet Indulis 9.vietā – aut.piez.), taču ar ļoti labu rezultātu var mēģināt ielauzties sešiniekā. Jebkurā gadījumā, no šobrīd 34 kopvērtējumā esošiem slēpotājiem, kas pārstāv 11 valstis, desmitniekā ir jānoturas.