Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Arī otrajā dienā PK rollerslēpošanā Latvijai trešā vieta juniorēm

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Arī otrajā dienā PK rollerslēpošanā Latvijai trešā vieta juniorēm
K.Auziņa PK posmā 2015.gadā. Foto: Infoski.lv

Pasaules kausa trešajā posmā rollerslēpošanā, kas norisinās Madonā, otrajā sacensību dienā 5km prologā klasiskajā stilā ar intervāla startu junioru konkurencē otro dienu pēc kārtas trešo vietu ieguva madoniete Kitija Auziņa, kas spraigā cīņā par iekļūšanu trijniekā par 0,3 sekundēm apsteidza zviedrieti un bija ātrāka otro dienu pēc kārtas par mūsu pieaugušo grupas dalībniecēm. Citās grupās nevienam no Latvijas pārstāvjiem neizdevās iekļūt sešiniekā. Abās junioru un pieaugušo grupās uzvaras svinēja Zviedrijas slēpotāji, kuriem kopā 7 no 12 godalgotajām vietām, kamēr trīs godalgas nopelnīja Krievijas pārstāvji.

Pāris minūtes pirms starta uznāca lietus, kas sabojā labos laika apstākļus un radīja sarežģījumus dalībniekiem. Pēc pirmā apļa (2,5km) Kitija Auziņa uzrādīja trešo laiku (+13 sekundes), piesakot pretenzijas uz godalgu otro dienu pēc kārtas. Taču trīs sekunžu robežās aiz labākās Latvijas pārstāves bija vēl trīs konkurentes no Zviedrijas, Ukrainas un Krievijas, solot intriģējošu nobeigumu līdzjutējiem. Finišā madoniete nosargāja nelielo pārsvaru pār pasaules junioru čempionātā ziemā 50-niekā iekļuvušo ukrainieti Mariju Nasiko un tobrīd atradās līderpozīcijās. Simts metrus pirms finiša Kitijai par 0,1 sekundi priekšā bija J.Angelsjē, bet finišā zviedriete tomēr piekāpās par 0,3 sekundes, kas nozīmēja, kas vismaz trešā vieta ir nodrošināta. Turpinājumā mūsējās rezultātu par 18 sekundēm uzlaboja krieviete Olga Plotņikova un par 28 sekundēm pasaules kausa līdere Emma Laršona, kas Daiņa Vuškāna audzēknei deva trešo vietu otro dienu pēc kārtas. Lietainos laika apstākļos ne tika ierastajā klasiskajā stilā nesanāca nostartēt kā cerēts otrai labākajai mūsējai pārstāvei Patrīcijai Eidukai, kura ieņēma 7.vietu (+ 54 s), kaut gan pirms trim nedēļām Priekuļos viņa Kitiju apsteidza šajā pašā distancē par sekundi. Desmitnieku no 15 dalībniecēm noslēdza trešā labākā Latvijas pārstāve Ieva Pūce (+1:35).

Sievietēm 5km cīņa par uzvaru izvērtās starp pasaules kausa līderi Sandru Olsoni no Zviedrijas un savulaik pasaules kausa posmos ziemā sprintā finālos tikušo Natāliju Nariškinu no Krievijas. Pēc pirmā apļa Nariškina bija vadībā ar 7 sekunžu pārsvaru, bet otrajā aplī Olsone spēja deficītu ne tikai likvidēt, bet izvirzījās vadībā par 4 sekundēm, izcīnot uzvaru un atkārtojot pagājušā gada junioru grupā Madonā gūto panākumu. Pirmajām divām otrajā aplī tuvojās pasaules kausa posmos ziemā četrdesmitniekā vairākas reizes tikusī baltkrieviete Valencina Kaminskaja, kura ceturtajā vietā atstāja savu tautieti un piektdienas sprinta uzvarētāju Mariju Nedjuhinu, revanšējoties par zaudējumu sprinta finālā par dažiem centimetriem. Atšķirībā no ziemas līdzīga cīņa izvērtās starp trim Latvijas pārstāvēm, kuras 19 dalībnieču vidū cīnījās par 9.-11.vietu aiz trim Ukrainas slēpotājām, ieskaitot arī 2007.gadā pasaules čempionātā ziemā 7.vietu ieguvušo ukraiņu veterāni Ladu Ņesterenko. Visas trīs mūsējās šķīra sešas sekundes. Ātrākā bija Inga Dauškāne, aiz sevis atstājot Ingu Paškovsku, bet lēnākā no viņām šoreiz bija Anda Muižniece.

Vīriešiem 7,5km bija savādāks scenārijs nekā sievietēm, proti, lielākā cīņa izvērtās par trešo vietu. Sākumā vadībā ar trīs sekunžu pārsvaru izvirzījās favorīts Robins Norums, kurš savu pārsvaru ar katru kilometru palielināja un svinēja uzvaru tāpat kā pērn Smeceres sila trasē. Viņš par 21 sekundi apsteidza savu tautieti Ēriku Silfveru, bet vēl piecas sekundes vairāk zaudēja trīs dalībnieki, kas cīnījās par trešo vietu, kuru ieguva pagājušā gada otrās vietas izcīnītājs Antons Šatagins no Krievijas, par 0,3 sekundēm apsteidzot Modestu Vaičuli, liedzot lietuvietim kāpt uz pjedestāla otro dienu pēc kārtas, bet vēl 0,2 sekundes lēnāks bija ukrainis Ruslans Perehoda, kurš pasaules kausā ziemā ir ticis trīsdesmitniekā. Tikai 16.vietā palika Indulis Bikše (+1:04), taču Indulis nebija gatavojies speciāli PK posmam rollerslēpošanā, jo prioritāte ir ziemas sezona.

Junioriem 7,5km līdzīgi kā Robins Norums otro gadu pēc kārtas nepārspēts palika Markus Fredriksons. Otro un trešo vietu ieguvušie Alfrēds Buskvists un Gabriels Strīds nodrošināja, lai arī šogad junioriem būtu pilns zviedrs pjedestāls, kaut gan tuvu trijniekam bija pasaules junioru čempionāta ziemā 23.vietas ieguvējs šajā distancē Andrijs Orļiks (Ukraina). Vienīgais no Latvijas, kas nenobijās iziet uz startu, Toms Zvirgzdiņš, apsteidzot lietuvieti, ierindojās 13.vietā (+3:29).

Olsone pēc finiša atzina, ka slēpojumu sāka ātri un nebija gaidījusi, ka kāda būs ātrāka. Otrā apļa laikā viņa nezināja pārņem vadību un par uzvaru uzzinājusi tikai pēc komentētāja vārdiem. Viņa bija plānojusi uzvarēt, neskatoties uz to, ka ir viena no jaunākajām dalībniecēm pieaugušo grupā, un pauda gandarījumu par startēšanu Madonā, neskatoties uz lietainiem laika apstākļiem. Arī Norums bija priecīgs par uzvaru, uzteicot labo trasi un sacensības. Viņam nav traucējuši lietainie laika apstākļi. Svētdien iedzīšanā viņš plāno palielināt pārsvaru, ātri braucot no sākuma, bet ja konkurentu grupa būs tuvu, tad lieki netērēs spēkus vienatnē un brauks kopā tuvākajiem sāncenšiem.

Rīt Pasaules kausa trešais posms Madonā noslēgsies ar iedzīšanu brīvajā stilā, ņemot vērā pirmo divu dienu rezultātus.

Rezultāti: 2016.gada vasaras sezona : Rezultāti : Distanču...