Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Pasaules čempionātā rollerslēpošanā Madonā startēs Olimpisko spēļu medaļnieki

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Šajā nedēļas nogalē, no 8.-11.augustam, Madonā pirmo reizi Latvijā norisināsies pasaules čempionāts distanču slēpošanas vasaras paveidā rollerslēpošanā, kas pulcēs vairāk nekā 160 dalībnieku no 15 valstīm, ieskaitot slēpošanas lielvalstis Norvēģiju, Zviedriju, Krieviju un Itāliju. Pasaules čempionātā Madonā varēsim redzēt Olimpisko spēļu un pasaules čempionātu medaļniekus distanču slēpošanā, zināmākie no kuriem ir Krievijas sportisti – 2018.gada trīskārtējais Olimpiskais vicečempions un četrkārtējais šī gada pasaules vicečempions Aleksandrs Boļšunovs, 2006.gada Olimpiskais čempions un vicečempions Jevgēņijs Dementjevs, 2018.gada Olimpisko spēļu sudraba medaļas ieguvējs stafetē Aleksejs Červotkins, šī gada pasaules čempionātā divkārtējā bronzas medaļas ieguvēja un pagājušā gada Olimpisko spēļu 4.vietas ieguvēja sprintā Natālija Ņeprajeva.

Madonā ziemā vairākas reizes ir norisinājušās aiz Pasaules kausa nākamās prestižākās sacensības – Skandināvijas kauss distanču slēpošanā, bet iepriekšējās četras vasaras Latvijas distanču slēpošanas centrā ir aizvadīts pasaules kauss rollerslēpošanā. Madonieši sevi ikreiz ir apliecinājuši kā lieliskus augsta līmeņa sacensību organizatorus, tāpēc šogad būs tā īpašā un vēsturiskā reize, kad Madonai ir uzticēts uzņemt nozīmīgākās rollerslēpošanas sacensības – pasaules čempionātu, kas tāpat kā ziemā distanču slēpošanā norisinās reizi divos gados. Kopumā tas būs devītais pasaules čempionāts, bet mūsu valstī tas tiks aizvadīts pirmo reizi.

Latvijas slēpošanas draugiem būs vienreizēja iespēja redzēt pašreizējo Olimpisko spēļu un arī pasaules čempionātu medaļniekus klātienē. Pirms vairākiem gadiem Latvijā startēja olimpiskās čempiones Ingvilda Estberga un Džesika Diginsa un olimpisko spēļu medaļniece Heidi Venga, tiesa, panākumi Olimpiskajās spēlēs viņām sekoja dažus gadus pēc startiem Latvijā, taču tagad pirmo reizi līdzjutēji varēs vērot pašreizējo Olimpisko spēļu un pasaules čempionāta medaļniekus ar pagājušās sezonas pasaules kausa kopvērtējuma vicelīderiem Aleksandru Boļšunovu un Natāliju Ņeprajevu priekšgalā. Abu FIS punktu reitings distancē ir attiecīgi 0,01 un 5,88 punkti, un kaut kas tamlīdzīgs pie mums vēl nav pieredzēts.

Bez jau raksta sākumā minētajiem četriem Krievijas titulētājiem slēpotājiem Madonā piedalīsies arī vēl daži ievērības cienīgi slēpotāji. Viņu vidū būs arī pasaules kausa posma uzvarētāja sprintā un sešreiz trijniekā iekļuvusī slovākiete Aļona Prohazkova, trīskārtējais pasaules čempions rollerslēpošanas sprintā itālis Alessio Berlanda, trīskārtējais pasaules čempions komandu sprintā rollerslēpošanā norvēģis Ragnārs Bragvins Andresens un trīs reizes pasaules kausa posmos distanču slēpošanā pieciniekā tikusī zviedriete Linna Semskāra.

Tā kā diemžēl dēļ gatavošanās ziemas sezonas nevarēs piedalīties Latvijas labākā slēpotāja un pasaules junioru čempionāta 10.vietas ieguvēja Patrīcija Eiduka, kurai vēl viens gads palicis junioros, tad lielākās cerības mums saistās ar vīru konkurenci. Pieaugušo grupā redzēsim abus vadošos Latvijas slēpotājus no Madonas – pirms diviem gadiem “Tour de ski” pēdējā posmā 27.vietu ieguvušo un Latvijai vienīgos punktus pasaules kausa kopvērtējumā distanču slēpošanā nopelnījušo Induli Bikši un vairākkārtējo pasaules kausa posmu uzvarētāju rollerslēpošanā junioriem Raimo Vīgantu, kuram šī vasara ir pirmā reize pieaugušo grupā. Latvijas līdzjutēji cer, ka sprintā vēl joprojām spēs izcelties cēsnieks Artūrs Brants, kurš piecas reizes pasaules kausa posmos rollerslēpošanā ir bijis astotniekā, sasniedzot pēdējos desmit gados augstākās vietas no latviešiem vīru konkurencē.

Junioros labākos rezultātus un augstākās Latvijas vietas no visām grupām varētu sasniegt vienu trešo vietu un divas reizes 5.vietu pasaules kausa posmos junioriem sprintā rollerslēpošanā ieguvušais Niks Saulītis un viņa komandas biedrs no Madonas BJSS Ilvars Bisenieks, kuram arī ir izdevies būt labāko desmitniekā. Meitenēm juniorēm labus rezultātus cer uzrādīt abas vadošās U16 grupas pārstāves – rīdziniece Samanta Krampe (SS “Arkādija”) un madoniete Līva Šahno. Tikmēr pieaugušo grupā vadošo lomu mūsu meiteņu vidū uzņemsies madoniete Kitija Auziņa, kura pirms trim gadiem junioru konkurencē pasaules kausa posmā klasiskā stila distancē ieguva trešo vietu.

Pasaules čempionāts rollerslēpošanā Madonā sāksies ceturtdien, 8.augustā, plkst. 9.00 ar distanci klasiskajā stilā ar intervāla startu Smeceres sila trasē, bet tās pašas dienas vakarā, plkst. 19.00, Saieta laukumā pilsētas centrā norisināsies sacensību svinīgā atklāšana. Nākamās divas dienas rollerslēpotāji dosies pilsētas ielās, piektdien, 9.augsutā, plkst. 16.00 uzsākot sprinta sacensības, bet dienu vēlāk plkst. 15.00 ir paredzēts masu starts brīvajā stilā. Sacensību noslēdzošajā dienā, 11. augustā, no plkst. 9.00 “Smeceres sila” trasē paredzēta komandu sprinta stafete. Detalizētāka informācija par sacensību norisi pieejama Madonas novada pašvaldības mājaslapā, kā arī: https://madona2019.lv/