Layout: current: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

"Yonex Latvia International" pieteikušies 190 badmintonisti no 18 valstīm

Andrejs Siliņš

"Yonex Latvia International" pieteikušies 190 badmintonisti no 18 valstīm
Foto: yli.lv

No 2. līdz 5. jūnijam Jelgavā notiks starptautisks badmintona turnīrs "Yonex Latvia International 2016". Tas ir lielākais badmintona notikums Latvijā, un šogad šim turnīram ir pieteikts rekordliels dalībnieku skaits - 190 badmintona spēlētāji no 18 valstīm.

Pieteikšanās uz "Yonex Latvia International 2016” noslēdzās 4.maijā. Badmintona federācijām no visas pasaules bija iespēja pieteikt savus spelētājus Pasaules Badmintona federācijas (BWF) tiešsaistes sistēmā.

Jelgavā jūnija sākumā ieradīsies lielas badmintonistu delegācijas no Islandes, Somijas, Norvēģijas, Francijas, Itālijas, Polijas, Krievijas, Baltkrievijas, Ukrainas, kā arī Lietuvas un Igaunijas. Dažus sportistus uz Latvijas turnīru ir deleģējusi arī Beļģija, Čehija, Anglija, Spānija, Šveice un pat Pakistāna. No Latvijas turnīra piedalīsies 28 badmintona spēlētāji.

Vēl gan nav zināms, vai visus pieteiktos spēlētājus pielaidīs turnīram, jo saskaņā ar starptautiskajiem sacensību rīkošanas noteikumiem, ir noteikts maksimālais spēļu skaits vienā dienā. Ņemot vērā, ka pieteikušies tik daudz dalībnieku, iespējams, ka dažiem tomēr nāksies nogaidīt “gaidīšanas listē”.

Pamatturnīru, kas sāksies 3.jūnijā, dalībnieku lielais skaits neietekmēs, jo pamatturnīrā var piedalīties tikai 32 labākie vienspēlēs, un 24 labākie pāri dubultspēlēs. Taču lielais dalībnieku skaits var ietekmēt kvalifikācijas turnīru ceturtdien, 2.jūnijā, kad noskaidros 8 labākos vienspēlēs un 4 labākos pārus, kas kvalificēsies pamatturnīram.

Vīriešu vienspēlēm ir pieteikti 92 badmintona spēlētāji, no kuriem 24 spēlēs uzreiz pamatturnīrā, bet 68 cīnīsies kvalifikācijas turnīrā par atlikušajām 8 vietām. Sieviešu vienspēlēm pieteikušās 54 dalībnieces, no kurām 24 uzreiz spēlēs pamatturnīrā, bet 30 cīnīsies kvalifikācijas turnīrā par atlikušajām 8 vietām.

Vīriešu dubultspēlēm pieteikušies 44 pāri, un 20 spēlēs uzreiz pamatturnīrā, bet 24 cīnīsies kvalifikācijas turnīrā par atlikušajām 4 vietām. Jaukto dubultspēļu turnīrā pieteikušies 36 pāri, un 20 spēlēs uzreiz pamatturnīrā, bet 16 cīnīsies kvalifikācijas turnīrā par atlikušajām 4 vietām. Sieviešu dubultspēlēm pieteikušies 24 pāri, un visi spēlēs pamatturnīrā.

Atgādinām, ka badmintona turnīrs "Yonex Latvia International 2016” Jelgavas Sporta hallē notiks četru dienu garumā. Ceturtdien, 2.jūnijā, paredzētas kvalifikācijas sacensības, 3.jūnijā notiks 1/16 fināli un 1/8 fināli, 4.jūnijā no rīta plānoti 1/4 fināli, bet vakarā – 1/2 fināli, savukārt 5.jūnijā notiks visas piecas finālspēles. Jelgavas badmintona turnīrā, tāpat kā olimpiskajās spēlēs, tiks izcīnīti pieci medaļu komplekti – vīriešu un sieviešu vienspēlēs, kā arī vīriešu, sieviešu un jauktajās dubultspēlēs. Skarbi, bet spēlētājam, kurš zaudējis, turnīrs beidzās, un netiek izspēlēta arī spēle par 3.vietu, tāpēc bronzas medaļas tiek pasniegtas abiem pusfinālu zaudētājiem.

“Man ir liels prieks, ka šādas starptautiskas sacensības notiks Jelgavā – tās neapšaubāmi paspilgtinās mūsu ikdienu. Ņemot vērā, ka pēdējos gados cilvēki arvien vairāk laika velta sportiskām aktivitātēm, domāju, ka šī demokrātiskā sporta veida popularitāte mūsu pilsētā tikai augs,” norāda Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš.

“Jelgava ir ļoti piemērota vieta, kur sarīkot šādu pasaules reitinga badmintona turnīru. Te ir gan ļoti laba Sporta halle, gan pilsētas pieredze rīkot lielus pasākumus, gan pietiekams naktsmītņu skaits par pieejamām cenām. Turklāt Jelgava ir tuvu un ērti sasniedzama no lidostas, Rīgas ostas, dzelzceļa stacijas un autoostas,” izvēli par labu Jelgavai skaidro Latvijas Badmintona federācijas prezidents Mareks Gruškevics.

Pasaules reitinga badmintona turnīrs Latvijā šogad notiks jau trešo gadu pēc kārtas. Iepriekš turnīrs tika aizvadīts Rīgā. “Mēs esam ieinteresēti, lai Latvijas starptautiskais turnīrs Jelgavā ir uz palikšanu. Pārlieku bieža vietas mainīšana turnīram nenāktu par labu, jo zūd iestrādes par izguldīšanu, zāles aprīkošanu, spēlētāju transportēšanu, sadarbību ar vietējām organizācijām,” uzskata Mareks Gruškevics.

2015.gadā par Latvijā notiekošo starptautisko badmintona turnīru bija papildus interese, jo sportistiem bija vajadzīgi reitinga punkti lai kvalificētos uz 2016.gada Olimpiskajām spēlēm. Rīgā ieradās badmintona spēlētāji no 26 valstīm, tai skaitā ne tikai Eiropas valstīm, bet arī ASV, Indijas un pat Jaunzēlandes. Savukārt vēl senāk, 2005. un 2006.gadā Pasaules reitinga turnīri notika Inčukalnā, pulcējot 130 dalībniekus no 30 valstīm.

Latvijas starptautisko badmintona turnīru jau trešo gadu pēc kārtas atbalstīs pasaulē pazīstamais sporta preču inventāra ražotājs “Yonex", piešķirot turnīra vajadzībām 1200 zosu spalvu badmintona bumbiņas. “Mēs esam ļoti pazīstams zīmols badmintona spēlētājiem un līdzjutējiem. Vairāk nekā 60% Pasaules reitinga turnīru notiek ar “Yonex” badmintona bumbiņām. Turklāt, spēlētājiem “Yonex” līdzdalība turnīra rīkošanā ir kā kvalitātes zīme,” stāsta Ilgvars Strazdiņš, “Yonex” pārstāvis Latvijā un Lietuvā.