Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Latvija sešiniekā valstu kopvērtējumā pasaules kausā rollerslēpošanā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Latvija sešiniekā valstu kopvērtējumā pasaules kausā rollerslēpošanā
R.Vīgants uzvar Madonā. Foto: Infoski.lv

Pasaules kausa rollerslēpošanā 2015./2016.gada sezonas kopvērtējumā augstās vietās tikuši Latvijas pārstāvji, iekļūstot divas reizes desmitniekā – vienu individuālajā, bet otru valstu ieskaitē. Junioriem no 65 dalībniekiem septītais labākais sezonas garumā ir Indulis Bikše (SS “Arkādija”), bet no 19 valstīm, ļoti sīvā cīņā par dažiem punktiem apsteidzot Vāciju, Latvijas komanda ieņēma atzīstamo sesto vietu.

Junioriem (1995.-1999.g.) kopvērtējumā punktus ir nopelnījuši 65 dalībnieki, kas pārstāv 17 valstis. Visaugstāk no mūsu abiem līderiem ir ticis Indulis Bikše, kuram ar iegūtajiem 302 punktiem ir 7.vieta un kurš vienīgais no latviešiem ir iekļuvis desmitniekā. Indulim kopumā ir stabilāki rezultāti un arī par vienu startu vairāk nekā četrus gadus jaunākajam viņa novadniekam Raimo Vīgantam, kuram sanāca piedalīties tikai piecos startos, un ar 230 punktiem viņš ieguva 13.vietu, apsteidzot četras piektdaļas no visiem kopvērtējumā figurējušajiem rollerslēpotājiem. Tuvākais no viņa vienaudžiem ir gadu vecākais zviedrs Adams Persons, kurš ierindojās 25.vietā. Pārliecinošu uzvaru svinēja Markuss Fredriksons (812 punkti), bet otro vietu ieguva Alfrēds Buskvists (668 punkti), tikmēr trijnieku noslēdza izteiktāks sprinta speciālists itālis Frančesko Bekis (497 punkti).

Pieaugušo grupā jau pēc otrā posma Madonā bija skaidrs, ka par godalgotajām vietām kopvērtējumā cīnīsies četri konkurenti. Neskatoties uz fenomenālo sniegumu sprintā – četras uzvaras četros startos, tomēr itālim Emanuelam Bekim (597 punkti) pietrūka 49 punkti līdz uzvarētājam zviedram Robinam Norumam, kuram, savukārt, spēcīgā puse ir distance. Pirms pēdējā starta Bekis bija līderpozīcijās ar simts punktu pārsvaru, bet itāļa 24.vieta un zviedra 2.vieta 25km brīvajā stilā ar masu startu visu radikāli samainīja. Vietu trijniekā nosargāja norvēģis Ragnars Andresens (437 punkti), kuram beigās pietuvojās un tikai 14 punktus atpalika 4.vietas ieguvējs Oskars Persons. No 75 listē esošajiem sportistiem pieaugušo grupā Artūrs Brants un Arvis Liepiņš ar iegūtajiem 32 punktiem ir 60.vietā, Artūram piedaloties tikai vienreiz, bet Arvim šo summu sakrājot ar trim startiem.

Juniorēm bija vislīdzīgākā cīņa par uzvaru un arī pārējām godalgotajām vietām no visām grupām, izvietojumam trijniekā noskaidrojoties tikai pēdējā startā un beigās visām trim satilpstot 21 punkta robežās. Līdere Olga Letučeva nevarēja atļauties nepiedalīties pēdējā startā, turklāt, zinot dalībnieču skaitu un sastāvu, viņa skaidri saprata, ka pašās beigās noteikti nepaliks, ja arī ļoti slikti nobrauks. Tā arī notika, un Letučevai ar 841 punktu izdevās nosargāt līderpozīcijas, kaut arī 16 punktu attālumā pietuvojās itāliete Liza Bolcana, bet vēl par 5 punktiem mazāk ieguva trešās vietas īpašniece Tatjana Čvanova no Krievijas. Lai arī pamatā tika iegūtas beigu vietas, tomēr Paula Bergfelde par mērķtiecību un daudzajiem startiem tika atalgota ar 13.vietu no 43 dalībniecēm, kas pārstāv 11 valstis. Viņa piedalījās 8 no 11 sacensībām, un beigās sanāca tīri pieklājīga 160 punktu bagāža. Madoniete Ieva Pūce ieņēma 23.vietu ar apaļajiem 100 punktiem, kas nopelnīti trijos startos Madonā.

Pieaugušo grupā faktiski pēc Madonas posma uzvarētājas titulu bija nodrošinājusi zviedriete Linna Sesmskāra, kurai pietiktu kopvērtējuma uzvarai arī tādā gadījumā, ja pasaules čempionātā viņa būtu tālu no savas labākās formas. Semskāra čempionāta bija labā formā un stabili uzvarēja kopvērtējumā (934 punkti, vislielākais skaits no visu grupu uzvarētājiem – aut.piez.), otrajā vietā atstājot savu tautieti Mariku Sundinu, kura lieliski sāka sezonu jūnijā Oroslavjē (Horvātija), bet tad divus posmus izlaida traumas dēļ. Trijnieku noslēdza baltkrieviete Valencina Kaminskaja. No 40 dalībniecēm kopvērtējumā ceturtā desmita beigās ir divas Latvijas pārstāves – Inga Paškovska un Anda Muižniece, kuras startēja tikai Madonā. No abām augstāk atrodas un 20 punktus priekšā ir Inga Paškovska, kura ieņem 37.vietu. Ingai arī par vienu startu vairāk.

Komandu panākuma pamatā ir vairāki faktori, galvenie no kuriem ir: 1)viens no trim pasaules kausa posmiem notika Latvijā, kad visās grupās vairāk vai mazāk uz starta izgāja mūsu pārstāvji, nopelnot prāvu punktu skaitu, neatkarīgi no iegūtajām vietām; 2) sasniegumi, zem kuriem būtu jāskaita Vīganta uzvaru, Bikšes 2. un 4.vietu Madonā un 6. un 8.vietu Itālijā, A.Branta 8.vietu Madonā”; 3) mūsējo piedalīšanāsarī pēdējā trešajā pasaules kausa posmā, gan arī pasaules čempionātā, kurā uzrādītie rezultāti arī tika skaitīti kopvērtējumā. Visu to summējot, ir nopelnīti 1210 punkti, un par 15 punktiem ir izdevies apdzīt Vāciju. Taču ir jāatzīst, ka, nesakoties uz to, ka Vācija ir slēpošanas lielvalsts un tās apsteigšana ir liels prieks, vācieši pasaules kausa posmos startēja ar minimāliem spēkiem. Par 48 punktiem ir apsteigti astoto vietu ieguvušie ukraiņi, bet līdz piektajā vietā esošajai Baltkrievijai pietrūka 200 punktu. Pirmajā trijniekā iekļuva Krievija, Itālija un Zviedrija, atstājot ļoti tālu aiz sevis 4.vietā Norvēģiju (2176 punkti), kurai pretēji ziemas sezonai sastāvs bija trūcīgs. Vēl pirms pasaules čempionāta itāļi bija ļoti tuvi krieviem, taču Krievijas masveidība un arī labie rezultāti Valdifiemmi ļāva iegūt pārliecinošu uzvaru (8442 punkti), par 1136 punktiem apsteidzot Itāliju, bet trijnieku noslēdzošās Zviedrijas kontā ir 6357 punkti.