Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:296, Did:0, useCase: 3

UFC zvaigžņu stunda sitīs Melburnā - Adesanja izaicinās Vitakeru

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

UFC zvaigžņu stunda sitīs Melburnā - Adesanja izaicinās Vitakeru
Izraels Adesanja. Foto: imago/Xinhua/Scanpix

Šajā nedēļas nogalē cīņas sporta fanu acis noteikti būs pievērstas Melburnai, kur cīņu šovā ''UFC 243'' mājinieks Roberts Vitakers (20-4) aizstāvēs sev piederošo UFC vieglā svara titulu pret divīzijas pagaidu čempionu, UFC uzlēcošo zvaigzni Izraelu Adesanju (17-0).

Vitakera un Adesanjas cīņa tiks aizvadīta gandrīz 60 tūkstošus skatītāju vietu ietilpīgajā ''Marvel'' stadionā Austrālijas pilsētā Melburnā. Vietējo skatītāju interese par cīņu ir milzīga, bet sagaidāms, ka tā tiks vērota lielā skaitā visā pasaulē. Duelis par UFC vieglā svara čempiontitulu būs ''UFC 243'' galvenā cīņa [main event], bet co-main event jeb otrajā galvenajā cīņā būs vērojama divu vieglā svara divīzijas pārstāvju - Ela Aikvintas (14-5-1) un Dena Hukera (18-8) divkauja.

28 gadus vecais Austrālijas cīkstonis Roberts Vitakers par UFC vidējā svara čempionu kļuva 2017. gadā. Vispirms Vitakers ''UFC 213'' šovā ar vienbalsīgu tiesnešu lēmumu pēc punktiem pieveica kubiešu monstru Joelu Romero (13-4), kļūstot par pagaidu [interim] titula īpašnieku. Taču tā brīža čempionam Džordžam Senpjēram beidzot karjeru un noliekot pilnvaras, Vitakers tika paaugstināts par pilnvērtīgo čempionu.

Līdz šim pilnībā realizēt savu potenciālu Vitakeram patraucējuši dažādi savainojumi, kuru dēļ Vitakers nepilnu trīs gadu laikā aizvadījis vien trīs cīņas. Iepriekšējo reizi astoņstūrī Austrālijas sportists kāpa 2018. gada jūnijā ''UFC 225'' galvenajā cīņā vēlreiz pieveicot Romero, bet šoreiz jau ar dalītu tiesnešu lēmumu - daudzi MMA sporta sekotāji pauda viedokli, ka toreiz uzvara pienācās kubietim.

Savu karjeru UFC Vitakers sāka pusvidējā svarā, taču kopš pārcelšanās vienu divīziju augstāk zaudējuma rūgtumu vēl nav izjutis, uzkrājot jau deviņu uzvaru sēriju. Pagaidām pēdējais, kuram izdevies Vitakeru pieveikt, ir pieredzējušais Stīvens Tompsons (14-4-1), kurš 2014. gadā Austrālijas sportistu sakāva ar tehnisko nokautu. Tagad savu otro titula aizstāvības cīņu Vitakers aizvadīs pret vēl vienu cīkstoni, kurš izceļas ar ļoti plašu arsenālu stājā - UFC uzlēcošo zvaigzni Izraelu Adesanju.

“Adesanja ir nāvējošs [deadly]. Viņš ir ļoti talantīgs un labs cīkstonis, bet arī es vēl tikai tuvojos savam pīķim. Katru gadu man ir arvien grūtākas cīņas un katru gadu es kļūstu arvien labāks. Tuvākajā laikā nekur netaisos nozust, manī vēl atlicis daudz gadu [ko cīnīties],” pauž Vitakers. 28 gadus vecais cīkstonis uzskatāms par vienu no nenovērtētākajiem UFC čempioniem un allaž saviem pretiniekiem uzspiež augstu cīņas tempu, tāpat demonstrējot arī savu iespaidīgo fizisko spēku.

“Jūtos tik labi, kā vēl nekad iepriekš neesmu juties. Nedomāju, ka viņš [Adesanja] noturēs to slodzi, ko uzspiedīšu, un es nedomāju viņu piebeigt pirms laika – mans plāns ir ievirzīt to piecu raundu karā. Darīšu to pašu, ko [Kelvins] Gastelums, tikai daudz labāk,” savas ieceres atklāja čempions. Vitakers atsaucas uz Adesanjas un Gasteluma dueli šā gada aprīlī, kad vienā no visu laiku iespaidīgākajām titulcīņām Adesanja šovā ''UFC 236'' izcīnīja pagaidu vidējā svara titulu un ieguva tiesības cīnīties ar Vitakeru par pilnvērtīgā čempiona godu.

Jāatzīmē, ka Vitakeram bija paredzēts savu otro titula aizstāvības cīņu šā gada februārī Melburnā aizvadīt tieši pret amerikāni Gastelumu (15-4), tomēr veselības problēmu dēļ čempions bija spiests no dueļa izstāties iepriekšējā naktī pirms cīņas. Tādējādi tovakar visu starmešu gaisma tika pievērsta Adesanjam - nigēriešu izcelsmes Jaunzēlandes cīkstonis pēc punktiem pārliecinoši pieveica UFC leģendu Andersonu Silvu (34-10).

30 gadus vecais Adesanja šobrīd ir viena no spilgtākajām UFC uzlecošajām zvaigznēm, un daudzi prognozē, ka, uzveicot Vitakeru, tieši Izraels kļūs par šā brīža lielāko zvaigzni MMA sportā, ņemot vērā, ka īrs Konors Makgregors šobrīd aktīvā cīkstoņa gaitās ieturējis pauzi.

Kopš ienākšanas MMA pēc panākumiem bagātas karjeras kikboksā, Adesanjas karjera attīstījusies tikai ar augšupejošu līkni. Jaunzēlandietis UFC rindās debitēja tikai pagājušā gada februārī, līdz šim brīdim visās sešās UFC cīņās izcīnot uzvaras. Adesanja piesaista daudz fanu ar savu tēlu un harizmu, bet visvairāk, protams, runā viņa darbi astoņstūrī - pagaidu čempions pierādījis, ka spēj būt bīstams arī parterā, ne tikai stājā, kur jūtas kā zivs ūdenī.

''Savā karjerā esmu pieļāvis daudz kļūdu, bet tas ir bijis ārpus citu uzmanības - pirms nonākt UFC, man vajadzēja būt nobriedušam, gatavam fiziski un mentāli. Nepārprotiet, kļūdas pieļaušu joprojām, bet tas nenotiks visu acu priekšā. Man ir svarīgi, lai apkārt būtu pareizie cilvēki, kas mani pavadītu un uzraudzītu,'' saka Adesanja.

Strauju popularitāti ieguvušais Adesanja pirms cīņas par savu pretinieku izteicās diezgan pašpārliecināti: ''Domāju, ka viņš ir čalis, ko varu apspēlēt diezgan viegli. To, ko viņš dara, viņš dara ļoti labi, taču nedomāju, ka tikšu ar kaut ko pārsteigts." Tāpat Izraels arī atzīmēja to, ka Vitakeram pietrūcis cīņu prakses. ''Esmu bijis aktīvs, viņš ne. Esmu uzņēmis labu ritmu, kamēr viņam šobrīd tā nav. Man īsti pat neinteresē, vai viņš ir ierūsējis vai nē - jebkurā gadījumā darīšu to, ko es daru. Nav tik svarīgi, ko piedāvās viņš.''

Kamēr Vitakers, kurš pārējo cīkstoņu vidū izceļas ar to, ka neizrāda pilnīgi nekādu vēlmi iesaistīties verbālajos dueļos pirms savām cīņām, par iespējamiem nākotnes plāniem pēc cīņas ar Adesanju bijis izvairīgs, Adesanjas uzvaras gadījumā izskanējuši vairāku cīkstoņu vārdi no dažādām svara kategorijām, pret ko jaunzēlandietim būtu jācīnās turpmāk. Jau iepriekš sociālo mediju vidē Adesanja kašķējies ar UFC pussmagā svara čempionu Džonu Džounsu. Arī UFC prezidents Deina Vaits atzinis, ka Adesanjas un Džounsa iespējamā cīņa būtu milzīga. Tāpat kā ticamākais variants izskan cīņa pret brazīliešu vidējā svara cīkstoni Paulo Koštu, bet pašu negaidītāko variantu izteica arī pats Izraels - proti, duelis ar smagsvaru čempionu Stipi Miočiču. Jāatzīmē, ka Adesanja smagajā svarā aizvadījis cīņas savos kikboksa laikos.

Bukmeikeru vērtējumā Vitakera un Adesanjas izredzes vērtētas ļoti līdzvērtīgi. ''UFC 243'' šovam ir visas iespējas kļūt par vienu no vērienīgākajiem, ja ne pat pašu vērienīgāko un skatītāko šovu organizācijas vēsturē. Main card jeb galveno cīņu listes sākums paredzēts naktī uz svētdienu ap 5:00 pēc Latvijas laika, bet Adesanja un Vitakers astoņstūrī varētu kāpt aptuveni stundu vēlāk - jāņem vērā, ka laiks var mainīties atkarībā no citu cīņu iznākuma. Main card pirms galvenā notikuma vēl tiks aizvadītas četras citas cīņas.

Izmantotie resursi:
https://www.sherdog.com
https://mmajunkie.usatoday.com/2019...
https://mmajunkie.usatoday.com/2019...
https://www.mmafighting.com/2019/9/...
https://www.bloodyelbow.com/2019/10...

Kā, tavuprāt, noslēgsies cīņa?

  • 33

  • 8

  • 2


     [+] [-]

, 2019-10-05 14:33, pirms 5 gadiem
Kaut kā gribētos, lai Adesanjas uzvaru gājiens pārtrūkst šonakt! Katrā ziņā ļoti neprognozējama cīņa.

  +1 [+] [-]

, 2019-10-05 14:45, pirms 5 gadiem
Par Adesjanu! Sagaidāms supercīņu vakars no Melnburnas.

     [+] [-]

, 2019-10-05 14:47, pirms 5 gadiem
Varbūt kāds māk izskaidrot, kas tas pa cīņas laiku ir?

Teiksim šobrīd pulkstenis LV ir 15.00. AUS tas ir 22.00.

Ja cīņa sāksies pēc mūsu laiku 5.00., tad ko? AUS viņa būs 12.00 dienas vidū? Un teiksim cīņas pirms main event sāksies 8.00. pēc AUS laika? WTF?

     [+] [-]

, 2019-10-05 16:21, pirms 5 gadiem
Early Prelims - 9.15 am
Prelims - 11.00 am
Main Card - 13.00 (1 p.m AEST)

     [+] [-]

, 2019-10-05 18:42, pirms 5 gadiem
Es par Whittaker! Izzijs ir spēcīgs un sagaidu, ka būs gara 4-5 raundu klope, taču ļoti ceru, ka beigās pacels Roberta roku! Aiziet Reaper! Galvenais, pamosties ap tiem pieciem

     [+] [-]

, 2019-10-06 04:05, pirms 5 gadiem
Vitakers man palicis atmiņā ar garlaicīgām uzvarām pār Romero, Adesanja ļoti pat skatāmas cīņas aizvada. Mans favorīts skaidrs