Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:440, Did:0, useCase: 3

Pasaules čempionāts Latvijai sākas ar piekāpšanos Afganistānas sporta leģendai

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Pasaules čempionāts Latvijai sākas ar piekāpšanos Afganistānas sporta leģendai
Iļja Čemis izvirzās vadībā
Foto: World Taekwondo

Dienvidkorejas apgabalā Mudžu sācies pasaules čempionāts taekvondo olimpiskajā versijā. Latvijas pārstāvis Iļja Čemis (68 kg) šorīt pirmajā mačā zaudēja Afganistānas sporta leģendai Rohullaham Nikpajam.

Taekvondo pasaules čempionātā sportistu izvietošana pa zariem notiek atbilstoši pasaules rangam. Izloze ir tikai tiem, kuriem nav pasaules reitinga punktu, turklāt šādiem sportistiem pirmajā cīņā pretī ir zema ranga atlēts, nevis kāds no favorītiem. Tādējādi rangā neesošais Latvijas taekvondists Iļja Čemis 68 kilogramu pirmajā mačā tikās ar pasaules reitinga 229. numuru Rohullahu Nikpaju no Afganistānas. Diemžēl šis 30 gadus vecais pretinieks izrādījās liela zvaigzne, līdz ar to cerības uz panākumu bija ļoti teorētiskas.

Pirmā rauda sākumā 16 gadus vecais Latvijas sportists izvirzījās vadībā un arī turpinājumā turējās cienīgi - 1:4, otrajā nogrieznī pretinieks darbojās jau drošāk, tāpēc rezultāts kļuva graujošs - 2:13. Trešajā raundā Afganistānas sporta lepnums panāca priekšlaicīgai uzvarai nepieciešamo pārsvaru, tādējādi Iļja Čemis piedzīvoja zaudējumu (2:22) un netika 1/64 finālā. Sacensību noslēgumā mūsējais tiek klasificēts 65. pozīcijā.

Afganistānas sporta vēsturē Rohullahs Nikpajs ir pirmais un vienīgais olimpiskais medaļnieks, turklāt divkārtējais (2008, 2012). "Olimpiskā medaļa izmainīja manu dzīvi uz visiem laikiem, un es kļuvu ļoti slavens," atzīst panākumiem bagātais sportists, kura karjeru sabojāja konflikts ar nacionālo taekvondo federāciju un vietējo olimpisko komiteju. 2013. gadā, protestējot pret treniņu iespēju trūkumu un federācijas darba stilu, atteicās piedalīties pasaules čempionātā. Konflikta dēļ pēcāk pārcēlās uz Austrāliju, pirms Riodežaneiro spēlēm tika panākts izlīgums, taču izlieto ūdeni bija grūti sasmelt. Minēto peripetiju rezultātā Nikpajs pēdējos gados tikpat kā nav startējis, līdz ar to tagad pasaules rangā atrodas vien 229. pozīcijā.

Pasaules čempionātā startēs arī Bauskas māsas. 27. jūnijā pasaules ranga 10. numurs Inese Tarvida (53 kg) sāks ar austrieti Kristīnu Šēnegeri vai honkongieti Sinji Lavu. 29. jūnijā Jolanta Tarvida (57 kg) vispirms cīnīsies ar venecuēlieti Adrianu Martinesu. Šajos mačos mūsu sportistēm ir jāuzvar, bet tālāk jau būs spēcīgākas pretinieces.

Izmantotie resursi:
worldtaekwondo.org
afghanzariza.com
thehindu.com

  +2 [+] [-]

, 2017-06-26 12:42, pirms 7 gadiem
Iļjam nepaveicās ar pretinieku, tagad jātur īkšķis par māsām!

  +1 [+] [-]

, 2017-06-26 15:09, pirms 7 gadiem
ko tu afgānim padarīsi... kā ir tā ir...

  +1 [+] [-]

, 2017-06-26 16:58, pirms 7 gadiem
gan jau māsas kādu izrubīs