Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:440, Did:0, useCase: 3

Eiropas vicečempione daugavpiliete Grigorjeva: "Trenējos 6-7 stundas dienā"

Nauris Mackevičs
Nauris Mackevičs

Eiropas vicečempione daugavpiliete Grigorjeva: "Trenējos 6-7 stundas dienā"
Anastasija Grigorjeva Eiropas čempionāta zeltam pievienojusi arī sudrabu
Foto: AFP/Scanpix

Latvijas cīkstone Anastasija Grigorjeva Belgradā ieguvusi Eiropas čempionāta sudraba medaļu, taču tas viņai vietu Londonas Olimpiskajās spēlēs vēl negarantē. Par to, kā kvalificēties Londonai, par viņas treniņiem, cīņu ar svaru un tiesāšanu brīvajā cīņā - mūsu rakstā.

Anastasija Grigorjeva iepriekšējā nedēļā lieliski nostartēja Eiropas čempionātā brīvajā cīņā, kas norisinājās Serbijas pilsētā Belgradā. Zaudējot tikai finālcīņā Ukrainas pārstāvei, Grigorjeva ieguva otro vietu un sudraba medaļu. 21 gadu vecajai Anastasijai tā ir otrā Eiropas pieaugušo čempionāta godalga. 2010. gadā viņa svara kategorijā līdz 55 kilogramiem kļuva par čempioni, bet šoreiz startēja svara kategorijā līdz 59 kilogramiem. Šobrīd Nastja turpina aktīvi gatavoties Londonas Olimpisko spēļu atlases turnīram, kas aprīļa beigās norisināsies Bulgārijā:

„Šim turnīram gatavojāmies treniņnometnēs Krievijā un Šveicē, tikai neilgi pirms pašām sacensībām trenējāmies Latvijā. Rezultāts ir apmierinošs, jo neesmu vēl sasniegusi labāko sportisko formu. Zelta medaļa Eiropas čempionātā nebija mans pašmērķis, jo galvenais ir tikt uz olimpiskajām spēlēm.”

Olimpiskajās spēlēs sieviešu cīņā būs tikai četras svara kategorijas, tādēļ atlases turnīrā Anastasijai atkal nāksies cīnīties svara kategorijā līdz 55 kilogramiem. Tas nozīmē vien to, ka kārtējo reizi nāksies nomest svaru, kas noteikti nebūs viegli izdarāms. To par vienu no galvenajām problēmām izceļ Grigorjevas treneris Sergejs Kursītis:

„Mūsu galvenais starts būs olimpiskā atlase, kur atkal nāksies startēt citā svara kategorijā. Ja vēl gadu iepriekš bijām droši par tikšanu uz Londonu, tad tagad to 100% garantēt vairs nevaru mazā svara kategoriju skaita dēļ. Nastjai atkal nāksies cīnīties ar svara nomešanu. Agrāk tas bija izdarāms vieglāk, tagad viņa tomēr paliek vecāka, respektīvi, mainās arī viņas organisms. Lai nu kā, to darīsim jau ne pirmo reizi. Protams, ka profesionālajā sportā nevar iztikt arī bez farmakaloģijas iejaukšanās. Negaidiet no mums brīnumus, nevienam olimpiskās spēles mēs vēl nesolām. Ja tiksim, tad mums var piešķirt ordeni [smejas].

Grigorjeva un Kursītis atklāja, ka sportistes ikdiena nav nekāds rožu dārzs: „Tas ir darbs. Lai sasniegtu augstu līmeni, jāievēro ļoti stingrs režīms. Tev jāiet gulēt noteiktā laikā, ēst vari tikai noteiktajā laikā, pie tam nedrīkst ēst visu pēc kārtas, bet gan tikai to, kas nepieciešams. Ikdienā treniņi aizņem 6-7 stundas, pa trīs treniņiem katru dienu. Mācībām laika praktiski neatliek [Anastasija studē juristos Daugavpils Universitātes otrajā kursā]. Šāds režīms ir teju visu gadu, piemēram, jau šobrīd esam bijuši divās treniņnometnēs un piedalījušies trīs sacensībās.”

Pēdējā gada laikā Grigorjeva ir zaudējusi tikai četras cīņas, tajā pašā laikā tiekot pie četrām uzvarām „Grand Prix” posmos, kas liecina par to, ka viņa ir pasaules elitē. Jāsaka, ka elites sportistes nelabprāt cīnās savā starpā, lai neatklātu savas kārtis. Kā pastāstīja Kursītis, sarunāt cīņu ar kādu no viņām ir ļoti grūti.

Kursītis arī izteicās par tādu tēmu, kā tiesāšana: „Vispasaules problēma ir biežā noteikumu maiņa. Starptautiskā federācija vēlas padarīt sacensības vieglāk saprotamākas un skatāmākas skatītājiem. Eiropas čempionātā mums pretenziju pret tiesnešiem nebija nekādu, bet daudzās sacensībās ir jūtama izteikta tiesnešu labvēlība pret kādu no sportistēm.

Grigorjeva ar cīņas sporta veidiem nodarbojas no 12 gadu vecuma. Sākumā viņa trenējās džudo pie Ļubovas Kopilovas [ātri pārgāja uz brīvo cīņu], uz kurieni viņu aizveda vecākais brālis, savukārt pēdējos divus gadus par viņas treneri strādā Kursītis. Šajā laikā Eiropas junioru, kadetu un pieaugušo, kā arī pasaules junioru čempionātos viņa ieguvusi septiņas medaļas. Pati Grigorjeva par savu nākotni pēc Londonas Olimpiskajām spēlēm runā izvairīgi, bet mums atliek viņai novēlēt veiksmi un kvalificēšanos olimpiskajām spēlēm – 21. aprīlī Bulgārijā tiks noskaidrotas tās divas sportistes, kuras tiks uz Londonu. Vairākas ceļazīmes jau tika sadalītas iepriekšējā gada pasaules čempionātā, bet arī pēc Bulgārijas izredzes tikt uz Londonu vēl būs divās citās atlases kārtās.

     [+] [-]

, 2012-03-12 17:11, pirms 12 gadiem
Kapēc autors sevi uzrunā daudzskaitlī?