Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:440, Did:0, useCase: 3

Latvijas olimpiskās cerības spiestas startēt ar Vācijas licencēm

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Latvijas olimpiskās cerības spiestas startēt ar Vācijas licencēm
Gintauts Tarvids un meita Inese Tarvida
Foto: Laszlo Sulyok / SuLaci Photography

Latvijas taekvondo olimpiskās cerības, Bauskas māsas Inese Tarvida (18) un Jolanta Tarvida (17) šogad startē ar Vācijas licencēm, jo pašmāju federācija tās neizsniedza. Vecākā māsa Inese sarunā ar portālu Sportacentrs.com skaidro situāciju un uzsver, ka vēlas pārstāvēt Latviju.

Jaunais gads māsām ir sportiskiem panākumiem bagāts. Inese Tarvida triumfēja trijos pasaules reitinga turnīros (Vācijā, Turcijā un Slovenijā), turklāt noformēja nevainojamu bilanci mačos ar pasaules ranga pirmā desmitnieka sportistēm (3-0) un uzvarēja arī Riodežaneiro olimpisko spēļu vicečempioni. Cīnoties minēto turnīru junioru ieskaitē, 2014. gada pasaules kadetu vicečempione Jolanta Tarvida ieguva divus zeltus un vienu sudrabu. 2017. gada medaļas tika izcīnītas ar Vācijas licencēm, tikmēr Latvijas licenču īpašnieki šogad nav piedalījušies pasaules reitinga turnīros.

"Nesaskaņas starp mūsu ģimeni un federāciju pārauga lielā konfliktā. 2016. gada maijā pārtraucām trenēties Latvijas Taekvondo federācijas galvenajā klubā "Hansu", jo nevarējām izturēt spriedzi. Tā kā abas ar māsu tolaik bijām nepilngadīgas, mūsu intereses aizstāvēja tētis. Viņš pacēla jautājumu par to, ka federācija mums neapmaksāja tos sacensību izdevumus, ko citiem sportistiem apmaksāja. Tam nebija nekāda pamata, turklāt mēs ar māsu lielākoties bijām vienīgās, kuras veda mājas panākumus," informē Inese Tarvida.

"Konflikts saasinājās ar olimpisko spēļu atlases turnīru Stambulā, kad, nerēķinoties ar manu traumu (U21 Eiropas čempionātā), tiku pieteikta kvalifikācijas turnīram. Man bija traumēta potīte, piedevām šajā vietā arī ādas apdegums no pretsāpju pūšamā līdzekļa. Protams, cerēju, ka atveseļošos un varēšu doties uz Stambulu, taču nācās atteikties no sacensībām, jo ārsts norādīja uz traumas nopietnību. Par to paziņojām federācijai, nosūtīju arī pieprasīto ārsta zīmi. Federācija jau bija iegādājusies biļetes, par tām no maniem vecākiem tika pieprasīta samaksa pilnā apmērā (par manu un tēta biļeti). Vēlāk ieguvām informāciju, ka minētās biļetes tika pārreģistrētas uz federācijas prezidenta sievas un ģenerālsekretāra (federācijas prezidenta brāļa) vārdiem un izmantotas šim braucienam. Federācija joprojām pieprasa šo summu apmaksāt."

Notikumi attīstījās tik tālu, ka šīs sportistes kļuva federācijai nevēlamas, līdz ar to bija vajadzīga palīdzība cīņā par iespēju piedalīties sacensībās. "Vecāki sāka iedziļināties ieņēmumu dienestam iesniegtajā finanšu informācijā, kur varēja saskatīt absurdu informāciju par dienas naudas un citām izmaksām, ko federācija it kā piešķīra sportistiem, bet reāli mēs nekad nebijām saņēmušas nevienu centu, visas apmaksas veica mūsu vecāki. Tiklīdz šie jautājumi bija pacelti, mūs vienkārši sāka ignorēt, pateica, ka esam nevēlamas gan klubā, gan federācijā," atklāj taekvondiste.

"Maijā bijām spiestas pārtraukt sadarbību ar "Hansu" klubu. Tad lūdzām LOK, LOV un sporta departamenta vadības atbalstu, lai panāktu mūsu reģistrāciju katrām nākamajām sacensībām (līdz gada beigām, kamēr mūsu Latvijas licences bija spēkā). Praktiski pirms katrām sacensībām rakstījām iesniegumu ar lūgumu pārstāvēt savu valsti. Vecāki visu gadu mēģināja caur visām iespējamajām sporta nozares instancēm panākt, lai tiktu pievērsta uzmanība federācijas darbībai - vai tā notiek valsts interesēs sporta jomā."

2016. gada noslēgumā beidzās termiņš Latvijas licencēm, pienāca laiks tās atjaunot. "Pēdējā laikā ar federāciju kontaktējāmies tikai rakstiski, iesaistot LOV (jo citādi mūs ignorēja), tāpēc sūtījām iesniegumu ar visiem nepieciešamajiem pielikumiem licenču atjaunošanai. Atbilde - lai vairs nerakstām, jo licences var iegūt tikai no Latvijas Taekvondo federācijas klubiem."

"Pašlaik trenējamies Mārupes klubā "Olimpiks", kur treneris ir Vitālijs Lepins. Šis klubs atbilst visiem nosacījumiem, taču nav federācijas biedrs, jo konflikta dēļ netiek pieņemts. Paralēli esam arī Vācijas klubā "BSV Friedrichshafen", kas mums izsniedza Vācijas licences. Kad ir brīvs no skolas, trenējamies Vācijā. Tur mums ir iespēja darboties ar pasaulslaveniem taekvondistiem un treneriem, jo klubs ir ļoti augsta līmeņa: sastāvā ir dažādu valstu izlašu atlēti, olimpisko spēļu dalībnieki un medaļnieki. Vācijas klubu vada Markuss Kolefels - viens no ievērojamākajiem un ietekmīgākajiem taekvondo treneriem pasaulē," stāsta Bauskas sportiste.

Starptautiskos turnīros iespējams startēt ar Vācijas licencēm, bet Eiropas un pasaules čempionātos der tikai Latvijas licences. "Tā kā ar saviem rezultātiem esam pamanītas arī ārpus mūsu valsts, tad par iespēju turpināt darboties taekvondo jomā neuztraucamies, taču esam Latvijas pilsones un vēlamies pārstāvēt Latviju."

6.-9. aprīlī Bulgārijā notiks U21 Eiropas čempionāts. "Ļoti gatavojos šim turnīram. Ņemot vērā manus pēdējos sasniegumus, būtu liela cerība iegūt medaļu, taču pagaidām nav risinājuma, lai mēs saņemtu Latvijas licences un tiktu pieteiktas šīm sacensībām."

2020. gada olimpisko spēļu kvalifikācijas sakarā tika lēsts, ka Latvijas taekvondo lielākās cerības būs māsas Tarvidas. Šobrīd tik droši vairs nevar apgalvot, jo netiek izsniegtas attiecīgās licences.

---

TV3 pēta šo situāciju

TV3 vēsta, ka federācijas nežēlastībā kritis arī 2016. gada Eiropas bērnu čempions Kirils Gatčins, kuram vairs netiek izsniegta Latvijas licence.

1 2 51 komentārs

 +16 [+] [-]

, 2017-03-07 13:33, pirms 7 gadiem
Skumji, ka tādas lietas notiek. Bet ko te var darīt lietas labā?
Vairākas aizceļojušās latvietes jau ir - Sanita Pušpure, Lāsma Liepa, Vita Heine...

 +22 [+] [-]

, 2017-03-07 13:34, pirms 7 gadiem
Nu driz masas parstaves vaciju olimpiade un latvija vares kost pirkstos
Slēpts komentārs: judo_2016

  +4 [+] [-]

, 2017-03-07 13:48, pirms 7 gadiem
točka rakstīja: Skumji, ka tādas lietas notiek. Bet ko te var darīt lietas labā?
Vairākas aizceļojušās latvietes jau ir - Sanita Pušpure, Lāsma Liepa, Vita Heine...
Latvijas Taekvondo federācija organizē attiecīgā sporta veida dzīvi pēc saviem ieskatiem, un kamēr nav kaut kas tiešām krimināls, no malas tur neko daudz nevar ietekmēt.
Slēpts komentārs: Gudrais Jenots

 +10 [+] [-]

, 2017-03-07 13:51, pirms 7 gadiem
Latvijas provinciālisms no federācijas puses visspilgtākajā formā. Diezgan briesmīgi, ka LOV neko nedara un nav kontrolējoša mehānisma. Visas problēmas ir TIKAI VIENA IEMESLA DĒĻ- pārāk daudz varas
Slēpts komentārs: wake-up

 +20 [+] [-]

, 2017-03-07 13:56, pirms 7 gadiem
Visas cīņu sporta federācijas latvijā ir zem organizētās noziedzības tupeles.
To pasu mairi briedi federācija gribēja izģērbt šantaržējot

 +13 [+] [-]

, 2017-03-07 13:57, pirms 7 gadiem
Wake up. Sportistēm ir jāizpilda federācijas prasības - citādi nekas labs tur nesanāks. D
KLUSĒT PAR FINANŠU MAHINĀCIJĀM FEDERĀCIJAS IEKŠIENĒ?

 +15 [+] [-]

, 2017-03-07 14:05, pirms 7 gadiem
Izsaku atbalstu māsām! Latvijas taekvondo federācijā sēž morāļie kr0pļi.

 +13 [+] [-]

, 2017-03-07 14:05, pirms 7 gadiem
Latvijā federāciju bosiem, īpaši visai šauri specializētos sporta veidos, pie kājas ir valsts intereses, pats galvenais - savu dibengalu saglabāt siltu un vienīgo naudas skapīša atslēgu - savā ķešā. Nav jau pirmais gadījums un noteikti nebūs pēdējais. Rubli, iztīri reiz savus staļļus!

  +4 [+] [-]

, 2017-03-07 14:06, pirms 7 gadiem
mrjanka rakstīja: Wake up. Sportistēm ir jāizpilda federācijas prasības - citādi nekas labs tur nesanāks. D
KLUSĒT PAR FINANŠU MAHINĀCIJĀM FEDERĀCIJAS IEKŠIENĒ?
Ja gribi licenci, tad klusē un klausi priekšniekiem.

  +3 [+] [-]

, 2017-03-07 14:10, pirms 7 gadiem
Atkal saxsonveidīgie gan jau pie šprices!

     [+] [-]

, 2017-03-07 14:15, pirms 7 gadiem
Ko Jus pieminat Gatcinu,kads vins eiropas cempions,notikusajaaas sacensibaas sakaraa ar politisko situaaciju bija pretiniekos tikai divi Turku iesaaceeji.Vai tas ir eiropas cempionaats,Turcijas Open
Slēpts komentārs: ivo113

 +17 [+] [-]

, 2017-03-07 14:23, pirms 7 gadiem
No TV3 sižeta: "Regulāri tiek grozīti statūti, lai izvairītos no iespējas, ka Močaļina varu kāds varētu apdraudēt. Piemēram, nesen iekļauts punkts, ka valdi pirms termiņa var atlaist tikai tie paši biedri, kas to ievēlējuši. Ja kāds biedrs ir nācis klāt, tad viņam par valdes pilnvarām nekādas teikšanas nav." Neizklausās īsti likumīgi, bet diemžēl šādus jautājumus jārisina tiesas ceļā. Bet cik tas ir reāli, ņemot vērā, ka mums jau tā cilvēki bieži vien neuzņēmīgi tiesāties ar stiprākiem, un ja vēl tas nozīmē iet pret kaut kādām kriminālām struktūrām... Šausmīgi patiesībā

  +3 [+] [-]

, 2017-03-07 14:28, pirms 7 gadiem
ivo113 rakstīja: Ko Jus pieminat Gatcinu,kads vins eiropas cempions,notikusajaaas sacensibaas sakaraa ar politisko situaaciju bija pretiniekos tikai divi Turku iesaaceeji.Vai tas ir eiropas cempionaats,Turcijas Open
Raksts ---> European Kids Championships | 
HANSU

     [+] [-]

, 2017-03-07 14:31, pirms 7 gadiem
mrjanka rakstīja: Wake up. Sportistēm ir jāizpilda federācijas prasības - citādi nekas labs tur nesanāks. D
KLUSĒT PAR FINANŠU MAHINĀCIJĀM FEDERĀCIJAS IEKŠIENĒ?
Šeit jau nav runa par finansu mahinācijām - meitenēm vajag licenci! Un tevis pieminētās finansu mahinācijas parasti ir savas naudas pārlikšana no vienas kabatas uz otru, lai valstij mazāk nodokļu jāmaksā (legālā veidā). Pašām federācijām (ar nelieliem izņēmumiem) naudas nav pat biroja īrei...

  +8 [+] [-]

, 2017-03-07 14:34, pirms 7 gadiem
Skumji... Viss skumji... Federācijas prezidents, kas ne vārda nerunā latviski ir skumji... Labākās sportiates netiek pie licences ir skumji... Valsts nevarība ir skumja... Pa lielam skumjā valstī dzīvojam...

     [+] [-]

, 2017-03-07 14:46, pirms 7 gadiem
točka rakstīja: Raksts ---> http://hansu.lv/novosti/european-kids-championships.html
Taa arii ir )))))))
Vaitad ko nepareizi pateicu ))))

  +2 [+] [-]

, 2017-03-07 14:55, pirms 7 gadiem
naida parpilns agresivs jaunietis 120102935163046 rakstīja: Izsaku atbalstu māsām! Latvijas taekvondo federācijā sēž morāļie kr0pļi.
facebookā nošeiroji?

  +1 [+] [-]

, 2017-03-07 15:06, pirms 7 gadiem
Gudrais Jenots rakstīja: Kauns dzīvot šajā valstī!
jā! Jūs, urlēni, visu laiku apkaunojat mūsu valsti!!!

  +1 [+] [-]

, 2017-03-07 15:12, pirms 7 gadiem
Gudrais Jenots rakstīja: Kauns dzīvot šajā valstī!
Veco zēn, tad nemokies šeit un brauc dzīvot uz kādu citu valsti. Uz savu etnisko dzimteni, piemēram!

     [+] [-]

, 2017-03-07 15:23, pirms 7 gadiem
Naudiņa, naudiņa, ja jau pat šmaucas ar dienas naudām (kaut arī , ja parēķina, uz Maskavu , Pēterburgu dienas nauda komandējumiem laikam 35 EUR par cil`vēku, aizsūta 10 sportistus =350 EUR dienā, 5 dienās 1750 EUR, ja paši maksā...) tātad pelna pa maksimumu. Ar sportu te vispār nav sakara, biznesiņš...

  +1 [+] [-]

, 2017-03-07 15:39, pirms 7 gadiem
Kameer abas neaizies un nesaspaardiis direktoram to pumpu starp pleciem tas vilksies kameer pats MR Vejonis neizrakstiis papiiriiti!!!

  +7 [+] [-]

, 2017-03-07 15:47, pirms 7 gadiem
Neticu ka tik mierīgi un netraucēti var atstumt perspektīvas sportistes.

Domāju ka izņēmuma kārtā licenci var izsniegt starptautiskā federācija un arī Latvijas sporta vadībai kaut kas jādara.

  +6 [+] [-]

, 2017-03-07 15:55, pirms 7 gadiem
grit rakstīja: Neticu ka tik mierīgi un netraucēti var atstumt perspektīvas sportistes.

Domāju ka izņēmuma kārtā licenci var izsniegt starptautiskā federācija un arī Latvijas sporta vadībai kaut kas jādara.
kā redzi tas notiek, un šis nav pirmais gadījums.. redz kā ir, kad personīgās intereses stāv pāri kopējam labumam, kas ir nenovērtējamāks un augstāks...

     [+] [-]

, 2017-03-07 16:35, pirms 7 gadiem
Kommaer/// rakstīja: facebookā nošeiroji?
tevi pat uzaicināju draudzēties

     [+] [-]

, 2017-03-07 16:40, pirms 7 gadiem
grit rakstīja: Neticu ka tik mierīgi un netraucēti var atstumt perspektīvas sportistes.

Domāju ka izņēmuma kārtā licenci var izsniegt starptautiskā federācija un arī Latvijas sporta vadībai kaut kas jādara.
Valsts iekārtas piemērs:
LIAA direktors Andrs Ozols valsts televīzijā nomelnoja manu konstrukoru jo: NO TĀ VAR UZTAISĪT ZIRNEKLI, BET- TĀ KA VIŅA MEITĀM IR BAIL NO ZIRNEKĻIEM-, ŠIS KONSTRUKTORS IR JĀATDZĪST PAR BĪSTAMU ddddd a hu je ķ vnk!!!!!
Parādiet man, labāk, otru tādu konstruktoru, no kura vienām detaļām var uztaisīt gan mašīnu, gan zirnekli!!
Andris Ozols! Klauns!!! -iekārta- klauni un zagļi!!!!!

  +3 [+] [-]

, 2017-03-07 17:32, pirms 7 gadiem
Runa pat nav par sportu, bet -1 ģimene Latvijai..

  +2 [+] [-]

, 2017-03-07 19:32, pirms 7 gadiem
Protams, ka šitā krievu mafija, kas pārņēmusi taekvando federāciju ir pilnībā bez komentāriem, tomēŗ uz ko es gribu vērst uzmanību ir tas ka kā var šāda problēma eksistēt un neviens medijs par to neziņot.

Šī mūsu tolerance pret šādām lietām vienkārši parādā drūmo realitāti kādā sabiedrībā mēs dzīvojam. Man ir patiesi žēl mūs visus, ka mums ir jādzīvo šādā vidē, kur šādas situācijas un gadījumi diemžēl nav retums.

P.s. Un es nepalaidīšu garām iespēju, lai iemestu akmeni sportacentrs.com dārziņā. KAUNS SPORTACENTRS. Es, protams, nezinu ko jūs paši par to uzskatat,bet tas, ka jūs par šādām lietām nerakstat pirmie vienkārši kārtējo reizi parāda kādi vārguļi jūs kā mēdijs esat. Atvainojiet, bet kā jau iepriekš esmu teicis, jums ir sava savāktā auditorija un jūs dzīvojat uz veciem lauriem.

  +1 [+] [-]

, 2017-03-07 20:00, pirms 7 gadiem
Baraks Osama rakstīja: Neizklausās īsti likumīgi, bet diemžēl šādus jautājumus jārisina tiesas ceļā. Bet cik tas ir reāli, ņemot vērā, ka mums jau tā cilvēki bieži vien neuzņēmīgi tiesāties ar stiprākiem, un ja vēl tas nozīmē iet pret kaut kādām kriminālām struktūrām... Šausmīgi patiesībā
Nezinu, vai tiesa ir risinājums. Ja meitenes tiesu vinnēs, federācija meklēs jebkuru iespēju, lai viņām ieriebtu. Šī lieta ir jāņem LOV vai LOK kontrolē, savukārt IZM Sporta departamentam būtu jākontrolē LOV vai LOK. Novēlu veiksmi un izturību sportiskajai ģimenei.

  +2 [+] [-]

, 2017-03-07 21:24, pirms 7 gadiem
Nav iespeja tapat ka Briedis izdarija, uztaisit pasiem savu federaciju un tadi apiet tos reketierus?

  +2 [+] [-]

, 2017-03-07 21:26, pirms 7 gadiem
Ir bijis arī tā,ka LV kikbokseri ir startējuši zem Ukrainas karoga kādā no pasaules čempionātiem kikboksā jo LKF atteicās maksāt dalības maksu un toreiz ukrainas pārstāvis Sandris Tomsons kłuva par subraba medałas ieguvēju, ja nemaldos, Muay Thai disciplīnā. Tas gan bija apm., 15 gadus atpakał.

  +3 [+] [-]

, 2017-03-07 21:53, pirms 7 gadiem
Te vajag skandālu visaugstākajā līmenī, šādas lietas Latvijā nav pieļaujamas!!!
1 2 51 komentārs