Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

"Top 7": Brieža un Dortikosa iespaidīgākie nokauti

Rolands Eliņš

"Top 7": Brieža un Dortikosa iespaidīgākie nokauti
Manuels Čarrs pēc cīņas pret Mairi Briedi 2015. gadā. Foto: Akhmat Fight Show

Sestdienas vakarā Latvijas bokseris Mairis Briedis, vairāku neoficiālo pasaules rangu pirmais numurs pirmā smagā svara kategorijā, tiksies ar Junielu Dortikosu, IBF pasaules čempionu. Kā „KO doktors” pazīstams Dortikoss, taču iespaidīgu nokautu ziņā Briedis neatpaliek, un pirms šovakar gaidāmās cīņas aicinām ieskatīties abu bokseru karjeras spožākos brīžos ringā, atstājot pretinieku uz dēļiem vai piespiežot tiesnesi pārtraukt cīņu ar tehnisko nokautu.

7.Briedis 2012. gadā „Biggers Better” pusfinālā sakauj grieķi Lazaridi

2012. gadā vēl tālu bija tie laiki, kad Mairis Briedis var izvēlēties, par kuru pasaules čempiona jostu cīnīties. Tobrīd Briedis bija tikai iesācis profesionālā boksa karjeru, tiekot pie bilances 7-0, un paralēli viņš arī piedalījās „Bigger`s Better” turnīros, kas oficiālajā cīņu bilancē netiek ieskaitīti, jo tiek cīņas tika aizvadītas saīsinātas un vienā vakarā. 2012. gadā ceturtdaļfinālā Briedim pretim stājās gandrīz divus metrus garais Grieķijas bokseris Jevgenioss Lazaridis, kurš pēc tam profesionālajā boksā smagsvaru divīzijā ticis pie visai pieklājīgas bilances 16-3 un šovasar arī tika pie iespējas cīnīties par WBA Kontinentālā titulu, tiesa, zaudējot.

Toreiz 2012. gada cīņā Briedis pret Lazaridi dominēja, nogāžot viņu arī pirmajā raundā. Otrajā raundā grieķis ar pēkšņu uzbrukumu uz mirkli pārsteidza Briedi, taču tikai uz mirkli, un drīz pēc tam Briedis ar masīvu labo āķa sitienu trāpīja pretiniekam un apbēra viņu ar nākamajiem sitieniem. „Latvijas cerība Briedis turpina ieviest savu terora režīmu Eiropas otrā līmeņa sacensībās,” toreiz rakstīja portāls „BoxingScene”, droši vien pat neiedomājoties, cik augstu šī cerība vēlāk uzkāps.

6. Dortikoss pirmajā raundā sadauza līdz tam nepieveikto brazīlieti Venturu

Juniels Dortikoss līdz 2014. gadam bija izcīnījis sev bilanci 15-0 un februārī Kalifornijā ar savu teorētiski spēcīgāko pretinieku līdz tam brīdim. Cīņā par WBC un WBA „Latino” tituliem viņam pretim stājās tobrīd nepieveiktais Brazīlijas bokseris Hamiltons Ventura (13-0-1), taču viņam statuss „nepieveiktais” pret Dortikosu neizturēja pat vienu raundu. Dortikoss toreiz absolūti dominēja un ar zvērisku spēku trāpīja vairākus sitienus ringa vienā malā, burtiski aizsvieda pretinieku uz otru ringa malu un iespieda viņu stūrī. Ventura gan pēc nokdauna gan vēl turpināja cīņu, taču tas tikai noveda pie Dortikosa spēcīga sitiena pa vaigu, pieliekot cīņai punktu. Līdz ar šo uzvaru Dortikoss ielauzās gan WBC, gan WBA ranga "Top15" pulkā.

5. Dortikoss pret Fīldsu 2014.gadā

Pēc uzvaras pār Venturu Dortikoss izaicināja ASV bokseri Eriku Fīldsu, kurš tobrīd (2014. gadā). bija iekrājis bilanci 22-2 un aizvadījis cīņu ar pašreizējo WBC čempionu Ilungu Makabu. Fīldss kļuva par pirmo, kurš profesionālajā boksā sarūpējis Dortikosam nokdaunu, nogāžot kubieti pirmajā raundā. Taču Dortikoss piecēlās un ātri vien pagrieza cīņas gaitu savā virzienā, pieliekot tai punktu ceturtajā raundā ar ļoti spēcīgu sitienu atstāja pretinieku nekustīgi guļam uz ringa dēļiem. Jau tobrīd Dortikosa vārdam boksa mediji sāka likt iesauku „KO doktors”.

4. Briedis pret Fauru (video no 4:30)

2014. gadā Briedis aizvadīja savu pirmo cīņu Vācijā, toreiz tiekot aicināts kā „undercard” dalībnieks pret Ungārijas bokseri Cabu Fauru. Lai gūtu uzvaru, Briedim pietika ar divām minūtēm . Faurs centās saglabāt tuvu distanci ar Briedi un par to dārgi samaksāja, kad zibenīgs Brieža „šāviens” ar kreiso roku nosūtīja Fauru nokdaunā. No tā viņš piecēlās tik mazpārliecinoši, ka tiesnesis paskatījās Brieža virzienā un noteica „Ej, piebeidz viņu!” („Go get him!”). Tad Faurs tomēr nolēma to vairs negaidīt un padevās.

3. Dortikoss kā ar āmuru nogāž Kudrjašovu Supersērijas ceturtdaļfinālā

Supersērijā Dortikoss ieradās kā WBA pasaules čempions, taču pirmās sezonas ceturtdaļfinālā viņu sagaidīja Krievijas pazīstamā boksera Dmitrija Kudrjašova pārbaudījums. Kudrjašovs tobrīd varēja lepoties ar 21 nokautu 22 cīņās un bija pazīstams ar savu iesauku „Krievijas veseris”. Taču otrā raunda vidū Kudrjašovs pavisam nedaudz pazaudēja līdzsvaru pēc sava sitiena, viņa roka aizsardzībā tika pacelta nedaudz par vēlu, un Dortikoss kā āmuru dūres vietā nosita savu pretinieku gar zemi. Kudrjašovs sabruka uz grīdas un spēja vairs tikai platām acīm noskatīties, kā Dortikoss svin uzvaru.

2. Dortikoss Rīgā izrēķinās ar Supersērijas pusfinālistu Tabiti

Pirms gada Dortikoss Supersērijas otrās sezonas pusfinālā Rīgā cīnījās par IBF čempiona titulu, sacenšoties ar daudzsološo amerikāni Endrjū Tabiti, kuru savā paspārnē ņēmusi „Mayweather Promotions”. Tabiti līdz tam bija uzvarējis visās 16 savās cīņās, taču Rīgā amerikāni sagaidīja tik smags nokauts, ka viņam bija nepieciešama medicīniskā palīdzība, lai vispār atstātu ringu. Tabiti bija aizvadījis visnotaļ cienīgus desmit raundus pret Dortikosu, bet pieļāva vienu kļūdu, atstājot savā aizsardzībā spraugu, un tieši tajā Dortikoss trāpīja tik negaidītu un spēcīgu sitienu pa galvu, ka tiesnesis uzreiz sauca medicīnisko palīdzību, un pat radās bažas, vai ar Tabiti viss būs kārtībā.

1. Briedis ar fantastisku nokautu Groznijā piesaka sevi uz lielās boksa skatuves

Nešaubos, ka jūs zinājāt, ka šajā sarakstā nāks arī šis. Briedis 2015. gadā bija sakrājis bilanci 16-0, ieguvis zemākā līmeņa asociācijas IBA čempiona titulu, taču durvis uz eliti Latvijas bokserim joprojām bija ciet. Briedis nolēma negaidīt, kad tās tiks atvērtas, bet gan atspert tās vaļā ar kāju, un, kad Groznijā tika meklēts pretinieks Čečenijas diktatora Kadirova favorītam Manuelam Čarram (tobrīd bilance 28-3), Briedis piekrita cīņu aizvadīt smagsvaros un braukt uz Grozniju, kur itin nekas pārsteidzošs nebūtu apšaubāms tiesnešu lēmums par labu Čarram.

Par 15 kilogramiem nekā pretinieks vieglākais Briedis piektā raunda izskaņā trāpīja lielisku sitienu no apakšas, apstulbinot pretinieku, un uzreiz pēc tam sekoja kombinācijas otrais sitiens ar kreiso roku pa galvas sāniem. Čarrs nekustīgi izkrita starp ringa virvēm un tā arī palika guļot, atstājot Latvijas boksa vēsturē kadrus, kā tribīnēs esošais Kadirovs spiests neticīgi nošūpot galvu.

Šis Brieža nokauts vēlāk 2015. gadā tika piesaukts dažādu boksa mediju nominācijās par gada labāko nokautu. „Nepārspētais bokseris Briedis tikās ar savu pirmo augstākajā līmenī vērā ņemamo pretinieku, bijušo titula kandidātu Čarru un absolūti iznīcināja viņu, paveicot to lieliskā stilā,” toreiz rakstīja ESPN, ierindojot Brieža paveikto kā otro labāko nokautu pasaulē 2015. gadā.

Skaties boksa cīņas tiešraidi starp Mairi Briedi un Junielu Dortikosu Go3!