Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

OS atlases turnīrā, kas turpinājās arī pandēmijas laikā, vairāki Covid-19 saslimušie

Rolands Eliņš

OS atlases turnīrā, kas turpinājās arī pandēmijas laikā, vairāki Covid-19 saslimušie
Foto: PA/Scanpix

Turcijas un Horvātijas boksa federācijas atklājušas, ka ar koronavīrusu saslimuši kopumā seši to izlašu pārstāvji, pa trim no katras izlases. Abas federācijas uzskata, ka saslimšanas gadījumi notikuši olimpisko spēļu atlases turnīrā, kas marta pirmajā pusē notika Londonā. Turnīrs tika pārtraukts tikai 17. martā, vairākas dienas pēc tam, kad Pasaules veselības organizācija bija paziņojusi par koronavīrusa pandēmijas sākumu.

Turcijas Boksa federācija vēsta, ka ir saslimuši trīs Turcijas izlases pārstāvji – divi bokseri un viens treneris. Horvātijas Boksa federācijas vadība BBC apstiprināja, ka saslimuši trīs izlases dalībnieki – viens bokseris un divi treneri.

„Mūsu ārsti saka, ka viņi, visticamāk, inficējās Tokijas olimpisko spēļu atlases turnīrā,” sacīja Marko Marovičs, Horvātijas boksa federācijas pārstāvis. „Mūsu prioritāte ir mūsu sportisti un viņu veselība, cerams, ka vairāk pozitīvu testu mums nebūs.” Viņš norādīja, ka visi trīs Horvātijas izlases pārstāvji ir stabilā veselības stāvoklī un karantīnā.

Londonā olimpisko spēļu atlases turnīrā bija arī divi Latvijas sportisti – Nikolajs Grišuņins, kurš zaudēja pirmajā kārtā (15.martā), un Amanda Millera, kurai pirmā cīņa bija paredzēta 17. martā, taču tā vairs nenotika.

Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sporta eksperte Marita Vilciņa portālam Sportacentrs.com šovakar paskaidroja, ka Millere atgriezās Latvijā 20. martā ar medijos plašu atspoguļojumu ieguvušo prāmi, ar kuru Baltijas valstīs atgriezās gandrīz 500 iedzīvotāji, kuri ārkārtas stāvokļa izsludināšanas brīdī atradās ārzemēs. Millere šobrīd ievēro pašizolāciju, un Vilciņa norādīja, ka viņai nav zināms par Latvijas bokseres veselības pasliktināšanos vai simptomiem. Grišuņins savukārt nav LOV sastāvā, un Vilciņa par viņa atgriešanos Latvijā nemācēja teikt, kamēr viņa pārstāvētā "LNK Boxing" uz mūsu portāla apvaicāšanos uzreiz neatbildēja.

OS atlases turnīrs tika pārtraukts 17. martā, par to paziņojot dienu iepriekš. Tajā tika aizvadītas tikai trīs cīņu dienas, kas visas notika jau pēc koronavīrusa pandēmijas izsludināšanas Pasaules veselības organizācijā. To, ka turnīrs tomēr sākās, Turcijas Boksa federācijas vadība nosauca par lielu bezatbildību no turnīra rīkotāju un Starptautiskās olimpiskās komitejas atbildīgo personu puses.

„Es vēlos dzirdēt atbildi, kādēļ brīdī, kad visā pasaulē ir trauksme, viņi tomēr izvēlējās rīkot sacensības?” sarunā ar BBC vaicāja Turcijas Boksa federācijas prezidents Ejups Gozgecs. „Mēs sacensību norises vietā neredzējām nekādu higiēnas standartu ievērošanu. Nebija nekādu pasākumu, kas palīdzētu pandēmijas laikā.”

Gozgecs ir arī Eiropas Boksa konfederācijas prezidents, un viņš izsūtījis vēstuli visiem tās biedriem, asi kritizējot SOK boksa nodaļu, kas neesot pievērsusi attiecīgo uzmanību sportistu drošībai un neesot interesējusies par sportistiem: „Viņi vienkārši nenovērtēja pandēmiju kā kaut ko nopietnu. Nebija nekādu pārbaužu. Turnīru atcēla, un mums pateica, lai braucam prom. Mūs izmeta lidostā, un tas arī bija viss. Viņi taču labi zināja jau tobrīd, ka nāksies pārcelt sacensības – kāda bija jēga censties turpināt?”

Jāpiemin, ka OS atlases turnīrs beidzās bez rezultātiem, turklāt arī pašas olimpiskās spēles tika pārceltas uz nākamo gadu. Šobrīd vēl tiek izskatīts, kā tas ietekmēs kvalificēšanās procesu.

SOK savā publiski sniegtajā atbildē norādīja, ka tās boksa komanda neesot bijusi informēta par sacensību un infekcijas iespējamo saistību. SOK izteica savas simpātijas un atbalstu saslimušajiem, taču norādīja, ka turnīra norises brīdī nebija oficiālu aizliegumu no Lielbritānijas valdības, kā arī nevienas komandas pārstāvji turnīra laikā nebija ziņojuši par Covid-19 simptomiem.

Izmantotie resursi:
https://www.bbc.com/sport/olympics/...