Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Briedis pret Glovacki – cīņa par miljonu? Cīņa par "būt vai nebūt"? Ne gluži

Rolands Eliņš

Briedis pret Glovacki – cīņa par miljonu? Cīņa par "būt vai nebūt"? Ne gluži
Kšištofs Glovackis un Mairis Briedis. Foto: Romāns Kokšarovs/F64

Maira Brieža 15. jūnija cīņa pret Kšištofu Glovacki Supersērijas pusfinālā būs viens no gada lielākajiem notikumiem Latvijas sportā, par to šaubu nav. Tikmēr poļu bokseris šo rindu autoram norādīja, ka viņam tā būs gandrīz vai karjeras izšķirošā cīņa – būt vai nebūt. Iespējams, ka sajūtu līmenī tā patiešām var justies gan viens, gan otrs bokseris, it sevišķi ņemot vērā poļu mediju ziņas par to, ka uzvarētājam papildus 400 tūkstošu dolāru honorāram tiks arī 600 tūkstošu prēmija, taču patiesība varbūt nemaz tik kategoriska nav.

Boksā skaļu saukļu mētāšana pa labi un pa kreisi gan atbilstošos, gan neatbilstošos brīžos nav nekāds retums, un, lai arī pats Mairis Briedis no tā izvairās gan pirms, gan pēc cīņām, skaļu pārspīlējumu neiztrūkst arī Latvijas boksā. Dažādas Brieža cīņas ir dēvētas gan par “gadsimta cīņām”, gan par “Latvijā vērienīgāko cīņu”, gan “milžu cīņu”, šajā ziņā no krišanas grēkā nav izvairījies arī mūsu portāls, bet vārdi “Briedim šī būs svarīgākā cīņa karjerā” teikti ir pavisam bieži.

Tagad līdzīgi saka Brieža pretinieks Kšištofs Glovackis, kurš ar kategorisku noskaņojumu piedāvāja šādu citātu materiālā, kas tika publicēts jūnija “Sporta Avīzes” numurā. Skaidrs, ka Supersērijas sakarā kruizeru svara kategorijas pārstāvjiem pēc šīs iespējas jauna tik drīz nesekos – trešo sezonu pēc kārtas svara kategorija atkārtota netiks. Taču tieši cik tālu liks atkrist zaudējums Supersērijas pusfinālā? Šobrīd par to grūti spriest, jo Supersērijas un Usika pārejas uz smagsvariem dēļ šī svara kategorija izsista no ierastā līdzsvara un arī pēc jaunā čempiona noskaidrošanas būs vajadzīgs krietns laiciņš, lai tiktu skaidrībā par tālāko.

Oficiāli apstiprināts, ka Rīgā būs divas čempiona jostas. Glovackis ringā iekāps kā WBO čempions un šī cīņa viņam nofgormēta kā obligātā titula aizstāvēšana, kamēr WBC josta tā arī palikusi vakanta un tiks izcīnīta vien ringā. Sākotnēji gan Brieža komandā bija optimisms, ka arī WBC josta automātiski nonāks Brieža īpašumā, taču, kamēr Glovackis jau tagad var saukties par divkārtēju WBO čempionu, Mairim savs otrais WBC tituls būs jāizcīna. Savukārt otrā pusfinālā, visticamāk, galdā tiks likta IBF čempiona josta, kas gan vēl oficiāli nav izziņots.

Brieža un Glovacka cīņa neapšaubāmi būs ļoti svarīga, taču Brieža menedžeris Raimonds Zeps sarunā ar Sportacentrs.com tomēr aicina neieslīgt galējībās: “Būt vai nebūt – tā es īsti neteiktu. Galu galā, arī uzvarētājam priekšā vēl būs fināls, tā ka vārds "būt" vēl nepiepildīsies. Protams, cīņas nozīme ir ļoti liela, ne katru dienu boksā cīnās par uzreiz divām čempiona jostām, un to es domāju par boksu kopumā, nerunājot nemaz par faktu, ka šoreiz cīņa norisināsies pie mums Rīgā.”

Par tādu iespējamību, ka Briedis varētu zaudēt pusfinālā, Zeps labi saprotamā kārtā nevēlējās īpaši plaši izteikties, taču norādīja, ka zaudējums Supersērijas pusfinālā nav karjeras gals nevienam bokserim: “Iespējas izsisties jau nekur nepazūd, turklāt ne Mairis, ne Glovackis vairs nav nekādi nezināmie vārdi boksā. Viņi abi ir bijuši pasaules čempioni, pierādījuši sevi, un nebūs tā, ka viena zaudējuma dēļ uzreiz ļoti tālu krīt uz leju. Ja Glovackis zaudēs, neredzu nekādus šķēršļus tam, lai viņš ar 2-3 uzvarām nākamajos mačos nopelnītu sev jaunu iespēju cīnīties par titulu.”

“Savā ziņā šeit var salīdzināt ar Čempionu līgu futbolā, varbūt nekorekti, bet tomēr,” sacīja Zeps. “Šosezon daudzi grandi tur cieta lielas neveiksmes un ātri izstājās. Vai tad viņi kaut kur pazudīs tagad un nākamsezon spēlēs? Arī boksā ir ļoti daudz piemēru, ka pāris zaudējumi nepatraucē ceļā uz pašām virsotnēm. Jā, redzēju, ka Glovackis tik kategoriski izsakās par cīņu, bet tas varbūt vairāk no viņa paša emocionālā skatupunkta, nevis boksa realitātes.”

Glovacka sakarā personīgo emociju piesaukšana patiešām nav lieka, jo, ja Briedim nosacīti grūts un traumām pilns karjeras posms bija pagājušā gada otrajā pusē, Glovackim tas ievilkās krietni ilgāk. Cienot Glovacka nostāju par privātuma ievērošanu, detaļās neizplūdīsim, bet papildus traumām un blāvām cīņām poļu boksera dzīvi iedragāja arī šķiršanās, kas notika pavisam drīz pēc ģimenes pieauguma. Glovackis poļu medijiem vēlāk atklāja, ka ilgāku laiku mocījies ar depresiju, nav vēlējies ne trenēties, ne kaut ko vispār darīt, un bijušas reizes, kad vēl cīņas dienā viņš domājis nevis par to, kas notiks ringā, bet to, kas gaidāms šķiršanās tiesas zālē. Par spīti šim neveiksmju periodam Glovackis, kura rēķinā pēdējos gados patiešām nav daudz (maigi sakot) spilgtu cīņu, saņēma iespēju Supersērijā, un iespējams uzskata to pats par savu izšķirošo cīņu.

Šobrīd gan poļu bokserī grūti saskatīt depresijas pazīmes. Viņš pats teju katrā intervijā apgalvo, ka jūtas izcili un viss notiek pēc plāna, viņš arī pēdējo mēnešu laikā atvēlēja laiku divām sirsnīgā atmosfērā aizvadītām intervijām ar šo rindu autoru, bet tagad pēdējās dienās, kad Polijas sporta medijus pāršalca apstiprinātā informācija par divu čempiona jostu sadalīšanu Rīgā, Glovackim aicinājumi uz mediju pasākumiem bija ļoti daudzi. Viņš tika aicināts arī uz nacionālās televīzijas rīta raidījumu, kur smaidot paboksējās ar raidījuma vadītāju un pastāstīja, ka dažas stundas pirms cīņas parasti sēž kopā ar brāli un uzspēlē kārtis. Glovackis pats saka, ka intervijas īpaši neatzīst, taču pieņem tās kā sava darba sastāvdaļu. Briedis savukārt piekopj savu tradīciju un pirmscīņas nometnes laikā ar medijiem nerunā, koncentrējoties pašai cīņai. Tas, protams, nav ne pluss, ne mīnuss nevienam no viņiem - gluži vienkārši dažāda attieksme.

Kamēr Briedim cīņa par divām čempiona jostām ir jau iemēģināts pasākums (pirms pusotra gada pret Usiku), Polijas boksā tas ir kaut kas jauns. Polijai bijuši daudzi ļoti spēcīgi bokseri, kas tikuši pie lieliem panākumiem, bet divu čempiona jostu apvienošana nav izdevusies nevienam. Attiecīgi arī pieaug interese par gaidāmo šovu, un WBSS preses dienests ar pārsteigumu bija spiests konstatēt, ka uz cīņu vakaru Rīgā akreditācijas lūdz vairāk poļu nekā latviešu žurnālistu (iespējams gan, ka Latvijas mediju pārstāvji savus pieteikumus veica tieši pēdējās dienās). Svarīga atšķirība būs arī TV tiešraides ziņā – Latvijā cīņu par maksu (mēneša abonements – desmit eiro) piedāvās “TVPlay” platforma, kamēr Polijas televīzija TVP cīņu izliks sabiedriskajā kanālā. Mūsu portāla uzrunātie poļu boksa žurnālisti cerēja, ka cīņas reklāma izdosies un cīņu vēros vismaz divi miljoni cilvēku, proti, tiks sasniegts Polijas futbola izlases spēļu reitingu līmenis. Tāpat šī cīņa būs SKY (Lielbritānijā) un DAZN (ASV) pārraidēs, kas arī sola pamatīgu auditoriju.

Vai Latvijas sportam uzvara šajā cīņā būtu svarīgāka nekā Polijas sportam? “Interesants jautājums,” atzīmēja Zeps, beigās tomēr piekrītot, ka jā. “Poļiem tomēr boksā ir vairāki skaļi vārdi, un, ja nebūs šī sasnieguma, noteikti drīz būs citi. Latvijas boksā aiz Maira tomēr ir dziļa plaisa, un Latvijas sportā divu čempiona jostu apvienošana būtu vienkārši fantastisks notikums. Mairim jau pats fakts, ka viņš, nācis no tik maza tirgus, spējis tikt pie otras šādas cīņas, ir gandrīz vai neticams. Jā, arī nevienam Polijas bokserim divi čempiona tituli reizē nav bijuši, taču viņiem tas tomēr panākumu sarakstā būtu “viens no”, kamēr Latvijas boksam tā būtu pati virsotne.”

Supersērijas līgumi ar bokseriem paredz liegumu runāt par finansiālajiem nosacījumiem, taču Glovackis nekādu nosodījumu vai sankcijas par to, ka publiski atklāja Supersērijas parādu sev janvārī, tā arī nesaņēma. Zeps par šī parāda esamību neatzinās, tāpat arī par pusfināla honorāriem tagad neko skaidrot nevēlas, norādot uz Supersērijas līguma punktiem. Taču boksā tas tomēr tik interesenti un reizē arī reklāmai noderīgi… Galu galā, Supersērijas vadība ar bagātīgiem TV darījumiem ir atrisinājusi savas finansiālās problēmas un par tuvāko nākotni var justies nu jau visai droši.

Polijā tikmēr klīst ziņas, ka Glovackis uzvaras gadījumā ierakstīs savā rēķinā pat miljonu dolāru, proti, 400 tūkstoši esot paredzēti par dalību cīņā un vēl 600 tūkstoši pieejami kā prēmija par uzvaru. Puslīdz droši, ka šīs ziņas medijiem piegādāja Glovacka promouteri, izbaudot, kā ziņu virsrakstos blakus gozējas vārdi “Glovackis” un “miljons”, un tas interesanti arī Brieža sakarā, ņemot vērā, ka Supersērijas bokseriem, visticamāk, ir vienādi līgumi (vismaz bija pirmajā sezonā). Taču šos skaitļus vajadzētu tomēr uztvert ar krietnu skepsi, un Brieža komandā pagaidām par miljonu netiek runāts.

Skaties WBSS pusfinālu cīņas HD tiešraidē bez reklāmām - tvplaypremium.lv!

  -3 [+] [-]

, 2019-06-09 19:37, pirms 5 gadiem
Kruizeri

  -2 [+] [-]

, 2019-06-09 19:52, pirms 5 gadiem
ņemot vērā iepriekšejo pieredzi un ciparus - domāju pusfināla uzvarētājam kontā ieripos ~ 200 000 naudiņas..

  +1 [+] [-]

, 2019-06-09 19:56, pirms 5 gadiem
Svešā makā naudu skaitīt nebūs smuki, cik ieripos, tik ieripos.

Labi vien ir, ka Mairim to WBC jostu neuzdāvināja, tomēr jostas izcīna un tad ir īstais gandarījums.

  -2 [+] [-]

, 2019-06-09 20:02, pirms 5 gadiem
Nepietiek ar to ka Rīgas Dinamo hokeja spēles jāskatās ar igauņu komentētājiem, tagad mūsu pašu Briedi un vēl arēnā skatīsimies ar poļu komentētāju.

  +1 [+] [-]

, 2019-06-09 20:08, pirms 5 gadiem
Saliidzinaajums ar Chempionu liigu futenee ir gauzhi nekorekts. Futbolaa komandas nomaina speeleetaajus un turpina gadiem. Boksaa chalji jaunaaki nepaliek. Liidz ar to peec 30 katra naakoshaa ciinja var buut izshkjiroshaa.

     [+] [-]

, 2019-06-09 21:27, pirms 5 gadiem
sveiks rakstīja: Nepietiek ar to ka Rīgas Dinamo hokeja spēles jāskatās ar igauņu komentētājiem, tagad mūsu pašu Briedi un vēl arēnā skatīsimies ar poļu komentētāju.
nu ja žēl 10 eiro mēnesī maksāt par šrota sportu, tad būs vien jāskatās strīmi!
tu par internetu ar nemaksā noteikti, ej uz publiskām vietām, kur var izmantot par brīvu wi-fi, lai baudītu bezmaksas strīmus?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2019-06-09 22:19, pirms 5 gadiem
Ko ņemās, tas 10,- EUR par cīņu tāpat ir 5x lētāk nekā biļete Arēnā, ja viduvēja vieta, nemaz nerunāsim par dārgākajām, plus transports uz turieni, atpakaļ,+ parkings + cik uz vietas tiek aprīts par Arēnas cenām. Nu tas tā, ja sāk skaitīt kas izdevīgāk.
Bet- bokss ir atkal pilsētā, nekādi strīmi, jāmauc uz Arēnu!

  +3 [+] [-]

, 2019-06-09 23:39, pirms 5 gadiem
iihf750 rakstīja: Komentārs nevietā mudak, shortcuts pat uz brieža cīņu piedāvā 24h aboniments par 10€ kamēr iepriekš aboniments par to cenu bija uz menesi
vai vai ka nu raud-vislabak man patik Viasata nodirseji pirms kada laika-tagad mutes aizverusas visiem,kad cenas izlidzinajusas visur-gan lattelecom,gan Lmt utt kapeikpiseji,kas visu grib visu muzu pa velti

     [+] [-]

, 2019-06-10 12:47, pirms 5 gadiem
paņem viassat premium sport un skaties vesels Briedi, Jonass, RD gan ČL un tt.

     [+] [-]

, 2019-06-10 16:11, pirms 5 gadiem
Tie, kas čīkst par to, ka jāmaksā būs, lai skatītos cīņu laikam tikko no mēness ir nolaidušies. Tā ir bijis vienmēr, ka jāmaksā par cīņām. Meivezera cīņas maksā ap 100$, tā kā beidzat čīkstēt.