Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Blogs no Saūda Arābijas: Simt miljoni dolāru par boksa cīņu tuksnesī

Rolands Eliņš

Blogs no Saūda Arābijas: Simt miljoni dolāru par boksa cīņu tuksnesī
Endijs Ruiss stadionā, kas tiek gatavots viņa un Džošua cīņai. Foto: PA Wire/PA Images/Scanpix

Sestdienas vakarā Saūda Arābijas pilsētā Rijadā norisināsies gada lielākā boksa cīņa pasaulē - Endija Ruisa un Entonija Džošua cīņa par trim smagsvaru čempiona jostām. Šo cīņu klātienē apmeklēs arī režisors un producents Sandijs Semjonovs, kurš portālam Sportacentrs.com brīvā stāstījuma formā piedāvāja savu ieskatu tajā, kas šonedēļ notiek Saūda Arābijā un kā tiek gaidīta boksa cīņa valstī, kas nepavisam nav pazīstama ar dziļām boksa tradīcijām.

"Saūda Arābijā ierados jau pirms pāris dienām, un uzreiz bija novērojama ažiotāža ap gaidāmo cīņu, tā šajā nedēļā ir centrālais notikums Rijadā," pastāstīja Sandijs Semjonovs. "Biļetes uz cīņu ir jau izpirktas pilnībā, taču tāpat visapkārt redzamas reklāmas un informācija par gaidāmo cīņu. Tāpat pilsētā izceļas atbraukušie līdzjutēji - satikām meksikāņu līdzjutējus, kuriem ceļš bijis daudz tālāks, taču noteikti būs arī daudz britu."

"Nav nekādu šaubu, ka Saūda Arābijai šis ir ieguldījums savas valsts tēla spodrināšanā," norādīja Semjonovs. "Valstī tiek pamazām veidota cita pieeja tūrismam, un šīs cīņas dēļ tika padarīta daudz vieglāka vīzu iegūšana. Iepriekš tā vienkārši šeit ārzemnieki nemaz nevarēja iebraukt, bet tagad man nebija nekādu problēmu ātri nokārtot e-vīzu. Saūda Arābijā drīzumā plānojas arī citi starptautiski pasākumi, uz kuriem arī tiek gaidīts ārzemnieku pieplūdums."

Jau ziņots, ka Saūda Arābijas bagātnieki šīs cīņas sarīkošanā ieguldījuši ap 100 miljoniem dolāru, kas iztērēti gan abu bokseru pievilināšanai ar dāsniem honorāriem, gan īpašas arēnas uzbūvēšanai, kas paredzēta tikai šai vienai konkrētajai boksa cīņai: "Pašu arēnu, kurā būs vietas 15 tūkstošiem līdzjutēju, vēl neesmu apmeklējis, taču mēs pabraucām tai garām un redzējām pa gabalu. Teikšu tā, ka šī cīņa par "Clash on the Dunes" (sadursme kāpās) ir nosaukta pamatota, tur patiešām apkārt ir tuksnesis un smiltis. Arēna tika uzbūvēta ļoti ātri, un tai apkārt nekā īpaši nav," ar novēroto dalījās Semjonovs.

"Vietējie iedzīvotāji ir visai iejūsmināti par notiekošo, var redzēt, ka viņi ar interesi seko atbraucējiem un paši arī gaida cīņu," turpināja Semjonovs. "Manuprāt, lielākajai daļai vietējo iedzīvotāju nav nekādas jausmas par to, kas īsti pie viņiem ir atbraucis, kas ir tāds Džošua un kas ir Ruiss, kā arī par kādām jostām un tituliem viņi tur cīnīsies. Taču cīņa tāpat būs izpārdota, būs interesanti redzēt, kāda būs atmosfēra arēnā. Arī daudz vietējie ies uz cīņu, tiek runāts, ka lētākās biļetes varēja nopirkt par 200-300 eiro, bet dārgākās biļetes tika iztirgotas par desmit tūkstošiem."

Semjonovs pastāstīja, ka Saūda Arābijā šobrīd iespējams novērot vairākas pazīmes, kas liecina par vēlmi tuvoties Rietumvalstu dzīvesveidam, piemēram, šādu pasākumu rīkošana, svešzemnieku uzņemšana, sieviešu tiesību paplašināšana, nesen atceļot aizliegumu sievietēm vadīt automašīnas. Tāpat sievietēm sestdienas vakarā būs tiesības apmeklēt boksa maču, kamēr pavisam nesen vēl pastāvēja aizliegums sievietēm doties uz kino.

"Taču par kaut kādu demokrātiju šeit pagaidām pat ne tuvu nevar runāt," sacīja Semjonovs. "Skatoties uz visiem šiem centieniem attīstīties Rietumu virzienā, uzreiz nāk prātā atmiņas par iepriekšējā gadā Saūda Arābijas vēstniecībā Turcijā noslepkavoto žurnālistu Džamalu Hašogi. Tā tomēr bija plānota rīcība, ko vēlāk tā īsti nenoliedza arī pašā Saūda Arābijā. Tāpēc par nekādu demokrātiju pagaidām nerunāsim, un no nepatīkamajām asociācijām grūti izvairīties."

Saūda Arābijā neviens arī nesatraucas vai vismaz nekādā veidā neizrāda savu neapmierinātību par iztērētajiem līdzekļiem vienas boksa cīņas sarīkošanai. Tur gan arī ir citāda attieksme, proti, nemaz nav ierasts, ka varētu kritizēt valsts pārvaldītāju lēmumus un projektus. "Turklāt simt miljoni vienam pasākumam Saūda Arābijā nemaz neskaitās kaut kas tik ļoti īpašs," sacīja Semjonovs. "Bijuši arī daudz lielāki būvniecības projekti un pasākumi, šajā valstī regulāri tiek apgrozīti miljardi, un šī boksa cīņa, cik redzu, raisa pozitīvas pozīcijas. Lai arī daudzi vietējie iedzīvotāji droši vien pat nezina, kur ir Meksika, viņiem tāpat ir interesanti, viņiem patīk, ka ir kaut kādas pārmaiņas un atbraukuši tūristi. Satiku meksikāņu ģimeni, kas atbraukusi atbalstīt Ruisu. Viņi teica, ka ceļš bijis ļoti garš un ka šis piedzīvojums viņiem izmaksājis ap sešiem tūkstošiem dolāru, taču tāpat uzskata to par attaisnotu izdevumu, jo vēlas būt klāt šādā mirklī."

Par pašu cīņu Semjonovs konkrētu prognozi neizteica, taču norādīja, ka ir ļoti ieinteresēts par to, kā viss izvērtīsies: "Sevi par īpašu boksa pazinēju nesaukšu, taču saprotu, ka Džošua šajā cīņā ir obligāti jāuzvar, citādi viņš tiek aizsūtīts uz rindas beigām - tur jau būs Vailders, Fjūrijs, Usiks. Ruisam tikmēr spriedza varētu būt mazāka, viņam tas Pelnrušķītes stāsts jau tāpat paliks. Būs ļoti interesanti, kuram būs lielāka motivācija un vai kāds nepārdegs. Jo man liekas, ka Džošua šī ir būt vai nebūt cīņa."

Joprojām nav izziņots Maira Brieža un Juniera Dortikosa Supersērijas fināls, kuram iepriekš starp iespējamajām norises vietām tika minēta arī Saūda Arābija. Aicināts iztēloties, kāda varētu būt Brieža cīņa Saūda Arābijā, Semjonovs norādīja, ka šajā valstī ir specifisks klimats - dienas ir ļoti karsts, bet vakaros agri paliek vēss. "Briedim noteikti labāks variants būtu aizvadīt cīņu Rīgā, kur līdzjutēju atbalsts ir pavisam citāds. Nešaubos, ka Brieža cīņas gadījumā uz Saūda Arābiju tāpat atbrauktu daudzi no Latvijas, taču tas vairs nebūtu tas. Turklāt, ja šeit cilvēkiem jau Džošua un Ruiss izsaka maz, tad jāapzinās, ka Supersērija, Briedis un Dortikoss, kuri pārstāv Latviju un Kubu, šeit būtu vēl nezināmāka lieta."

  +5 [+] [-]

, 2019-12-07 11:01, pirms 4 gadiem
Boksa mafija labi noslauks arābus.

  +2 [+] [-]

, 2019-12-07 11:25, pirms 4 gadiem
Ringa meiteņu nebūs :/

  +1 [+] [-]

, 2019-12-07 13:01, pirms 4 gadiem
Lielākie cietēji no šādiem pasākumiem ir īstie fani. Bet nu vismaz organizatori un paši bokseri nopelnīs, kas arī nav slikti.

     [+] [-]

, 2019-12-07 16:34, pirms 4 gadiem
Jirgens Rozenbergs/Džo Cimmermans rakstīja: Lielākie cietēji no šādiem pasākumiem ir īstie fani. Bet nu vismaz organizatori un paši bokseri nopelnīs, kas arī nav slikti.
Ja parastajiem faniem nebūs jābūt kkādiem extra maksājumiem, tad būs visai grūti saskribelēt tos nežēlīgos honorārus, turklāt undercard D.Whyte un Povetkin arī kko pelnīs un pārējie... par Saudi Arabia, lai tik ver vaļā tūrismu - jo vairāk tur būs cittautiešu ar citām kultūrām, jo ātrāk mainīsies iekšā visas lietas! To par daudzām valstīm var teikt īstenībā.

     [+] [-]

, 2019-12-07 23:35, pirms 4 gadiem
Davai resnais turies