Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Briedim piederējušo WBC čempiona jostu izcīna Makabu

Rolands Eliņš

Briedim piederējušo WBC čempiona jostu izcīna Makabu
Ilunga Makabu. Foto: WBC Boxing

Kinšasā, Kongo DR, vakar norisinājās boksa cīņa par pasaules čempiona titulu WBC versijā pirmajā smagajā svarā, un vietējais bokseris Ilunga Makabu pēc punktiem pārspēja poli Mihalu Ceslaku

Ilunga Makabu (27-2) jau vairākus gadus turējās šīs svara kategorijas elitē, taču pie titulcīņas nebija ticis kopš 2016. gada, kad savu iespēju neizmantoja, zaudējot britam Tonijam Beljū. Iepriekšējā vasarā Makabu cīņā par WBC sudraba titulu pārspēja krievu Dmitriju Kudrjašovu, taču WBC čempiona josta tik un tā bija apsolīta citviet, proti, Supersērijas finālam.

Taču Supersērijas organizatori aizkavējās ar Maira Brieža un Juniela Dortikosa cīņas noorganizēšanu, un WBC mainīja plānus, nozīmējot Makabu kā obligāto pretendentu, kurš tiksies ar tuvāko sekotāju WBC rangā. Šajā stadijā Makabu paspēja nomainīt veselus trīs pretiniekus no Polijas – vispirms viņam bija nozīmēta cīņa ar Kšištofu Glovacki, kurš izvēlējās labāk gaidīt savu iespēju par WBO organizācijas jostu, pēc tam pretiniekos tika sarunāts Kšištofs Vlodarčiks, kuram cīnīties par titulu neļāva savainojums, un tad poļi „atrada” vēl vienu bokseri WBC ranga augšpusē – līdz šim nepārspēto Mihalu Ceslaku (19-1).

Makabu un Ceslaka cīņas organizācija nenotika gludi. Tā kā Makabu bija obligātais pretendents un Ceslaks izaicinātājs, tad viņi vienojās cīņu aizvadīt Kongo. Vispirms šīs cīņas sarunāšanu apstrīdēja bēdīgi slavenais Dons Kings, kuram ir sadarbības līgums ar Makabu, un Kings draudēja ar tiesu darbiem, sakot, ka cīņa sarunāta viņam aiz muguras.

Šīs nesaskaņas izdevās nogludināt, taču Kongo pusei radās problēmas ar WBC komisijas un bokseru honorāru izmaksu. Vēl dažas stundas pirms cīņas Ceslaka pārstāvji gaidīja finansiālās garantijas, kas tika beidzot arī tika pasniegtas... skaidras naudas blāķos. Ceslaka honorārs par cīņu tiek lēsts 150 tūkstošu dolāru apjomā.

Ceslakam izdevās labs cīņas sākums, cīnoties ar nojumi pārklātā ringā zem atklātas debess. Taču trešajā raundā viņš pieļāva rupju kļūdu – poļu bokseris, uzskatot, ka pretinieks pārkāpis noteikumus, pamāja tiesneša virzienā un pagriezās, gaidot tiesneša iejaukšanos cīņā. Tā nenotika, un Makabu bez pretestības nogāza Ceslaku nokdaunā.

Poļu bokseris ar pūlēm piecēlās un sagaidīja raunda beigas, nākamajā raundā pat pats izcēlās ar nokdaunu, taču Makabu tas īsti neiespaidoja, viņš pārliecinoši atgriezās cīņā un pēc sestā raunda jau visai droši kontrolēja notikumus ringā, kamēr poļu bokseris beigās jau bija visai noguris.

Makabu saņēma vienbalsīgu tiesnešu lēmumu savā labā (114:112, 115:111 un 116:111), izcīnot titulu, kas pirms diviem gadiem piederēja Mairim Briedim.

Jāatgādina, ka Briedis joprojām ir WBC Dimanta čempions, un šis statuss viņam paver iespējas pēc Supersērijas beigām atkal tēmēt uz WBC titula iegūšanu.

WBC čempioni pirmajā smagajā svarā

SportistsValstsLaiks
Ilunga MakabuKongo DR01.2020
Oleksandrs UsiksUkraina01.2018-06.2019
Mairis BriedisLatvija04.2017-01.2018
Tonijs BeljūLielbritānija05.2016-03.2017
Grigorijs DrozdsKrievija09.2014-03.2016
Kšištofs VlodarčiksPolija05.2010—09.2014

  +1 [+] [-]

, 2020-02-01 18:12, pirms 4 gadiem
gaidīt uz tiesnešiem boksa ir naivi!

     [+] [-]

, 2020-02-01 19:26, pirms 4 gadiem
Nēģeris boksēja kā īsts džentlmenis!

Vispirms sitiens zem jostas, tad stāvošam pretiniekam no aizmugures pa žokli... tiešām, augsta klase!

     [+] [-]

, 2020-02-01 19:27, pirms 4 gadiem
P.S. Kā īsts nēģeru džentlmenis, protams!

     [+] [-]

, 2020-02-02 16:01, pirms 4 gadiem
Eliņš tikai piemirsa pieminēt arī Usiku, Belju, Drozdu, Vlodarčiku un veselu strīpu bokserus, kuriem šī josta ir piederējusi

Bet tā kā ir nepārvarama cemme, tad jāraksta virsraksts par Briedi