Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1457, Did:0, useCase: 3

Pasaules labākie juniori Liepājā, Valmierā un Rīgā

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Pasaules labākie juniori Liepājā, Valmierā un Rīgā
2010. gadā trešie Eiropā, 2011. gadā viņi iziet pasaules plašumos
Foto: Robertas Dackus, www.fibaeurope.com

Viņi ir klāt. No 30. jūnija līdz 10. jūlijam Liepājā, Valmierā un Rīgā notiks desmitā FIBA U19 Pasaules čempionāta spēles, kuras Latvijā pulcē 192 labākos jaunos basketbolistus no 16 valstīm un pieciem kontinentiem. Latvijas izlase B grupā Vidzemes Olimpiskajā centrā 30. jūnijā spēlēs ar Taivānu, 1. jūlijā ar Austrāliju un 2. jūlijā ar Argentīnu, visu spēļu sākums 20:30.

Globālo talantu parāde notiks desmito reizi

1891. gadā trīsdesmit gadus vecais kanādiešu sporta skolotājs Džeimss Neismits izgudroja basketbolu – spēli, kura 120 gadu laikā aptvērusi visu zemeslodi. Šodien Starptautiskā Basketbola federācija FIBA apvieno 213 nacionālās federācijas un groza bumba kļuvusi par populārāko sporta spēli Olimpiskajās spēlēs. Tā noticis, jo Olimpiskajā futbola turnīrā var piedalīties tikai spēlētāji vecumā līdz 23 gadiem.

No 1979. gada FIBA rīko Pasaules čempionātu spēlētājiem, kuri nav pārsnieguši 19 gadu vecumu. Pirmajā finālturnīrā Brazīlijā spēlēja 1960. gadā dzimuši un jaunāki spēlētāji, savukārt vasaras pilnbriedā Valmierā, Liepājā un Rīgā redzēsim 1992. gadā un vēlāk dzimušos globālos talantus.

Līdz 2007. gada turnīram Novisadā, Serbijā, pasaules labākie juniori pulcējās reizi četros gados. Šāds formāts neļāva sevi apliecināt katras paaudzes izcilniekiem, tāpēc FIBA pieņēma lēmumu rīkot sacensības reizi divos gados. Devītais čempionāts 2009. gada jūlijā pirmo reizi notika Dienvidu puslodē – salu valstī Jaunzēlandē. Deviņus mēnešus vēlāk Latvija apsteidza Irānu, iegūstot tiesības rīkot desmito Pasaules čempionātu.

FIBA rīkoto Pasaules čempionātu rangā U19 turnīrs ierindojas trešajā vietā aiz Pasaules vīriešu un sieviešu čempionātiem, kuri joprojām notiek reizi četros gados. Olimpisko spēļu basketbola turnīri tiek rīkoti ar ciešu FIBA līdzdalību, taču formāli atrodas spēļu saimnieku pārraudzībā.

Pirmajos deviņos turnīros vislabāk veicies ASV basketbolistiem, kuru rēķinā ir septiņas medaļas, tai skaitā četri zelti (Salvadora 1979, Palma de Maljorka 1983, Edmontona 1991, Oklenda 2009). Pa vienam triumfam ir Serbijai (Novi Sada 2007), Austrālijai (Saloniki 2003), Spānijai (Portugāle 1999), Grieķijai (Atēnas 1995) un Dienvidslāvijai (Bormio 1987). Jāatzīmē, ka Grieķijas un Serbijas junioriem panākumu izdevies izcīnīt savās mājās.

Izspēles kārtība: 62 spēles 11 dienās

Pasaules čempionātā 16 komandas tiek sadalītas četrās grupās pa četrām komandām katrā,
no 30. jūnija līdz 2. jūlijam Liepājā un Valmierā izspēlējot viena apļa turnīru, piemēram, Latvijai B grupā jāsacenšas ar Taivānu, Austrāliju un Argentīnu.

Katras grupas trīs labākās komandas iekļūst kvalifikācijas kārtā, kur tām 4. - 6. jūlijā Rīgā jāsacenšas ar kaimiņu apakšgrupas vadošo vienību trio (A1, A2, A3 + B1, B2, B3 = E grupa; C1, C2, C3 + D1, D2, D3 = F grupa). Tātad Latvijai, pārvarot pirmo kārtu, pretinieces jāmeklē starp Brazīlijas, Krievijas, Polijas un Tunisijas komandām.

E un F grupu četras labākās komandas 8. jūlijā spēlēs ceturtdaļfinālā (E1 – F4, E2 – F3, E3 – F2, E4 - F1), uzvarētājām turpinot cīņu par medaļām. Pusfināli notiks 9. jūlijā, spēles par trešo un pirmo vietu 10. jūlijā. Spēles par trīspadsmito vietu 4. un 5. jūlijā notiks Liepājā.

Astoņu labāko komandu grafiks solās būt ļoti spraigs, jo vienpadsmit dienās jāaizvada deviņas spēles. Tādos apstākļos ieguvējas būs komandas ar līdzvērtīgāku sastāvu, kur rezervisti var pastiprināt savas vienības spēli.

Medaļu pretendenti

Par vietām labāko astoņniekā var pacīnīties vismaz divpadsmit komandas, uz medaļām tēmē desmit no tām. Vājākas izredzes ir Āfrikas un Āzijas komandām, kurām pagaidām nav bijis daudz argumentu cīņā ar konkurentēm no Eiropas, Ziemeļamerikas, Dienvidamerikas un Okeānijas. Izņēmums ir Ķīna, kura, pateicoties milzīgajiem cilvēku resursiem, spēj atlasīt augumos garu un ātru komandu. Pieticīgākas iespējas ir Āzijas vicečempionei Korejai, bronzas medaļniecei Taivānai, kā arī Āfrikas čempionāta finālistēm Ēģiptei un Tunisijai.

Zelta medaļu pretendentu pirmajā rindā ir ASV un Lietuvas komandas, taču ļoti spēcīgi sastāvi ir arī Serbijai, Krievijai, Austrālijai, Brazīlijai, Argentīnai, Kanādai un Latvijai. Gados jaunākas komandas nekā sāncenšiem ir pirmā U17 Pasaules čempionāta sudraba medaļniecei Polijai un Eiropas U16 čempionāta uzvarētājai Horvātijai. Veiksmes gadījumā tās var sasniegt turnīra ceturtdaļfinālu.

Četrpadsmit no sešpadsmit valstsvienībām ir pasaules jauniešu ranga vadošo komandu divdesmitniekā. Tajā vieta nav atradusies tikai #39 Taivānai un turnīra debitantei Tunisijai. Finālsacensībām nekvalificējās #5 Grieķijas, #7 Francijas, #10 Spānijas, #11 Turcijas, #19 Itālijas (visas Eiropa) un #13 Puertoriko juniori.

Latvijas valstsvienība

Gatavojoties finālturnīram, Latvijas treneri pārbaudīja 23 spēlētājus, no kuriem uz pēdējo treniņnometni Valmierā tika atlasīti 15 basketbolisti. Labāko vidū ir četri basketbola skolas “Rīga” audzēkņi Kaspars Vecvagars, Dāvis Bertāns, Jānis Timma un Edmunds Dukulis, trīs Ventspils pārstāvji Dāvis Čoders, Kārlis Apsītis un Andrejs Gražulis, trīs Daugavas sporta nama censoņi Artūrs Vītiņš, Ojārs Siliņš un Artūrs Bricis, valmierietis Mārcis Vītols, liepājnieks Arnolds Helmanis, ogrēnietis Renārs Magone, centra spēlētājs Aleksejs Rostovs no “Ķeizarmeža” un jelgavnieks Artūrs Brēmers no “Rīdzenes”.

Seši nosauktie ziemas sezonā savas basketbola iemaņas papildināja ārzemēs, spēlēšanu apvienojot ar mācībām vidusskolā. Saspēles vadītājs Kaspars Vecvagars kopā ar Kauņas “Žalgira” junioru komandu maijā Barselonā spēlēja jaunatnes Eirolīgas finālā. Uzbrucējs Dāvis Bertāns kopā ar Eirolīgas klubu Ļubļanas “Union Olimpija” jūnijā nopelnīja sudraba medaļu Slovēnijas čempionātā.

Spēka uzbrucēja Edmunda Dukuļa pārstāvēta Itālijas komanda “Bennet Cantu” finišēja otrajā vietā Itālijas čempionāta regulārajā sezonā un “play-off” cīņās sasniedza Eiropas otra spēcīgākā nacionālā čempionāta finālu. Uzbrucējs Ojārs Siliņš cita Itālijas kluba “Reggio Emilia” junioru komandas rindās ieguva bronzas medaļu valsts U19 čempionātā. Par abiem rakstīja Eiropas pazīstamākais basketbola žurnāls “SuperBasket”.

Aleksejs Rostovs kopā ar Haraldu Kārli, Oskaru Reinfeldu un Erniju Ansonu trenējās Kanāriju basketbola akadēmijā Spānijā, savukārt Artūrs Brēmers un U20 izlases kandidāts Arnis Lībažs pārstāvēja vienu no labākajām ASV vidusskolām “Westwind Prep”, pavasarī kļūstot par Arizonas pavalsts čempioniem.

Swedbank Latvijas jaunatnes basketbola līgas otro zelta medaļu izcīnīja Jānis Timma, kura pārstāvētā komanda “BS Rīga” finālā pieveica Artūra Vītiņa un Artūra Briča vienību DSN. Bronzas medaļas ventspilniekiem Čoderam, Apsītim un Gražulim. Timma tika atzīts par finālturnīra vērtīgāko spēlētāju, vēl pirms tam pārbaudoties Eirolīgas klubā “Khimki” un Bambergas vienībā Vācijā.

Treneri Ziedonis Jansons, Dainis Bertāns un Līga Kļaviņa otro gadu pēc kārtas guva dubultpanākumu Latvijas čempionātos, uzvarot gan Latvijas Basketbola līgas otrajā divīzijā, gan U19 čempionātā. Solīda cīņu pieredze ir trenerim Mārtiņam Zībartam, kura vadībā Latvijas jaunietes 2010. gadā izcīnīja bronzas medaļas Eiropas U20 čempionātā Liepājā un Grobiņā. Pirms tam treneris, vadot kadetes un juniores, nopelnīja valstij vietas Eiropas čempionāta A divīzijā, bet 2008. gadā ar basketbola klubu “Barons/LMT” izcīnīja FIBA Eiropas kausu.

Latvijas izlase pasaules U19 čempionātā

NrSpēlētājsPozīcijaAugumsDz.gadsSp.skolaKomanda
4Kaspars VecvagarsPG193 cm1993.BS RīgaŽalgiris (Lietuva)
5Dāvis ČodersPG182 cm1992.Ventspils SparsVentspils Augstskola
6Ojārs SiliņšSF201 cm1993.BS Rīga/DSNReggio Emilia (Itālija)
7Kārlis ApsītisSG198 cm1992.Ventspils SparsVentspils Augstskola
8Dāvis BertānsSF208 cm1992.BS RīgaOlimpija (Slovēnija)
9Renārs MagonePF201 cm1992.Ogres BSOgres BS
10Artūrs BrēmersSG188 cm1992.BS Rīga/RīdzeneWestwind Prep. (ASV)
11Jānis TimmaSG199 cm1992.BS RīgaBAA Rīga
12Edmunds DukulisC204 cm1992.BS RīgaCantu (Itālija)
13Artūrs VītiņšPF195 cm1992.BS Rīga/DSNBS Daugava
14Arnolds HelmanisPF201 cm1992.Liepājas BSLiepājas Lauvas
15Aleksejs RostovsC204 cm1992.ĶeizarmežsCBA (Spānija)

Galvenais treneris Ziedonis Jansons (BS Rīga)
Treneri Dainis Bertāns (BS Rīga), Mārtiņš Zībarts (BK Ventspils)
Fiziskās sagatavotības trenere Līga Kļaviņa (BS Rīga)
Treneris-skauts Gunārs Gailītis
Fizioterapeite Baiba Černovska
Menedžeris Viktors Zujevs

1 2 70 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +9 [+] [-]

, 2011-06-30 06:28, pirms 13 gadiem
Rigas Bimbis rakstīja: Pirmaja spele variantu tikpat ka nav un turnira kopuma ari. Viena uzvara pa visu turniru butu ista davana musu lidzjutejam, parejas speles nepalikt kauna un paradit, ka ari tik maza valstina ka Latvija var spelet basketbolu. So izlasi sauc ari par zuduso paaudzi, tapec jo vairak ceram, ka musejie paradis pretejo spitejot faktam,ka komanda nav spilgtu zvaigznu, bet ir melna darba daritaji, kas savas komandas pie spelesanas tiek reti.

Par musejiem
Bimbambols
Tev tak vel vajadzeja but gulta!! Kur tadus murgus no rita var sarakstit.

Marss nokauneties.. A pareiz tu tak dumjs,vasaras darbi!!?

Veiksmi musejiem
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2011-06-30 07:58, pirms 13 gadiem
Sarauj!

  +7 [+] [-]

, 2011-06-30 07:58, pirms 13 gadiem
ņemot vērā ka viss ko saka bimbis ir jāuztver apgrieztā kārtībā, jāsecina, ka cienījamais eksperts prognozē U-19 panākumus.. par to prieks

     [+] [-]

, 2011-06-30 07:59, pirms 13 gadiem
Par skaistãm uzvarãm!

  -1 [+] [-]

, 2011-06-30 08:21, pirms 13 gadiem
Pa Tv rādīs???
Slēpts komentārs: Nikestyle

  +9 [+] [-]

, 2011-06-30 08:39, pirms 13 gadiem
Nikestyle rakstīja: izskataas ka nee
LTv7 rada
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: karbels

     [+] [-]

, 2011-06-30 09:27, pirms 13 gadiem
Nikestyle rakstīja: izskataas ka nee
Būs, būs.. Es jau nobijos...

Par čempionātu : U-19 Pasaules čempionāts...

     [+] [-]

, 2011-06-30 09:31, pirms 13 gadiem
kur var u-19 izlašu reitingu apskatīt?

     [+] [-]

, 2011-06-30 09:52, pirms 13 gadiem
karbels rakstīja: Taivāna ir stipra komanda vai jauna , nekad nēsmu dzirdējis par tādu ?
nu...ne vecaaka par 19!
Slēpts komentārs: Krokodils

     [+] [-]

, 2011-06-30 10:09, pirms 13 gadiem
cik maksā biļetes?

  +1 [+] [-]

, 2011-06-30 10:19, pirms 13 gadiem
Linjux rakstīja: cik maksā biļetes?
Biļetes maksā no 3-7ls.
Bilususerviss.lv

  +1 [+] [-]

, 2011-06-30 10:34, pirms 13 gadiem
Krokodils rakstīja: A kur ir tie štatu labākie pārstāvji? Nav drafta 1.nr, drafta 8.nr un visi pārējie ? Kārtējo reizi, tāpat kā sieviešu EČ čempis, šie maznozīmīgie pasākumi LV izsauc nežēlīgi lielu rezonanci.
Ap 30 NBA skautu esot devušies uz Latviju... Beidz īdēt beidzot, baltkriev, nopērc biļeti un aizej paskatīties uz Valančūnu, Bertānu un pārējiem.

  +2 [+] [-]

, 2011-06-30 10:40, pirms 13 gadiem
Kaspars_Biedriņš rakstīja: Ap 30 NBA skautu esot devušies uz Latviju... Beidz īdēt beidzot, baltkriev, nopērc biļeti un aizej paskatīties uz Valančūnu, Bertānu un pārējiem.
Uz Valančiunu tiešām gribu paskatīties, drafta piektais piks ka nekā.

  +1 [+] [-]

, 2011-06-30 11:46, pirms 13 gadiem
veiksmi musejiem un par skaistaam cinaam

     [+] [-]

, 2011-06-30 11:57, pirms 13 gadiem
Lai veicas puišiem,kaimiņiem leišiem ar veiksmi.
Atbalsts mūsējiem noteikti būs,lai Izdodas!

     [+] [-]

, 2011-06-30 12:07, pirms 13 gadiem
nu ko lai veicas pasaules liimenii!
prognozeet kaut ko ir gruuti! ceru ka nebuus kaa biba kungs rakstiija un puishi nospeelees godam!

  +3 [+] [-]

, 2011-06-30 12:15, pirms 13 gadiem
par Dāvja trojkām!

  +1 [+] [-]

, 2011-06-30 12:19, pirms 13 gadiem
Prieks, ka eksperts atkal ierindā. Gaidām pieaugušo ūsiņu kungu čempionātu.

  +1 [+] [-]

, 2011-06-30 12:33, pirms 13 gadiem
ceru ka pč bus labs

  +2 [+] [-]

, 2011-06-30 12:50, pirms 13 gadiem
Rigas Bimbis rakstīja: Pirmaja spele variantu tikpat ka nav un turnira kopuma ari. Viena uzvara pa visu turniru butu ista davana musu lidzjutejam, parejas speles nepalikt kauna un paradit, ka ari tik maza valstina ka Latvija var spelet basketbolu. So izlasi sauc ari par zuduso paaudzi, tapec jo vairak ceram, ka musejie paradis pretejo spitejot faktam,ka komanda nav spilgtu zvaigznu, bet ir melna darba daritaji, kas savas komandas pie spelesanas tiek reti.

Par musejiem
Bimbambols
Taa paareecos, Zudushaa paaudze, tas nekas, ka pč taa pat vien nevar tikt ar zudusho paaudzi+nodrafteets speleetajs spelee LV komandaa!

  +1 [+] [-]

, 2011-06-30 13:09, pirms 13 gadiem
chubaki rakstīja: Taa paareecos, Zudushaa paaudze, tas nekas, ka pč taa pat vien nevar tikt ar zudusho paaudzi+nodrafteets speleetajs spelee LV komandaa!
Tak to dalbi nav vērts uztvert nopietni...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-06-30 13:51, pirms 13 gadiem
labs koefs uz LV. daudz varēs nopelnīt

     [+] [-]

, 2011-06-30 14:10, pirms 13 gadiem
kur var skatīties netā spēles, kuras nerāda krievi vai ltv7??

  -4 [+] [-]

, 2011-06-30 14:48, pirms 13 gadiem
f u latvia, no TV broadcasting???

efoto.lt
';
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-06-30 15:55, pirms 13 gadiem
neta ir iespeja kaut kur skatities speles?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 70 komentāri