Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Kurucs meklēs iespējas pamatīgi pārveidotajā "Rockets" sastāvā

Rolands Eliņš

Kurucs meklēs iespējas pamatīgi pārveidotajā "Rockets" sastāvā
Kevins Durents un Rodions Kurucs dodas pretējos virzienos. Foto: AFP/Scanpix

Rodions Kurucs vakar tika iesaistīts vērienīgākajā NBA maiņas darījumā, kādā vien bijis iekļauts Latvijas basketbolists – četru komandu darījumā uz Bruklinas "Nets" devās Džeimss Hārdens, kopumā komandas mainīja septiņi basketbolisti un Bruklina šķīrās no daudzām drafta izvēles tiesībām. Tā visa rezultātā Rodions Kurucs nokļuva Hjūstonas "Rockets" sastāvā, kur viņu sagaida... jā, kas tad viņu tur sagaida?

Uz šo jautājumu šobrīd droši vien skaidru atbildi nevar sniegt arī "Rockets" treneru kolektīvs ar galveno treneri Stīvenu Sailasu priekšgalā. Sailasam šosezon ir debija NBA galvenā trenera amatā, un bijušā "Mavericks" trenera palīga situācija nudien nav bijusi apskaužama. Kad viņš parakstīja līgumu ar "Rockets", tās rindās bija divas augstākā līmeņa zvaigznes (Hārdens un Vestbruks). Šobrīd komandā vairs nav ne viena, ne otra, un vispār no pagājušās sezonas sastāva palikuši tikai trīs regulārās rotācijas spēlētāji (Gordons, Maklmors un Takers) un lielu daļu pirmssezonas plānu tagad var ja ne izmest vējā, tad sākt pārstrādāt.

Hārdena aizmainīšana gan ne tuvu nenotika no zila gaisa, par abu pušu šķiršanos tika runāts jau vairākas nedēļas, taču "Rockets" visu laiku uzturēja sarunas ar dažādiem klubiem par dažādu spēlētāju iegūšanu, attiecīgi nekādus konkrētus ilgtermiņa plānus par to, kā tieši izskatīsies komandas sastāvs pēc Hārdena maiņas, Sailass īsti nevarēja kalt. Jāpiemin, ka četru komandu darījums oficiāli vēl nav apstiprināts, iespējams, vēl veicot minimālus labojumus un kārtojot formalitātes, taču Kuruca sakarā viss ir skaidrs – gan viņš pats, gan viņa aģents sociālajos tīklos norādījuši, ka Kurucs ir nonācis Hjūstonā.

"Hjūstona, ķersimies pie darba!" savā "Instagram" profilā raksta Kurucs. Viņš noteikti ļoti labprāt ķertos pie darba laukumā, kur sezonas ievadā "Nets" sastāvā tā īsti nemaz netika. Kurucs Bruklinā Stīva Neša vadībā laukumā devās tikai tālākajiem rezervistiem atvēlētajā laikā, kopā nospēlējot tikai 16 minūtes. Attiecīgi nav lielas jēgas īpaši vērtēt viņa statistiku šajā laikā un salīdzināt ar iepriekšējām sezonām, kad Latvijas jaunais uzbrucējs apliecināja savu piederību NBA, vidēji nospēlējot 17.3 minūtes un gūstot 6.5 punktus.

Sailass būs trešais Kuruca treneris NBA, un visi trīs bijuši šajā amatā mazpieredzējuši speciālisti. Kad Kurucs ieradās Bruklinā, galvenais treneris Kenijs Etkinsons sāka savu trešo sezonu līgā. Savukārt šosezon gan Sailass, gan Stīvs Nešs piedzīvoja savas debijas šajā amatā.

Ja ESPN un "The Athletic" ziņotā informācija par Hārdena darījumu piepildīsies pilnībā, tad "Rockets" sastāvā būs 16 spēlētāji ar garantētajiem līgumiem. Tas ir par vienu vairāk nekā atļauts, attiecīgi, lai darījumu nokārtotu, viens spēlētājs Hjūstonai būs jāatlaiž. Kā ziņo medijs "Houston Chronicle", paldies tiks teikts brazīliešu uzbrucējam Brunu Kabuklu, kura līgums uz nākamo sezonu nav garantēts un kura pienesums komandai šosezon bijis mazs (2.8 punkti vidēji spēlē).

Pēc Kabuklu atlaišanas "Rockets" būs jārēķinās ar jauniegūtā aizsarga Danteja Eksama traumu – paredzams, ka viņš nespēlēs līdz martam. Iepriekšējo spēli izlaida arī sākumsastāva uzbrucējs Danuels Hauss, kurš Orlando burbulī lika par sevi runāt, pārkāpjot karantīnas noteikumus, par ko tika izraidīts no NBA nometnes. Arī viņam sezonas ievads nav bijis izcils, lielā spēles laikā (32.5 minūtes vidēji spēlē) vidēji iemetot 7.5 punktus, nedaudz zem karjeras vidējās rezultativitātes.

ESPN piedāvātajā "Rockets" rotācijas modelī Kurucam ierādīta trešā spēka uzbrucēja pozīcija aiz veterāna Pīdžeja Takera, kurš visās spēlēs devies sākumsastāvā, un Džašona Teita, 25 gadus vecā debitanta, kurš pagaidām izcēlies ar 7.9 punktiem un 4.1 atlēkušo bumbu vidēji spēlē. Šis rotācijas modelis, protams, ir aptuvens, un "Rockets" trenera plāni skaidrāki kļūs tikai nākamajās spēlēs. Jo nav jau tā, ka Sailasam tagad būs laiks treniņos pastrādāt ar jaunpienācējiem - šonakt komanda sāk trīs spēļu izbraukuma sēriju un kopumā nākamajās desmit dienās ieplānotas sešas spēles.

"Rockets" kalendārs tuvākajās dienās

DatumsLaiksSpēle
15.012:30Spurs – Rockets
17.010:00Spurs – Rockets
19.013:00Bulls – Rockets
21.014:30Rockets – Suns
23.012:00Pistons – Rockets
24.013:30Mavericks – Rockets
27.013:00Rockets - Wizards

"Rockets" spēle līdz šim lielā mērā balstījās uz Džeimsu Hārdenu – viņa tā sauktais "izmantošanas koeficients" jeb "usage rate" bija 28.9, proti, viņš noslēdzis (ar metienu, kļūdu, piespēli vai sodu) 28.9% savas komandas uzbrukumu, kad atradies laukumā. Starp citu, šajā NBA kategorijā līderis šosezon ir Latvijas centrs Anžejs Pasečņiks (37.5), kurš vienīgajā spēlē, kurā devās laukumā, sešās minūtēs bumbu zaudēja piecas reizes, un attiecīgi katra reize tika ieskaitīta kā komandas uzbrukuma noslēgums.

Hārdens sezonas ievadā bija 24.8 punktus vidēji spēlē un veicis 10.4 rezultatīvas piespēles. Komandai gan tas nebija palīdzējis tikt pie labākas bilances kā 3-6. Sagaidāms, ka tagad daudz lielāka bumbas kontrole tiks nodota Džona Vola rokās, kurš vēl pirms diviem mēnešiem bija citā komandā. Vols pēc atgriešanās no traumas guvis 18.6 punktus un veicis 5.1 rezultatīvu piespēli vidēji spēlē. Viņa piespēļu statistika noteikti tuvākajā laikā kāps, kamēr punktu gūšanā savu atspaidu noteikti sniegs "Pacers" nu jau bijušais līderis Viktors Oladipo – viņš sezonas ievadā izcēlies ar 20 punktiem vidēji spēlē. Taču arī Oladipo, tieši tāpat kā Vols un Hjūstons rezerves centrs Demarkuss Kazinss, nesen atguvies no ilgstošas traumas.

Komandā ir arī rezultatīvi aizsargi Eriks Gordons un Bens Maklmors, bet centra pozīcijā savu pirmo sezonu Hjūstonā aizvada Kristians Vuds. Viņš novembrī noslēdza trīs gadu līgumu par 41 miljonu dolāru, ko pagaidām spējis atpelnīt, vidēji spēlē izceļoties ar 22.6 punktiem un 9.5 atlēkušajām bumbām.

Ar Hārdenu sastāvā "Rockets" arī iepriekšējās sezonās nebija komanda, kas tika izslavēta par spēli aizsardzībā, tā vietā komanda izcēlās ar uzsvaru uz plašu tālmetienu klāstu. Iepriekšējā sezonā vidēji spēlē Hjūstona izmeta 45.3 trejačus vidēji spēlē, proti, tālmetiens gandrīz katrā minūtē. Līgas vidējais rādītājs bija 34 tālmetieni vidēji spēlē, turklāt precizitātes ziņā "Rockets" bija tikai 24. vietā līgā. Šosezon tāda uguņošana jaunā galvenā trenera vadībā Hjūstonā vairs nenotiek (vidēji 38.8 izpildītu tālmetienu spēlē), un pēc Hārdena aiziešanas šī statistika droši vien vēl vairāk kritīsies.

"Rockets" aizsardzība bijusi starp sliktākajām līgā – vidēji spēlē ielaisti 113.2 punkti, kas ir tikai 22. vieta līgā. Komandai, kas vēl pirms pusgada ambiciozi runāja par čempiona titula iegūšanu, nepiedodami zemu. Šobrīd gan skaidrs, ka "Rockets" par titula runām uz laiku var aizmirst, un šajā situācijā savas iespējas var rasties arī Kurucam. Kurucs tomēr arī iepriekšējās divās sezonās "Nets" rindās uzreiz pie regulāra spēles laika netika, pakāpeniski to izcīnot sezonas gaitā.

Kuruca sakarā jāpiemin, ka šis viņam ir līguma gads – "Rockets" būs tiesības neizmantot savu opciju par nākamo sezonu, kas ir 1.9 miljonu vērtībā. Pēc Hārdena aizmainīšanas "Rockets" algu saraksts joprojām bšu 129 miljonu apmērā, taču nākamajā starpsezonā Hjūstonai jau būs lielākas iespējas variēt – šobrīd algu sarakstos aizpildīti tikai 84 miljoni dolāru.

Hjūstonas "Rockets" sastāvs pēc Hārdena maiņas

Poz.SpēlētājsAlga 2021Alga 2021/22
PGDžons Vols41.244.3
SGViktors Oladipo21-
SGEriks Gordons16.918.2
CKristians Vuds1313.6
PGDantejs Eksams9.6-
PFPīdžejs Takers7.9-
SFDanuels Hauss3.83.9
CDemarkuss Kazinss2.3-
SGBens Maklmors2.3-
SFBrunu Kabuklu22.3
SGDeivids Nvaba1.8-
SFRodions Kurucs1.81.9*
SGStērlings Brauns1.7-
PGKriss Klemonss1.51.8*
SFDžašons Teits1.51.6*
SFKenjons Mārtins0.91.5

*Komandas opcija

Izmantotie resursi:
https://hoopshype.com/salaries/hous...
https://www.espn.com/nba/team/depth...

Vai Kurucam maiņa uz Hjūstonu nāks par labu?

  • 416

  • 35

  • 136


     [+] [-]

, 2021-01-14 15:19, pirms 3 gadiem
Teksasā tomēr siltāk... Izdošanos !

  +1 [+] [-]

, 2021-01-14 15:31, pirms 3 gadiem
Volam forši sanāca. No viena purva vēl dziļākā purvā

  +3 [+] [-]

, 2021-01-14 16:02, pirms 3 gadiem
Labā situācijā RK ir nonācis. Viss atkal atkarīgs no sevis, gluži kā Brooklinā pirmajā gadā, toreiz izdevās. Cerams, ka saies arī šoreiz

     [+] [-]

, 2021-01-14 17:02, pirms 3 gadiem
HOU all star speletāji pēc smagām traumām - porcelāns. Otra pienesuma speletāji Porcelāns pa dzīvi. Bet man personīgi patīk, Wall jau gandrīz ir super limeni, Cousin vel nedaudz un domāju ātri vien būs augšā, jauns treneris, visiem ir ko pieradīt, tik cik viss šis Covid. Par Kurucu cerība kā latvieti/savējo, ka var kaut kas izmainīties. Jaizmanto katra Covid, 7-8 speletaju rotācija un pašam jacer uz veiksmi neko nenoķert un netraumēties.

  -1 [+] [-]

, 2021-01-14 17:23, pirms 3 gadiem
Lai gan HOU ir "zvaigznes", šobrīd tie ir pēc traumām, līdz ar to, komanda ir viduvēja, tomēr no šiem var salipināt labu kokteili, kurš tiks play-off, kas rietumos ir ļoti grūts uzdevums.
Un ar RK ir pieredze, ka viduvējības tiek playoff (ar Nets), un noteikti treneris varētu izmantot lielu rotāciju, kas var dot labu rezultātu, ja kādam neiet, bet pārējiem iet spēle no rokas.

     [+] [-]

, 2021-01-14 20:11, pirms 3 gadiem
Patreiz ar šo maiņu daudz neskaidrību, kā tas tālāk virzīsies, skaidrs, ka ne jau Kurucs bija prioritāte šajā maiņas darījumā, bet viņš var būt noderīgs Hjūstonai

     [+] [-]

, 2021-01-15 06:52, pirms 3 gadiem
A tiešām latviešu žurnālistiem ir tik grūti sazināties ar Kurucu, vai viņa pārstāvjiem un viedokli, sajūtas, plānus uzprasīt, noskaidrot, uzdot dažus jautājumus? Kaut ko tik spekulē bez reāli taustāma pamata...

  +2 [+] [-]

, 2021-01-15 08:42, pirms 3 gadiem
Raitcha rakstīja: A tiešām latviešu žurnālistiem ir tik grūti sazināties ar Kurucu, vai viņa pārstāvjiem un viedokli, sajūtas, plānus uzprasīt, noskaidrot, uzdot dažus jautājumus? Kaut ko tik spekulē bez reāli taustāma pamata...
Vai tad Rodis runā ar LV medijiem?

     [+] [-]

, 2021-01-15 13:15, pirms 3 gadiem
Ja godīgi Rodis tā arī nav parādījis savu īsto spēli, jo visos gados viņš ir bijis lomas spēlētājs. Tagad domāju viņam ir zaļā gaisma, un domāju ka ilgi nebūs jāgaida, kad viņš būs pamatā, jo var spēlēt 3-5 pozīcijās.