Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:135, Did:0, useCase: 3

Kalve: "Komandas biedri bieži piemin spēles pret "Ventspili""

Andrejs Siliņš

Kalve: "Komandas biedri bieži piemin spēles pret "Ventspili""
Ernests Kalve
Foto:nemzetisport.hu

"Pirms līguma parakstīšanas ar Šolnokas klubu liels pluss bija tieši tas, ka komanda spēlē Adrijas līgā. Aģents teica, lai nepalaižu garām iespēju spēlēt šādā līgā," sarunā ar portālu Sportacentrs.com sacīja latviešu basketbolists Ernests Kalve. Ungārijas čempionvienības "Szolnoki Olaj" uzbrucējs stāsta par komandas dalību Adrijas līgā, sniegumu un mērķiem.

Nupat (saruna notika pirms pēdējās spēles Adrijas līgā) uzvara FIBA Izaicinājuma kausā pret "Timisoara" (93:80). Pašam arī produktīvs sniegums (19 punkti, 5 atlēkušās bumbas). Pastāsti par spēli...
- Šī bija ļoti svarīga un grūta spēle, jo tas bija sestais mačs pēc kārtas izbraukumā. Nogurums bija uzkrājies, un tas bija ļoti jūtams. Savācāmies, sakoncentrējāmies un nospēlējām labi kā komanda. Arī pašam labi sanāca, tā kā esmu ļoti priecīgs.

Pirmo spēli FIBA Izaicinājuma kausā pret "EWE Baskets" zaudējāt pamatīgi (70:87). Vai rezultāta starpība atbilda patiesajiem spēku samēriem?
- Zaudējām Vācijā, bet tur [Oldenburgā] visām viesu komandām ir ārkārtīgi grūti spēlēt. Kopumā pat spēlējām labi, piecas minūtes līdz beigām bija tikai -7. Atlikušajā laikā varbūt pietrūka spēks. Nevarētu teikt, ka rezultāta starpība atbilda patieso spēku samēram. Beigās izdarījām pāris stulbas kļūdas, pazaudējām bumbas pie laukuma centra, un viņi ātrajos iemeta vieglus punktus. Pēdējā sekundē vēl no centra iemeta trīnīti, un tā arī salasījās tas lielais pārsvars. Komanda bija ļoti neapmierināta, jo mums ir svarīga punktu starpība, bet šādā veidā beigās pazaudējām svarīgus punktus.

Esi pirmo sezonu šajā komandā, bet lielākā daļa spēlē kopā jau sen. Vai tas padara īsāku laiku, kad sezonas sākumā parasti jāziedo, lai saspēlētos?
- Faktiski visa komanda ir kopā jau no pagājušās sezonas. Ir tikai četri jauni spēlētāji. Pārsvarā tiek spēlēta tā pati spēle, ko komanda rādīja pagājušajā sezonā. Modelis ir tas pats. Treneris vēlas, lai, pirmkārt, izmantojam ātro uzbrukumu iespējas. Tā kā komanda ir gados diezgan veca, jāmēģina spēlēt arī ar galvu, gudru basketbolu. Līdz ar to, kad laukumā ir vairāk gados jaunākie, mēģinām spēlēt ātrāku basketbolu un otrādi.

Pagājušogad "Olaj" spēlēja Final4. Kāds ir mērķis šosezon?
- Šosezon, cik saprotu, minimālais mērķis ir Top8 un tad jau redzēs, kā ies tālāk.

Pagājušajā sezonā "Olaj" Top8 fāzē spēlēja pret "Ventspili". Vai puiši komandā atceras šo spēli un ir ieminējušies par to?
- Jā, protams, ir stāstījuši. Nav trūkuši arī kuriozi gadījumi. Piemēram, neesot bijusi tā labākā piezemēšanās ar lidmašīnu. Teica, ka ļoti labi atceroties tās spēles un man kā latvietim to bieži piemin (smejas).

Pagājušajā sezonā spēlēji vienā no labākajām Eiropas līgām Turcijā, šogad esi vienā no tradīcijām bagātākajām līgām - Adrijas līgā? Kāda tā ir?
- Pirms līguma parakstīšanas ar Šolnokas klubu liels pluss bija tieši tas, ka komanda spēlē Adrijas līgā. Aģents teica, lai nepalaižu garām iespēju spēlēt šādā līgā. Turnīrs ir grūts – katra komanda var uzvarēt katru. Tā ir bijusī Dienvidslāvijas skola, kas pasaulē ir atzīta par labu esam. Līga ir ļoti laba. Protams, salīdzinot ar Turcijas līgu, man šķiet, ka Turcijā ir spēcīgāks čempionāts, bet Adrijas līga tālu neatpaliek.

Pašiem bilance nav spoža, bet pēc spēļu gaitas un rakstura - cik tālu un kādos komponentos iepaliekat no pretiniekiem?
- Kluba vadība teica, ka jau gaidījusi no mums to sniegumu, ko pašlaik rādām Adrijas līgā. Viņi zinājuši, ka nebūs viegli un saprotot. Klubs nevar izkrist no līgas, jo ir noslēgts līgums. Ieteica nepārdzīvot par zaudējumiem, jo svarīgāks esot starts FIBA kausā. Man pašam šķiet, ka pretinieki vienkārši ir pieredzējušāki Adrijas līgā. Dažas spēles bijušas punkts punktā, bet nianšu dēļ uzvarējuši pretinieki.

Šosezon ļoti daudz un bieži jāceļo. Vai tas atstāj sekas?
- Tas atstāj lielas sekas. Bijuši gadījumi, kad izlidojam piektdien, nospēlējam sestdien, pēc mača pa taisno lidojam tālāk. Ir ļoti grūti. Sevišķi atjaunošanās pēc spēlēm. Nav laika sagatavoties nākamajām spēlēm. Mājās noteikti spēlējam labāk nekā izbraukumos. Šis mēnesis bija ļoti grūts ar daudz spēlēm izbraukumā.

Esi skatījies kalendārā – būs vēl šādas sērijas?
- Izbraukumi būs, bet ne tik traki. Pie tam tagad uzvarējām abas spēlēs izbraukumā FIBA kausā, kas, protams, tikai palīdzēs turnīra turpinājumā.

Kādā pozīcijā pašam sanāk vairāk spēlēt - trīs vai četri?
- Vairāk četri, mazāk trīs. Ja ir aptuveni 20 minūtes, tad 15 no tām kā ceturtais. Protams, pret spēcīgiem dienvidslāvu skolas ceturtajiem numuriem ir grūtāk, bet sekoju trenera norādījumiem, un viss ir labi. Mums ir garš soliņš. Ja pretinieki ir gari un spēcīgi, mani laiž vairāk par trešo. Analizējam pretiniekus un domājam stratēģiju, kā labāk izmantot katru spēlētāju.

Kā vērtē savu līdzšinējo sezonu?
- Līdz šim veiksmīgi, jo nav savainojumu, tpfu, tpfu, tpfu. Tas ir pats, pats, pats svarīgākais. Līdz šim brīdim viss risinās ļoti labi. Šķiet, FIBA kausā man ir lielāks spēles laiks, Adrijas līgā – nedaudz mazāks. Domāju, tas skaidrojams ar to, ka treneris Adrijas līgā ļauj atpūsties, lai būtu gatavs FIBA kausam, kur klubam ir svarīgākas spēles. Adrijas līgā mēdz izlaist laukumā visus spēlētājus un sadalīt spēles laiku daudz maz vienādi visiem.

"Olaj" ir četrkārtējā Ungārijas čempione, bet šosezon komanda nav atrodama čempionāta tabulā. Kāpēc tā?
- Ungārijas līgā nespēlējam. Automātiski esam iekļuvuši Ungārijas čempionāta izslēgšanas spēlēs. Noteikti spēlēsim Ungārijas kausa spēles, kur esam jau iekļauti Top6. Čempionātā februārī vai martā mums būs jāizspēlē viens aplis ar labākajām astoņām komandām. Pēc tā noteiks mūsu vietu, no kuras startēsim "play-off".

Latvijā, ja "Ventspils" vai VEF vēlas spēlēt mazāku apļu skaitu vai samazināt noslodzi LBL, no lielas sabiedrības daļas ir sašutums. Kā Ungārijā vērtē "Olaj" attieksmi pret vietējo čempionātu?
- Domāju, ka citi neskatās uz mums negatīvi. Atteicāmies no Ungārijas līgas, bet tas deva iespēju arī citām komandām spēlēt Izaicinājuma kausā. Piemēram, "Kormend" komanda, kas ir mūsu grupā. Viņi nebūtu tikuši FIBA kausā, ja mēs neatteiktos no dalības Ungārijas čempionātā. Protams, nezinu par visiem, varbūt kāds arī ir dusmīgs (smejas).

Ungārijas vārds basketbolā nekotējās tik augstu, bet par līdzjutēju interesi laikam sūdzēties nevar?
- Par līdzjutējiem tiešām nevaram sūdzēties. Mājas spēlēs mūsu tribīnes ir pilnas, līdzjutēji ir tuvu laukumam, ļoti palīdz un atbalsta. Pēdējā spēlē pat uz izbraukuma spēli Rumānijā bija atbraukuši līdzi 300 līdzjutēji. Protams, tas attiecībā uz mūsu komandu, par citām pagaidām vēl nezinu.

Latviju nupat ielozēja dienvidslāvu grupā Eiropas čempionātā? Spēlējot Adrijas līgā, vari novērtēt - kāds ir basketbols, ko spēlē šajā reģionā?
- Grupa ir smaga, serbu skola ir ļoti stipra, un spēles būs grūtas. No otras puses – pret tādām komandām spēlēt ir tikai prieks. Spēlētājiem tās nāks par labu, varēs gūt lielu pieredzi un spēlētāji noteikti gribēs iekost šīm dienvidslāvu valstīm. Tā ir fiziska, pārdomāta spēle ar labu, disciplinētu aizsardzību un pārēju uzbrukumā.

Vai pats sevi vēl redzi izlases formā?
- Noteikti sevi vēl redzu Latvijas izlases formā! Tas ir arī viens no mērķiem.

Pirms sezonas trenējies ar Milānas "Armani". Kā tiki pie šādas iespējas un vai bija varianti arī palikt?
- Aģents zvanīja un uzreiz teica – tikai nesapriecājies, bet tev piedāvā braukt uz "Armani" treniņnometni. Bez līguma, jo komanda jau bija nokomplektēta, bet viņiem trūka spēlētāju, kas vēl bija izlasēs vai guvuši savainojumus. Tā bija lieliska iespēja man pabūt tādā komandā kā Milāna un pašam sagatavoties sezonai. Divu domu nebija, piekritu uzreiz. Ja arī bija kāda iespēja palikt, tā bija niecīga. Primārais bija trenēties ar tik augsta līmeņa spēlētājiem, trenēt sevi un kļūt par labāku spēlētāju pašam. Tā bija ļoti laba pieredze un viennozīmīgi nāca man par labu.

Ernests Kalve

Augums: 200 cm
Svars: 94 kg
Pozīcija: Uzbrucējs
Sporta skola: Valtera Basketbola skola/"Ķeizarmežs"
Profesionāļa karjera:
2005-2006: Trevīzo "Benetton" (Itālija)
2006-2007: Gīzenes "46ers" (Vācija)
2007-2009: Rīgas ASK
2009-2010: BK Ventspils
2010-2011: Ķēdaiņu "Nevežis" (Lietuva)
2011-2012: BK Valmiera
2012: Trabzonas "Trabzonspor" (Turcija)
2012-pašlaik: "Szolnoki Olaj" (Ungārija)