Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Gints Fogels pēc 3-1 starta: "Ir lietas, no kurām nācies atteikties"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Gints Fogels pēc 3-1 starta: "Ir lietas, no kurām nācies atteikties"
Gints Fogels: 3-1 starts Latvijas un Igaunijas līgā. Foto: BK Ventspils

"Otrajā puslaikā uzlabojām izpildījuma kvalitāti, taču jācīnās gudrāk. Labu atzīmi var iegūt tikai, kad vinnē," basketbola kluba "Ventspils" galvenais treneris Gints Fogels atturīgi vērtēja komandas sniegumu zaudētajā spēlē Rīgā.

Ventspils jaunais treneru duets neizceļas ar ārišķībām. Fogels un viņa palīgs Andris Gūtmanis izgājuši cauri četrām dažādām desmitgadēm, saglabājot vienkāršu un reizē pamatīgu attieksmi pret uzticētajiem pienākumiem. “Vecās skolas” pieeja līdz šim nostrādājusi – klubs bez lieka trokšņa sezonu sāka ar trīs uzvarām.

Desmitkārtējā Latvijas čempione pret VEF atspēlēja 17 punktu starpību, taču galotnē nespēja salauzt cīņu savā labā. Neraugoties uz to, ventspilnieku sniegums pelna uzslavas – nebija daudz to, kuri paredzēja, ka Kurzemes klubs “nacionālo klasiku” sagaidīs bez zaudējumiem.

Fogels aizstāvēja savus spēlētājus, norādot, ka rotācijā redzējis astoņus basketbolistus, tostarp divus jaunos censoņus. “Ralfs Lācis nospēlēja ļoti normāli. Kristaps (Ķilps) – nedrīkst sevi galināt nost pirmajā iznācienā! Gribu redzēt nobriedušākus lēmumus. Otrais puslaiks – krietni “zolīdāks”. Krietni! Tādu līmeni viņam vajadzētu noturēt.”

Galvenais treneris nedusmojās par garo spēlētāju sniegumu izšķirošajos brīžos. “Krisam Kofijam spēle pret VEF bija laba mācība. Ceturtajā ceturtdaļā gribēju viņu atpūtināt, lai gan Šeļakovam jau bija četras piezīmes. Zinot Andreju – ātri varēja būt arī piektā. Soda metieni? Viņš savu darbu izdarīja ļoti labi. Komanda, protams, pārdzīvo, taču domāju, ka viņš pārdzīvo vairāk par visiem. Mums – treneriem, spēlētājiem – (kopīgi) jāatrod veids, kā dabūt bumbu grozā.”

Ventspils agresīvā spēle uzbrukumā rezultējās 33 izprovocētās piezīmes un 44 soda metienos. Tā ir apstākļu diktēta nepieciešamība – treneris raksturoja spēlēšanu uz pārkāpuma robežas. “Nedaudz vairāk patrenējoties un kļūstot pacietīgākiem, varbūt varēsim spēlēt citādu basketbolu. Šajā brīdī cenšamies izdarīt, ko varam.”

Fogels – līdzīgi kolēģim Gailītim – nebija apmierināts ar “bez aizsardzības” basketbolu pirmajās 20 minūtēs. “Pirmais puslaiks – katastrofa. Pretinieku laukuma pusē paveicām, ko atstrādājām treniņos – bija gan ātrie uzbrukumi, gan izcīnītas atlēkušās bumbas. Otrajā puslaikā uzlabojām izpildījuma kvalitāti, taču jācīnās gudrāk. Labu atzīmi var iegūt tikai, kad vinnē.”

Lielais jauniešu skaits komandā nekavē aizvadīt pilnvērtīgu treniņdarbu, bet... “Mums ir pietiekami daudz spēlētāju, lai treniņos spēlētu pieci-pret-pieci. Nākamnedēļ mūsu skaits saruks – valdības lēmums paredz, ka no 17. oktobra jātrenējas bez nepilngadīgiem spēlētājiem. Tas nozīmē, ka ierindā būs par diviem puišiem mazāk, tiesa, pamata divpadsmitnieks paliks bez izmaiņām.”

Treneris bija priecīgs par Māra Gulbja veikumu, tomēr ar komplimentiem neaizrāvās. “Gan viņam, gan man – mums visiem – ir milzīga rezerve (snieguma uzlabošanai). Māra sniegums ir ievērības cienīgs – četrās spēlēs pēc kārtas gūti vismaz 30 punkti. Varbūt sestdien sākums nesanāca, kā gribētos – vajadzēja pierast pie ātruma. Ieliktu beigās – būtu lielākas uzslavas vērts.

Kur meklējamas tuvākās rezerves? “(Kristaps) Ķilps ir kļuvis par rotācijas spēlētāju. Patīk Ralfa Lāča attieksme – ideāli darbojas treniņos, ļoti palīdzēja spēlē pret Ogri (cīnoties pret Kasparu Bērziņu – Sportacentrs.com). Arī Kristiāns (Šulcs) un pārējie dod savu artavu. Treniņos jākļūst vēl “zolīdākiem” spēlētājiem – pienāks arī viņu laiks!”

Ventspils klubs ziemā notikušo pārmaiņu rezultātā zaudējis pusi budžeta. Kļuvis grūtāk atvilināt Latvijas izlases kandidātus un labus leģionārus, tomēr Fogels saglabā gaišu skatu. “Neteikšu, kuras, taču ir lietas, no kurām nācies atteikties. Mums nav jāraud par to, kā mums nav. Jāpriecājas par to, kas ir.