Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Studentu izlase gatava Universiādei: "Mērķis - vieta labāko astoņniekā"

Andrejs Siliņš

Studentu izlase gatava Universiādei: "Mērķis - vieta labāko astoņniekā"
Renārs Birkāns
Foto: FIBA

Latvijas studentu basketbola izlase svētdien aizvadīs pirmo spēli Pasaules Universiādē, kas risināsies Taivānā. Pirmajā mačā Latvijas basketbolistiem Gunta Endzela vadībā būs jāmērojas spēkiem ar Ķīnas izlasi. Paredzams, ka spēli būs iespējams vērot tiešraidē.

Latvijas izlase gatavošanos sāka 30. jūlijā, taču pārbaudes spēles aizvadīja jau pēc tam, kad tālākais ceļa posms bija veikts - komanda devās uz pārbaudes turnīru Ķīnā, kur tikās ar Serbiju, Baji un Melnkalni. Mačā pret serbiem, ar ko būs jācīnās arī Universiādē, tika piedzīvots pamatīgs zaudējums (61:89), taču komandas treneri Edijs Šlesers norāda, ka šobrīd Universiādē komandai vajadzētu demonstrēt labāku sniegumu: "Jā, varbūt uz papīra un arī pēc rezultāta šajā spēlē viņi dominēja, bet domāju, ka, aizvadot labu spēli, varam kārtīgi cīnīties un nospēlēt daudz līdzīgāk."

Pirms tam gan grupu turnīrā būs jātiekas ar Ķīnu un Meksiku, bet pēc tam - arī ar Ungāriju un Koreju. "Vienīgie, ko zinām, ir serbi, pret ko spēlējām pārbaudes turnīrā Ķīnā. Par pārējiem pretiniekiem nekas īpaši daudz vēl nav zināms, taču mūsdienās informācija ir pieejama - mums būs gan video, gan iespēja iepazīties ar katru spēlētāju," norāda Šlesers.

Pārbaudes turnīrā tika zaudēts arī Baji (83:101), bet pēdējā mačā, pateicoties Linarda Jaunzema veiksmīgajam metienam pēdējās sekundēs, uzveikta Melnkalnes izlase (75:74). Kopumā pārbaudes mačos izdevies uzlabot spēli, atzīst Šlesers: "Ar katru pārbaudes spēli kļuva arvien labāk. Sākumā bija grūti ieiet ritmā pēc tālā ceļa - puišiem tas bija kas jauns. Progress bija novērojams, to parādīja arī rezultāti. Pēdējā spēle pret Melnkalni jau bija ļoti cienījama."

Lai gan daudz informācijas par pretiniekiem vēl neesot, komanda nolikusi sev mērķi iekļūt labāko astoņu komandu pulkā - lai tas izdotos, jāieņem vismaz otrā vieta grupā. ""Pretinieki līdz galam nav zināmi, bet, neskatoties uz to, kā mērķi sev esam nostādījuši pirmās divas vietas grupā. Tas dotu iespēju turpināt cīnīties medaļām," apstiprina Endzela asistents Šlesers.

Latvijas vīriešu studentu basketbola izlasi 29. Pasaules vasaras Universiādē pārstāvēs desmit LU studenti – Linards Jaunzems, Roberts Krūmiņš, Renārs Birkāns, Jānis Eiduks, Edgars Lasenbergs, Pēteris Rēķis, Kārlis Pauls Lasmanis, Kristaps Pļavnieks, Daniels Minajevs un Marts Ričards Ozolinkevičs. Savukārt Rihards Bērziņš ir no Rīgas Stradiņa universitātes un Guntis Sīpoliņš – no Biznesa augstskolas ''Turība''. Pārbaudes turnīrā komandā spēlēja arī Edvards Mežulis, kurš gan Universiādē nepiedalīsies.

Treneris Šlesers atzīmē, ka Latvija centīsies demonstrēt skatāmu basketbolu: "Viennozīmīgi vēl ir daudz vietas izaugsmei. Pirmkārt, gribētos sagaidīt vairāk vieglos punktus, īpaši ātrajos uzbrukumos - tie jāizmanto sistemātiskāk un biežāk, jāsameklē gan caurgājieni, gan garie spēlētāji brīvās pozīcijās groza apakšā, gan metieni no perimetra. Rotācija ir pietiekami plaša, neesam tā komanda, kam būtu jāspēlē lēns un pozicionāls basketbols."

Turnīrā piedalīsies 24 komandas, sadalītas četrās grupās pa sešām komandām, un pirmās divas vietas ieguvušās komandas automātiski iekļūs astoņu labāko skaitā. Trešajā un ceturtajā vietā grupā palikušās komandas spēlēs par 9. līdz 16. vietu, bet piektās un sestās vietas izspēlēs 17. līdz 24. pozīciju. Turnīrā drīkst piedalīties no 1993. līdz 1999. gadam dzimuši spēlētāji.

A grupaB grupaC grupaD grupa
TaivānaVācijaASVKrievija
SerbijaKanādaIgaunijaLietuva
DienvidkorejaSomijaRumānijaAustrālija
MeksikaJapānaČehijaUkraina
UngārijaNorvēģijaAAEIzraēla
LatvijaHonkongaArgentīnaMozambika

Paredzams, ka spēļu tiešraides tiks demonstrētas internetā. Par to konkrētāk ziņosim pirms pirmā mača svētdien. Portālā Sportacentrs.com meklējiet gan visu spēļu aprakstus, gan treneru un spēlētāju komentārus pēc spēlēm.

Latvijas studentu basketbola izlases startu 29. Pasaules vasaras Universiādē nodrošina uzņēmums ''LNK Group''.

Latvijas studentu basketbola izlases spēļu grafiks

DatumsLaiksSpēle
20.08.15:00Latvija - Taivāna
21.08.7:30Latvija - Meksika
22.08.7:30Latvija - Serbija
24.08.12:30Latvija - Ungārija
25.08.10:00Latvija - Koreja

Latvijas studentu valstsvienība 2017

Nr.SpēlētājsDz.gadsAugumsPoz.Komanda
1Linards Jaunzems1995198 cmUzbrucējsLatvijas Universitāte
2Roberts Krūmiņš1993200 cmUzbrucējsLatvijas Universitāte
3Renārs Birkāns1997186 cmAizsargsLatvijas Universitāte
4Jānis Eiduks1993200 cmUzbrucējsLatvijas Universitāte
5Edgars Lasenbergs1995189 cmAizsargsLatvijas Universitāte
6Pēteris Rēķis1993197 cmUzbrucējsLatvijas Universitāte
7Kārlis Pauls Lasmanis1994200 cmUzbrucējsLiepāja/Triobet (LU)
8Kristaps Pļavnieks1995183 cmAizsargsOgre/Kumho Tyre (LU)
9Guntis Sīpoliņš1993206 cmUzbrucējsOgre/Kumho Tyre (BAT)
10Daniels Minajevs1995205 cmCentrsLatvijas Universitāte
11Marts Ričards Ozolinkevičs1996187 cmAizsargsLatvijas Universitāte
12Rihards Bērziņš1997207 cmUzbrucējsLiepāja/Triobet (LU)

Galvenais treneris: Guntis Endzels
Treneris: Edijs Šlesers
Fizioterapeiti: Ivars Ikstens/Sintija Priede
Izlases pārstāvji: Uģis Bisenieks, Dzintars Berkolts