Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Blats publiskā vēstulē atklāj, ka cīnās ar smagu slimību

Ints Megnis
Ints Megnis

Blats publiskā vēstulē atklāj, ka cīnās ar smagu slimību
Deivids Blats. Foto: EPA/Scanpix

Grieķijas basketbola komandas Pirejas "Olympiacos" galvenais treneris Deivids Blats pirmdien publiskā vēstulē atklāja, ka jau ilgāku laiku cīnās ar primāri progresējošo multiplo sklerozi (PPMS).

60 gadus vecajam Blatam komandas medicīniskais personāls slimību diagnosticējis pagājušās sezonas laikā, bet tagad speciālists pirmoreiz par to runājis publiski.

"Dažreiz dzīve pagriežas tādā virzienā, kam tev nav izskaidrojuma. Šādos brīžos tev jāpieņem lēmumi, pārbaudot savu patieso raksturu," stāsta Blats. "Pirms pāris mēnešiem man diagnosticēja PPMS. Šī ir slimība, kurai ir daudzas formas un tā dažādiem cilvēkiem izpaužas dažādi. Tā ir autoimūnās sistēmas slimība, kas dažādos veidos maina dzīves kvalitāti un spējas paveikt pat visvienkāršākās lietas."

"Kad tiku pāri sākuma šokam, izlēmu, ka nepadošos. Sapratu, ka man nepieciešams pielāgoties un atrast veidus, kā turpināt dzīvot iespējami ierasti. Pirmais, atgriezos pie savas basketbola trenēšanas metodoloģijas par tikšanu pāri grūtībām. Tajā ir trīs soļi: 1) kāda ir problēma?; 2) kāpēc tā gadījās?; 3) kā mēs to atrisināsim?" raksta Blats. "Problēma ir tā, ka PPMS, manā gadījumā un vecumā izpaužas kāju vājumā - nogurums/līdzsvars un izturība man rada lielas problēmas. Ievēroju īpašu režīmu, veicot stiprināšanas un līdzsvara vingrinājumus, kā arī peldot un veicot ūdens nodarbības, lai uzlabotu kopējo ķermeņa stāvokli un palīdzētu muskuļu lokanībai, kā arī kustībai. Cenšos būt aktīvāks, izaicinu sevi, darot vienkāršas lietas, kas daudziem ir vieglas, bet man tagad dažkārt uzliek lielu slodzi. Es strādāju un prasu no sevis daudz."

"Kāpēc tas notika? Iemesls, kāpēc slimība uzglūn, nav zināms. Nākas pieņemt, ka tā ir un fokusēties, lai ar visiem pieejamajiem veidiem uzlabotu stāvokli. Ir viegli iekrist depresijā. Cīņa ir nebeidzoša, jo pret šo slimību nav zāļu. Tomēr tā nav letāla. Neviens nedrīkst padoties un jādzīvo dzīve ar augstāko iespējamo kvalitātes līmeni. Šajā gadījumā jāaizmirst par kāpēc, jo tas nav atbildams jautājums. Jāfokusējas uz nākamo," pauž treneris. "Kā mēs to atrisināsim? Dosimies uz darbu. Radīsim plānu. Katru dienu strādāsim smagi. Turēsim galvas augšā. Pielāgosimies, pielāgosim un meklēsim veidu, kā uzlabot apstākļus un izglītot sevi. Mēs atrodam cilvēkus, kuri var uzklausīt un palīdzēt mums. Esam atvērti un godīgi pret sevi un citiem, meklējot izpratni, neslēpjoties vai nekaunoties no savas neaizsargātības."

"Esmu svētīts par palīdzību no tik daudziem labiem un mīlošiem cilvēkiem. Tie, kuri man palīdz, ir saprotoši, ka, kaut arī funkcionēju nedaudz citādāk, esmu tā pati persona. Viņi man palīdz to neaizmirst arī pašam, kad esmu nedaudz nošļucis vai zaudējis drosmi. Sevis žēlošana neko nedod, bet tieši veicina slīdēšanu uz leju un pēc tam no tās ir grūtāk piecelties," saka Blats. "Esmu treneris, mans darbs ir vadīt, mācīt un iedvesmot cilvēkus. Tas, ka neesmu tik veikls vai aktīvs, neiespaido manas spējas darīt šīs lietas. Es esmu laimīgs. Man ir lieliski ārsti, treneri, fizioterapeiti un menedžeri, kuri pieņem manu nevarību un palīdz tai tikt pāri. Kā gan es varētu sūdzēties? To noteikti nevaru darīt un nedarīšu. Kamēr prasu no saviem spēlētājiem un personālam būt savai labākajai versijai, man tas pats ir jāpieprasa arī no sevis."

"Lieliskais Džons Vudens reiz teica, ka vislabāk izdodas tiem cilvēkiem, kuri vislabāk izmanto to, kā viss notiek. Mans stāvoklis nav pikniks, bet daudziem tas ir smagāks. Mana atbildība ir būt visiem par piemēru dzīvot savu dzīvi labākajā iespējamajā veidā un nekad, nekad nepadoties," uzsver speciālists.

Blats ir uzaudzis ASV pilsētā Bostonā un absolvējis pazīstamo Prinstonas universitāti. Pirms trīsdesmit gadiem viņš pārcēlās uz Izraēlu, kur pavadījis lielu karjeras daļu. Trīs sezonas Blats veica Pini Geršona palīga pienākumus Telavivas "Maccabi" (1999-2001, 2003-2004), savukārt sešas sezonas aizvadīja galvenā trenera amatā (2001-2003, 2010-2014). Treneris septiņas vasaras strādāja Krievijas izlasē, palīdzot tai sasniegt lielākos panākumus - krievi 2007. gadā izcīnīja zelta medaļas Eiropas čempionātā Spānijā, 2011. gadā nopelnīja bronzas medaļas Lietuvā, bet 2012. gadā ieguva bronzas medaļas Londonas spēlēs.

Karjeras augstāko punktu Blats sasniedza 2014. gadā, kad viņu uzaicināja kļūt par superzvaigznes Lebrona Džeimsa pārstāvētās Klīvlendas "Cavaliers" komandas galveno treneri Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA), debijas sezonā aizkļūstot līdz līgas finālam. Viņš tika atlaists 2016. gada februārī, bet vasarā pievienojās Turcijas komandai Stambulas " Darussafaka", kur sākotnēji pazīstamā speciālista palīgs bija Ainars Bagatskis, bet laukumā devās Dairis Bertāns. Savukārt pērn vasarā viņš pārņēma "Olympiacos" komandu, sastāvam piesaistot citus latviešus Jāni Strēlnieku un Jāni Timmu.

Nākamā sezona "Olympiacos" būs ļoti izaicinoša, jo pēc konfliktēšanas nacionālajā līmenī tā ir izslēgta no Grieķijas augstākās līgas.

Izmantotie resursi:
https://olympiacosbc.gr/en/news/new...

  +1 [+] [-]

, 2019-08-19 15:44, pirms 5 gadiem
Turies, Deivid!!!

  +3 [+] [-]

, 2019-08-19 17:11, pirms 5 gadiem
Varbūt arī pēdējo sezonu bālais sniegums eirpā ir saistīts ar šo visu. Ja pats esi visu laiku noguris un besī viss, tad visai loģiski kad mikroklimats un spēļu vadīšana, atmosfēra nav augstākajā līmenī.
Veiksmi atgūties un pacelt latiņu agrākajā līmenī..