Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Ko "Ventspils" var sagaidīt no Bauermana un turkiem?

Andrejs Siliņš

Ko "Ventspils" var sagaidīt no Bauermana un turkiem?
Foto: Pinar Karsiyaka

Iestājies pirmais pavasara mēnesis, un šis gada laiks allaž saistās ar svarīgāko cīņu norisi klubu basketbolā. Pirmā Latvijas komanda, kas šogad sāks izslēgšanas turnīrus, būs čempione “Ventspils”. Kurzemniekiem trešdien jāaizvada pirmā spēle FIBA Eiropas kausa astotdaļfinālā, mājās uzņemot Izmiras “Pinar Karsiyaka”, kas vēl ne tik sen pārsteidza visu Turciju, uzvarot vietējā čempionātā un spēlējot Eirolīgā.

Jauns treneris, jauni akcenti

It kā ne tik sen, tai pašā laikā - aizskrējuši jau četri gadi, kas ir pietiekami ilgs laiks, lai mainītos spēku samēri. Šobrīd “Karsiyaka” ir Turcijas vidusmēra klubs ar divu trīs miljonu dolāru budžetu, kam vietējā līgā galvenais mērķis ir cīņa par vietu izslēgšanas turnīrā. Astoņas uzvaras 18 spēlēs šobrīd komandu ierindo devītajā pozīcijā, par vienu uzvaru iepaliekot no astotās vietas. Izmiras klubs “play-off” vietējā čempionātā nav spēlējis divas pēdējās sezonas pēc kārtas, kamēr Čempionu līgā šajā laika nogrieznī komanda apstājusies ceturtdaļfinālos.

Pēc palikšanas desmitajā vietā Turcijas čempionātā viņpavasar komanda vairs netika aicināta starp Čempionu līgas dalībniecēm, tomēr, iepriekšējās astoņas sezonas spēlējusi starptautiskajos turnīros, Izmiras vienība nevēlējās pārtraukt šo starptautisko spēļu startu sēriju, un klubs pieteicās dalībai FIBA Eiropas kausā. Tur četras uzvaras sešās spēlēs grupu turnīrā un otrā vieta C grupā, zaudējot tikai grupas uzvarētājai, Nīderlandes čempionei “Donar”. Otrās kārtas grupā “Karsiyaka” uzvarēja pusē spēļu jeb trīs no sešām, divreiz piekāpjoties Vircburgai un reizi arī Denisa Krestiņina pārstāvētajai Kosovas čempionvienībai “Prishtina”.

Pinar Karsiyaka sekmes šosezon FIBA Eiropas kausā

1.k.grupaUZPAP-2.k.grupaUZPAP
Donar51473:44011-S.Oliver60596:48712
Karsiyaka42490:43710-Karsiyaka33539:5329
Spirou33486:4239-Prishtina24479:5368
Istanbul BB06365:5146-Szolnok Olaj15484:5437

“Klubam un līdzjutējiem svarīga ir katra spēle, viņi grib izcīnīt kausu un pievērš uzmanību visām spēlēm. “Karsiyaka” ir klubs ar lielām tradīcijām, un fani pieprasa uzvaras katrā spēlē, tāpēc nepastāv tāds variants kā izvēlēties - starts vietējā čempionātā vai Eiropā,” Sportacentrs.com aptaujātais “Eurosport” turku versijas žurnālists Daniels Suha Ozkaja norāda, ka, atšķirībā no lielas daļas citu dienvidu un rietumu vidusmēra komandām, kas piedalās starptautiskajos turnīros, “Pinar” netiek izvirzītas prioritātes mērķu sasniegšanā - jātiecas uz labāko rezultātu visur, kur komanda piedalās. Līdz ar to pat salīdzinoši pieklājīgais sniegums ārpus Turcijas neļāva saglabāt darbu komanda galvenajam trenerim Ozhanam Čivginam, kura vadībā komanda sezonas pirmajā pusē nespēja pārliecināt ar sniegumu Turcijas superlīgā.

39 gadus vecais speciālists darbu Izmirā uzsāka tikai pirms šīs sezonas, pirms tam piecus gadus vadot citu Turcijas klubu “Buyukcekmece”. Čivginam patika spēlēt ātru basketbolu un uzturēt augstu spēles tempu, taču viņa vadītajām komandām allaž novērotas problēmas ar spēli savā laukuma galā un “Karsiyaka” nekļuva par izņēmumu. Eiropas kausa otrajā kārtā Izmira vidēji mačā ielaida 88,7 punktus (vidēji guva 89,8 punktus).

Kad jau izskatījās, ka komanda uzņem ritmu un sāk atgriezties reālā cīņā par vietu Turcijas izslēgšanas turnīrā, fanu spiediens tomēr salauza kluba vadības pacietības mēru, un 15. februārī oficiāli tika pārtraukta sadarbība ar Čivginu. Atbrīvojoties vietai pie superlīgas kluba stūres, tika piesaukts Turcijas izlases galvenā trenera vārds, tomēr Ufuks Sarica, kurš šosezon ne ar vienu klubu nestrādā, atteicās no šādas iespējas. Izskanēja runas par slovēņiem Jure Zdovcu un Sašo Filipovski - ar pirmo pat it kā jau esot panākta principiāla vienošanās, taču darījums nenotika, jo cīņā par Zdovcu iesaistījās Ļubļanas “Olimpija”, un slovēnis izvēlējās savas dzimtenes slavenāko klubu. Pie apvāršņa parādījās arī Čempionu līgas pagājušās sezonas čempiona (ar Atēnu AEK) Dragana Šakotas vārds, bet pagāja vēl nedēļa, pienāca izlašu pārtraukums, un klubs paziņoja par savu galīgo lēmumu.

”Pārbaudes laikā” audzinās raksturu

Proti, “Karsiyaka” komandas vadību uzticēja 61 gadu vecajam vāciešu speciālistam Dirkam Bauermanam. 2005. gada Eiropas vicečempions, vadot Vācijas izlasi, pēc gariem un sekmīgiem darba gadiem savā dzimtenē (deviņi Vācijas čempiontituli, četras reizes atzīts par Vācijas Gada treneri) pēdējos gadus Bauermans meklē īsto vietu, kur atkal iedzīvoties. Līdz galam tas nav izdevies ne Lietuvā un Krievijā, ne Polijā un Irānā, ne arī Ķīnā un pat ne savā dzimtajā Vācijā, kur iepriekšējās divas sezonas vadīta Vircburgas vienība, taču, nesasniedzot izvirzītos mērķus, atkal sekoja “paldies un uz redzēšanos”.

Izmiras klubs iedevis Bauermanam pusotra gada līgumu, taču ar iespēju jau šī gada vasarā pārskatīt kontraktu, līdz ar to Bauermanam ir puse sezonas, lai apliecinātu savu atbilstību “Karsiyaka” izvirzīto mērķu īstenošanai jeb savā ziņā - pārbaudes laiks. Izlašu pārtraukumā komanda aizvadīja vienu treniņmaču, sīvā cīņā piekāpjoties “Afyon Belediye” (80:83). Pirmo oficiālo spēli jaunā trenera vadībā “Karsiyaka” aizvadīja svētdien, kad Turcijas līgā svarīgā mačā uzveica slaveno Stambulas “Galatasaray” (78:75), kas gan šobrīd zaudējis iepriekšējo gadu spozmi un arī piedalās cīņā par iekļūšanu “play-off”. Abos mačos komanda parādīja jauno rakstura iezīmi - spēju nesalūst un atspēlēties no lieliem mīnusiem.

Abos aizvadītajos mačos parādījās viena būtiska atšķirība, salīdzinot ar sniegumu pie iepriekšējā trenera - komanda saspringtās spēlēs nesalūza un nodemonstrēja māku atspēlēties. Pie Čivgina šāda komandas rakstura iezīme nebija novērota - ja komanda nonāca lielos iedzinējos, visbiežāk tas beidzās ar pamatīgu zaudējumu, bet, pat ja izdevās tikt līdz puslīdz saspringtai galotnei, tās novest līdz uzvarošām beigām komanda nespēja.

Uzbrukumā komanda jau pie Čivgina spēlēja skatāmu basketbolu, bieži pārsniedza 80 gūto punktu skaitu un reizi pa reizei pat simt punktu robežu. “Bauermans mēģinās uzlabot spēli aizsardzībā,” norāda Ozkaja, kurš noskatījies “Karsiyaka” pirmo spēli jaunā trenera vadībā pret “Galatasaray”. “Pirmajā puslaikā bija lielas problēmas perimetra aizsardzībā, un “Galatasaray” iemeta astoņus no 11 trīspunktniekiem, bet otrajā puslaikā šī lieta tika izlabota. Ventspilniekiem jārēķinās ar agresīvu aizsardzību, ar lielāku intensitāti, bet problēmas “Karsiyaka” spēlē joprojām ir novērojamas.”

Izmaiņas lomu sadalē, zem groziem dominē Baltijas līgas čempions

Ņemot vērā to, ka kluba finansiālās iespējas uz iepriekšējo gadu fona mazinājušās, vadība pirms sezonas kā vienu no mērķiem izvirzīja Turcijas basketbolistu attīstības nodrošināšanu, tomēr skaidrs, ka, tuvojoties svarīgākajiem mačiem par galveno mērķu sasniegšanu, nekāda papildus iespēju došana jaunajiem netiks akcentēta un galvenās lomas pie Bauermana tiks atvēlētas leģionāriem.

Pie Čivgina galvenā loma uzbrukumā tika atvēlēta saspēles vadītājam Ērvingam Vokeram (14,4 punkti, 3,8 piespēles). 173 centimetrus garais amerikānis, kuram ir arī neliela Eirolīgas pieredze, pie Čivgina spēlēja jau iepriekš “Buyukcekmece” rindās, tomēr pēc Bauermana stāšanās pie stūres lomu sadalījums varētu krasi mainīties, un Vokera minūtes un metienu skaits varētu jūtami mazināties. Spēlē pret “Galatasaray” augumā īsais spēlētājs laukumā devās uz maiņu, nospēlēja 21 minūti, izmeta piecus metienus, gūstot vien divus punktus un arī citos rādītājos īpaši neatzīmējoties. Toties par vēl bīstamāku ieroci varētu kļūt ēģiptiešu centrs Asems Marejs. “Arī pie Čivgina viņš bija viena no pirmajām opcijām uzbrukumā, bet pie Bauermana spēlēs vēl vairāk un vēl lielāku lomu. Spēlē pret “Galatasaray” uzbrukums tika veidots no apakšas,” svētdien redzēto maču atstāsta latviešu izcelsmes Turcijas žurnālists.

26 gadus vecajam Marejam Latvija nav sveša vieta - 2015./2016. gada sezonu basketbolists pavadīja “Šiauliai” vienībā, ar 7,5 bumbām vidēji mačā kļūstot par Lietuvas līgas labāko cīnītāju par bumbām, bet aprīļa sākumā kļūstot par Baltijas līgas čempionu. Tosezon Marejs vienu reizi ciemojās Latvijā, “Ventspils” kluba prezidenta Aivara Lemberga dzimtajā Jēkabpilī, kur gan nenospēlēja savu labāko maču (16 minūtēs seši punkti, piecas bumbas un četras piezīmes, bet komanda galotnē pēc jēkabpilieša Tailera Larsona 2+1 gājiena desmit sekundes pirms beigām zaudēja ar 91:93).

Turcijas līgā Marejs vidēji guvis 18,7 punktus, izcīnījis 10,9 bumbas un atdevis 1,9 piespēles. Svētdienas mačā pret “Galatasaray” 206 centimetrus garais centrs izcēlās ar 21 punktu, sešām bumbām un četrām piespēlēm. “Ļoti svarīga būs “Ventspils” garo spēlētāju spēle soda laukumā, mēģinot ierobežot Mareju, kurš ir ļoti atlētisks spēlētājs,” norāda Ozkaja, kurš ir pārliecināts, ka šajā astotdaļfināla duelī labākais garais spēlētājs ir tieši “Karsiyaka” vienības rīcībā.

Vēl pirms trenera nomaiņas kluba vadība mēģināja mainīt situāciju ar spēlētāju rotācijām. Šī gada pirmajā nedēļā klubs šķīrās no lietuviešu vieglā uzbrucēja Deivida Gaiļus, kura Turcijas līgā vidēji gūtie 6,3 punkti neesot bijuši atbilstīgi algas apmēriem. Gaiļus atgriezies Klaipēdas “Neptūnas”, bet vietā izraudzīts amerikānis Kriss Evanss, kurš šosezon nospēlēja 12 mačus Eirolīgā kopā ar Anžeju Pasečņiku “Gran Canaria” rindās, gūstot 10,3 punktus. Spēlētājs, kurš var spēlēt gan trešā, gan ceturtā numura pozīcijās, uzbrūk grozam gan no soda laukuma, gan no perimetra un ir labs cīnītājs par bumbām, vidēji vairāk nekā divas reizes mačā dodot savai komandai iespējas tikt pie otro iespēju uzbrukumiem.

Papildspēks janvārī tika rasts arī vietējo talantu vidū, ar “Anadolu Efes” vienojoties par Turcijas izlases aizsarga Birkana Batuka īrēšanu. Nespējis izkarot spēles laiku vienā no šīs sezonas Eirolīgas spēcīgākajām komandām, Batuks atgriezies Izmiras komandā (savulaik tur jau nospēlētas trīs sezonas) ļoti pieklājīgi, vidēji mačā gūstot 10,7 punktus, bet svarīgajā uzvarā pār “Galatasaray” 196 centimetrus garais basketbolists guva pat 17 punktus.

Janvāra izskaņā klubs pārtrauca līgumu ar 22 gadus veco Kameronu Četmenu, kurš tā arī pussezonas laikā nespēja aprast ar Turcijas un Eiropas profesionālā basketbola īpatnībām (Turcijā vidēji 3,6 punkti, Eiropas kausā - 7,2).

Izmiras klubs ir viens no tikai diviem, kas nav izmantojis visu iespējamo leģionāru kvotu - klubs algo tikai četrus ārzemniekus, lai gan katram mačam drīkst pieteikt pat piecus. Lielākajai daļai komandu ir pat pa sešiem leģionāriem, līdz ar to notiek iekšējā konkurence par vietu sastāvā uz katru nākamo maču, taču “Karsiyaka” un “Buyuksehir” rindās ir tikai pa četriem viesspēlētājiem. Bez jau pieminētajiem trim (Ērvings, Marejs, Evanss) kopš sezonas sākuma komandu pārstāv arī jamaikiešu aizsargs Seks Henrijs. Karjeras laikā 31 gadu vecais basketbolists izspēlējies dažādās valstīs un pat kontinentos, bet pagājušajā sezonā kļuva par Izraēlas līgas vērtīgāko spēlētāju “Maccabi Ashod” sastāvā (17,2 punkti, 6,0 piespēles, 3,5 bumbas). Šosezon Henrijs ir viens no Izmiras līderiem, Turcijā vidēji gūstot 13,9 punktus un atdodot 4,6 piespēles, bet Eiropas kausā izcēlies ar 17,4 punktiem un 5,0 piespēlēm.

Pinar Karsiyaka sastāvs

#SpēlētājsPozīcijaAugumsDz.gadsValsts
1Ērvings VokersAizsargs173 cm1990ASV
4Arca TuluoluAizsargs180 cm1997Turcija
5Berks UgurluAizsargs192 cm1996Turcija
8Berke AjgunuzsAizsargs196 cm1998Turcija
9Egemens GuvensCentrs211 cm1996Turcija
11Gani Erdi GulaslansUzbrucējs202 cm1994Turcija
12Birkans BatuksAizsargs196 cm1990Turcija
14Ilkans KaramansUzbrucējs206 cm1990Turcija
15Tajfuns ErulkuAizsargs192 cm1994Turcija
22Seks HenrijsAizsargs193 cm1987Jamaika
23Kriss EvanssUzbrucējs203 cm1991ASV
48Gorkems DogansCentrs208 cm1998Turcija
50Asems MarejsCentrs206 cm1992Ēģipte

Jābremzē temps, uz izbraukumu atlikt nevajag

“Ventspilniekiem savās mājās jāņem uzvara ar pēc iespējas lielāku pārsvaru, jo Izmirā spēlēt būs ļoti grūti,” brīdina “Eurosport” žurnālists Ozkaja. “”Karsiyaka” fani ir ļoti karstasinīgi, kas līdzīgs grieķiem un serbiem. Domāju, ka visas biļetes tiks izpirktas.” Komanda mājas spēles aizvada 14 gadus vecajā turku karavadoņa un pirmā valsts prezidenta Mustafas Kemala Ataturka vārdā nosauktajā arēnā. Tajā ir vietas vairāk nekā sešiem tūkstošiem līdzjutēju.

“Karsiyaka” izbraukumos šosezon spēlē slikti (Eiropas kausā bilance viesos 3-3, Turcijā 1-7) un to ventspilniekiem jāmēģina izmantot, uzskata žurnālists. “Tas tiešā mērā saistīts ar spēles stilu - ielaižot pa 80-90 punktiem mačā, nav viegli uzvarēt, īpaši spēlējot viesos. Lai uzvarētu Turcijā, būs jākontrolē spēles temps un jāmāk noturēt spiedienu, ko radīs tribīnes.” Ozkaja atgādina arī uz Mareja faktoru, tāpēc uzskata, ka “Ventspilij” sava spēle galvenokārt jāveido no perimetra, un nozīmīgu lomu kurzemnieku sekmēs šajā sērijā paredz Rihardam Lomažam. “Katrs punkts var būt ļoti izšķirošs un paredzu, ka uzvarētājs tiks noskaidrots ļoti sīvā cīņā. Ielaižot ap 60-70 punktiem, “Ventspils” izredzes palielinās,” norāda Ozkaja.

Pinar Karsiyaka izbraukuma spēles šosezon

TurnīrsPretinieksRezultāts
FIBA Eiropas kauss:Spirou Basket (Beļģija)86:77
Istanbul BB (Turcija)81:55
Donar (Nīderlande)83:89
Szolnok Olaj (Ungārija)74:70
s.Oliver (Vācija)91:104
Prishtina (Kosova)78:82
Turcijas superlīga:Besiktas57:61
Istanbul BB89:84
Galatasaray71:81
Banvit75:84
Fenerbahce72:80
Buyukcekmece79:91
Anadolu Efes76:104
Tofas91:93

Spēles tiešraide trešdien pulksten 19:00 Sportacentrs.com TV un portālā Sportacentrs.com!

  -2 [+] [-]

, 2019-03-04 12:55, pirms 5 gadiem
Viegli nebūs!

  -1 [+] [-]

, 2019-03-04 14:25, pirms 5 gadiem
V-pils daudz traumēto Grīnbergs,Ķilps ,Antrops,Freimanis + nav vairs Bīna un Zaķis nerāda vēl to sniegumu kuru gaida.
Slēpts komentārs: zaxx

  +2 [+] [-]

, 2019-03-04 17:39, pirms 5 gadiem
Ventspils iegūs labu pieredzi, tas laikam šoreiz arī viss.

  +2 [+] [-]

, 2019-03-04 17:49, pirms 5 gadiem
Nu izbraukumā mazi mīnusi un mājās var mēģināt ņemt!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2019-03-04 18:09, pirms 5 gadiem
Es atkal kā VEF fans redzu Ventiņiem varikus, jo man šīs turku vidus komandas ar neko labu neasociējas, tupa dragā strītbolu..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2019-03-05 06:23, pirms 5 gadiem
Witslenamitea rakstīja: V-pils daudz traumēto Grīnbergs,Ķilps ,Antrops,Freimanis + nav vairs Bīna un Zaķis nerāda vēl to sniegumu kuru gaida.
Pirmie pieci ir tālākā rezerve, savukārt Zaķis var parādīt labu spēli. Protams tik pat labi var arī neparādīt neko.