Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

AEK īpašnieks: "Eiropas basketbolā valda pilnīgs fašisms"

Andrejs Siliņš

AEK īpašnieks: "Eiropas basketbolā valda pilnīgs fašisms"
AEK līdzjutēji. Foto: FIBA

Slavenā Grieķijas basketbola kluba Atēnu AEK īpašnieks Makis Angelopuloss paudis savu nostāju FIBA un Eirolīgas konfliktā, paredzami ieņemot FIBA aizstāvja lomu - AEK spēlē tieši FIBA organizētajā Čempionu līgā, kur pagājušajā sezonā triumfēja.

AEK piedalījās ULEB organizētajā Eirolīgā no tās pirmās sezonas 2000. gada līdz 2006. gadam, bet izslēgšanas turnīrā iekļuva tikai reizi - debijas sezonā tā aizspēlējās līdz pusfinālam. Sekoja sezona ULEB Eiropas kausā un FIBA Izaicinājuma kausā, bet tad septiņas sezonas pēc kārtas AEK starptautiskajos turnīros nespēlēja. 2015. gada rudenī slavenais klubs atgriezās starptautiskajā apritē, aizvadot vienu sezonu ULEB Eiropas kausā, bet pēdējās divas sezonas spēlē FIBA Čempionu līgā.

Debijas sezonā AEK tika līdz izslēgšanas turnīra otrajai kārtai, bet pagājušajā sezonā izcīnīja titulu, finālā nepilnu 18 tūkstošu līdzjutēju klātbūtnē ar 100:94 apspēlējot franču vienību "Monaco". Šosezon Atēnu komanda atkal ir viena no favorītēm, pirmajās deviņās spēlēs tā izcīnījusi astoņus panākumus, ir C grupas līderpozīcijā un droši soļo pretī izslēgšanas turnīram.

Nule kā klubs papildināja sastāvu ar amerikāņu aizsargu Džordanu Teodoru, kuram ilgu laiku bija līgums ar Milānas "Olimpia". Itālijas čempionei Teodors nebija vajadzīgs, taču abas puses ilgi nespēja vienoties par sadarbības pārtraukšanu, jo "Olimpia" cerēja atrast Teodoram citu darba vietu, kas būtu gatava uzņemties spēlētāja lielo septiņciparu līgumu. Decembrī Milāna lauza līgumu, tiesa, Teodora aģents pavēstīja, ka spēlētājs vērsīsies tiesā, lai atgūtu līgumā garantēto, taču nesaņemto atalgojumu.

Teodors dalīs spēles laiku ar bijušo Liepājas aizsargu Malkolmu Grifinu, kurš komandā ir no sezonas sākuma. AEK rindās šosezon spēlē arī citi labi pazīstami spēlētāji - lietuviešu uzbrucējs Jons Mačulis, bijušais "Panathinaikos" un Memfisas "Grizzlies" spēka uzbrucējs Vinss Hanters, Eiropas kausu pagājušajā sezonā ar "Darussafaka" izcīnījušas Hovards Sant-Ross un citi. Komandu vada pazīstamais itāliešu speciālists Luka Banki.

Tomēr vietējā čempionātā AEK jācīnās ar abiem Eirolīgā spēlējošajiem superklubiem "Panathinaikos" un "Olympiacos", un uz to norāda AEK īpašnieks Angelopuloss. "[Sastāva papildināšana] ir ļoti sarežģīta," sacīja Angelopuloss. "Mūsu sāncenšiem ir desmit gadu garantētais līgums [ar Eirolīgu], kas ļauj viņiem tikt pie septiņu astoņu miljonu ienākumiem katru gadu. Mūsu ienākumi sezonā ir no diviem līdz 2,2 miljoniem eiro. Šī arī ir atšķirība starp mums un mūsu pretiniekiem Grieķijā, mums jātērē vairāk naudas."

"Pārliecināt Eirolīgas līmeņa spēlētāju spēlēt AEK ir grūti un tas ir finansiāls slogs. Tādiem spēlētājiem kā Teodors finansiālā daļa ir pirmais, pēc tam seko pārējais. Ja neskaitām Eirolīgu, AEK ir labākā vieta jebkuram, kurš vēlas atgūt savu spozmi. Redzu, ka daudzi saprot, ko nozīmē AEK. Tā ir komanda ar bagātu vēsturi."

Angelopuloss turpināja iztirzāt Eirolīgas un FIBA konflikta būtību: "Eiropā basketbolu spēlē aptuveni 650 komandas, tajās ir tūkstošiem spēlētāju un treneru. 11 dominējošas komandas nedrīkst komandēt pārējos ar negodīgu konkurenci. Jebkuram, kas mīl basketbolu, būtu jāraizējas par šo lietu. Eirolīga to redz citādāk. Futbolā strādā sevi veiksmīgi pierādījis modelis. Starp sacensībām būtu jābūt tiešai sasaistei, lai ienākumi un kopējais tēls būtu skaidrs sponsoriem. Pretējā gadījumā redzu, ka arī Čempionu līga nonāks tādā punktā, kad komandas vairs negribēs tikai sezonu nospēlēt Eirolīgā, lai sasniegtu savu sapni. Jau tagad redzam, ka Jeruzalemes "Hapoel" un Bamberga devusi priekšroku Čempionu līgai. Ja Čempionu līga uzlabosies vēl vairāk, tas pats notiks arī ar visām līgām."

"Arī pašā Eirolīgā pastāv negodīga konkurence starp 11 pamata komandām un piecām pārējām, kas piedalās vienu sezonu un tad ir tuvu bankrotam," turpināja AEK īpašnieks. "Negodīga konkurence līdz ar to ir arī nacionālajos čempionātos, jo ienākumi no vienas privātās līgas dod priekšrocības pret komandām ar mazākiem ienākumiem. Pastāv doma, ka šiem klubiem nemaz nav jēgas no spēlēšanas pret komandām ar 300 000 eiro budžetu. Tas nāk par sliktu arī šīm [Eirolīgas] komandām, jo padara [vietējo] līgu mazāk konkurētspējīgu."

"Spānijā vairākas vietas Eirolīgā nosaka pēc vietas vietējā līgā. Citās valstīs kā Grieķijā, Itālijā un Izraēlā pastāv pilnīgs fašisms. [Dalība Eirolīgā] un kam tiks šī [Eirolīgas ieņēmumu] nauda tiek piešķirta jau pirms čempionātu sākšanās. Tiek ņemta vērā tikai nauda, nekādi sportiskie vai basketbola kritēriji," Eirolīgas formātu kritizēja Angelopuloss. "Kāpēc mums tiek liegti jauni pārsteigumi? Pārsteiguma moments ir iznīcināts. Basketbolā nekad nebūs [sensacionālās Anglijas futbola Premjerlīgas 2016. gada čempiones] "Leicester" piemērs."

Izmantotie resursi:
https://www.to10.gr/

  -2 [+] [-]

, 2019-01-04 18:44, pirms 5 gadiem
Nebrīnijos, ka raksta autors ir Siliņš

Bet nu intervija sagrābstīta un nedaudz dīvaina, jo ja pati komanda nevar savakt attiecīgos līdzekļus, tad kurš vainīgs? Bambergas pieminēšana arī dīvaina, jo viņi izkrita no Eirolīgas, nevis izvēlējās aiziet.

  -4 [+] [-]

, 2019-01-04 19:19, pirms 5 gadiem
FIBA ar savu biznesa plānu tuvākajā desmitgadē neizkonkurēs Eirolīgu, maksimums ULEB Eirocup, par ko es stipri šaubos. Viņi vnk posta ar savu biznesa plānu visu basketbolu eiropā. Ja atnāci otrais ar savu pagrīdes turnīru, tad pielāgojies stiprākajam turnīram, ne spītīgi radi situāciju, kur it kā vainīgs otrs turnīrs. Ventspils un ČAMPIONLĪGAS aizstāvji tūdaļ ieradīsies, saliks mīnusus un saskatīs ULEB slikto baļķi..

  +1 [+] [-]

, 2019-01-04 21:07, pirms 5 gadiem
eevelee rakstīja: FIBA ar savu biznesa plānu tuvākajā desmitgadē neizkonkurēs Eirolīgu, maksimums ULEB Eirocup, par ko es stipri šaubos. Viņi vnk posta ar savu biznesa plānu visu basketbolu eiropā. Ja atnāci otrais ar savu pagrīdes turnīru, tad pielāgojies stiprākajam turnīram, ne spītīgi radi situāciju, kur it kā vainīgs otrs turnīrs. Ventspils un ČAMPIONLĪGAS aizstāvji tūdaļ ieradīsies, saliks mīnusus un saskatīs ULEB slikto baļķi..
Ļoti subjektīvs viedoklis.