Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Britnija Grainere: "ASV mājās ir 20 pistoles, bet Krievijā – alga ar sešām nullēm"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Britnija Grainere: "ASV mājās ir 20 pistoles, bet Krievijā – alga ar sešām nullēm"
Britnija Grainere 2019. gada 27. novembrī Rīgā. Foto: Renārs Koris

"Daudzi teica, ka man jābrauc uz Krieviju, taču tēvs bija pret. "Nē, tu nebrauksi uz Krieviju. Viņi nemīl amerikāņus. Tur ir slikti, tevi iesēdinās cietumā." Mierīgi atbildēju, ka varu braukt, kur vēlos, jo gribu iegūt jaunu pieredzi," Jekaterinburgas sieviešu basketbola kluba UGMK centra spēlētāja Britnija Grainere jau piekto gadu spēlē Urālu lielpilsētā.

“Baylor” absolvente 2019. gadā divreiz viesojās Rīgā. Divus metrus un sešus centimetrus garā Grainere martā palīdzēja UGMK iekļūt Eirolīgas “Četru finālā”, savukārt 27. novembrī pamanījās zaudēt Rīgas TTT ar 81:89. Jekaterinburgas klubs tik daudz punktus turnīrā nebija ielaidis kopš 2008. gada 29. februāra, kad mājās uzvarēja Gundara Vētras trenēto Maskavas CSKA ar 94:90.

Grainere tobrīd vēl mācījās “Nimitz” vidusskolā Hjūstonā, Teksasā. Pēdējā sezonā viņa 52 reizes ietrieca bumbu grozā no augšas, vienā no spēlēm izceļoties ar septiņiem dankiem. Citā spēlē Grainere bloķēja 25 metienus, bet sezonas laikā to paveica 318 reizes. Hjūstonas mērs Bils Vaits pasludināja 2009. gada 7. maiju par Britnijas Graineres dienu.

Vēlāk viņa devās uz netālo Vako pilsētu, lai 2009.-2013. gadā pārstāvētu “Baylor” universitāti. Studiju pirmajos divos gados Graineres ceļu aizšķērsoja “UConn” un “Texas A&M”, bet 2012. gada pavasarī “lācenes” uzvarēja visas konkurentes un triumfēja NCAA čempionātā ar bilanci 40-0.

Grainere tika ar pirmo numuru izvēlēta 2013. gada WNBA draftā un kopš tā laika pārstāv “Phoenix Mercury”. Otrajā sezonā Arizonā viņa kopā ar Daianu Taurasi, Aneti Jēkabsoni-Žogotu un polieti Evelīnu Kobrinu kļuva par WNBA čempioni. Grainere ir divkārtēja līgas rezultatīvākā spēlētāja (2017, 2019) un septiņkārtēja labākā metienu bloķētāja.

Profesionāles karjeras sākumā Grainere divreiz parakstīja līgumu ar Ķīnas klubu “Zhejiang Golden Bulls”, bet vēlāk pievienojās Jekaterinburgas UGMK. “Fīniksā pašlaik nopelnu apmēram 100 tūkstošus dolāru par sezonu. Tas ir slikti. Krievijā mana alga rakstāma ar sešām nullēm. Ķīnā arī bija labi, taču, kad atbraucu šeit, kļuva brīnišķīgi.

Urālu kalnu metalurģijas kombināts nežēlo naudu sieviešu basketbola komandai, taču labākā krievu spēlētāja Marija Vadejeva vasarās tik un tā brauc spēlēt uz WNBA. “Krievietes saka, ka WNBA ir labākā līga pasaulē. Varu tam piekrist, runājot par talantu un sportisko niknumu. Negribu noniecināt citas komandas, taču Krievijas Premjerlīgas spēles dažreiz beidzas ar rezultātu 100:40.”

Grainere atzīst – ja viņa būtu krieviete, arī gribētu spēlēt Amerikā. “Un Maša spēlē Losandželosā. Paši saprotat... Pēc Krievijas ziemas – Kalifornijas vasara. Pludmales, ēdiens, cilvēki. Saprotu izvēli, lai gan WNBA uzvaras nāk daudz grūtāk.”

Spēlētāja uzreiz pēc 2013. gada WNBA drafta publiski paziņoja, ka ir homoseksuāla. “Ja godīgi, tas nebija grūti. Zināmā mērā viegli – atrados mājās, ar vecākiem. Vairāk neatrados universitātē, tāpēc viņi īpaši neuztraucās.

Grainere divreiz precējusies. Pirmā laulība ar Gloriju Džonsoni ātri izjuka. “Laulību šķiršana izvērtās ļoti smaga. Sākām sarunas vēl pirms meiteņu piedzimšanas. Tagad maksāju alimentus. Man nav kontakta ar Soliju un Demiju – mēs nerunājam. Tas ir smagi."

Viņa iemācījusies dažus vārdus krieviski. “Zinu, kā pateikt “sveiki”, “paldies”, “lūdzu”, “nē”, “jā”. Laukumā palīdz vēl viens vārds – “suka” (kuce). Spēlēs visas meitenes runā angliski. Daudzas meitenes ir pārliecinātas, ka angliski nerunā pietiekami labi. Tā nav. Viņas tikai kautrējas.”

Tēvs sadusmojies, uzzinot par Graineres lēmumu doties uz Krieviju. “Pirmajā dienā viņš piezvanīja. Pajautāja, kur esmu un kā jūtos. Teicu, ka eju uz klubu. Tagad viņš ir samierinājies. Izejot uz ielas, šeit jūtos drošāk nekā ASV. Iespējams, tāpēc, ka nezinu, kas apkārt notiek. Neskatos ziņu pārraides, jo nezinu krievu valodu.”

Spēlētāja domā – jo mazāk zini, jo vairāk jūties pasargāts uz ielas. “Manā dzimtajā Hjūstonā ziņās katru dienu var dzirdēt par trīs vai četrām slepkavībām, apšaudēm, laupīšanām. Un tā notiek katru dienu – skaidrs, ka nevari justies pilnīgā drošībā.”

Basketbolistes tēvs ir policists. “Mājās ir apmēram 20 pistoles. Tēvs bērnībā iemācīja šaut. Eju uz šautuvi un daudz šauju mērķī. Pēc basketbola karjeras beigām vēlos piedalīties šaušanas sacensībās. Tā kā Krievijā nevar tik viegli iegādāties šaujamieroci, domāju, ka līdzīgās situācijās šeit ir vairāk iespēju izdzīvot. Neesmu cīkstone, taču varu kauties. Tāpēc mani tas nebaida.”

Spēlējot Jekaterinburgā, Grainere ieguvusi daudzus jaunus tetovējumus. “Uz rokām, uz muguras, sānos – esmu pārstājusi skaitīt. Parasti viens seanss turpinās trīs-četras stundas. Kreisās rokas notetovēšana aizņēma deviņas stundas. Mūsu trenera bērniem bija aukle un viņa tika pie tetovējuma. Pajautāju – no kurienes? Sāku tetovēties pie tās pašas meitenes, kā viņa.”

UGMK piedāvājumam spēlētāja piekritusi uzreiz. “Kad aģents piezvanīja, jau zināju par tādām komandām kā “Sparta&K” un Jekaterinburga. Daiana Taurasi man pastāstīja, kā klubs ceļo, ka par spēlētājām rūpējas kā profesionālām sportistēm. Sapratu, ka vēlos spēlēt šajā komandā. Aģentam pateicu, ka esmu gatava pievienoties klubam arī sezonas vidū. Pārbaudīju visu uz savas ādas.”

Jekaterinburga 2019. gada 2. jūlijā ieguva tiesības 2023. gadā rīkot vasaras Universiādi. Paredzēts, ka līdz 2022. gada jūlijam pilsētā tiks uzcelta jauna multifunkcionālā arēna. Ja Krievija iegūs tiesības rīkot 2022. gada Pasaules kausu basketbolā sievietēm, spēles notiks jaunajā UGMK arēnā.

Izmantotie resursi:
https://www.e1.ru/news/spool/news_i...

     [+] [-]

, 2019-11-30 11:12, pirms 4 gadiem
izlasīju jau krievu oriģināla pirms pāris dienām, pēc spēles atradu;

     [+] [-]

, 2019-11-30 11:14, pirms 4 gadiem
Nesapratu gan, kā 2 sievietēm var būt kopēji bērni par ko jamaksā alimenti?!

     [+] [-]

, 2019-12-04 05:14, pirms 4 gadiem
Vislabākais! Laukumā palīdz vārds "suka"!

     [+] [-]

, 2019-12-04 05:17, pirms 4 gadiem
oxa rakstīja: Nesapratu gan, kā 2 sievietēm var būt kopēji bērni par ko jamaksā alimenti?!
Vēl tas ka saka piedzima bērni! Tiešām murgojums! Patiesībā noteikti viņa ir viņš!