Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Šoks Leksingtonā: pagaidu trenere diskvalificē NCAA labāko spēlētāju

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Šoks Leksingtonā: pagaidu trenere diskvalificē NCAA labāko spēlētāju
"Kentucky" basketbolistes 2020. gada rudenī. Foto: Kentucky

"Kentucky" sieviešu basketbola komandas pagaidu trenere Kaira Elzija (Kyra Elzy) trešdien, 25. novembrī, pieņēma mēneša skaļāko lēmumu, pāris stundas pirms NCAA sezonas atklāšanas cīņas uz divām spēlēm diskvalificējot pirmssezonas aptauju favorīti Rainu Hovardu (Rhyne Howard).

ESPN apskatnieki 23. novembrī nosauca Hovardu par 2021. gada sezonas pašreizējo labāko spēlētāju, piešķirot viņai pirmo vietu “Top 25” rangā. “Kentucky” aizsardze pērn kļuva par NCAA pirmās divīzijas rezultatīvāko basketbolisti, vidēji spēlē gūstot 23,4 punktus, izcīnot 6,5 atlēkušās bumbas un pārķerot 2,3 bumbas.

Hovarda tika vienbalsīgi pasludināta par 2019. gada sezonas labāko pirmgadnieci. Nākamajā sezonā viņa ieguva “Southeastern” konferences gada labākās spēlētājas balvu un nopelnīja vietu ziņu aģentūras “Associated Press” simboliskajā komandā.

Aizsardze pievērsās sociālajam taisnīgumam – sezonas atklāšanas dienā 25. novembrī Hovardai tika veltīts plašs raksts “The Undefeated” vietnē. Tajā pašā dienā plkst. 13:00 “Kentucky” mājās uzņēma “Murray State” – un izcīnīja paredzamu uzvaru ar 86:60, taču priekšpusdienā notika negaidītais.

“Wildcats” pagaidu trenere Kaira Elzija diskvalificēja Hovardu uz divām spēlēm “par programmas standartu neievērošanu”, bija lasāms augstskolas publicētajā paziņojumā. “Kentucky” nenorādīja pārkāpuma iemeslus, kuri veicināja diskvalifikāciju.

Elzija uz trīs spēlēm diskvalificēja arī ceturtā gada studenti Tatjanu Vaiati. “Lexington Herald-Leader” ziņoja, ka diskvalifikācijas nav savstarpēji saistītas. Trenere pēc trešdienas spēles nestāstīja par pieņemto lēmumu iemesliem, vien norādīja, ka tie nav saistīti ar elpceļu vīrusu.

“Tas bija ļoti sarežģīts lēmums. Ziniet, mēs neesam spēlējuši basketbolu kopš marta. (Kā trenere) vēlies, lai ikviens varētu doties laukumā. Negribēju, lai tā notiek, taču man kā programmas vadītājai ir pienākums raudzīties, lai spēlētājas atbild par savu rīcību. Viņām jābūt atbildīgām, lai sagatavotos dzīvei reālajā pasaulē un apzinātos, ka būs jāatbild par katru nepareizu lēmumu. Mīlu viņas tik stipri, ka nevaru novērsties brīžos, kad pieļautas kļūdas – šādi lēmumi ir vajadzīgi.”

Elzija no 2016. gada bija “Kentucky” galvenā trenera Metjū Mičela aizvietotāja. Bijušais “Wildcats” stūrmanis atvaļinājās 12. novembrī – pēc starpsezonā veiktās smadzeņu operācijas. Mičels, kuram 16. decembrī apritēs 50 gadu jubileju, komandu vadīja 13 sezonas, šajā laikā divreiz kļūstot par SEC līgas labāko treneri (2010, 2012).

“Kentucky” treneriem ir viena kopīga lieta – gan Mičels, gan Elzija bija leģendārās “Tennessee” treneres Patrišas “Petas” Sammitas komandā. Elzija aizstāvēja “Lady Volunteers” krāsas no 1996. līdz 2001. gadam, pirmajās divās sezonās kļūstot par divkārtēju NCAA čempioni. Vienpadsmit gadus vēlāk viņa atgriezās Noksvilā – pirmajā sezonā pēc Sammitas aktīvās karjeras beigām.

Ja kalendārā nenotiks izmaiņas, Hovarda varēs atgriezties laukumā 3. decembra izbraukuma spēlē pret “Kansas State”. Vaiatas ātrākais atgriešanās datums ir svētdiena, 6. decembris – šajā dienā Leksingtonā viesosies Aleksa Gulbe un “Indiana” basketbolistes.

Leksingtonā ir slavenas basketbola tradīcijas. “Kentucky” vīriešu vienība ir uzvarām bagātākā komanda NCAA vēsturē, turklāt “Wildcats” rēķinā ir astoņi nacionālie tituli. Pilsētā strādājuši leģendāri treneri – Ādolfs Raps, Riks Pitino, Tabijs Smits, bet pašlaik komandu vada Džons Kalipāri.

“Kentucky” dāvājusi trīs NBA drafta pirmos numurus. Tie ir Džons Vols, Entonijs Deiviss un Karls Entonijs Taunss. Vīriešu komanda spēlē “Rupp Arena” ar 20 500 skatītāju vietām un ir otrā apmeklētākā vienība studentu basketbolā. Sieviešu vienība spēlē “Memorial Coliseum” ar 8500 vietām.

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/womens-college...
https://ukathletics.com/news/2020/1...