Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Zahui zviedru medijiem: "Aizmirstiet par intervijām, ja nerunāsiet par rasu nevienlīdzību"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Zahui zviedru medijiem: "Aizmirstiet par intervijām, ja nerunāsiet par rasu nevienlīdzību"
Amanda Zahui. Foto: New York Liberty

Ņujorkas "Liberty" basketbolistes 2016. gada 9. jūlijā devās laukumā iesildīšanās kreklos ar uzrakstu "Black lives matter" (tumšādaino dzīvībām ir nozīme). Kluba spēlētāja Amanda Zahui šovasar vēlas nest tādu pašu vēsti savā dzimtajā Zviedrijā.

“Tulsa Shock” 2015. gada WNBA draftā izvēlējās Zahui ar otro numuru. Garā spēlētāja pirmajā sezonā līgā spēlēja vidēji 10 minūtes un guva 3,4 punktus. Nākamā gada maijā viņa nokļuva Ņujorkā, kur piedzīvoja pakāpenisku karjeras izaugsmi.

“Liberty” neformālās līderes Tīna Čārlza, Svina Keša, Taniša Raita un Karolīna Svordsa iesaistīja jaunpienācēju sarunās par rasu jautājumiem, mentālo veselību un sievišķību. Spēlētājas mātei ir Francijas-Spānijas izcelsme, savukārt tēvs nāk no Ziloņkaula krasta.

Zahui atradās pašizolācijā Stokholmā, kad maija beigās uzzināja par Džordža Floida nāvi. Tas notika Mineapolē – tajā pašā pilsētā, kurā viņa divas sezonas aizstāvēja “University of Minnesota” krāsas (2013-2015).

Spēlētāja sākumā vēlējās piedalīties protestos Mineapolē vai Bruklinā, taču atcerējās bijušo komandas biedreņu ieteikumu: tiekties pēc pārmaiņām ārzemēs, ne tikai Savienotajās Valstīs. Zahui nolēma veltīt savas pūles protestiem un boikotiem Zviedrijā, lai zviedri stātos pretī neuzrunātajai rasu nevienlīdzības problēmai.

“Mēs šeit nerunājam par rasu jautājumiem,” Zahui jūnijā teica telefonsarunā no sava dzīvokļa Dālenā, Stokholmas dienvidos. “Mineapole, es gribēju iziet ielās kopā ar ikvienu. Gribēju darīt kopienas labā visu, ko varu. Un tajā pašā Zviedrijā ir tik daudz darāmā. Vispirms jāsāk mājās.”

Zahui uzauga Āfrikas imigrantu apdzīvotā apkaimē – viņas tēvam Aleksam Zahui Bazuku nebija viegli atrast darbu. Pagājušajā gadā Zviedrijas valdība paziņoja, ka valstī dzīvo 231 276 afrozviedri, jeb apmēram 2,3% no valsts iedzīvotāju.

Spēlētājas māte Anna-Sofija piedzima Zviedrijā un palīdzēja atvērt pirmo kurdu grāmatu veikalu Eiropā – “Sara Bokhandel”. Daudzi kurdi runā arābu valodā. Zahui bērnībā lasīja arābiski pārtulkotās bērnu grāmatas, piemēram, Astrīdas Lindgrēnes “Pepiju Garzeķi”.

Pieaugot viņa piedzīvoja daļēju vilšanos, redzot dažādu rasu atspoguļojumu televīzijā. Viens piemērs – seriāls “Svenska Hollywoodfruar” (“zviedru Holivudas sievas”), kurā attēlotas blondas un zilacainas aktrises. Arī Zviedrijas sieviešu valstsvienības spēlēs žurnālisti biežāk nākot pie Zahui nekā pie komandas biedrēm ar tumšāku ādas krāsu.

“Mēs šeit īpaši neizceļam krāsainos (“people of color”) un, ja darām, tad ļoti mēreni,” teica Zahui.

Lundas universitātes tirgvedības profesore Sofija Ulvera piekrīt, ka Zviedrijā reti runā par rasu jautājumiem. Jūnijā viņa piedalījās pētījumā, kura izpētes priekšmets bija rasu un etniskā pārstāvība televīzijas reklāmās.

“Mums pastāv milzīgas problēmas ar integrāciju,” teica Ulvera, norādot, ka pirms Otrā Pasaules kara Zviedrija atklāti popularizējusi atsevišķu rasu pārākuma principu. “Mēs neesam sekmīgi iekļāvuši jaunās un ienākošās multikultūru grupas. Sabiedrība ir ārkārtīgi sašķelta (segregated – vārds, kuru izmantoja, raksturojot tumšādaino un baltādaino nošķirtību ASV).”

Zahui bērnībā saskārās ar faktu, ka “Eiropā tiek uzskatīta par melno, bet Ziloņkaula krastā par balto”. Viņa norādīja, ka pēc pārcelšanās uz jaunu komandu Čārlza izaicinājusi viņu domāt, ko nozīmē būt tumšādainai sievietei modernajā pasaulē. Pēc sarunām ar “Liberty” spēlētājām viņa sāka aktīvāk paust savu viedokli.

Zahui sarunas atgādināja par iepriekš piedzīvotajām sajūtām un emocijām – (personāla) sekošanu Stokholmas veikalos un bankās, viņas instinktu braucot turēt stūri ar abām rokām un vienmēr turēt blakus vadītājas apliecību gadījumiem, ja viņa tiktu apturēta.

Jūnijā Zahui ar aģentu un vietējiem aktīvistiem apsprieda “Black lives matter” protesta rīkošanu Stokholmā, beigās pievienojoties jau iepriekš plānotam gājienam. Pēc gājiena Zahui sazinājās ar Zviedrijas lielākajām ziņu stacijām, piedāvājot apspriest rasu jautājumus tiešajā ēterā. Dažas radio stacijas atbildēja, piedāvājot intervijas par basketbolu.

“Teicu nē,” atcerējās Zahui. “Es gribu par runāt par tiešām nozīmīgiem jautājumiem.” Viņa piebilda, ka atturēsies no intervijām vairākām zviedru radiostacijām līdz brīdim, kamēr tās savās programmās mērķtiecīgi neuzrunās rasu jautājumus. Pēc 3. jūnija gājiena viņa sāka instagramā publicēt nefiltrētus video.

Zahui teica, ka viņu neuztrauc, ja šādas sarunas liktu klausītājiem justies neērti – tas nepieciešams progresa vārdā. Piemēram, pēc minētā gājiena spēlētāju kāpņu telpā uzrunājis kaimiņš, apjautājoties, kā viņai klājas. Viņa atbildēja, ka nogurusi no tumšādaino cilvēku neattaisnotas nogalināšanas un pauda, ka, ja viņš negrib par to parunāt, lai turpmāk viņu vispār neuzrunā.

“Esmu tieša un cenšos sēt sēklu cilvēku galvās,” teica Zahui. “Man nav nepieciešama jūsu atvainošanās vai teksti, ka saprotat, kā jūtos. Man vajag, lai jūs sāktu reālas pārmaiņas – ietu mājās un runātu ar savu ģimeni, bērniem. Kad darbā dzirdat kādu izsakāmies nepieņemami, runājiet. Runājiet pat, ja tas sagādā neērtības. Dariet to.”

Izmantotie resursi:
https://www.nytimes.com/2020/07/13/...

  +4 [+] [-]

, 2020-07-17 18:41, pirms 4 gadiem
zahui idi nahui

  +2 [+] [-]

, 2020-07-17 19:02, pirms 4 gadiem
Tas laikam izskaidro Zahui retās intervijas sportacentrs.com :/

  +4 [+] [-]

, 2020-07-17 19:14, pirms 4 gadiem
Pēdējās 2 rindkopas galīgi garām - nav problēmu, ja pati par kaut ko iestājas, bet ignorēt cilvēkus un izturēties pret viņiem kā k*cei tikai tāpēc, ka viņi nevelta savu laiku tavai ideja, neviens nedod viņai tiesības.

Un tas, ka zviedrijas TV ir blondas zilacainas zviedrietes ir tāpēc, ka afrozviedri ir 2%, nevis 98%... Šoreiz nu tiešām piekritīšu, ka saspiedusies nedaudz. Ir jāsaprot, kur tās problēmas ir lielas un par kurām ir jācīnās un kur tas ir galīgi garām.

  +5 [+] [-]

, 2020-07-17 19:14, pirms 4 gadiem
Kas tas par sviestu?
Mellie kačā pravas kā traki, neviens tak vinus neapbižo, bet miera nav
Novik, lūdzu neiesaisties šajās propogandās

     [+] [-]

, 2020-07-17 19:42, pirms 4 gadiem
Tumanovs rakstīja: Kas tas par sviestu?
Mellie kačā pravas kā traki, neviens tak vinus neapbižo, bet miera nav
Novik, lūdzu neiesaisties šajās propogandās
Nevajag jau arī pārspīlēt

  +5 [+] [-]

, 2020-07-17 19:44, pirms 4 gadiem
Pohui

  +4 [+] [-]

, 2020-07-17 19:58, pirms 4 gadiem
Jo vairāk tumšādainie kačā pravas, jo vairāk man viņi sāk besīt. Līdz šim pretenziju nav bijis, bet tagad... Uhhh. Tāpat, kā ar netradicionāļiem - man pilnīgi pofig, kas notiek zem segas, bet, ja sāk lekties un afišēt, ka tas ir cool... Nu moins. Straight white male lives matter 😂😎

  -3 [+] [-]

, 2020-07-17 20:05, pirms 4 gadiem
Cenšas sēt sēklu! Galvās!

Pārrēcos!

     [+] [-]

, 2020-07-17 20:18, pirms 4 gadiem
Pastaigājies bālģīmis pa, piem. Bruklinā, vakarā...
Mairis Briedis pat labākajā kondīcijā paliktu bez maka, pulksteņa un acs...
🌽🌽🌽

     [+] [-]

, 2020-07-17 20:24, pirms 4 gadiem
jā, runāsim... tur tiešām ir nevienlīdzība un nav jau balto cilvēku vaina ja kūpinātie un nigeri ir krietni zemākā attīstības pakāpē... un viņi ir arī krietni dzīvnieciskāki un naidīgāki, žēl ka baltie nedod pienācīgo pretsparu

  +1 [+] [-]

, 2020-07-17 20:27, pirms 4 gadiem
un ko tad tu kūpinātā dari balto cilvēku zemē Zviedrijā un baudi visus civilizācijas labumus? Ko nesēdi savā dzimtenē kur nu tev tā ir?... pretīgi ja kautkādi salašņas un migranti kačā pravas svešās valstīs

  +3 [+] [-]

, 2020-07-17 20:28, pirms 4 gadiem
Pieaugot viņa piedzīvoja daļēju vilšanos, redzot dažādu rasu atspoguļojumu televīzijā. Viens piemērs – seriāls “Svenska Hollywoodfruar” (“zviedru Holivudas sievas”), kurā attēlotas blondas un zilacainas aktrises.

ķipa pārsteigtas ka zviedrietes telo zviedrietes?

Bļin Zviedrija ir tā valsts kura nevar sūdzēties par rasu nevienlīdzību. CIk viņi mellos paņēma pirms pāris gadiem? Tur baltās sievietes vairs nevar staigāt apkārt un nebaidīties, ka bariņš mello neizvaros tur pat uz ielas.

Un šitais bomba:
pēlētāju kāpņu telpā uzrunājis kaimiņš, apjautājoties, kā viņai klājas. Viņa atbildēja, ka nogurusi no tumšādaino cilvēku neattaisnotas nogalināšanas un pauda, ka, ja viņš negrib par to parunāt, lai turpmāk viņu vispār neuzrunā.

Stulbā melnā cūka, godīgi sako, ja viņa man šitā pateiktu dabūtu spļāvienu savā stulbajā mūlī.
Es saku all lives matter un nost ar rasismu, ar to domāju mellos naida kurinātājus cietumā.

  +1 [+] [-]

, 2020-07-17 20:38, pirms 4 gadiem
Ko tas nozīmē, ka SC pieder tiem pašiem saimniekiem, kuriem pieder kreiso marksistu rupors NY Times? Un nabaga darbinieki tāpēc ir spiesti pārpublicēt šos šizofrēniskos murgus?

  +2 [+] [-]

, 2020-07-17 21:10, pirms 4 gadiem
Kad Morganam Frīmenam jautāja vai rase ir iemesls lai izsistos ASV ? Viņš atbildēja Nē!!! rase ir tikai attaisnojums lai paskaidrotu savas neveiksmes

  +1 [+] [-]

, 2020-07-17 21:17, pirms 4 gadiem
Negribu par šito kazu neko vairák dzirdèt

  +2 [+] [-]

, 2020-07-17 21:43, pirms 4 gadiem
Labi, ka Krievijā šito nemēģina, uzvārda dēļ vien izgāztos

  +3 [+] [-]

, 2020-07-17 22:10, pirms 4 gadiem
Kā šitas viss sāk piegriezties, ja šī neizprotamās izcelsmes zahuj dāma ir vēl ar kaut ko neapmierināta tolerantās Zviedrijas ietvaros, tad kas vēl ir sagaidāms tālāk? Labi, ka mums tas pagaidām ir gājis garām izņemot vienu pusnormālu melni liekas Stīlu kas nedaudz spēlēja basketbolu amatieru līmenī un pie katra fiziska kontakta spēles gaitā īdēja pie tiesnešiem par rasistisku attieksmi pret viņu. Beigās pāris reizes zem groza dabūja "elkonīti" pa seju un uzreiz aizmirsa par rasu segregāciju

  +1 [+] [-]

, 2020-07-17 22:15, pirms 4 gadiem
Šitai izskatās ,ka krāniņš strarp kājām ir.
Brūnie cilvēki aizvien debīīlāki paliek savos komentāros par rasismu.
Beigās būs tā , ka ja melnajiem neiedot tās valsts pasi to ar uzskatīs par rasismu

  +2 [+] [-]

, 2020-07-18 02:50, pirms 4 gadiem
Meiča galīgā sviestā savas smadzenes sakūlusi. Te jau vairs neiet runa par vienlīdzību, te ož pēc agresīvas, destruktīvas filozofijas. Līdzīgi kā nacisms un boļševisms, u.tml. "Sēt sēklu" taisās - ar to vien viss pateikts. Jautājums, vai pati apzinās, par ko brēc. 🤪

  +1 [+] [-]

, 2020-07-18 10:08, pirms 4 gadiem
Uz TTT!!!

     [+] [-]

, 2020-07-30 17:59, pirms 4 gadiem
Lasot šos rakstus es saku kļūt par rasistu, pirms tam man bija vienaldzīga ādas krasa, ar viņu agresīvo kustību tiek panākts pretējais efekts.