Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Aivars Vīnbergs: "Rīkotāji brauca ar terpentīna spaiņiem"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Aivars Vīnbergs: "Rīkotāji brauca ar terpentīna spaiņiem"
Aivars Vīnbergs un "RTU Merks"
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

"Horvātija un Francija 1999. gadā arī spēlēja mūsu grupā, tikai francūzietes vēl nebija kļuvušas par čempionēm. Latvija finālturnīrā debitēja, bet Horvātija čempionātā piedalījās pēc dažu gadu pārtraukuma. Pirmajā spēlē viņas uzvarējām," vēsturē atskatās un Eiropas čempionāta izlozes rezultātus vērtē ilggadējais Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības galvenais treneris Aivars Vīnbergs.

Par pirmo finālturnīru

Polija Eiropas sieviešu basketbola finālturnīru rīko ceturto reizi. 1958. gadā sacensības notika Ludžā, 1978. gadā komandas spēlēja Koninā, Toruņa, Zeļona Gorā un Poznaņā, bet 1999. gadā Eiropas čempionāta dalībnieces uzņēma Pruškova, Poznaņa un Katovice. Tieši pirms vienpadsmit gadiem Vīnberga vadītā izlase pirmo reizi piedalījās Vecās pasaules labāko komandu forumā.

Priekšsacīkstēs Latvija sacentās A grupā, piecu spēļu sēriju Pruškovā sākot ar uzvaru pār Horvātiju 76:71. Sekmīgā debija notika 1999. gada 28. maijā, bet nākamajās piecās dienās nācās atzīt Slovākijas (43:68), Francijas (56:63, Vācijas (65:75 un Krievijas (71:100) pārākumu, tādējādi paliekot ārpus ceturtdaļfināliem. Cīņā par devīto vietu Latvijas basketbolistes Katovices “Špodek” arēnā uzvarēja Itāliju (55:54) un Bosniju-Hercegovinu (64:60), debijas turnīru noslēdzot ar bilanci 3-4.

Aivars Vīnbergs Latvijas izlasi vadīja no 1996. līdz 2003. gadam, šajā laikā komandai aizvadot 55 spēles (bilance 26-29). Trenera virsvadības laikā izlasē ienāca virkne nākamo līderu, tai skaitā valstsvienībā debitēja Gunta Baško. “Tāpat kā visām Latvijas basketbolistēm, Guntai tā bija debija Eiropas čempionātā. Šaubas, ka Gunta būs spēlmane, neradās nevienu brīdi, ne velti pirmo reizi izlases sastāvā viņu iekļāvu jau 1996. gadā, kad braucām uz pārbaudes turnīru Zviedrijas pilsētā Huskvarnā. Polijā akcents bija uz vecākām spēlētājām, mūsu līderi Andu Jēkabsoni, sevi jau PSRS junioru izlasēs apliecinājušo Zandu Redālu. Sastāvā bija Ieva Tāre, Ilze Ieviņa, Ilze Ose, Linda Eglīte. Citi uzsvari, taču Guntas spējas man nebija noslēpums un Eiropas čempionāta spēlēs viņa neko nesamaitāja. Šodienas skatījumā laistu viņu spēlēt vairāk.”

“1999. gadā grupu turnīru aizvadījām Pruškovas pilsētā pie Varšavas, par vietām spēlējām Katovicē,” turpina treneris un pastāsta par kādu kuriozu notikumu. “Aizbraucām, trenējāmies. Otrajā dienā atbraucām uz savu spēli. Skatāmies – tiek spēlēta spēle, kurai bija jābūt pašai pirmajai, kamēr mums todien tika plānota trešā spēle. Izrādījās, ka vakarā pēc treniņiem apkopējas, labu gribēdamas, parketu bija ierīvējušas ar kādu mazgājamo līdzekli, pēc kura uzklāšanas grīda slīdēja tā, ka krita pat tiesneši, par spēlētājām nerunājot. Rīkotāji brauca ar petrolejas vai terpentīna spaiņiem, lai mazinātu slīdamību.”

Par izlozes rezultātiem

Vīnbergs pozitīvi vērtē finālturnīra izlozes rezultātus. “Nav iemesla gausties par (ielozēto) grupu, jo varēja būt sarežģītāki varianti, piemēram, A grupa. Formāli favorītes ir Francijas basketbolistes, nākamie esam mēs. Grieķijas pluss ir psiholoģiskais uzrāviens pēc pasaules čempionāta. Palaižot viņas priekšā (iepriekšējā) Eiropas čempionātā, esam nedaudz vājinājuši savas pozīcijas, taču uzskatu, ka esam stiprāki par Grieķijas komandu. Pirmajā dienā to uzvarot, minimālais uzdevums grupu turnīrā būtu izpildīts, īpaši, ja pārsvars tiktu gūts ar lielāku punktu starpību. Tas atrisinātu daudzas problēmas apakšgrupā. Arī Francijas komanda ir uzvarama, lai gan Eiropas čempionu tituls nostāda viņu favorītes lomā.”

Ņemot vērā, ka izlašu basketbolistes treniņu un spēļu maratonu sāka jau 2010. gada jūlijā, treneris domā, ka gara treniņnometne čempionāta priekšvakarā nebūtu nepieciešama. “1999. gadā čempionāts sākās jau maija beigās. Tagad gadu jāspēlē bez pārtraukuma, tāpēc, pareizi sakārtojot treniņu un atpūtas režīmu, var izvilkt lielu lozi. Gatavoties čempionātam ir grūts un monotons darbs. Sākumā ar lielu entuziasmu, jo meitenes sanāk kopā pēc ilgāka pārtraukuma, viena otru ilgi nav redzējušas, ir emocionāls pacēlums un tas motivē mērķim. Kad esi vairāk nekā mēnesi gatavojies, ceturtajā piektajā nedēļā katra pārbaudes spēle ir kā svaiga gaisa malks. Pašam patīk īsāks gatavošanās posms. Šoreiz varētu būt nepieciešamas trīs nedēļas, lai uz iegūtās formas bāzes noslīpētu sadarbības. Tāds režīms man personīgi būtu tīkamāks nekā ilgstoša gatavošanās, protams, ne slinkuma dēļ.”

Pārējo grupu vērtējums

“A grupā spēcīgas ir visas komandas,” vērtējot pārējās čempionāta grupas, teica Vīnbergs. “Par Slovākija, kura ir ceturtajā grozā, mierīgi varētu būt augstāk. Eiropas čempionātā Latvijā slovākietes ar Žirkovu priekšgalā nebija tik augstu, kā varēja būt, turklāt Slovākija ir valsts, kurā sieviešu basketbols tiek vērtēts augstāk par vīriešu groza bumbu. Protams, A grupas stabila favorīte ir Krievija, kura divreiz uz viena grābekļa nekāps.”

“Uzskatu, ka B grupā favorītes ir Baltkrievija un Čehija, savukārt situāciju Izraēlā ilustrē fakts, ka Lauras Auderes pārstāvētā komanda nacionālajā čempionātā startē ar piecām spēlētājām. Lielbritānijai ir bijušas spēlētājas, kuras pārstāvēja WNBA klubus un augstu kotējās Amerikā, taču pārbaudes turnīros viņas apspēlējām. Baltkrievija, praktiski nemainot sastāvu, sasniegusi apbrīnojami labus rezultātus. Zemapziņā esam uzskatījuši, ka mūsu izlase ir labāka, tikai viņām pēdējos gados bijuši labāki rezultāti. Ar Baltkrievijas klubu komandām, īpaši gadsimtu mijas Minskas “Horizonta” modeli, kurā pārsvarā bija izlases spēlētājas, spēlēts daudz un biežāk bijām augstāk par viņām. Arī izlašu līmenī biežāk viņas apspēlējām, bet šobrīd baltkrievietes ar saviem rezultātiem dara piesardzīgus, tāpēc nevar pateikt, vai B grupā pārāka būs Čehija vai Baltkrievija.”

“Polija čempionātu rīko savās mājās, bet Spānija komentārus neprasa (oktobrī spānietes pasaules čempionātā izcīnīja trešo vietu) un tai vajadzētu uzvarēt C grupā. Manā skatījumā mums veicies ar grupu. Lai gan Francija izcīnījusi Eiropas čempionu titulu, tā mums ir parocīga pretiniece.”