Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Ļiza Čumika: "Ja varu palīdzēt Daugavpilij – kāpēc ne?"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Ļiza Čumika: "Ja varu palīdzēt Daugavpilij – kāpēc ne?"
Ļiza Čumika 2019. gada Eiropas U20 čempionātā Čehijas pilsētā Klatovi. Foto: FIBA

"Sestdien Saldū vajadzēja uzvarēt, lai svētdien Jūrmalā spēlētu mierīgi. Otrās spēles sākumā nebijām gatavas – vajadzēja saņemties. Beigās labi sametām," finiša spurtā izraujot trešo vietu pamatturnīrā, teica Daugavpils Universitātes basketboliste Ļiza Čumika.

Nikolajs Romaņenko ir laimīgs treneris. Daugavpils basketbola patriarham izdevies uzaudzināt meitenes, kuras, pat mācoties un spēlējot Rīgā, neaizmirst par dzimto pilsētu. Ļiza Čumika šosezon palīdzējusi Daugavpils Universitātei 10 spēlēs no 12 iespējamām.

Uzbrucējas klātbūtne decembra, janvāra un februāra spēlēs nāca īstajā laikā. Daugavpils izcīnīja piecas uzvaras pēc kārtas, sagādāja pirmo zaudējumu “BJBS Rīga juniorēm” un priekšpēdējā kārtā nodrošināja vietu “Četru finālā”. Tehniskā Čumika 5-0 skrējienā divas reizes kļuva par komandas vērtīgāko spēlētāju, visās uzvarās nopelnot vismaz lietderības koeficientu 15.

Gaišā un dzīvespriecīgā Ļiza ir laba komandas biedre. Pērnvasar viņa kļuva par vienu no labākajām Latvijas U20 izlases spēlētājām, palīdzot “Trīs zvaigznēm” kārtējo reizi finišēt Eiropas labāko komandu desmitniekā. Čumika septiņās spēlēs vidēji 18,8 minūtēs nospēlēja ar lielisku efektivitāti, realizējot 51,4% metienu no spēles, tai skaitā 41,2% trīspunktu metienu.

“Douglas” Baltijas basketbola līgā nav nekas neparasts, ja spēlētāja vienlaikus pārstāv divas komandas. Piemēram, šosezon sešas “TTT juniores” ir lielās komandas pieteikumā. Ļizas gadījums tik un tā ir īpašs – medicīnas studente pirmajā divīzijā pārstāv Rīgas Stradiņa Universitāti, bet katrā brīvajā nedēļas nogalē dodas palīdzēt Daugavpils Universitātei.

“Esmu pieradusi braukt uz Daugavpili – ir diezgan normāli. Braucu ar automašīnu,” pēc svētdienas spēles Jūrmalas Valsts ģimnāzijā teica Čumika. “Šodien ar Daugavpils autobusu – mani aizvedīs līdz mājām. Daugavpilieši vienmēr paņem, kad nepieciešams.”

Treneris Romaņenko pēc spēles mūzikas troksnī pačukst, ka Ļiza atbraukusi pie komandas jau pirms izbraukuma tūres. “Piektdien nenotika lekcijas – braucu uz treniņu Daugavpilī. Lai gan komandā spēlēju gadus desmit, cenšos apmeklēt treniņus.

Sestdienas uzvara viesos pār fizisko Saldus komandu garantēja Daugavpilij vietu “Četru finālā”. “Sākums izdevās lielisks. Spēlējām uz pacēluma viļņa – pirmā ceturtdaļa 34:9! Saldū ir ļoti skaļi skatītāji. Domājām, ka uzvara ir mūsu, sākām spēlēt brīvāk un – neiekrita. Beigās izcīnījām svarīgu uzvaru.”

Daugavpilietēm nebija laika atslābināties – svētdien spēle sākās vienpadsmitos priekšpusdienā. “Atbraucām uz Jūrmalu desmitos vakarā. Paēdām vakariņas, jo pirms spēles to neizdarījām. Nebija laika atslābināties. Šorīt gan paēdām brokastis. Divas dienas pēc kārtas sen nebija spēlēts – nu labi, izņemot mani (smejas). Grūti, šodien visām smagas kājas, īpaši sākumā.”

Centīgā Jūrmalas komanda kārtējo reizi izpildīja mazo uzdevumu – uzvarēja cīņu par atlēkušajām bumbām (49-38, uzbrukumā 18-8). Daugavpilietes līdz trešās ceturtdaļas beigām atradās iedzinēju lomā, kamēr Elīzas Poišas tālmetiens pēdējā sekundē panāca neizšķirtu. Rēzeknes meitene pamatlaika pēdējās 12 sekundēs pievienoja piecus brīvmetienus, pabeidzot spēli ar 32 punktiem.

Ļiza pabeidza spēli ar deviņām izcīnītām bumbām zem groziem, deviņām rezultatīvām piespēlēm un vairākiem svarīgiem groziem cīņas galotnē. “Varbūt domājām – esam tikušas finālturnīrā. Vakar izcīnījām svarīgu uzvaru, šodien nebijām gatavas. Elīzas Poišas spēle, īpaši beigās, bija nereāli laba. Viņa vakar (Saldū) diezgan slikti jutās, bet šodien izvilka beigas. Ļoti labi!

Meitenei šosezon bijis daudz intensīvu nedēļas nogaļu. Piemēram, 2019. gada 16. novembrī viņa palīdzēja RSU izbraukumā pārspēt Liepāju (62:60), bet nākamajā dienā piedalījās Daugavpils mājas spēlē pret Saldu. Vai – 14. decembrī ar rīdziniecēm viesojās Tallinā, savukārt dienu vēlāk ar daugavpilietēm uzņēma Jūrmalu.

“Treneris Aivars Vīnbergs palūdza, lai spēlēšana Daugavpilī netraucētu RSU spēlēm. Ja Stradiņa Universitāte spēlē vienu dienu iepriekš, vienmēr cenšos palīdzēt Daugavpilij. Man patīk spēlēt pie sava trenera (Nikolaja Romaņenko) un pie savas komandas – kāpēc ne?

Kā treneri vērtē Ļizas uzņēmību? “Daugavpils treneris ļoti priecājas par katru reizi, kad varu palīdzēt. Treneris Vīnbergs nebija pret, taču teica, ka RSU klubs ir mana prioritāte. Ja spēles pārklājas, izvēlos RSU – uz Daugavpili braucu brīvajās dienās. Ja tas netraucē treniņprocesam.”

Kāda ir Daugavpils komanda? “O, mums ir diezgan jauns sastāvs. No iepriekšējās sezonas palika četras spēlētājas. Patīk jaunās meitenes – viņas spēlē ar azartu. Sākumā bija grūti sajust vienai otru – vecāko gadagājumu spēlētājas spēlēja nedaudz gudrāk. Jaunās meitenes mācījušās pie citām trenerēm, pārstāv citādus uzskatus. Tagad sākam pierast – ceru, ka “Final four” būs labi!

Ļizas pirmā trenere, pēc trenera Nikolaja teiktā, ir Irina Romaņenko. Viņa vairāk strādā ar jaunāko gadagājumu meitenēm, bet nākamajā nedēļā varēs apvienoties ar vīru – 22. un 23. februārī Daugavpilī notiks WBBL otrās divīzijas pirmais “Četru fināls”.

“Tajā nedēļas nogalē paredzētas brīvdienas – tikšu uz spēlēm,” svētdien teica Ļiza, atzīstot, ka šogad viņai vēl nav bijis brīvdienu. “Pēc treniņiem apciemoju Daugavpils mājas. Pārējo brīvo laiku veltu RSU spēlēm un treniņiem. Labi, ka treneris Vīnbergs nāk pretī – ja vajag, atļauj izlaist kādu treniņu.”

Nedēļas lielāko daļu Ļiza ir RSU otrā kursa studente. “Mācos zobārstniecību. Pie pacientiem tikšu, sākot no nākamā gada. Guna (Lagzdiņa, RSU kapteine) arī mācījās zobārstniecību – viņa palīdz. Iesaka, kā izdarīt labāk. Pagaidām varu visu apvienot. Guna mācīja, kā pareizi izraut zobus – varēju paskatīties, kā viņa to dara.”

     [+] [-]

, 2020-02-11 03:26, pirms 4 gadiem
Man patīk basketbolistes un arī volejbolistes, tādas garas foršas meitenes