Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

"Pietiek! Ārā!": arodbiedrība pieprasa "Dream" īpašnieces padzīšanu pēc "Black lives matter" kritizēšanas

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

"Pietiek! Ārā!": arodbiedrība pieprasa "Dream" īpašnieces padzīšanu pēc "Black lives matter" kritizēšanas
Kellija Leflere. Foto: AP/Scanpix

ASV senatore Kellija Leflere otrdien, 7. jūlijā, asi kritizēja politisko kustību "Black lives matter". WNBA vadība atbildes paziņojumā norādīja, ka "Atlanta Dream" īpašniece šobrīd nepiedalās kluba ikdienas darbā, bet spēlētāju arodbiedrība pieprasīja konservatīvās uzņēmējas padzīšanu.

Komanda, kura nosaukta par godu cilvēktiesību aktīvista Mārtina Lutera Kinga jaunākā runai “I have a dream” (Sapnis), neatrodas līgas elitē. “Dream” 2018. gadā ieņēma 11. vietu apmeklējuma ziņā, vidēji pulcējot tikai 4000 skatītājus un neatpelnot darbības izdevumus.

Leflere, neraugoties uz zaudējumiem, jau desmito gadu ir pilnvērtīga “Dream” līdzīpašniece. Klubs viņai līdz šim nav sagādājis apgrūtinājumu – uzņēmējas vīrs ir Ņujorkas fondu biržas (NYSE) vadītājs Džefrijs Šprehers (Jeffrey Sprecher). Arī Leflere vairāk nekā 20 gadus ieņēmusi vadošus amatus dažādās Volstrītas firmās.

“Dream” īpašniece kandidē Senāta vēlēšanās. Šī fakta dēļ Lefleres vārds tiek aktīvi locīts vēlēšanu cīņās. Piemēram, 24. jūnija sarunā ar “Fox news” viņa kritizēja bruņotos protestētājus Atlantas ielās. “Tas ir pilnībā nepieņemami, nevaram pieļaut policijas finansējuma samazināšanu un pūļa varu.”

Lai gan Leflere nevienu vārdā nesauca, viņai uzreiz pārmeta rasismu. Konkrēti, ASV konstitūcijas otrā labojuma pārkāpšanu – politiķe, vēršoties pret bruņotu protestētāju iziešanu Atlantas ielās, netieši aicinājusi ierobežot pilsoņu pamattiesības brīvi nēsāt ieročus.

Neatkarības dienas nedēļas nogalē Atlantā notika vairākas apšaudes. Lielpilsētā tika nogalināti pieci cilvēki, tai skaitā astoņus gadus veca meitene, bet 31 cilvēks tika ievainots. Džordžijas gubernators Braians Kemps 5. jūlijā izsludināja pavalstī ārkārtas situāciju.

Nākamajā dienā Leflere publicēja apjomīgu ierakstu tviterī. “Mana sirds ir salūzusi par astoņus gadus vecās Sekorijas Tērneres (Secoriea Turner) nogalināšanu sestdienas vakarā Atlantā. Kopā ar Džefu lūdzos par viņas ģimeni, draugiem un mīļotajiem. Aicinām atsaukties ikvienu, kuram ir informācija par notikušo.”

“Esmu arī nikna,” turpināja Leflere. “Esmu nikna, ka ievēlētās amatpersonas ar radikālu darba kārtību nolēma pakļauties vardarbīgiem noziedzniekiem tā vietā, lai aizstāvētu sabiedrību. Un esmu nikna, ka šie “līderi” atsakās atbalstīt kārtības uzturētājus laikā, kad tas nepieciešams visvairāk.”

“Sestdien tika vandalizēta Džordžijas sabiedriskās drošības nodaļa un nogalināta astoņus gadus veca meitene – dienā, kurā jāsvin Amerikas diženums. Citi tika ievainoti, bet svētdienas naktī tika noslepkavots 53 gadus vecs cilvēks. Vaina jāuzņemas kustībai, kura aicina samazināt policijas finansējumu, kā arī tiem, kuri to atbalsta un pakļaujas.

“Nedēļām ilgi brīdināju, ka policijas finansējuma samazinājuma kustība ir jāaptur. Pirms 12 dienām brīdināju par pūļa varu, kuras rezultātā tika noslepkavota Sekorija Tērnere. Kad aicināju atjaunot likumu un kārtību Atlantas ielās, tiku apsaukāta – arī manu konservatīvo vērtību dēļ. Tagad bojā gājusi vēl viena nevainīga persona. Turpināšu cīnīties par mūsu mīļo un apkaimju drošību.”

“Kārtības uzturētājiem jāpiešķir papildu līdzekļi un nepieciešams nopietns sabiedrības atbalsts. Kārtība jāatjauno. Cik vēl nevainīgiem bērniem būs jāmirst, kamēr vietējiem līderiem parādīsies mugurkauls? Pārtrauciet spēlēt politiku. Dariet savu darbu. Atbalstiet kārtības uzturētājus. Sāciet nosargāt dzīvības,” pabeidza Leflere.

Lefleres konkurents, cits republikānis Dags Kolinss, uzbruka sāncensei. “Leflerei ir gara vēsture, atbalstot kreisā spārna kandidātus un plānus, piemēram, (kontrolēto abortu atbalsta organizāciju) “Planned Parenthood”. Viņa nolīga Demokrātu partijas pārstāvi Steisiju Abramsu par savu juristi un nosauca pēdējo par “iedvesmojošu” sievieti.”

Senatore atbildēja: “Tava atmiņa ir tikpat slikta kā miegainajam Džo”.

Otrdienas vakarā Leflere uzrunāja arī WNBA prezidenti Ketiju Engelberti (Cathy Engelbert), kritizējot līgas plānus godināt 2013. gadā izveidoto politisko kustību “Black lives matter”. Viņa aicināja uz spēlētāju iesildīšanās krekliem izvietot ASV karogus, nevis uzrakstus “Black lives matter” un “Say her name”.

“Patiesībā sportā vajag mazāk, nevis vairāk politikas,” rakstīja politiķe. “Īpaši laikā, kad šķeļoša politika ir vairāk sadaloša nekā jebkad, sportam piemīt spēks būt par vienojošu pretlīdzekli. Un tagad, vairāk nekā jebkad, mums jābūt vienotiem savā mērķī izstumt politiku no sporta.”

Vakara turpinājumā pār Lefleri gāzās kritikas lavīna. Skaļākais paziņojums izskanēja no spēlētāju arodbiedrības (WNBPA). “P-I-E-T-I-E-K! Ā-R-Ā!” vēstīja kodolīgais ieraksts.

Līgas vadības paziņojums bija daudz mērenāks. “WNBA pamatprincips – vienlīdzīga un taisnīga attieksme pret visiem cilvēkiem. Sadarbībā ar komandām un spēlētājām turpināsim izmantot mūsu balsis, lai iestātos par sociālo taisnīgumu. Senatore Kellija Leflere kopš 2019. gada oktobra nav “Dream” pārstāve līgas valdē un vairāk nav iesaistīta komandas ikdienas darba organizēšanā.”

WNBA spēlētājas – tostarp “Seattle Storm” līderes Breana Stjuarte un Sjū Bērda – asi kritizēja Lefleri. “Viņai nav vietas līgā,” teica “Los Angeles Sparks” zvaigzne Kendisa Pārkere.

Bijušais NBA spēlētājs, kādreizējais Andra Biedriņa komandas biedrs Beirons Deiviss izteicās, ka varētu padomāt par Leflerei piederošo “Dream” daļu atpirkšanu. Trešdien viņš norādīja, ka labprāt savāktu nepieciešamos līdzekļus ar pūļa ziedojumu kampaņas (crowdfunding) palīdzību.

Leflere neatkāpās no savas nostājas, trešdien veicot jaunus ierakstu. “BLM – organizācija, kura iemieso antisemītismu, atbalsta policijas finansējuma samazinājumu un sludina vardarbību – ir politiska organizācija, kura nav savietojama ar WNBA un “Atlanta Dream” vērtībām. Punkts.”

Izmantotie resursi:
https://www.ajc.com/blog/politics/l...
https://apnews.com/1e3ff212e59df62a...

  +5 [+] [-]

, 2020-07-09 08:38, pirms 4 gadiem
Savulaik viens afroamerikānis pēc piedzīvotajām šausmām Āfrikas valstī teica:" paldies tev, Dievs, ka Tu izdomāji verdzību un maniem senčiem radās iespēja nokļūt ASV.. citādi visticamāk es nemaz nebūtu piedzimis valstī, kur militārie apvērsumi notiek ik pa laikam un aiz katra stūra vari ar dzelzs mietu dabūt pa galvu, jo katrs grib vienkārši izdzīvot.

 +10 [+] [-]

, 2020-07-09 09:12, pirms 4 gadiem
Skatoties no attāluma uz tur notiekošo- domāju,ka šī sieviete ir malacis un pauž adekvātus uzskatus par notiekošo USA.
Jāatceras,ka rasisma izpausmes nav viennozīmīgi attiecināmas tikai uz baltādainajiem,daudzi to izjutuši un klusē.

  +7 [+] [-]

, 2020-07-09 09:32, pirms 4 gadiem
Īstenībā WNBA vajadzētu sodīt šīs spēlētājas (un pārējos bļaurus) - teroristisko organizāciju atbalstītājas. Tā jau nevienam nav vajadzīgs tas WNBA. Re kur aktīva, gudra sieviete uztur nerentablu uzņēmumu (sociālā labdarība). Būtu pateicīgi bijuši, ka viņa uztur labdarības organizāciju. Un vēl sieviete! Jā, stulbumam nav robežu.

  +7 [+] [-]

, 2020-07-09 09:51, pirms 4 gadiem
Cerams, ka viņa neatkāpsies no saviem uzskatiem..

  +1 [+] [-]

, 2020-07-09 10:01, pirms 4 gadiem
Turās baltā rase! pērtiķus palmā!

 +10 [+] [-]

, 2020-07-09 10:11, pirms 4 gadiem
Un tā ir demokrātija? Cilvēks vairāk nevar izteikt savu viedokli. Kaut ko pasaki pret pastāvošo kārtību un tev dzīves nebūs. Neatgādina nacismu, komunismu ?

     [+] [-]

, 2020-07-09 10:29, pirms 4 gadiem
girgersons rakstīja: Un tā ir demokrātija? Cilvēks vairāk nevar izteikt savu viedokli. Kaut ko pasaki pret pastāvošo kārtību un tev dzīves nebūs. Neatgādina nacismu, komunismu ?
Izlasi labāk ko aizvakar/vakar pateica Stīvens Džeksons,un padomā cik cilvēki var būt stulbi

  +2 [+] [-]

, 2020-07-09 10:45, pirms 4 gadiem
ohloss un demoss ir tas pats pūlis
tikai demoss ir kontrolējams, bet ohloss nē
pašlaik štatos ir ohlokrātija

  +5 [+] [-]

, 2020-07-09 11:01, pirms 4 gadiem
Amerika lēnām saiet sviestā. Kādreiz droša un prognozējama valsts, tagad pilnīgi nesaprotama.

  +2 [+] [-]

, 2020-07-09 11:16, pirms 4 gadiem
katrs #BlackLivesMatter akcentē to ka #AllLivesDontMatter, citādi viņi lietotu saukli #AllLivesMatter..

secinājumus dariet paši.

  +1 [+] [-]

, 2020-07-09 12:26, pirms 4 gadiem
Nožēlojami!

  +4 [+] [-]

, 2020-07-09 12:48, pirms 4 gadiem
tas ir *izģets kas ar tiem jeņkiem notiek. nu jau galigi sajukuši prātā...Riebjās pat lasīt tos murgojumus. Vairāk tādas vāveres, tad mos kas mainīsies

  +3 [+] [-]

, 2020-07-09 13:23, pirms 4 gadiem
Amerikāņu poliču izdarības, protams, ir pilnīgi neadekvātas. Tikai padarīt par varoni nēģeri, kuram ir četras vai piecas kriminālās sodāmības, ir vājprāts. Pēdējo reizi FG nosēdēja četrus no pieciem piespriestajiem. Bruņota laupīšana, esot piespiedis pistoli pie grūtnieces vēdera. ASV policija ir tikpat stulba, jo to mērgli (maigais milzis?) vajadzēja nošaut toreiz.
P.S. Nepavisam sevi neuzskatu par rasistu.

  +2 [+] [-]

, 2020-07-09 13:27, pirms 4 gadiem
Un kāpēc neviens nestāsta patiesību pilnībā? Vai tā 20 usd banknote, ko maigais džekiņš pirka smēķus, bija īsta vai viltota?

     [+] [-]

, 2020-07-09 22:34, pirms 4 gadiem
žurnaļuga rakstīja: Amerikāņu poliču izdarības, protams, ir pilnīgi neadekvātas. Tikai padarīt par varoni nēģeri, kuram ir četras vai piecas kriminālās sodāmības, ir vājprāts. Pēdējo reizi FG nosēdēja četrus no pieciem piespriestajiem. Bruņota laupīšana, esot piespiedis pistoli pie grūtnieces vēdera. ASV policija ir tikpat stulba, jo to mērgli (maigais milzis?) vajadzēja nošaut toreiz.
P.S. Nepavisam sevi neuzskatu par rasistu.
nu šits beigās ir īstens latviešu mīkstmiesisms...

     [+] [-]

, 2020-07-10 18:04, pirms 4 gadiem
Visu cieņu Kellijai! Jārunā un jāstāsta patiesība par tiem, kas sludina vardarbību, aizsedzoties ar cīņu pret rasismu. Arī citiem būtu laiks saņemt drosmi un sākt kaut ko darīt, lai nepieļautu anarhiju, vardarbības vēršanos plašumā un sekojošu ASV mentālo un fizisko sabrukumu.

     [+] [-]

, 2020-07-12 13:43, pirms 4 gadiem
knaible rakstīja: Amerika lēnām saiet sviestā. Kādreiz droša un prognozējama valsts, tagad pilnīgi nesaprotama.
Jo melnie kārtīgi pārojas un lēnām aizstāj baltos cilvēkus rietumos