Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Pedija: "Mana intuīcija teica: brauc uz Vašingtonu"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Pedija: "Mana intuīcija teica: brauc uz Vašingtonu"
Šeja Pedija un TTT: "Top 8" finišs Eirolīgā. Foto: Renārs Koris

"Aizsardzes Nataša Klauda un Aeriala Pauersa atzīmēja viņas atgriešanos ar ierakstiem Instagramā. Tā bija virpuļnedēļa – viena no dramatiskākajām Pedijas karjerā – taču viņa tic, ka viss notiek, kā tam jānotiek," basketbola kluba "Washington Mystics" apskatniece Linsija Gibsa iepazīstināja "The Athletic" lasītājus ar aizsardzes ceļu no Bostonas un Rīgas līdz WNBA.

Šeja Pedija piedzīvoja neparedzamāko nedēļu karjerā. Pirmdien, 3. jūnijā, atstāja ASV. Otrdien ieradās Latvijā un aizvadīja pirmo no četriem treniņiem. Trešdien saņēma zvanu no Vašingtonas. Ceturtdien Saeimas komisija noraidīja viņas pilsonības pieprasījumu.

Piektdien, 7. jūnijā, Pedija devās atpakaļ uz ASV. Sestdien ieradās Vašingtonā, parakstīja līgumu un aizvadīja pirmo treniņu “Mystics” rindās. Svētdien, 9. jūnijā, debitēja WNBA spēlē pret “Dallas Wings”. Sportacentrs.com piedāvā iepazīties ar otrdien, 11. jūnijā, publicēto rakstu.

“Vēlā svētdienas pēcpusdienā, pēc gandrīz divām stundām fiziska un brīžiem neglīta basketbola, uzbrucēja Tiana Houkinsa realizēja metienu no groza apakšas, palielinot “Washington Mystics” pārsvaru pār “Dallas Wings” līdz 22 punktiem. Pulkstenis rādīja 01:20. Spēle bija cauri.

Fani sāka atstāt “Entertainment Sports” arēnu. Žurnālisti gatavojās pabeigt rakstīt spēles aprakstus. Treneri domās sāka noskaņoties nākamajam pretiniekam.

Spēli pārtrauca pārkāpums un pulkstenis tika apturēts. Tas ļāva “Mystics” trenerim un ģenerālmenedžerim Maikam Tibo veikt pēdējās maiņas. Šajā brīdī viņš nosauca Šejas Pedijas vārdu. Izrādās, ka vienas personas “garbage time” var nozīmēt citas personas sapņa piepildījumu.

Trīsdesmit gadus vecā WNBA debitante, kura pirms 24 stundām parakstīja līgumu ar “Mystics”, novilka iesildīšanās jaku, savilka ciešāk matu lenti, izdarīja dziļu ieelpu un nomainīja “All Star” saspēles vadītāju Kristi Toliveru. Brīdī, kad izgāja laukumā, uzelpoja. Viņa jutās kā mājās.

Brīdī, kad noskanēja finālsvilpe un komandas biedres sāka viņu apsveikt, Šeja sāka apjaust mirkļa nozīmi. Viņa atsauca atmiņā sešas aizjūrās pavadītās sezonas un trīs atskaitīšanas reizes WNBA treniņnometnēs – 2012. gadā Čikāgā, 2013. gadā Vašingtonā un, pirms dažām nedēļām, atkal Čikāgā. Tagad, septiņus garus gadus pēc izvēles drafta otrajā kārtā, viņa to beidzot bija paveikusi.

“Tas šķita sirreāli,” Pedija teica “The Athletic”. “Brīdī, kad sapratu, “Wow, pirmo reizi piedalījos WNBA spēlē.”

Pedija izauga basketbola ģimenē. Kad viņai bija 12 gadi, viņas tante, Stefānija Bauena (Stephanie Bowen), atcerējās, ka Pedija stāstīja visiem, kuri klausījās, ka viņa kādu dienu spēlēs WNBA.

Tas prasīja vairāk laika, nekā gaidīts, taču pagājušajā trešdienā Pedija saņēma sengaidīto zvanu: Tibo vēlējās viņu iekļaut pamatsastāvā.

Vienu metru un 70 centimetrus garā aizsardze “Mystics” treniņnometnē atstāja paliekošu iespaidu, taču pēdējā vieta divpadsmitniekā tika 29 gadus vecajai uzbrūkošajai aizsardzei Kimai Mestdagai.

Tad, pagājušajā nedēļā, Mestdaga un viņas “All Star” komandas biedre Emma Mēsemena uz vienu mēnesi devās projām, lai Eiropas čempionātā – Olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā – pārstāvētu dzimto Beļģiju. Tibo rīcībā bija pietiekami līdzekļu, lai parakstītu vienu aizvietotāju. Viņš gribēja Pediju.

Bija tikai viena problēma. Pedija atradās Latvijā.

Kad Tibo treniņnometnes beigās atskaitīja Pediju, viņš ieteica viņai būt gatavībā – ja radīsies iespēja, izsauks viņu atpakaļ. Viņa nosprieda, ka treneri tā vienmēr saka. Viņa nevēlējās atteikties no savām cerībām.

Viņa metās izmantot parādījušos iespēju. Iepriekšējās divās sezonās Pedija bija izcila saspēles vadītāja “TTT Rīga” rindās un, pirms pāris nedēļām, Latvijas Basketbola federācija viņai piezvanīja, lai pateiktu, ka var viņai iegūt Latvijas pasi spēlēšanai Eiropas čempionātā. Šķita, ka viss nokārtots.

Pagājušajā otrdienā viņa ielidoja Latvijā. Nākamajā dienā saņēma Tibo zvanu.

Pēc Tibo zvana Pedija satraukti zvanīja Bauenai. Bauena pastāstīja viņai par izvēlēm. “Mystics” nesniegs tālākas garantijas. Viņa sastāvā, visticamāk, būs dažas nedēļas un, neskaitot savainojumus, netiks pie liela spēles laika. Latvijā viņa kļūtu par zvaigzni.

Bauena jautāja Pedijai: “Ko saka tava intuīcija?” Viņa atbildēja: “Mana intuīcija saka, ka jābrauc uz Vašingtonu.”

Šajā brīdī sāka darboties kosmiski spēki (the universe stepped in). Ceturtdien Pedija uzzināja, ka galu galā nedabūs Latvijas pasi. Piektdien viņa bija lidmašīnā atpakaļ uz Bostonu. Un sestdien “Mystics” aizlidināja viņu uz Kolumbijas apgabalu, kur viņa oficiāli parakstīja līgumu un pievienojās komandai, ar kuru tik ļoti satuvinājās divās treniņnometnes nedēļās.

Aizsardzes Nataša Klauda (Natasha Cloud) un Aeriala Pauersa (Aerial Powers) atzīmēja viņas ierašanos ar ierakstiem Instagramā. Tā bija virpuļnedēļa – viena no dramatiskākajām Pedijas karjerā – taču viņa tic, ka viss notiek, kā tam jānotiek.

“Esmu tik priecīga par Vašingtonas zvanu,” Pedija teica. “Negribētu būt nekur citur”.

Pedijas stāsts ir neatlaidības paraugs. Augstskolas neizrādīja par viņu tik lielu interesi, kā ģimene cerēja, tādēļ pirmos divus studiju gadus nācās pavadīt (NCAA pirmās divīzijas komandā) “Wright State”. Nākamos divus gadus viņa aizvadīja (Filadelfijas) “Temple”, kur, pēdējā sezonā vidēji gūstot 17,6 punktus un 4,8 atlēkušās bumbas, kā arī 3,1 piespēli, viņa tika nosaukta par “Atlantic 10” līgas gada spēlētāju.

WNBA 2012. gada draftā viņu tika izvēlēta ar 23. numuru, taču, nonākot “Chicago Sky” treniņnometnē, viņa zināja, ka atrodas tālu no iekļūšanas pamatsastāvā. “Sky” rīcībā atradās daudzas labas aizsardzes – Kortnija Vanderslūta (spēlēja Ungārijas izlasē), Epifānija Prinsa (spēlēja Krievijas izlasē) un (portugāliete) Tiša Peničeiru. Tobrīd viņa bija priecīga tur vienkārši nokļūt.

Viņa bija sajūsmā, kad parakstīja pirmo profesionālo līgumu ar Krievijas (patiesībā Izraēlas – Sportacentrs.com) klubu “H.R. Le-Zion”. Viņai vajadzēja saņemt apmēram četrus tūkstošus ASV dolāru mēnesī un beidzot kļūt par profesionālu sportisti. Taču aizjūru realitāte sagādāja smagu triecienu.

Viņa nesaņēma nevienu algas čeku apmēram trīs mēnešus. Ģimene sūtīja viņai naudu ar “Western Union” starpniecību. Viņas telefons strādāja tikai, savienots ar bezvadu internetu, un viņa juta neremdināmas ilgas pēc mājām.

Viņa domāja, ka spēlēšana profesionāļos būs solis augšup pēc koledžas. Sanāca otrādi. Viņai pašai vajadzēja apsaitēt potītes. Lielākajā daļā svaru zāļu nebija svaru, kurus viņa varētu cilāt. Viņa pati brauca uz spēlēm, pati nodrošināja treniņu ekipējumu. Tā bija cīņa. Viņa izturēja un ziemā uzzināja, ka 2013. gadā uzaicināta uz “Mystics” treniņnometni. Viņa jutās droša par izredzēm. Šoreiz viņa gribēja pa īstam un atkal tika atskaitīta.

“Mana pārliecība tika iedragāta,” teica Pedija. “Apšaubīju sevi, savas spējas un lielā mērā atmetu cerības nokļūt WNBA. Reti gadās divas iespējas, nemaz nerunājot par trešo.”

Patiesībā, viņa gandrīz pameta basketbolu. Tajā rudenī viņa spēlēja labā komandā šausmīgā līgā Vīnē, Austrijā. Katra spēle beidzās ar sagrāvi. Viņa jutās tik nomākta, ka negribēja iziet no istabas, neēda. Piezvanīja aģentam un ģimenei, sakot, “Vēlos beigt. Vairāk negūstu prieku.”

Pēc dažām garām sarunām ar Bauenu, Pedija nolēma savai basketbola karjerai dot vēl vienu iespēju. Viņa pavadīja dažus gadus Vācijas čempionvienībā “Wasserburg” un tad, 2017. gadā, parakstīja līgumu ar “TTT Rīga”. Viņa pārtrauca sevi vērtēt pēc tā, vai spēlētu WNBA un pilnībā veltīja sevi potenciāla izkopšanai Eiropā.

Viņa mainīja ēšanas paradumus – atteicās no sarkanās gaļas un neveselīgas pārtikas. Viņa saprata, ka pietiekami neziedojas darbam. Viņa pārstāja iet iedzert, agrāk devās gulēt un sāka agrāk celties, lai varētu trenēties. Viņa ievēroja pārmaiņas ķermenī, enerģijā. Bauena apgalvo, ka Pedija visu laiku meklēja konkurenci un domāja, “Varbūt neziedojos pietiekami, varbūt jāziedojas vairāk.”

Darbs atmaksājās. Šosezon TTT spēlēja Eirolīgā, labākajā ārzemju līgā. Viņa tika izvirzīta līgas MVP un saspēles vadītājas apbalvojumiem. Pēc sešu gadu pauzes viņas aģents informēja, ka Vašingtona vēlas piedāvāt treniņnometnes līgumu.

Pedija komandā atradās visu treniņnometnes laiku. Viņa apguva sistēmu, satuvinājās ar treneriem un spēlētājām, saņēma daudz pozitīva atbalsta. Viņa jutās piederīga. Un tad uzzināja, ka nav iekļauta divpadsmitniekā.

“Kad tiku atskaitīta, sāpēja, taču nejutos tik sakauta kā iepriekšējās reizēs,” teica Pedija.

Šoreiz sarūgtinājumu nepavadīja depresija vai sevis apšaubīšana. Vecāka un gudrāka. Viņas spēle, ķermenis un sapratne par biznesu bija gājusi plašumā. Un, protams, ģimenes atbalsts nemazinājās. Bauena čukstēja viņai ausī, “Turpini censties, mazulīt.”

Trīs nedēļas vēlāk viņas sapņi piepildījās. “Domāju, ka viņa nonāca tur, kur atrodas šodien, pateicoties savam stāstam un smagajam darbam,” teica Bauena. “Nekas viņai netika pasniegts. Viņai vajadzēja sevi pierādīt.”

Pedija apzinās realitāti. Viņai nebūs liels spēles laiks. Tibo parakstīja viņu, lai palīdzētu sabalansēt treniņus, kuros viņai jābūt par rezervistu saspēles vadītāju. Viņš uzticas viņai, jo viņa ir gudra, nesavtīga un paveikusi fenomenālu darbu, apgūstot “Mystics” sistēmu. Viņš zina, ka Pedija savainojumu gadījumā būs gatava spēlēt.”

Izmantotie resursi:
https://theathletic.com/1021470/201...

  +4 [+] [-]

, 2019-07-08 21:47, pirms 5 gadiem
Skaists stāsts par ilgo un grūto ceļu uz lielo mērķi. Pacietība ir tikums, kā saka Pedija. Tas būtu jāatceras visiem, arī tiem, kuri prasa no sportistiem un treneriem panākumus tūlīt un uz vietas.