Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Viesuļvētra "Irma" aizpūš latviešu spēlētāju no Virdžīnu salām uz Vašingtonu

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Viesuļvētra "Irma" aizpūš latviešu spēlētāju no Virdžīnu salām uz Vašingtonu
Digna Strautmane "Syracuse" treniņā 31. augustā
Foto: Syracuse

Viesuļvētras "Irma" un "Marija" piespiedušas mainīt NCAA pirmās divīzijas basketbola sezonas kalendāru. Pirms gada dabas stihijas izjauca turnīra norisi Lielajā Bahamu salā, šoruden nenotiks Pateicības dienas turnīri ASV piederošajās Virdžīnu salās.

Septembris un oktobris Karību jūrā, kā arī ASV dienvidu pavalstīs ir vētru laiks. Tropiskās viesuļvētras, kuras veidojas Atlantijas okeāna Āfrikas piekrastē, tuvojoties Ziemeļamerikai, nereti sasniedz postošu spēku un savā ceļā iznīcina visu, kas nav uzbūvēts uz stingriem pamatiem.

Virdžīnu salas septembrī skāra uzreiz divas augstākās, piektās, kategorijas viesuļvētras "Irma" un "Marija". Pirmā vēlāk “piezemējās” Floridā (landfall), kontinentā strauji zaudējot spēku. Otrā smagi izpostīja Puertoriko salu, atstājot iedzīvotājus bez elektrības un pārtikas piegādēm.

Vissmagāk cieta Virdžīnu salas, kurās dzīvo 103 tūkstoši cilvēku. Divi lielākie kūrorti slēgti vismaz līdz 2018. gada sākumam, bet salu valdība ir praktiski bankrotējusi – ASV aizdevēji atteicās tai piešķirt līdzekļus vēl pirms viesuļvētru ierašanās. Parādu apjoms tuvojas diviem miljardiem dolāru.

“US Virgin Islands Paradise Jam” basketbola turnīrs Seinttomasa salā tika rīkots no 2000. gada sievietēm un no 2001. gada vīriešiem. Sieviešu turnīra uzvarētāju sarakstā ir tādas komandas kā “UConn” (2007, 2012), “Notre Dame” (2009), “South Carolina” un “Maryland” (2015).

Trešdien, 4. oktobrī, “Paradise Jam” rīkotāji paziņoja, ka turnīrs pārcelts uz divām vietām kontinentā – “George Washington University” ASV galvaspilsētā Vašingtonā un “Eastern Florida State College” Floridā. Sākumā tika apsvērta iespēja pārcelt sacensības uz citu salu un dzīvošanai izmantot kruīza kuģi, tomēr vēlāk no šīs ieceres nācās atteikties.

“Esam pateicīgi daudzajām universitātēm, kuras piedāvāja uzņemt “Reef” un “Island” divīzijas turnīrus,” teica “Paradise Jam” direktore Dženna Ešbija (Jenn Ashby). “Pieņēmām lēmumu, ņemot vērā ceļojošo komandu intereses, viesnīcu un lidojumu pieejamību, kopējās izmaksas, kā arī treniņu un sacensību arēnu noslogojumu. Ceram nākamgad atgriezties Virdžīnu salās.”

Digna Strautmane un “Syracuse Orange” basketbolistes Pateicības dienas nedēļas nogalē 23.-25 novembrī dosies uz Vašingtonu. Pretinieču lokā būs turnīra rīkotājas “George Washington University”, kā arī “Vanderbilt” un “Wisconsin” komandas.

“Syracuse” sezonu sāks piektdien, 10. novembrī, savā laukumā uzņemot “Morgan State” vienību. Decembra vidū komanda dosies uz Dienvidkarolīnas pavalsti, lai “Carolinas Challenge” spēlē tiktos ar “Coastal Carolina”. Sekos ceļojums uz Lasvegasu un piedalīšanās “Duel in the Desert” sacensībās (21.-22. decembris).

“Atlantic Coast Conference” (ACC) regulārā sezona sāksies 28. decembrī ar izbraukuma spēli pret "Notre Dame" – komandu, kura no 2011. līdz 2015. gadam piecas reizes pēc kārtas sasniedza NCAA čempionāta "Četru finālu". Pamatturnīrs beigsies 25. februārī ar mājas spēli pret “Boston College”.

2016. gadā viesuļvētra “Metjū” izjauca “Junkanoo Jam” turnīra norisi Lielajā Bahamu salā (Grand Bahama Island). Kitija Laksa un "South Florida" komanda tā vietā devās uz Bimini – Bahamu arhipelāga salu, kura izvietojusies 80 kilometru attālumā no Floridas.

Izmantotie resursi:
Storm damage forces Paradise Jam out of Virgin...
cuse.com
https://www.nytimes.com/2017/09/27/...