Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Pārkers: "CSKA ekonomiskais modelis mums neder – Lionas paraugs ir "Žalgiris""

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Pārkers: "CSKA ekonomiskais modelis mums neder – Lionas paraugs ir "Žalgiris""
"Olympique Lyonnais" prezidents Žans Mišels Ola un Tonijs Pārkers 2019. gada 22. jūnijā. Foto: imago/Scanpix

"Izdevīgāk ir parakstīt spēlētājus uz vairākiem gadiem. Šiem spēlētājiem jāgrib spēlēt "Villeurbanne" formā. "Algotņu" dienas palikušas pagātnē, cenšamies noslēgt ilgtermiņa līgumus," Lionas basketbola kluba "ASVEL Villeurbanne" prezidents Tonijs Pārkers domā par nākotni.

Sadarbība ar Lionas futbola klubu “Olympique”, sieviešu un vīriešu komandas Eirolīgā, Pārkera akadēmijas izveide, mērenība algu budžetā, jaunas arēnas būve un darbs Francijas labā – tā īsumā var raksturot “San Antonio Spurs” saspēles vadītāja gaitas pēc basketbolista karjeras beigām.

Titulētais spēlētājs varēja tērēt nopelnīto naudu, dzīvojot Beverlijas pakalnos vai iegūstot amatu kādā NBA klubā. Pārkers nemeklē vieglāko ceļu. Viņš uzņēmies attīstīt sarežģītus projektus dzimtenē, tādējādi nopelnot bezgalīgu cieņu, raksta Sports.ru apskatnieks Aleksejs Faļko.

Pārkers 2014. gadā nopirka “ASVEL Villeurbanne” kontrolpaketi, bet 2017. gada martā iegādājās “Lyon” sieviešu klubu, kurš šoruden pirmo reizi startē FIBA Eirolīgā. Tas nebija viss – 2019. gada 3. oktobrī Lionā tika atklāta Tonija Pārkera akadēmija, kurā tiks pulcēti talanti no visas pasaules.

Tonijs nemet naudu vējā. “ASVEL Villeurbanne” ir lielākais budžets Francijas čempionātā – 11,4 miljoni eiro, taču spēlētāju algām atvēlētie līdzekļi nepārsniedz 3,5 miljonus. Tas ir mazāk nekā Himki maksā Aleksejam Švedam vai Barselona – Nikolam Mirotičam.

Francūži skaita katru centu. “Naudas maisi” Francijai nav raksturīgi. Futbolā ir superklubs “Paris Saint Germaine”, taču basketbolā arābu nauda neatnāks. “Kauņas “Žalgiris” un “Bamberg” ir atdarināšanas vērti piemēri. Nekad nekļūsim tādi kā CSKA un “Fenerbahce”. Viņu ekonomiskais modelis nav tas, ko vēlamies sasniegt,” Pārkers 2018. gada maijā teica sarunā ar “Eurohoops”.

Francijā jāmaksā divreiz lielāki nodokļi nekā vairākumā Eiropas valstu. Piemēram, ja klubs spēlētāju algām tērē 3,0 miljonus eiro, vēl 2,0 miljoni jāsamaksā nodokļos. Šī iemesla dēļ Francijas klubiem ir grūti noslēgt līgumus ar superzvaigznēm. Pārkers dod priekšroku finanšu stabilitātei – neskaitot spēlētājus, kluba personālā strādā 35 cilvēki.

“Sapņoju par brīdi, kad kluba budžets sasniegs 15 miljonus eiro. Ja tas izdodas, var kļūt par tiešām konkurētspējīgu komandu un mēģināt sasniegt “Četru finālu”, kā to paveica “Žalgiris”,” Pārkers teic par vīriešu vienību, kura ieguvusi Eirolīgas licenci līdz 2021. gada vasarai.

Budžets tiek palielināts, pateicoties 2019. gada jūnija uzsāktajai sadarbībai ar Lionas futbola klubu “Olympique”. Futbola vienība izmanto Pārkera starptautisko tēlu, īpaši ASV un Ķīnā, kur plānota zīmola tālākā attīstība. Klubi sadarbojas biļešu tirdzniecībā, reklāmā un cita veida komercdarbībā.

“Olympique Lionnais” prezidenta Žana Mišela Olas (Jean Michel Aulas) un Pārkera sadarbība ļauj Lionai kļūt par starptautisku sporta centru. Jau 2016. gada 9. janvārī pilsētā tika atklāts “Parc Olympique” stadions ar 59 186 vietām – tajā notika 2019. gada FIFA Pasaules kausa sievietēm izšķirošās spēles.

Nākamais solis – daudzfunkcionālas arēnas būve, ar nolūku rīkot tajā visa veida sporta un izklaides pasākumus. Arēnas uzbūvēšana apvienojumā ar izklaides centra “OL City” izveidi plānota, lai jauno objektu kopējais apmeklējums sasniegtu 2-3 miljonus cilvēkus gadā, bet futbola kluba apgrozījums pieaugtu līdz 400 miljoniem eiro.

“Olympique Lyonnais” samaksāja 3,4 miljonus eiro par 25% ASVEL vīriešu kluba akciju, kā arī 300 tūkstošus par 10% akciju sieviešu klubā. Jaunajā arēnā basketbola spēles varēs skatīties 12 tūkstoši cilvēku, tostarp Liona būs viena no “Women`s EuroBasket 2021” mājvietām.

Pārkers apkārt pulcē pārbaudītus cilvēkus. ASVEL sporta direktors ir Nikolā Batums. Prezidenta vietnieki Gaetāns Millers un Marī-Sofī Obama ir Pārkera bērnības draugi, tāpat viņam palīdz brāļi Tīdžejs un Pjērs.

“Tonijs nav tāds prezidents kā citi,” pēc uzvaras Francijas čempionāta finālā teica ASVEL vīriešu komandas galvenais treneris Zvezdans Mitrovičs. “Viņam ir izšķirošo cīņu pieredze kā spēlētājam. Viņš atnācis, lai dalītos ar mums visiem. Tas mums dod pārliecību.”

Lionas kodols nākamajam gadam zināms jau tagad. Ar Edvinu Džeksonu parakstīts četru gadu līgums. Antuāna Dio un Deivida Laitija vienošanās būs spēkā trīs gadus. Rihardam Lomažam, Ismaelam Bako, Šarlam Galliu un Žanam Šarlam Livio noslēgti divu gadu līgumi.

Kluba jaunā zvaigzne ir 18 gadus Teo Maledons, kuru skauti sauc par “nākamo Toniju Pārkeru”. “Jau 10-11 gadu vecumā bija redzams, ka viņš spēlē labāk par saviem vienaudžiem un ir ļoti talantīgs. Tā notiek ļoti reti. Viņa uzdevums šosezon – kļūt par starta piecinieka spēlētāju un būt tikpat gatavam NBA kā Lukam Dončičam.”

Tonija Pārkera akadēmijai novembra pēdējās dienās pievienojās jauna audzēkne – nupat 14 gadu vecumu sasniegusī lietuviešu kreile Juste Jocite. Oktobra sākumā Pārkers ar viņu noslēdza trīs gadu līgumu. Tā ietvaros Jocite piedalīsies Lionas sieviešu komandas treniņos, kā arī individuāli strādās vīriešu komandas trenera Žozefa Gomī (Joseph Gomis) vadībā.

“Visu laiku saku meitenēm, ka pāreja uz Eirolīgu ir tikai sākums. Mums jānosargā Francijas tituls un jācenšas iekļūt Eirolīgas “Četru finālā”,” Pārkeram ir augsti mērķi arī sieviešu sacensībās.

“Pirmajā sezonā Eirolīgā gribētos sasniegt ceturtdaļfinālu,” saka prezidenta vietniece Marī-Sofī Obama. “Jā, sapņojam par kausu, jo “Bourges Basket” un “USVO Valenciennes” to jau izdevies izcīnīt. Jāņem vērā finanšu iespējas. Itālijas klubs “Famila Schio” spēlētājām maksā gandrīz divreiz vairāk nekā mēs.”

Izmantotie resursi:
https://www.sportbusiness.com/news/...
https://www.sports.ru/tribuna/blogs...

     [+] [-]

, 2019-12-03 21:11, pirms 4 gadiem
Vaitad CSKA ir kkāds ekonomiskais modelis? Oligarhu ziedojumi neskaitās

  +2 [+] [-]

, 2019-12-03 22:15, pirms 4 gadiem
LAIKS rakstīja: Vaitad CSKA ir kkāds ekonomiskais modelis? Oligarhu ziedojumi neskaitās
Tā arī tad saucās 'Oligarhu modelia'.

  -1 [+] [-]

, 2019-12-03 23:22, pirms 4 gadiem
gribi ekonomiku, izej uz laukumu un nevajdzes lieki teret naudu

  +1 [+] [-]

, 2019-12-03 23:55, pirms 4 gadiem
Andris varēja kaut ko līdzīgu Rīgā vai Baltezerā izveidot Nākamā cerība ir uz Kristapu Liepājā - apvienot futo, hokeju un basketbolu vienā sporta centrā
Plus tam ir arī ekonomisks pamatojums - sevišķi bērniem. Visādi vieglatlētikas elementi, kas ieliek fizisko pamatu, neatšķiras, vai tu esi basketbolists, futbolists vai tenisists