Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

"Politika ir visur": kā WNBA spēlētājas aicināja balsot par "Dream" īpašnieces konkurentu

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

"Politika ir visur": kā WNBA spēlētājas aicināja balsot par "Dream" īpašnieces konkurentu
ASV senatore Kellija Leflere vēlēšanu pasākumā 2020. gada 28. oktobrī Daglasvilā, Džordžijā. Foto: AFP/Scanpix

Otrdien, 3. novembrī, gaidāma ASV prezidenta vēlēšanu izšķirošā diena. Vienlaikus notiks Senāta un Pārstāvju palātas – tā sauc Savienoto Valstu Kongresa augšējo un apakšējo palātu – vēlēšanas. Katrā pavalstī ievēlēs divus senatorus. WNBA kluba "Atlanta Dream" līdzīpašniece Kellija Leflere ir viena no Republikāņu partijas kandidātēm Džordžijas pavalstī. Basketbolistes aicināja balsot par viņas konkurentu no Demokrātu partijas. Kāpēc?

“Dream” komanda tika dibināta Mārtina Lutera Kinga dzimtajā pilsētā Atlantā. Tā nosaukta par godu cilvēktiesību aktīvista 1963. gada 28. augustā teiktajai runai “I have a dream” (Man ir sapnis).

ASV senatore Kellija Leflere ir “Dream” līdzīpašniece. Šī gada 7. jūlijā viņa uzrakstīja vēstuli WNBA komisārei Ketijai Engelbertai, iebilstot pret līgas nostāšanos kustības “Black Lives Matter” pusē.

“Es ticu, ka tā pilnībā nepārklājas ar WNBA un “Atlanta Dream” vērtībām un mērķiem – mūsu atbalstu iecietībai un iekļaušanai,” rakstīja Leflere. “...Šī nav politiskā kustība, kuru līgai būtu jāatbalsta. Es iebilstu pret to.

Līgai vēstule bija kā naža dūriens sirdī – pretēja tam, par ko iestājās WNBA un tās spēlētājas, uzskata “Dream” spēlētāja Elizabete Viljamsa. “Izklausījās apmēram tā, “Klau, ko jūs grasāties iesākt pret savu īpašnieci?” It kā mums būtu uzkrauta smaga nasta.”

ASV sabiedrība pēdējo 155 gadu laikā nekad nav bijusi tik sašķelta kā šobrīd. Iepriekšējo reizi tik ass dalījums divās nometnēs bija vērojams Pilsoņu kara laikā (1861-1865). Vēl pirms pāris gadiem Lefleres izteicieniem nebūtu šķeļošs raksturs, taču šovasar tie tika uztverti kā radikāli.

Četrdesmit deviņus gadus vecā Leflere 2020. gada janvārī – desmit mēnešus pirms vēlēšanām – kļuva par ASV senatori. Džordžijas gubernators Braiens Kemps norīkoja viņu Džoniju Aizaksona vietā, kurš atkāpās veselības apstākļu dēļ. Novembrī no jauna jācīnās par vietu Senātā.

Džordžija kādreiz bija Republikāņu partijas bastions, taču pēdējā laikā mēdz iekrāsoties purpura krāsās. Piemēram, Demokrātu partijas pārstāve Lusija Makbāta 2018. gada Kongresa vēlēšanās guva uzvaru vienā no Atlantas priekšpilsētām, bet demokrāte Steisija Ābramsa radīja nopietnu konkurenci Kempam cīņā par gubernatora krēslu.

Leflerei nav viegli konkurēt ar citiem republikāņiem, jo WNBA aktīvi iesaistās politikas procesos. Līga iestājas par geju un lesbiešu jautājumiem, no 2014. gada rīkojot Praida vakarus, kā arī piedalās rasu un sociālā taisnīguma kampaņās.

“Dream” līdzīpašniece 2019. gada oktobrī izstājās no WNBA valdes un vairāk neiesaistās kluba ikdienas darbībā. Neatkarīgi no tā, vairākas komandas spēlētājas pauda nepatiku pret Lefleres nostāju politiskajos jautājumos.

“Ne velti politiku sauc par dubļu mētāšanu (mudslinging),” teica “Dream” saspēles vadītāja Renē Mongomerija, kura izlaida 2020. gada sezonu, jo koncentrējās sava fonda darbībai un sociālā taisnīguma jautājumiem. “Viņa dara to pašu, ko vairākums politiķu. Sameklē kādu lietu, ar kuras palīdzību var uzvarēt un izmanto to.

“Dream” aktīvi iesaistījās Džordžijā notiekošajos sociāli-politiskajos procesos. Piemēram, pasludināja 19. jūniju jeb “Juneteenth” par uzņēmuma apmaksātu brīvdienu. “Juneteenth” nosaukta par godu 1865. gada 19. jūnijam, kad Ziemeļu karavīri Teksasas pilsētā Galvestonā atbrīvoja vietējos tumšādainos vergus. Mongomerijas fonds šajā dienā rīkoja protestētāju ēdināšanu Simtgades parkā Atlantā.

“Treneri, ģenerālmenedžeris, komandas biedres – visi publiski atbalstīja manu iniciatīvu,” teica Mongomerija. “Domāju, ka īpašnieki politiski dara citas lietas. Esmu pārliecināti, ka citi īpašnieki – republikāņi atbalsta līdzīgus uzskatus kā viņa. Sportā tā ir norma. Sportisti agrāk tajā neiesaistījās, taču tagad politiskā aktivitāte gūst lielu publicitāti.”

Leflere uzskata, ka WNBA spēlētājas pirmās izdarīja politisku gājienu, 6. jūlijā veltot sezonu sociālajam taisnīgumam un “Black Lives Matter” kustībai. Spēlētājas uzskata, ka Leflere pirmā izspēlēja politikas kārti, 7. jūlijā nosūtot vēstuli Engelbertai.

“Sauklis “Black lives matter” ļoti atšķiras no “Black lives matter” organizācijas,” Leflere jūlijā teica intervijā ESPN. “Domāju, visi esam vienisprātis, ka svarīga ir katra afroamerikāņa dzīvība. Taču politiskā kustība BLM iestājas par policijas izformēšanu un finansējuma samazināšanu, armijas izformēšanu, cietumu iztukšošanu un ģimenes kodola satriekšanu. Tā sludina vardarbību un antisemītismu. Manuprāt, mūsu līga neiestājas par to.

Politiskā kustība “Black lives matter” apgalvo, ka tā ir biežs dezinformācijas mērķis. Organizācija apņēmusies veidot pasauli, kurā “katrai tumšādainai personai ir uzplaukumam nepieciešamais sociālais, ekonomiskais un politiskais spēks”. WNBA spēlētājas ir teikušas, ka neiestājas par politisku organizāciju vai tās politiku, bet cenšas izgaismot sistēmisko rasismu un vardarbību pret tumšādainiem cilvēkiem.

Ļoti ātri kļuva skaidrs, ka WNBA spēlētājas un Leflere runā pašas par sevi, nevis savā starpā. “Tas nav par mani, bet par katra amerikāņa tiesībām izteikties, izbaudīt vārda brīvību, atbalstīt jebkuru labu mērķi un netikt izdzēstam. Mums izveidojusies “izdzēšanas kultūra”, kura apdraud Ameriku,” Leflere teica intervijā “Fox News” žurnālistei Lorai Ingrehemai.

Viljamsa un “Dream” spēlētājas vēroja notiekošo, tad noorganizēja “Zoom” video zvanu, lai apspriestos, kā atbildēt. Trīs dienas pēc Lefleres vēstules, 10. jūlijā, Atlantas spēlētājas publicēja paziņojumu, kuru iepriekš neredzēja ne Leflere, ne otra līdzīpašniece Mērija Broka.

“Melno dzīvībām ir nozīme. Mēs esam Atlantas “Dream” sievietes. Mēs esam sievietes, kuras atbalsta kustību. Mēs esam spēcīgas un bezbailīgas. Mēs dāvājam balsi tiem, kuri netiek uzklausīti. Mūsu komanda ir vienota Kustībā par melnajām dzīvībām. Nav radikāli pieprasīt pārmaiņas pēc gadsimtiem ilgas nevienlīdzības. Šis nav politisks paziņojums. Šis ir cilvēcības paziņojums.

Turpinājumā spēlētājas veica ierakstus savās tvitera vietnēs. “Mēs izlasījām vēstuli. Mēs noraidām vēstuli. Melno dzīvībām ir nozīme. Balso novembrī.”

Lefleres vārds netika minēts ne reizi. Tas bija ar nodomu. Balsošana novembrī tika minēta – arī ar nodomu.

ASV tieslietu ministrija martā paziņoja, ka veiks izmeklēšanu pret likumdevējiem, kuri pārdeva akcijas pēc 24. janvārī notikušās elpceļu vīrusa jautājumiem veltītās tikšanās ar Slimību kontroles centra (CDC) direktoru Robertu Redfīldu un valsts vadošo epidemiologu, doktoru Entoniju Fauči. Maijā apsūdzība pret Lefleri tika atsaukta, norādot, ka viņa nav rīkojusies ļaunprātīgi.

Jūnijā Leflere veica ierakstu tviterī “Nevaram atļaut pūļa varu” pēc tam, kad bruņoti protestētāji pulcējās pie “Wendy`s” kafejnīcas Atlantā, kur policija nogalināja Reišardu Brūksu. Ierakstā bija redzams izvilkums no “Fox News” intervijas, kurā viņa nosauca protestus par “pilnībā nepieņemamiem”.

Vairākas pazīstamas WNBA spēlētājas, tai skaitā Nataša Klauda un Skailara Diginsa-Smita, pēc “pūļa varas” komentāra pieprasīja Leflerei pārdot komandu. Vienpadsmit dienas vēlāk Leflere nosūtīja vēstuli Engelbertai.

Viljamsa uzsvēra, ka jautājums kļuvis par WNBA, nevis “Atlanta Dream” lietu. Spēlētājas “Zoom” video zvanā sazinājās ar bijušo pirmo lēdiju Mišelu Obamu un pieredzējušiem politiķiem, piemēram, Steisiju Ābramsu. Viņas konsultējās ar bijušo līgas prezidenti Lizu Bordersu, kura labi zināja, ka Leflere bija viena no atslēgas spēlētājām, atvedot “Dream” uz Atlantu.

Saņemtais padoms skanēja kā no “Politikas 101” semināra: koncentrējieties savai misijai un tam, kam jūs ticat. Neiesaistieties cīņā, kurā nevēlaties būt. Un, lai ko jūs darītu, nekad nepieminiet sava pretinieka vārdu.

Tāds vēstījums bija simbolisks sezonā, kurā izskanēja sauklis “Pasaki viņas vārdu”, lai nosauktu visas krāsainās sievietes (WOC – women of color), kuras gāja boja rasu vardarbības rezultātā vai policijas rokās.

“Sākām apjaust, ka viss notiek tikai viņas politisko ieguvumu labā,” teica WNBA spēlētāju arodbiedrības viceprezidente un “Seattle Storm” spēlētāja Sjū Bērda. “Viņa to vēlējās. Un, jo lielāks kļuva troksnis, jo vairāk tas nāca viņai par labu. Tā kļuva par šaha spēli.”

Leflere atbildēja, ka nevar tikt “izdzēsta” tādēļ, ka iestājas par saviem konservatīvajiem uzskatiem. Un, atbilstoši WNBA nolikumam, viņai bija taisnība.

Šī nebija Donalda Stērlinga situācija. Nekas no Lefleres teiktā neradīja pamatu viņas izslēgšanai no līgas un piespiešanai pārdot komandu, kā NBA komisārs Adams Silvers rīkojās 2014. gadā, kad bijušais “Los Angeles Clippers” īpašnieks tika pieķerts balss ierakstā, veltot rasistiskus izteicienus savai piegulētājai.

Silvers izslēdza Stērlingu no NBA uz mūžu, izmantojot savas pilnvaras, lai rīkotos līgas interesēs – kura konflikta rezultātā sāka zaudēt sponsorus un varēja piedzīvot spēlētāju boikotu.

NBA īpašnieki gatavojās balsot, vai jāpiespiež Stērlingam pārdot komandu, taču viņa sieva Šellija iejaucās ātrāk un pārdeva “Clippers” Stīvam Balmeram par diviem miljardiem ASV dolāru.

Lefleres gadījumā WNBA nebija tāda izvēles brīvība. Spēlētājas jutās aizskartas pēc viņas komentāriem. Taču boikotam nebija pamata, neviens reklāmdevējs vai sponsors neprotestēja un neviena spēlētāja neteica, ka atsakās nākotnē spēlēt “Dream”.

Līgai varētu būt grūti piespiest Lefleri pārdot komandu elpceļu vīrusa pandēmijas un ekonomikas krīzes laikā. Otrkārt, spēlētājas juta, ka mēģinājums piespiest pārdot komandu novērstu uzmanību no sezonas mērķiem. Engelberta atbalstīja viņu plānu, bet spēlētājas nolēma iet soli tālāk.

Leflerei vidusskolā bija iesauka “NBC” – saīsinājums no “newborn calf” jeb jaundzimušais teļš. Simt astoņdesmit centimetrus garā meitene uzauga sojas pupu audzētāju formā Ilinojas pavalstī, bet “Olympia” vidusskolā nēsāja 23. numuru par godu Maiklam Džordanam.

Viņa ieķīlāja no vecvecākiem mantoto zemes gabalu, lai iegūtu biznesa maģistra grādu “DePaul” universitātē Čikāgā. Leflere 2002. gadā pārcēlās uz Atlantu un strauji izsitās Starpkontinentālajā biržā (ICE – Intercontinental Exchange), kļūstot par investoru attiecību un komunikāciju vadītāju. Divus gadus vēlāk viņa apprecējās ar ICE dibinātāju un vadītāju Džefu Špreheru.

Pāris 2010. gadā satika “Dream” īpašnieci Ketiju Betiju. Tikšanās notika Atlantas “Falcons” īpašnieka Artura Blanka ložā “Georgia Dome” arēnā “Manchester City” pārbaudes spēles laikā. Betija uzaicināja basketbola cienītāju Lefleri uz “Dream” spēli. Dažas nedēļas vēlāk Leflere un Šprehers laukuma malā apsēdās blakus citam prominentam Atlantas pārim – Mērijai un Džonam Brokiem.

2011. gada janvārī Leflere un Mērija Broka pievienojās Betijai “Dream” īpašnieku grupā, izveidojot vienīgo sievietēm piederošo īpašnieku grupu Atlantas profesionālajā sportā. Pēc 2011. gada sezonas Leflere un Broka kļuva par “Dream” vienīgajām īpašniecēm. ICE 2013. gadā pārņēma savā varā Ņujorkas fondu biržu (NYSE).

Ņujorkas “Liberty” spēlētāja Leiša Klarendone, kura Atlantā spēlēja no 2016. līdz 2018. gadam, atceras šo laiku ar patiku – klubs rīkoja Praida vakarus, bet 2018. gadā godināja gubernatora kandidāti Ābramsu. “Domāju, ka “Dream” bija ļoti forša organizācija – pirmā manis pārstāvētā komanda, kura bija tik vaļīga.”

Brīdī, kad Leflerei nāca norīkojums uz Senātu – 2019. gada decembrī – un vajadzēja sākt gatavoties novembra vēlēšanām, viņai vajadzēja šo priekšstatu lauzt. Lai gan 2014. gadā Leflere sprieda par kandidēšanu uz Senātu un gadiem ilgi finansiāli atbalstīja republikāņu kandidātus, partijā viņa tika uzskatīta par autsaideri.

Lefleres iesaiste WNBA, viņas un Šprehera 1,5 miljonu dolāru lielais ziedojums republikāņa Mita Romnija 2012. gada prezidenta vēlēšanu kampaņai un ziedojumu trūkums 2016. gada Trampa kampaņai radīja šaubas par Lefleres lojalitāti pašreizējam prezidentam.

No otras puses, viņa varēja paplašināt republikāņu bāzi Džordžijā, piesaistot piepilsētu sievietes. Un Leflerei bija nauda – “Forbes” rakstā tika apgalvots, ka viņa ar kopējo vērtību 800 miljonu dolāru apmērāa ir bagātākā Kongresa deputāte. Kampaņas finanšu atskaitēs redzams, ka 15 no 17,5 miljoniem dolāru, kurus viņa savākusi 3. novembra vēlēšanas, nāk no pašas līdzekļiem.

Senāta vēlēšanu uzvarētājs ieņems posteni līdz 2022. gadam. Divdesmit trīs dienas pēc tam, kad Leflere deva zvērestu, republikānis Dags Kolinss paziņoja, ka vēlēšanās mēģinās iegūt viņas vietu. Tas sarežģīja Lefleres situāciju – viņai nācās stāties pretī gan demokrātu kandidātiem, gan republikānim.

Klarendone atceras komandas vakariņas “Descante” – savrupnamā, kuru Šprehers un Leflere 2009. gadā nopirka par 10,5 miljoniem dolāru. Viņa atceras garāžā redzētās automašīnas – divus vai trīs “Porsche”, vienu “Corvette” un klasisko automašīnu ar sarkanu piekabi. Viņa atceras sarunas ar Lefleri – atbalstošas, iedvesmojošas un atklātas.

Mongomerijai atmiņā palikusi Lefleres mājas izsmalcinātība. “Sajūta, kā ejot uz mūzeju,” kontrasts, ņemot vērā piezemētās sarunas ar īpašnieci. “Viņa nerunā ar tevi kā zemāk stāvošu personu.”

Linsija Hārdinga – WNBA leģendas Keitijas Smitas sirdsdraudzene un bijusī Baltkrievijas izlases spēlētāja – “Dream” spēlēja 2011. un 2012. gadā. Viņa atceras, ka Leflere palīdzēja viņai spert soļus biznesā, uzaicināja uz savu biroju un iekļāva viesu sarakstā līdzekļu vākšanas pasākumā “Descantes” namā.

“Tie bija lieli labdarības pasākumi, kuriem jāsapošas un var satikt daudzus cilvēkus,” teica Hārdinga. “Tas bija lieliski.”

Atšķirībā no daudzām komandas biedrēm, Hārdinga zināja, ka Leflere ir republikāne un aktīvi darbojas GOP (vecā lielā partija – republikāņu iesauka) politikā, taču tas nekad neradīja spriedzi. “Viņa nāca uz visām spēlēm, ģērbtuvē paspieda rokas, neatkarīgi no rezultāta. Nebija dalījuma baltajos un melnajos. Tikai – priecājos, ka man pieder sieviešu komanda.”

Leflere regulāri sēdēja laukuma malā, izdarīja piezīmes, skatījās spēļu ierakstus, sūtīja ierosinājumus spēlētājām un treneriem.

“Domāju, ka viņa ir WNBA fane,” teica Mongomerija, kura 7. jūlijā tviterī mēģināja uzrunāt Lefleri , īpaši necerot uz atbildi. “Varu derēt, ka viņa runātu ar mani tikai, ja vēlēšanu kampaņas noslēgumā to vajadzētu. Jo politika patiešām ir spēle – viņi dara dažādas lietas, lai manipulētu ar skaitļiem.

Ja viņas sarunātos, ko Mongomerija teiktu? “Vai jūs joprojām uzrakstītu vēstuli, ja nekandidētu vēlēšanās? Domāju, ka viņa atbildētu ar jā un tāpat būtu to darījusi. Tas liek uzdot jautājumus – labi, kāpēc neko nerakstīji agrāk? WNBA iestājās par dažādām lietām, kuras nepatīk labējiem politiķiem. Esam plaši pārstāvēta geju un lesbiešu kopiena. Ja ir stingra nostāja, kāpēc runā tikai tagad?”

WNBA 2018. gadā sāka “Take a seat, take a stand” iniciatīvu. Tā deva iespēju faniem novirzīt daļu no pārdotajām biļetēm organizācijām, kuras strādā ar sievietēm, piemēram, abortu organizācijai “Planned Parenthood”.

Leflere intervijā ESPN teica tā: “Mūsu franšīze izvēlējās nepiedalīties šajā iniciatīvā – kā organizācija nekad neesam piešķīruši līdzekļus “Planned Parenthood”, jo nepiedalāmies tāda veida aktivitātēs.”

“Planned Parenthood Votes” izpilddirektore Dženija Lousone apstrīdēja Lefleres izteikumus, parādot ESPN publicētas fotogrāfijas ar brīvprātīgajiem un komandas personālu pie (organizācijas) galda, runājot ar faniem “Dream” spēlē 2018. gada 11. augustā.

“2018. gadā, Lefleres ērā, Atlantas “Dream” atzina, ka tai ir kopīgas vērtības ar “Planned Parenthood”,” Lousone paziņojumā apstiprināja saņemto ziedojumu. “Lefleres krasā atkāpšanās no viņas laikā izmantotajām vērtībām ir negodīga un bīstama.

“Dream” bijusī trenere Merinela Mīdorsa (2008-2012), kuras vadībā komanda divas reizes sasniedza WNBA finālu, atceras tikai pozitīvas lietas no sadarbības ar jaunajām kluba īpašniecēm Lefleri un Broku. “Viņas vienmēr sarūpēja iespējas visām sievietēm, neatkarīgi no rases piederības. Viņas vienmēr centās palīdzēt sievietēm.”

Broka un Leflere bija īpaši dāsnas pret spēlētājām mājokļa un automašīnu jautājumos. “Viņas gribēja, lai viss ir augstākajā līmenī. Lai kas būtu teikts WNBA vadlīnijās, mēs vienmēr piedāvājām vairāk, lai padarītu visu mazliet labāku.

Leflere lēš, ka no 2011. gada zaudējusi apmēram 10 miljonus dolāru, un savu pašreizējo lomu klubā raksturo kā “ierobežotu” – finansē komandas pastāvēšanu.

Vairāki avoti ESPN apstiprināja, ka Leflere un Broka gadu gaitā vairākas reizes uzrunājušas līgu, domājot par “Dream” pārdošanu vai jaunu partneru piesaisti, lai mazinātu darbības radītos zaudējumus. Sarunas nekur tālu netika, jo abām sievietēm patika būt komandas īpašniecēm.

“Viņa nopietni rūpējas par komandu,” teica Lefleres draugs, kurš vēlējās palikt anonīms. “Tagad viņa ir ārkārtīgi bagāta, bet pirms 10 gadiem viņa katru sezonu izrakstīja čeku viena miljona dolāru vērtībā, lai palīdzētu segt zaudējumus. Ticu, ka viņa patiesi rūpējās par spēlētājām un profesionālas sieviešu basketbola komandas pastāvēšanu Atlantā.”

Betija, kura 2012. gadā atdeva klubu Brokas un Lefleres īpašumā, ir pateicīga par pēdējās neatlaidību. “Bez Kellijas un Mērijas “Dream” vairāk nebūtu Atlantā. Būdama liela fane, esmu priecīga, ka mums ir WNBA komanda. Pateicīga, ka Mērija un Kellija uzņēmās.”

Aizkulišu informācija liecina, ka “Dream” prezidents Kriss Sjenko (agrāk “Connecticut Sun” ģenerālmenedžeris), Mērija un Džons Broks – bijušais “Cola Cola Enterprises” vadītājs – sniedz finanšu informāciju potenciālajiem komandas pircējiem.

Viens no interesentiem ir bijušais “Clippers” spēlētājs Beirons Deiviss, kurš izteicās, ka skatās uz situāciju no “Donalda Stērlinga lietas” skatpunkta. Viņš teica, ka nevar atklāt, vai Leflere grib pārdot savu daļu komandā – 49%, vai kādu lomu nākotnē varētu spēlēt Broku ģimene.

Mērija un Džons Broki neatbildēja uz ESPN sūtītajiem ziņojumiem. Leflere nenoliedza sarunu veikšanu ar potenciālajiem pircējiem, taču uzsvēra, ka tām ir ierobežots raksturs. “Esmu ilgi gaidījusi partnerus ar atplestām rokām, lai mēs turpinātu augt kā komanda, taču es paliktu tās sastāvdaļa.”

Elizabete Viljamsa 14. jūlijā nosūtīja ziņu konsultantam Stouneram. Spēlētājas domāja, ka atbildēt Leflerei, nenovēršoties no sezonas galvenās misijas. Viljamsa gribēja, lai “Dream” atklāšanas spēlē 26. jūlijā nēsātu kādu sociālā taisnīguma saukli, bet 4. augusta spēlē – kura tika pārraidīta televīzijas “zelta laikā” – nosūtītu ziņu Leflerei, kura atstātu tādu pašu iespaidu kā viņas vēstule.

Īsziņu sarakstē radās dažādas idejas, kamēr Bērda ierosināja atbalstīt Demokrātu partijas kandidātu Vornoku. Klarendone atcerējās notikušo: “Mums bija iekšējas pārrunas par situāciju. Arodbiedrības prezidente Nneka Ogvumīke un es – mēs aicinājām Sjū kā mūsu balto sabiedroto uzņemties iniciatīvu. Mums kā tumšādainajām spēlētājām bija pārāk sāpīgi.”

Bērda piekrita. Viņa veica video zvanu ar Vornoku, lai pārbaudītu kandidātu, kuru gatavojās atbalstīt 144 WNBA sievietes. Viņa sazinājās ar katru komandu, lai spēlētājas apzinātos, kāpēc nolemts cīņu saasināt. Viņa pasūtīja visām spēlētājām T-kreklus ar uzrakstu “Balso par Vornoku”, kurus nēsāt 4. un 5. augusta spēlēs.

“Neesmu politiskā stratēģe,” izteicās Bērda. “Zinu, ka balsošana ir svarīga. Domāju, ka mūsu līga vienmēr iedrošinājusi cilvēkus izmantot savas balsis – doties uz vēlēšanu iecirkņiem un balsot. Kāpēc neaizlikt kādu vārdu par šo vīru un, cerams, palīdzēt viņam iekļūt Senātā. Un, ja viņš tiek ievēlēts, tu zini, kurš nav.”

“Politika ir kaut kas tāds, kuru daži cilvēki lieto kā sliktu vārdu, ņemot vērā, ar ko tā mums asociējas,” Bērda turpināja. “Tas, ko esmu iemācījusies pēdējo pāris gadu laikā, īpaši tiekoties ar (sirdsdraudzeni) ASV futbola zvaigzni Meganu Rapino, ir – politika ir visur. Gribi vai nē, tā ietekmē tavu dzīvi.

Bērda sarunās ar draugiem un ģimeni nekad nav slēpusi savu seksuālo piederību, taču ilgi saglabāja privātumu, neļaujot šo dzīves daļu atvērt publiskam patēriņam.

“Man nekad neprasīja būt sievišķīgai vai meitenei no kaimiņu pagalma,” Bērda atcerējās pirmos gadus līgā. “Taču man ir acis, es redzu reklāmas. Zinu, kā cilvēki runā. Manuprāt, bija vienkāršāk atbilst šim priekšstatam. Darīju to, kas bija sociāli pieņemams. Manuprāt, sākumā tā darīja visa līga.”

Pretrunas bija jāatstāj malā. Politika bija jāatstāj politiķu zinā. Kad mēģini uzbūvēt jaunu līgu, labāk ir censties nevienu neaizskart. “Lēnām, bet noteikti, tikām līdz vietai, kur mums pieder tas, kas esam – pretēji tam, ka cenšamies būt tās, kuras neesam. Jo tas ceļš nederēja.

Leflere reaģēja uz “Balso par Vornoku” akciju, paužot savas domas sarunā ar Ingrehemu no “Fox News”. “Mēs esam veikuši ceļu, kurā iecietības, vienotības un daudzveidības līga virzās neiecietības virzienā. Domāju, ka tas ir brīdinošs stāsts, kurš atspoguļo valstī notiekošo.”

“Stāsts nav par mani. Es piecēlos kājās, jo man ir platforma amerikāņiem, kuri jūt, ka viņu balsis netiek sadzirdētas. Es iestājos par viņiem – uztraucos par studentu, mazo uzņēmēju, darba ņēmēju, kuriem šķiet, ka viņi tiek apklusināti.”

WNBA nenāca klajā ar paziņojumu par “Vote Warnock” krekliem. Tādu paziņojumu pauda līgas bijusī prezidente Bordersa un Vornoka štābs. Pēdējais pavēstīja, ka pirmajā dienā pēc spēlētāju iznāciena kampaņa tiešsaistē piesaistījusi 185 tūkstošus ASV dolāru.

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/wnba/story/_/i...

  +1 [+] [-]

, 2020-11-02 12:19, pirms 3 gadiem
Diezgan pagrūti lasīt garadarbu, kurš izskatās kā kompilēts no 30 citiem rakstiem un beigās iztulkots ar google translate.
Vienīgais, ko var saprast, ka Leflere ir sliktā, kura atsakās bučot nēģeru zābakus un negrib ASV celt melno komunismu.
Pati vien vainīga, ja nepietika prāta iesaistīties šādā jau defaultā zaudējumus nesošā pasākumā kā WNBA. Var tikai priecāties par Babkinu, kurai izdevās izvairīties no tāda vājprāta. Tagad katru dienu ģērbtuvēs būtu jāklausās ķērcošu 2metrīgu BLM pārstāvju lekcijas par taisnību.

  -1 [+] [-]

, 2020-11-02 14:26, pirms 3 gadiem
Diez kaadu reakciju izpelniitos tas, ja kaada komanda saaktu aktiivi propagandeet heteroseksuaalas attieciibas, tad tachu maasas no baptistu bazniicas bezmaz naktii gultaa apgrieztos otraadi.

Kazas.

  +6 [+] [-]

, 2020-11-02 15:00, pirms 3 gadiem
Izklausās, ka b.Noviks ir latviešu savādi orientētā ASV pilsoņa slepenais aģents. Vai tiešām Latvijā jāuzsāk karu par to, kā balsot ASV pilsoņiem? Ļaujiet taču viņiem pašiem izvēlēties, tā tak laikam būtu demokrātijas pamatbūtība. Protams, Tramps nav eņģelītis. Tikai tā otra alternatīva - gandrīz pilnīgi senilais Baidens un viņam aiz muguras stāvošā afro vandāļu armija izskatās kā pilnīgs murgs. Jo laupīt, demolēt, piekaut - tas tagad skaitās demokrātiski.
Cik žēl, ka aizsaulē ir Kurts Vonegūts. Viņš šo problēmu apgaismotu sulīgāk.

     [+] [-]

, 2020-11-02 15:05, pirms 3 gadiem
P.S. Esmu pilnīgi pārliecināts par to, ka vismaz 95% BLM melnās kārtas patriotu nezina, kas ir Kurts Vonegūts. Tā ka mani satraukumi ir pilnīgi lieki. (sc rakstoņas uzskribilētu - nevietā).

     [+] [-]

, 2020-11-02 15:58, pirms 3 gadiem
žurnaļuga rakstīja: Izklausās, ka b.Noviks ir latviešu savādi orientētā ASV pilsoņa slepenais aģents. Vai tiešām Latvijā jāuzsāk karu par to, kā balsot ASV pilsoņiem? Ļaujiet taču viņiem pašiem izvēlēties, tā tak laikam būtu demokrātijas pamatbūtība. Protams, Tramps nav eņģelītis. Tikai tā otra alternatīva - gandrīz pilnīgi senilais Baidens un viņam aiz muguras stāvošā afro vandāļu armija izskatās kā pilnīgs murgs. Jo laupīt, demolēt, piekaut - tas tagad skaitās demokrātiski.
Cik žēl, ka aizsaulē ir Kurts Vonegūts. Viņš šo problēmu apgaismotu sulīgāk.
Kurts, ja būtu dzīvs, Trampu ņemtu priekšā pēc pilnas programmas...

     [+] [-]

, 2020-11-02 16:00, pirms 3 gadiem
Slice rakstīja: Diezgan pagrūti lasīt garadarbu, kurš izskatās kā kompilēts no 30 citiem rakstiem un beigās iztulkots ar google translate.
Vienīgais, ko var saprast, ka Leflere ir sliktā, kura atsakās bučot nēģeru zābakus un negrib ASV celt melno komunismu.
Pati vien vainīga, ja nepietika prāta iesaistīties šādā jau defaultā zaudējumus nesošā pasākumā kā WNBA. Var tikai priecāties par Babkinu, kurai izdevās izvairīties no tāda vājprāta. Tagad katru dienu ģērbtuvēs būtu jāklausās ķērcošu 2metrīgu BLM pārstāvju lekcijas par taisnību.
Jāsaprot, ka "melnie vandaļi" ir galēji kreisais demokrātu spārns, kas nebūt nav ne desmitā daļa no demokrātiem...

     [+] [-]

, 2020-11-02 16:04, pirms 3 gadiem
žurnaļuga rakstīja: P.S. Esmu pilnīgi pārliecināts par to, ka vismaz 95% BLM melnās kārtas patriotu nezina, kas ir Kurts Vonegūts. Tā ka mani satraukumi ir pilnīgi lieki. (sc rakstoņas uzskribilētu - nevietā).
Droši vien, ka daudzi nezina. Bet ja esi lasījis Vonnegūtu, tad būsi ievērojis, ka viņš bija visnotaļ kreisi noskaņots rakstnieks.

     [+] [-]

, 2020-11-02 16:21, pirms 3 gadiem
Kaspars_Biedriņš rakstīja: Droši vien, ka daudzi nezina. Bet ja esi lasījis Vonnegūtu, tad būsi ievērojis, ka viņš bija visnotaļ kreisi noskaņots rakstnieks.
Nu nevajag jau arii aizmirst, ka Vonneguuts savus slavenaakos darbus sarakstiija peeckara periodaa, biitnjiku un hipiju laikaa, kad visaptveroshais miers, miilestiiba (un chupa narkotiku) bija populaarais trends. Ciktaal saistiits ar muusdienu (vai pat to laiku) reaalijaam, ir cits jautaajums. Bet vinjsh piekristu tev par to afrovandaalju armiju

     [+] [-]

, 2020-11-02 16:41, pirms 3 gadiem
Labi ka taa rakstīja: Nu nevajag jau arii aizmirst, ka Vonneguuts savus slavenaakos darbus sarakstiija peeckara periodaa, biitnjiku un hipiju laikaa, kad visaptveroshais miers, miilestiiba (un chupa narkotiku) bija populaarais trends. Ciktaal saistiits ar muusdienu (vai pat to laiku) reaalijaam, ir cits jautaajums. Bet vinjsh piekristu tev par to afrovandaalju armiju
Nu katrā ziņā, Trampu viņš nemīlētu dikti")

     [+] [-]

, 2020-11-02 17:11, pirms 3 gadiem
KB. Nu jau kāds strēķītis ar vasarām aizskrējis, kopš Kurta Vonnija nav starp mums. Esmu izlasījis pilnīgi visus viņa literāros sasniegumus, pat Kaķa šūpuli", kas tika latviski nodrukāts Brežņeva laikos.
Kurts ir kreisais? Un kuros kreisajos tad viņš bija - eseros vai boļševikos? Kuros kreisajos lai liek Hilariju, Baidenu un nēģeru rases vandāļus?
Apzīmējums - politiski kreiss ir pilnībā zaudējis jēgu. Pašreiz izskatās - ja tev nepatīk Tramps, tad vienozīmīgi esi kreisais. Hilarija Klintone ir jaunlaiku Roza Luksemburga?
Pašam sanāca spurdziens. Hilarija (nu jau pelnīti norietējusī viendienīte) politikā iekļuva tikai un vienīgi viena iemesla dēļ. Tāpēc, ka pēkšņi atklājās, ka viņas vīrelim patīk kaut kas orāls ovālajā. Ja no šāda fakta var sev sākt būvēt politiķa karjeru, tad laikam nezinu. Kurta apzīmējumā šāds cilvēks būtu tikai un viennozīmīgi cilvēks no citas astrālās pasaules

No Kurta teicieniem (ne citātiem):
Kad studēju ķīmiju, es biju diezgan liels tehnokrāts. Biju stingri pārliecināts, ka zinātnieki jau līdz 1951. gadam būs notvēruši Dievu un uzņēmuši viņa krāsu foto.

     [+] [-]

, 2020-11-02 18:38, pirms 3 gadiem
Kaspars_Biedriņš rakstīja: Jāsaprot, ka "melnie vandaļi" ir galēji kreisais demokrātu spārns, kas nebūt nav ne desmitā daļa no demokrātiem...
Jā bet bēda tāda ka viņi nosaka toni tajā partijā , ja tur pie šprices būtu vecais pedofīls Bils tad viss būtu saprotami ,bet tagad

     [+] [-]

, 2020-11-02 20:00, pirms 3 gadiem
žurnaļuga rakstīja: KB. Nu jau kāds strēķītis ar vasarām aizskrējis, kopš Kurta Vonnija nav starp mums. Esmu izlasījis pilnīgi visus viņa literāros sasniegumus, pat Kaķa šūpuli", kas tika latviski nodrukāts Brežņeva laikos.
Kurts ir kreisais? Un kuros kreisajos tad viņš bija - eseros vai boļševikos? Kuros kreisajos lai liek Hilariju, Baidenu un nēģeru rases vandāļus?
Apzīmējums - politiski kreiss ir pilnībā zaudējis jēgu. Pašreiz izskatās - ja tev nepatīk Tramps, tad vienozīmīgi esi kreisais. Hilarija Klintone ir jaunlaiku Roza Luksemburga?
Pašam sanāca spurdziens. Hilarija (nu jau pelnīti norietējusī viendienīte) politikā iekļuva tikai un vienīgi viena iemesla dēļ. Tāpēc, ka pēkšņi atklājās, ka viņas vīrelim patīk kaut kas orāls ovālajā. Ja no šāda fakta var sev sākt būvēt politiķa karjeru, tad laikam nezinu. Kurta apzīmējumā šāds cilvēks būtu tikai un viennozīmīgi cilvēks no citas astrālās pasaules

No Kurta teicieniem (ne citātiem):
Kad studēju ķīmiju, es biju diezgan liels tehnokrāts. Biju stingri pārliecināts, ka zinātnieki jau līdz 1951. gadam būs notvēruši Dievu un uzņēmuši viņa krāsu foto.
Jā, viņš bija ar kreisu ievirzi, ja tu būtu rūpīgi lasījis viņa grāmatas, tad zinātu, ka viņš ļoti kritizēja ASV kapitālismu, bagātnieku varu, lobijus, militārismu u.c. štelles, kas asociēcijas tieši ar republikāņiem, kas vienmēr bijuši diezgan lieli cīnītāji pret nodokļu paaugstināšanu bagātajiem u.tt. Kopumā Vonnegūts bija visnotaļ kreisi noskaņots, protams. Paskaties netā, amerikāņu sociālisti viņu uzskata par savējo!

     [+] [-]

, 2020-11-02 20:03, pirms 3 gadiem
žurnaļuga rakstīja: KB. Nu jau kāds strēķītis ar vasarām aizskrējis, kopš Kurta Vonnija nav starp mums. Esmu izlasījis pilnīgi visus viņa literāros sasniegumus, pat Kaķa šūpuli", kas tika latviski nodrukāts Brežņeva laikos.
Kurts ir kreisais? Un kuros kreisajos tad viņš bija - eseros vai boļševikos? Kuros kreisajos lai liek Hilariju, Baidenu un nēģeru rases vandāļus?
Apzīmējums - politiski kreiss ir pilnībā zaudējis jēgu. Pašreiz izskatās - ja tev nepatīk Tramps, tad vienozīmīgi esi kreisais. Hilarija Klintone ir jaunlaiku Roza Luksemburga?
Pašam sanāca spurdziens. Hilarija (nu jau pelnīti norietējusī viendienīte) politikā iekļuva tikai un vienīgi viena iemesla dēļ. Tāpēc, ka pēkšņi atklājās, ka viņas vīrelim patīk kaut kas orāls ovālajā. Ja no šāda fakta var sev sākt būvēt politiķa karjeru, tad laikam nezinu. Kurta apzīmējumā šāds cilvēks būtu tikai un viennozīmīgi cilvēks no citas astrālās pasaules

No Kurta teicieniem (ne citātiem):
Kad studēju ķīmiju, es biju diezgan liels tehnokrāts. Biju stingri pārliecināts, ka zinātnieki jau līdz 1951. gadam būs notvēruši Dievu un uzņēmuši viņa krāsu foto.
Gribēju sacīt - nav nekādu šaubu, ka ja KV dzīvotu šodien, viņš izsmietu tieši Trampu! Īpaši ņemot vērā viņa naidu pret rasismu, domāju, ka viņs nebūtu nostājies pret BLM.

     [+] [-]

, 2020-11-02 21:48, pirms 3 gadiem
Savārstījums patiešām grūti lasāms
Un arī šī agitācija ne pēc adreses

     [+] [-]

, 2020-11-05 10:52, pirms 3 gadiem
Līga iestājas par geju un lesbiešu jautājumiem, no 2014. gada rīkojot Praida vakarus, kā arī piedalās rasu un sociālā taisnīguma kampaņās.

cik jauka Līga