Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

"Spartak" otrdien nebrauks uz Eirolīgas spēli Ungārijā (papildināts 21:00)

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

"Spartak" otrdien nebrauks uz Eirolīgas spēli Ungārijā (papildināts 21:00)
Pirmajā Eirolīgas D grupas spēlē "Spartak" uzvarēja Čehijas klubu "Frisco Sika Brno"
Foto: fibaeurope.com

Maskavas apgabala sieviešu basketbola klubs "Spartak" ir šokēts par vienības prezidenta Šabtaja fon Kalmanoviča noslepkavošanu. Otrdien komanda plānoja doties izbraukumā uz Eirolīgas spēli Ungārijā, telefonsarunā pastāstīja Anete Jēkabsone-Žogota, bet vēlāk vakarā klubs paziņoja, ka vismaz otrdien nekur braukts netiks.

"Nav vārdu, ir tikai skumjas ziņas," noskumusi par notikušo bija basketboliste, kura uz trīskārtējo Eirolīgas čempionvienību pārcēlās septembra vidū.

Šabtaja fon Kalmanoviča vadībā "Spartak" uzvarēja visos Eiropas Kausu turnīros. 2006. gadā sarkanbaltās ieguva FIBA Eiropas kausu, nākamajos trīs gados palika nepārspētas FIBA Eirolīgā (Vidnoje 2007, Brno 2008, Salamanka 2009) un 20. oktobrī uzvarēja pirmajā Eiropas Superkausa izcīņā.

Pēdējā pusotra gada laikā klubam nomainījās trīs galvenie treneri. Četrkārtējās FIBA Eirolīgas uzvarētājas Natālijas Heikovas vietā nāca Ungārijas treneris Lāslo Ratgebers, kura darba attiecības ar "Spartak" tika pārtrauktas 28. oktobrī. Šobrīd kluba priekšgalā ir amerikāņu trenere Pokija Četmena.

Šabtajs fon Kalmanovičs basketbolā
Kauņā dzimušā Krievijas, Izraēlas un Dienvidāfrikas pavalstnieka Šabtaja fon Kalmanoviča pārvaldīto komandu rēķinos ir pieci Eirolīgas tituli. 1999. gadā vīriešu Eirolīgā uzvarēja Kauņas "Žalgiris", 2003. gadā Kalmanoviča īsās Urālu pieturas laikā FIBA Eirolīgā pirmo reizi uzvarēja Jekaterinburgas UGMK, bet galvenie panākumi tika gūti ar "Spartak".

2005. gadā Kalmanovičs ķērās pie "Spartak" impērijas izveides. Kopā ar Urālos nolūkoto sievu - Krievijas valstsvienības saspēles vadītāju Annu Arhipovu - Kalmanoviči Maskavas dienvidu priekšpilsētā Vidnojē atvēra "Spartak" internātu un basketbola skolu. Vēsturiskajai "Spartak" komandai par dolāru miljoniem tika piesaistītas pasaules labākās spēlētājas - Fīniksas "Mercury" zvaigzne un trīskārtējā NCAA čempione Daiena Taurasi, viņas kolēģe no Konektikutas Universitātes aizsardze Sjū Bērda un austrāliete Lorēna Džeksone (abas spēlē WNBA klubā "Seattle Storm"). Papildus Kalmanovičs katru gadu uz Vidnoji atveda vēl pāris desmitus spēlētāju. Konkurentu nometnēs Šabtaja komanda tika nicinoši saukta par "gaļu".

Vienlaikus Vidnojē tika sākta jauna sporta nama būve. Arēna tika atvērta 2007. gadā un tajā notika virkne augstākā līmeņa basketbola notikumu - 2007. gada FIBA Eirolīgas "Četru fināls", Krievijas kausa fināls vīriešu basketbolā, jauniešu pasaules čempionāts basketbolā, trešā FIBA Eirolīgas Visu zvaigžņu spēle 2008. gada martā un pirmā Eiropas Superkausa izcīņa 2009. gada 20. oklobrī.

"Spartak" divas reizes pēc kārtas - 2007. un 2008. gadā - uzvarēja Krievijas čempionātā, bet 2009. gada finālsērijā piekāpās Gundara Vētras trenētajam Jekaterinburgas UGMK.

2008. gada rudenī Kalmanovičs ar Krievijas basketbola federācijas prezidenta Sergeja Černova atbalstu pārņēma savā kontrolē Krievijas sieviešu valstsvienību, oficiāli kļūstot par komandas ģenerālmenedžeri un vēlāk treneri. Izvirzījis mērķi gatavoties 30. Olimpiādes spēlēm Londonā, Kalmanovičs vēlējās arī sagatavot spēlētājas jaunatnes izlasēm un regulāri apmeklēja Eiropas jaunatnes čempionātus, 2009. gada augustā dodoties uz Eiropas U-16 finālturnīru Neapolē. Itālijā Krievijas kadetes vadīja Anna Arhipova.

Kalmanovičam bija ietekmīgi draugi augstākajos Krievijas varas ešelonos. "Spartak" spēles apmeklēja Maskavas apgabala gubernators, ģenerālis un Afganistānas kara dalībnieks Boriss Gromovs un Krievijas valdības vicepremjers Sergejs Ivanovs, kā arī virkne zemāka ranga amatpersonu.

2009. gada rudenī Kalmanovičs sastrīdējās ar Maskavas un Krievijas bagātākās sporta skolas "Trinta" vadību, oktobra beigās izsaucot konkurentus uz sacensībām basketbola laukumā.

Šabtajam bija plaša ietekme arī Eiropas basketbola galvenajās mītnēs Minhenē un Ženēvā, personīga draudzība ar FIBA Eiropas nodaļas prezidentu Georgu Vasilakopulosu, ne tik siltām attiecībām esot ar organizācijas Eiropas ģenerālsekretāru Naru Zanolinu.

Kalmanoviča nogalināšana ir jauns trieciens Krievijas sieviešu basketbolam. Gada sākumā finanšu problēmas skāra Maskavas lielklubu "Dinamo" (4. vieta 2009. gada čempionātā), kura budžets tika samazināts septiņas reizes. Oktobrī bankrotēja cits Maskavas milzis CSKA (3. vieta Krievijas čempionātā) un tagad smagā situācijā nokļuvis "Spartak".

Slēpts komentārs: murziks
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2009-11-02 18:43, pirms 14 gadiem
Krievija..
Slēpts komentārs: andrisl
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +13 [+] [-]

, 2009-11-02 18:47, pirms 14 gadiem
ice4beer rakstīja: Krievija..
jaa tev taisniiba tikai tur par miljoniem a pie mums driiz par 100 ls noshaus ...

  +2 [+] [-]

, 2009-11-02 18:47, pirms 14 gadiem
Lai nocīnās šajā spēlē godam. Vismaz uzvaru piemiņai.

     [+] [-]

, 2009-11-02 19:35, pirms 14 gadiem
Žēēl ka, kluba prezidents Šabtajs Kalmanovičs nošauts...

  +2 [+] [-]

, 2009-11-02 20:34, pirms 14 gadiem
Trulie āksti un lohi.. Pilnīgi pofig par viņa darījumiem, paldies par atbalstu sportam. Nav netīras naudas!!

  +7 [+] [-]

, 2009-11-02 20:53, pirms 14 gadiem
žēl... daudz laba darījis basketbolam, jo īpaši sieviešu...

  -3 [+] [-]

, 2009-11-02 21:07, pirms 14 gadiem
pieļauju, ka saistībā ar ieroču biznesu viss notika!!!