Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Ad astra: 10 atziņas pirms TTT sezonas sākuma

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Ad astra: 10 atziņas pirms TTT sezonas sākuma
Kitija Laksa un Oļegs Burovs. Foto: Gints Jankovskis

FIBA Eirolīgas "Top 8" komanda "TTT Rīga" sestdien, 5. oktobrī, plkst. 18:30 atklās Latvijas, Igaunijas un Lietuvas līgas otro sezonu, izbraukumā tiekoties ar Viļņas "Kibirkštis" vienību. Trešdien, 16. oktobrī, rīdzinieces savā laukumā uzņems 2015. gada Eirolīgas čempioni "USK Praha". Kas jāzina pirms jaunās sezonas?

Per aspera ad astra – caur ērkšķiem uz zvaigznēm (latīņu val.)

Eirolīga – Latvijas sieviešu klubu basketbola epicentrs

Mārtiņa Zībarta trenētā komanda 2019. gada sezonā Eirolīgas kvalifikācijā un pamatturnīrā izcīnīja 10 uzvaras – tikpat, cik 2007.-2011. gada kampaņās kopā. Panākums ļāva Latvijas čempionēm iekļūt starp 13 komandām, kuras automātiski startē Eirolīgas pamatturnīrā.

Ņemot vērā, ka Latvijas vīriešu klubi “Turkish Airlines” Eirolīgā nav spēlējuši – un pārskatāmā nākotnē, diemžēl, nespēlēs – tieši TTT šobrīd ir Latvijas klubu basketbola flagmanis.

Tuvāko divu mēnešu laikā Rīgā viesosies FIBA Slavas zāles dalībniece, pieckārtējā Eirolīgas čempione Natālija Hejkova un “USK Praha”, WNBA 2019. gada labākais treneris Džeimss Veids, pieckārtējā Eirolīgas uzvarētāja Jekaterinburgas UGMK. Un vēl, un vēl. Nepalaid garām!

Dzīve taupības režīmā

Nav noslēpums, ka TTT lielākā atbalstītāja ir Rīgas Dome un tās ietekmes lokā esošais pašvaldības uzņēmums “Rīgas Satiksme”. Pēc 2017. gada pašvaldību vēlēšanām rīdzinieces formāli saņēma atbalsta garantijas līdz 2021. gada vasarai – un nākamajām vēlēšanām, taču situācija mainās.

Rīgas Domes vadība – bijušais mērs un kluba prezidents Nils Ušakovs, kā arī viņa vietnieks Andris Ameriks – pavasarī zaudēja varu. “Saskaņas” sekmīgais starts Eiropas Parlamenta vēlēšanās ļāva abiem veikt rokādi uz Briseli, bet opozīcija pēc pusgadu ilgiem pūliņiem nespēja pārņemt varu.

Rīgas mēra tobrīdējais pienākumu izpildītājs Oļegs Burovs (augustā viņš oficiāli kļuva par pilsētas galvu) preses konferencē 26. jūlijā solīja, ka pilsēta iespēju robežās sniegs nepieciešamo atbalstu, tomēr jāpatur prātā, ka 2020. gada budžeta apstiprināšana vēl priekšā.

“Troņu spēles” nav atstājušas labāko iespaidu. TTT šosezon ir mazāks budžets nekā pērn. Sastāvā ir salīdzinoši vairāk jauno spēlētāju, tai skaitā 16 gadus vecās Vanesa Jasa un Elizabete Bulāne, ar lielo komandu trenējas un spēlē Paula Mauriņa. Kluba sistēmā vairāk nav Aināra Čukstes trenētās “TTT juniores”, kuru vietā tāds pats vārds ticis Matīsa Rožlapas vadībā izaugušajām kadetēm.

Solīds ārzemnieču trio

Neraugoties uz budžeta ierobežojumiem, starpsezonā paveikts labs darbs ārzemju spēlētāju piesaistē. Zviedru kreile Binta Drammeja pārbaudes spēlēs kļuvusi par vienu no uzbrukuma līderēm un, nākamvasar, ļoti iespējams, pārstāvēs savu valsti Olimpiskajās spēlēs Tokijā (ja Zviedrija 2020. gada februārī pārvarēs kvalifikācijas barjeru).

Šejas Pedijas vietā saspēles vadītājas pozīcijā nākusi Čikāgas basketbola audzēkne Linna “Neji” Hārpere. Iespaidīgie fiziskie parametri un izturība ļauj Hārperei sekmīgi iesaistīties cīņā par atlēkušajām bumbām, kā arī teicami strādāt aizsardzībā. Profesionālā 3x3 basketboliste arī ir kreile, tiesa, atšķirībā no Drammehas, uzbrukumā biežāk izmanto labo roku.

Vēl viens Hārperes pluss – viņa laukumā lieliski saprotas ar garo spēlētāju Meganu Hafu. Abas jūlijā un augustā pārstāvēja pirmo profesionālo ASV 3x3 komandu “Force 10”. Ja vajadzētu, Hārperes un Hafas duets varētu iekļūt ASV 3x3 izlasē, tiesa, abu līgumi paredz līdz sezonas beigām spēlēt TTT rindās.

Izlašu pienākumi

TTT latviešu spēlētājas novembrī startēs “Women`s EuroBasket 2021” kvalifikācijas spēlēs. Vispirms 14. novembrī mājās jāuzņem Horvātijas valstsvienība, bet dažas dienas vēlāk izbraukumā jātiekas ar Ziemeļmaķedoniju. Nākamās oficiālās spēles būs pēc gada.

Drammehai priekšā divi valstsvienības izsaukumi. Novembrī jāspēlē “Women`s EuroBasket 2021” kvalifikācijā, bet 2020. gada februārī jāstartē Tokijas spēļu kvalifikācijā. Zviedrijas izlases galvenais treneris, itālietis Marko Krespi, septembra beigās jau sazinājās ar spēlētāju.

Spēcīgā 1996./1997. gada paaudze

Vēl viena sastāva komplektācijas veiksme. Pirmo reizi vienā komandā – neskaitot valstsvienības 2017. gada modeli – apvienojušās 1996. un 1997. gadā dzimušās spēlētājas. Kate Krēsliņa, Paula Strautmane un Kitija Laksa spēlēs nozīmīgas lomas TTT rotācijā.

Pirmās divas ir teicamas aizsardzības spēlētājas, kuras arī valstsvienības līmenī regulāri sedz pretinieču līderes. Abas var izšaut uzbrukumā, tomēr prioritāte būs aizsardzība. Kitijas Laksas atgriešanās gaidāma vēlā rudenī, orientējoši pēc pirmās valstsvienību pauzes.

Kitija visu vasaru strādāja treneru Raimonda Feldmaņa un Ivara Ikstena vadībā. Pašlaik uzbrucēja turpina individuāli darboties TTT treniņos – steiga nav nepieciešama. Sagaidāms, ka Laksa piedalīsies 2020. gada WNBA draftā, bet līdz tam vēl ir seši mēneši.

Trīs sekmīgas atgriešanās

Salīdzinot ar trīs gadus vecu pagātni, TTT sastāvā nav palikusi neviena spēlētāja no 2017. gada sezonas modeļa. Tas nenozīmē, ka pazudusi pēctecība. Piecas spēlētājas – Krēsliņa, Laksa, Karlīne Pilābere, Zenta Meļņika, Aija Klakocka (Brumermane) – komandas krāsas aizstāvējušas jau iepriekš. Kluba sistēmā spēlējusi arī Paula Strautmane.

Aija Klakocka 2018. gada vasarā atgriezās TTT pēc astoņu gadu pārtraukuma. Dēla Kārļa piedzimšana un ģimenes dzīves sākums pozitīvi ietekmēja centra spēlētāju – Klakocka pēdējos gados rāda labāko basketbolu karjerā.

Mārtiņš Zībarts pakāpeniski lielajā basketbolā ļāva atgriezties vēl vienai jaunajai māmiņai. Karlīne Pilābere sešus gadus nespēlēja, taču pēc divām sezonām TTT bija gatava spēlēt valstsvienībā. Viņa pievienojās izlasei divas nedēļas pirms finālturnīra un pārstāvēja valsti Eiropas čempionātā.

Pēc četru gadu prombūtnes ārzemēs TTT rīcībā no jauna ir centra spēlētāja Zenta Meļņika. Viņas un Klakockas klātbūtne veido spēcīgu piekto numuru pāri – iespējams, ka šī ir spēcīgākā kluba pozīcija. Groza apakša ir drošās rokās.

Spēku koncentrācija vai monopols?

Būtu muļķīgi noliegt acīmredzamo. Pēc SK “Cēsis” darbības pārtraukuma TTT pieder monopola situācija Latvijas klubu basketbolā. Cita līmeņa finanšu iespējas, pašvaldības atbalsts, valstsvienības un labāko jauno spēlētāju piesaiste, ietekme Latvijas Basketbola savienībā klubam devusi daudz.

Stratēģija māca, ka spēku koncentrācija ļauj īsā laikā sakopot resursus, lai sasniegtu maksimālu rezultātu. TTT sniegums Eirokausos liecina, ka šāds solis vismaz daļēji attaisnojies – Latvijas klubu basketbolam pēc 34 gadu pārtraukuma ir Eirolīgas “Top 8” komanda.

No otras puses, monopola situācija ne vienmēr atstāj labāko iespaidu uz nacionālo čempionātu. Ja nav intrigas cīņā par Latvijas titulu, tas samazina vietējās līgas prestižu. Pietrūkst veselīgas konkurences, tiesa, tā nav tikai TTT atbildība. Latvijas Basketbola savienībai jādomā, kā veidot konkurenci. Tas ir ilgtermiņa darbs – tāpat kā jebkas cits klubu basketbolā.

LBS – divi soļi uz priekšu, viens atpakaļ

Latvijas komandas astoto sezonu startēs pārnacionālos turnīros. No 2012. līdz 2018. gadam klubi spēlēja Latvijas-Igaunijas līgā, savukārt no 2018. gada rudens darbojas Latvijas, Igaunijas, Lietuvas līga. Pakāpeniski izveidojusies divizīju sistēma – astoņas komandas startēs elites grupā, bet septiņas vienības vienības startēs otrajā divīzijā. Tas ir milzīgs solis uz priekšu.

Otrais lielais solis – komandu skaita pieaugums Latvijas reģionos. Ja 2017. gada sezonā ārpus Rīgas sava komanda bija tikai Liepājai, trīs rudeņus vēlāk (otrajā divīzijā) startēs Daugavpils, Saldus, Jūrmalas un Saldus vienības. Tas ir daudz vairāk nekā 2016. gada rudenī, taču ledus palicis trausls.

Komandām ir ierobežoti līdzekļi un ierobežots spēļu skaits. Pirmās divīzijas pamatturnīrā būs tikai 14 spēles, bet otrās divīzijas pamatturnīrā – 12 spēles. Ņemot vērā, ka septiņās Latvijas komandās vairākumu veido jaunās spēlētājas, viņām spēļu netrūks jaunatnes turnīros, taču nebūs liela prakse pret augstāka līmeņa pretiniecēm.

Robotu revolūcija

Igaunijas uzņēmums “Levira” tuvākajos gados aprīkos 43 Latvijas zāles ar automātiski vadāmām kamerām. Tas ļaus tiešraidē straumēt Latvijas, Igaunijas, Lietuvas līgas spēles, kā arī LBL1, LBL2 un LBL3 spēles.

Gaidāms, ka līdz novembra vidum ar jaunajām kamerām aprīkos Liepājas Olimpisko centru, “Elektrum” Olimpisko centru un Rīgas 49. vidusskolu – pēdējā šosezon daudz spēlēs Rīgas Stradiņa Universitātes komanda.

Šonedēļ vienu translāciju piedāvās Basket.lv – sestdien, 5. oktobrī, plkst. 15:30 Sportacentrs.com tiešraidē varēs sekot Saldus un Jelgavas komandu spēlei. Igauņu partneri 6. oktobrī plkst. 16:00 sola pārraidīt spēli starp Tartu Universitāti un RSU. Citas translācijas pagaidām nav paredzētas.

TTT pirmajai izbraukuma spēlei 5. oktobrī, visticamāk, varēs sekot Lietuvas Sieviešu basketbola līgas mājas lapā Moterų lyga . Rīdzinieču pretinieces Viļņā būs “Kibirkštis MRU” basketbolistes.

Septiņas jaunas pretinieces Eirolīgā

Neticami, taču fakts. Eirolīgas pamatturnīrā rīdzinieces spēlēs pret septiņām citām pretiniecēm nekā pērn. Pēdējā konkurente kļūs zināma 2. oktobra vakarā cīņā starp Venēcijas “Reyer” un ungāru “Aluinvent DVTK Miškolc”.

Eirolīgas kalendārs A grupā (biļetes www.bezrindas.lv)
16.10.2019 TTT Rīga – USK Praha
23.10.2019 Castors Braine – TTT Rīga
30.10.2019 TTT Rīga – Bourges Basket
06.11.2019 Čukurova – TTT Rīga
------------------------------------------------------Valstsvienību pauze 10.-18. novembrī
27.11.2019 TTT Rīga – Jekaterinburgas UGMK
04.12.2019 Nadežda Orenburg – TTT Rīga
11.12.2019 TTT Rīga – Q3 (Venezia/Miškolc)
18.12.2019 USK Praha – TTT Rīga
----------------------------------------------------- Ziemassvētku brīvdienas
08.01.2020 TTT Rīga – Castors Braine
15.01.2020 Bourges Basket – TTT Rīga
22.01.2020 TTT Rīga – Čukurova
29.01.2020 UGMK – TTT Rīga
-------------------------------------------------------Valstsvienību pauze 2.-10. februārī
19.02.2020 TTT Rīga – Nadežda Orenburg
26.02.2020 Q3 – TTT Rīga

  +1 [+] [-]

, 2019-10-02 13:19, pirms 4 gadiem
Kāpēc TTT sastāvā nepalika Pulvere?

  +3 [+] [-]

, 2019-10-02 13:43, pirms 4 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Kāpēc TTT sastāvā nepalika Pulvere?
https://jauns.lv/raksts/sports/3509...

     [+] [-]

, 2019-10-02 15:29, pirms 4 gadiem
Presis rakstīja: https://jauns.lv/raksts/sports/350933-eiropas-cempionata-kvalifikacija-pirmajas-speles-martina-gulbja-riciba-nebus-ievas-pulveres
Liels paldies par info!

  +1 [+] [-]

, 2019-10-02 16:08, pirms 4 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Liels paldies par info!
vispār jau tā infa tāda bēdīga - Ieva ir bez kluba...