Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Baltkrievijā apcietina un tiesā vienu no labākajiem sporta žurnālistiem

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Baltkrievijā apcietina un tiesā vienu no labākajiem sporta žurnālistiem
Sergejs Šurko. Foto: Pressball

Baltkrievijas varas iestādes turpina represijas pret mierīgo protestu dalībniekiem. Pirmdien, 14. septembrī, milicija apcietināja sporta laikraksta "Pressball" žurnālistu Sergeju Šurko. Nākamajā rītā kļuva zināms, ka tiesa viņam piespriedusi cietumsodu uz 15 diennaktīm.

Latvijas kaimiņvalstī 4.-9. augustā sesto reizi notika prezidenta vēlēšanas, kurās sesto reizi par uzvarētāju tika nosaukts Aleksandrs Lukašenko. Centrālās vēlēšanu komisijas vadītāja Lidija Jermošina paziņoja, ka par uzurpatoru nobalsojuši 80,10% vēlētāju, bet par Svetlanu Tihanovsku – 10,12%,

Tautas nemieri sākās 9. augusta vakarā un turpinās jau 38 dienas. Bijušā prezidenta drošības dienesti pirmajās trīs dienās vardarbīgi aizturēja sešus tūkstošus protestētāju. Baltkrievijas iekšlietu ministrija 14. septembrī ziņoja, ka svētdien aizturēti vēl 744 cilvēki, tai skaitā vairāk nekā 500 galvaspilsētā Minskā.

Protestu laikā aizturēti desmitiem žurnālistu, kuri atspoguļoja režīma vardarbību pret savu tautu. Trīs nedēļas pēc protestu sākuma, 30. augustā, milicija Neatkarības laukumā apcietināja bijušo “Belarus-5” TV komentētāju Vladislavu Taturu. Partizānu rajona tiesnesis viņam piesprieda cietumsodu uz sešām diennaktīm.

Sestās nedēļas sākumā sekoja nākamais arests. Brestas “Dinamo” bijusī preses sekretāre Olga Hižinkova pavēstīja, ka Šurko pirmdien, sākot no 13:00 pēcpusdienā, nav atbildējis uz telefona zvaniem. Īsi pirms tam viņš paspējis uzrakstīt, ka pie viņa brauc milicijas darbinieki.

Naktī uz otrdienu ziņa aplidoja Baltkrievijas mediju telpu – Šurko ir viens no pazīstamākajiem kaimiņvalsts sporta žurnālistiem. Jaunākais piemērs. Otrdien, 8. septembrī, “Pressball” publicēja viņa interviju ar frīstaila valstsvienības galveno treneri Dmitriju Dašinski un vienu no valsts labākajiem treneriem Dmitriju Kozeko.

Mums cenšas pierādīt, ka balts ir melns,” vēstīja intervijas virsraksts. Kozeko un frīstaila olimpiskā centra vadītājs Krivošejevs nobalsoja par Lukašenko, Dašinskis par Tihanovsku, taču visi trīs bija šokēti par nežēlīgo vēršanos pret mierīgajiem protestētājiem. Iznākums – varas iestādes atlaida Krivošejevu, atsaucoties uz Darba kodeksa 259. pantu. Tas atļauj atlaist cilvēkus, nenosaucot iemeslus.

Taturs un Šurko parakstīja 18. augustā “Pressball” publicēto Baltkrievijas sporta sabiedrības vēstuli, protestējot pret prezidenta vēlēšanu viltošanu. Līdz šodienai to parakstījuši 538 cilvēki, bet sporta ministrs Sergejs Kovaļčuks – vizuāli līdzīgs Kremļa preses sekretāram Peskovam – piedraudējis viņiem ar atlaišanu un valsts atbalsta atņemšanu.

Šurko 22. augustā asi kritizēja Kovaļčuku, “Facebook” veicot sekojošu ierakstu. “Nenopietns ministrs. Klusi norīkoja nevienam nezināmu, klusi aizies un neviens neatcerēsies. Paliks tikai novērošanas kameras visās sporta bāzēs. Sajaucis sportu ar zonu, apsargs pēc profesijas.

“Sergeja Šurko aizturēšanu nevar novērtēt citādi, kā nostāšanos pret vārda brīvību Baltkrievijā,” sporta žurnālists Boriss Tasmans “Facebook” komentēja notikušo. “”Viņš ir ne tikai viens no spilgtākajiem sporta žurnālistiem valstī, bet arī daudzu labdarības projektu, kuri veltīti bērniem un sportistiem-invalīdiem, rīkotājs. Sergejs ar savām publikācijām un rīcību palīdzējis neskaitāmiem cilvēkiem! Pienācis laiks atdot parādus.”

“Domāju, ka viņa talanta cienītāj skaits mērāms desmitos, varbūt pat simtos tūkstošu. Viņš aizpilda valsts neuzmanības nišas tiem, kuriem nepieciešama palīdzība,” turpināja Tasmans. “Viņa brīvības atņēmēji, acīmredzot, nesaprot, ka tādā veidā tikai stiprinās baltkrievu noskaņojumu protestēt. Ļoti ceru, ka Sergejs Šurko drīz atgūs brīvību!”

Izmantotie resursi:
https://www.pressball.by/news/other...
https://www.pressball.by/pbonline/o...
https://www.pressball.by/pbonline/o...
https://www.pressball.by/pbonline/o...
https://www.pressball.by/news/other...

     [+] [-]

, 2020-09-16 10:52, pirms 4 gadiem
Nevis cietumsods bet administratīvais sods, cietumsods ir kriminallieta, si ir administrativa tiesa, pa lielam cietums jau tas ir ja, authors mudaks