Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Pasaules kausu 3x3 basketbolā izcīna Serbija un Itālija

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Pasaules kausu 3x3 basketbolā izcīna Serbija un Itālija
Serbijas 3x3 basketbolisti - četrkārtēji Pasaules kausa ieguvēji
Foto: FIBA

Manilā, Filipīnās noslēgusies Pasaules kausa izcīņa 3x3 basketbolā. Latvijas vīru izlasei izstājoties ceturtdaļfinālā, ceturto reizi par čempioniem kļuva Serbijas basketbolisti, bet sieviešu turnīrā labākās bija Itālijas basketbolistes.

Pirms gada Pasaules kausa izcīņas finālā Serbija uzveica Nīderlandi, bet šogad abas komandas atkal aizkļuva līdz finālam, lai noskaidrotu labāko. Arī grupu turnīrā serbiem izdevās uzvarēt Nīderlandi ar 21:17, bet finālā nīderlandieši alka revanšu.

Fināls sākās ar neprecīziem metieniem abu komandu izpildījumā no visām pozīcijām minūtes garumā. Tad tās apmainījās ar viegliem punktiem groza apakšā bez pretestības, atklājot spēles rezultātu (1:1). Komandas spēlēja ļoti disciplinēti, neaizraujoties ar trakiem tālmetieniem. Vairāk spēle tika virzīta uz groza apakšu. Tā pēc četrām spēlētām minūtēm rezultāts saglabājās neizšķirts (4:4).

Serbi ātri sasniedza piezīmju normu, kas ļāva pretiniekiem tikt pie diviem soda metieniem pēc katra mazākā pārkāpuma. Tieši ar soda metienu palīdzību Nīderlande izvirzījās vadībā ar 6:4. Ļoti produktīvi spēlēja Jespers Jobse, izmantojot sev dotās iespējas groza apakšā. Serbi sāka meklēt veiksmi no tālās distances, bet neizdevās tālmetienus realizēt. Tā trīs minūtes līdz pamatlaika beigām Nīderlande bija vadībā ar 8:7.

Pus minūti vēlāk serbi panāca izlīdzinājumu, bet uzreiz pēc tam sekoja pārkāpums un divi soda metieni Sjerdam van Vilsternam. Viņam izdevās realizēt vienu, pēc kura Dušans Buluts beidzot trāpīja no distances. Nu jau nīderlandiešiem vajadzēja regulāri atspēlēties pēc serbu rezultatīvajiem uzbrukumiem. Visu izšķīra vien 20 sekundes, kuru laikā Serbija izvirzījās vadībā ar 15:11. Nīderlandei pēdējā minūtē bija iespēja atspēlēties, bet divus brīvus tālmetienus nerealizēja Dimeo van der Horsts. Serbija noturēja pārsvaru un ceturto reizi izcīnīja Pasaules kausu - 16:13.

Spēlē par trešo vietu tikās divas B grupas komandas - Latvijas izlasi izslēgusī Polija un ar otro numuru turnīrā izliktā Slovēnija. Poļiem grupu turnīrā izdevās pieveikt slovēņus ar 21:17, bet spēlē par trešo vietu Slovēnija pārliecinoši revanšējās ar rezultātu 21:16.

Pasaules kausa laureāti 3x3 basketbolā vīriešiem

GadsZeltsSudrabsBronza
2018SerbijaNīderlandeSlovēnija
2017SerbijaNīderlandeFrancija
2016SerbijaASVSlovēnija
2014KataraSerbijaKrievija
2012SerbijaFrancijaUkraina

Sieviešu turnīra finālā tikās pašreizējās pasaules čempiones, Krievijas basketbolistes, un Itālijas basketbolistes, kas šajā turnīrā zaudējušas pa reizei. Krievija atzina ASV pārākumu, kuru no tālākas cīņas jau ceturtdaļfinālā izslēdza itālietes. Itālija atzina Čehijas pārākumu, ko ceturtdaļfinālā izslēdza Krievija.

Spēli lieliski sāka itālietes, izvirzoties vadībā ar 3:1. Krievietēm bija auguma pārsvars, ko vajadzēja izmantot. Pirmajās divās minūtēs rezultāta starpība pieauga arī līdz trīs punktiem (5:2). Krievietēm vajadzēja mazāk par pusotru minūti, lai izlīdzinātu rezultātu (5:5). Itālietes nespēja realizēt savus metienus, bet krievietes sasteidza savus uzbrukumus, kas beidzās ar kļūdām piespēlēs.

Pēc piecām nospēlētām minūtēm rezultāts bija neizšķirts 7:7. Jau no spēles sākuma lieliski spēlēja vien 163 cm garā Re Lina D'Alī, kura ar rezultatīviem uzbrukumiem veda Itāliju pretī uzvarai. Krievietes to centās nepieļaut, nemitīgi cenšoties atspēlēties. Trīs ar pusi minūtes līdz pamatlaika beigām Itālija bija vadībā ar 12:8. Krievietes pasīvi gāja pēc atlēkušajām bumbām, dodot pretiniecēm otrās iespējas. Krievijas basketbolistes sāka meklēt tālmetienu iespējas, bet metieni nebija precīzi. Tikmēr itālietes dominēja uzbrukumā, kas atnesa uzvaru Pasaules kausa izcīņas finālā ar rezultātu 16:12.

Spēlē par trešo vietu spēkiem mērojās Francijas un Ķīnas basketbolistes. Abas komandas finālistēm zaudēja pusfinālā ar divu punktu starpību. Šajā turnīrā Ķīna B grupas mačā uzvarēja Franciju ar 16:14, bet spēlē par trešo vietu francūzietes pārliecinoši revanšējās ar rezultātu 21:14, tiekot pie bronzas godalgām.

Pasaules kausa laureāti 3x3 basketbolā sievietēm

GadsZeltsSudrabsBronza
2018ItālijaKrievijaFrancija
2017KrievijaUngārijaUkraina
2016ČehijaUkrainaASV
2014ASVKrievijaBeļģija
2012ASVFrancijaAustrālija