Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Latvijas U23 izlase uzvar Rumāniju un iekļūst 3x3 Pasaules kausa 1/4 finālā

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Latvijas U23 izlase uzvar Rumāniju un iekļūst 3x3 Pasaules kausa 1/4 finālā
Rendijs Feikners. Foto: FIBA

Ar zaudējumu un uzvaru Ķīnā notiekošo Pasaules U23 kausa izcīņu 3x3 basketbolā turpina Latvijas vīriešu izlase. Latvieši grupu turnīra trešajā spēlē piekāpās Ķīnas basketbolistiem, bet izšķirošajā cīņā par vietu ceturtdaļfinālā pārspēja Rumāniju.

Pagājušogad Latvijas U23 izlase Pasaules kausa izcīņā vienīgo zaudējumu piedzīvoja finālā, piekāpjoties Krievijas izlasei. Šogad no sudraba četrinieka sastāvā palicis vien Nils Ozoliņš, bet viņam pievienojušies "Latvijas Universitātes" sistēmas basketbolisti Kārlis Žunda, Rendijs Feikners un Reinis Avotiņš. Latvieši grupu turnīru sāka ar divām pārliecinošām uzvarām pār Kazahstānas un ASV izlasi.

Grupu turnīra trešajā spēlē Latvijas basketbolistiem pretī stājās Ķīnas basketbolisti, kuri arī pirmajās divās spēlēs rādīja ļoti pārliecinošu sniegumu un izcīnīja divas uzvaras. Spēli ar agresīvu caurgājienu sāka Feikners, bet Ķīnas basketbolisti atbildēja ar četru punktu izrāvienu. Ķīnieši sekmīgi neitralizēja latviešu centienus uzbrukumā, kas ļāva pēc trīs spēlētām minūtēm atrasties vadībā ar 7:2. Nākamajās minūtēs Latvijas basketbolistiem izdevās atgriezties spēlē, samazinot rezultāta starpību līdz minimumam (6:7).

Līdz spēles vidum Ķīnas basketbolisti parādīja savu spēku, savu līdzjutēju priekšā ātri iekrājot sešu punktu pārsvaru (12:6). Izrāvienu ar precīzu tālmetienu apturēja Avotiņš. Vēl pāris minūtes Latvijas izlasei bija cerības uz izglābšanos, bet pie rezultāta 16:9, kad jāspēlē vēl bija divas minūtes, izredzes vairs bija tikai teorētiskas. Ķīnieši līdz pat spēles beigām cīnījās katrā epizodē ar lielu aizrautību, vāca bumbas zem groziem un sagādāja latviešiem pirmo zaudējumu ar rezultātu 20:12.

Latvijas izlase izšķirošajā cīņā par vietu ceturtdaļfinālā tikās ar Rumānijas izlasi, kas pirmajā spēļu dienā piekāpās Ķīnai, bet uzvarēja ASV. Spēli ar diviem precīziem tālmetieniem sāka Latvijas izlase. Rumāņi pirmajās minūtēs darbojās smagnēji aizsardzībā, kas latviešiem ļāva tikt pie labām uzbrukumu iespējām. Pamazām spēle sāka izlīdzināties, kā arī rumāņi sadeldēja deficītu līdz minimumam (4:5). Ieilgušo tukšo periodu ar precīzu tālmetienu pārtrauca Žunda, spēles vidū atjaunojot trīs punktu pārsvaru.

Turpinājumā Žunda centās uzņemties līdera lomu, turot Latvijas izlasi minimālā vadībā. Tikmēr rumāņi centās daudz spēlēt ar spēku groza apakšā. Pirmo reizi Rumānijas izlase izvirzījās vadībā nepilnas trīs minūtes līdz spēles beigām. Izdevās iegūt arī divu punktu pārsvaru, bet Feikners uzreiz ar tālmetienu panāca izlīdzinājumu (11:11). Līdz pēdējai minūtei Latvijas izlase atjaunoja trīs punktu pārsvaru, bet rumāņi bija ļoti tuvu tam, lai sadeldētu deficītu līdz minimumam. Pašu nespēja realizēt brīvus metienus ļāva Latvijas izlasei svinēt uzvaru mazrezultatīvā spēlē - 15:12.

Līdz ar to Latvijas izlase garantēja vismaz otro vietu grupā un vietu ceturtdaļfinālā. Ja Ķīna uzvarēs ASV, tad latviešiem ceturtdaļfinālā svētdienas rītā pretī stāsies Serbijas izlase. Lai Latvija izcīnītu pirmo vietu grupā, Ķīnai jāzaudē ASV un jāgūst vien seši punkti, kas ir teju neticams iznākums.