Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:118, Did:0, useCase: 3

Labuts: "Spēļu sarunāšana ir noziegums, bet nevajag pieļaut raganu medības"

Rolands Eliņš

Labuts: "Spēļu sarunāšana ir noziegums, bet nevajag pieļaut raganu medības"
Igors Labuts. Foto: Acsportsimages

Latvijas futbola vārtsargs Igors Labuts, kurš pavisam nesen guva svarīgu uzvaru Sporta arbitrāžas tiesā (CAS) par sev iepriekš piespriesto diskvalifikāciju Īrijā, savā "Facebook" profilā vēlreiz uzsvēra, ka nekad nav apzināti ielaidis vārtus ar mērķi ietekmēt spēles rezultātu. Viņš atzina, ka savā karjerā pārstāvējis aizdomīgas komandas un nav pievērsis pienācīgu uzmanību savai reputācijai, taču norādīja, ka no UEFA joprojām nav saņēmis aizdomīgo spēļu sarakstu ar viņa dalību.

"Dzenājot bumbu pagalmā, bērnībā bieži neviens negrib stāvēt vārtos. Es gribēju - no pirmās dienas. Jo vairāk - ilgus gadus tas bija vienīgais, ko gribēju," raksta Igors Labuts. "Var teikt, ka lielāko savas karjeras daļu esmu pavadījis aizdomīgajās komandās," atzina Latvijas vārtsargs, kurš pārstāvējis Gulbenes, Ilūkstes un Daugavpils, spēlējis "FC Jūrmala" un "Babītes" rindās.

"Latvijas futbola kopiena nav plaša. Nonākot komandā, tu iepazīsti cilvēkus, trenerus, funkcionārus, spēlētājus. Tikai retajiem paveicas nonākt zinoša aģenta rokās. Bet futbolu grib spēlēt visi. Tāpēc, meklējot komandu, kur tiešām varēju stāvēt vārtos, centos izmantot katru piedāvājumu, biju ar mieru iet uz lejasgala komandām, un pat braucu uz ārzemju klubiem, kuros jaunās vadības parakstītie leģionāri no pirmās dienas saskārās ar milzīgu vecās vadības atbalstītāju "heitu"," turpina Labuts.

"Tagad saprotu - kad pirms 6 gadiem pēc manas ierašanās Portugālē presi pāršalca ziņas par to, ka Latvijā esmu piedalījies daudzās aizdomīgajās spēlēs, man vajadzēja noskaidrot, kas tie ir par mačiem, un jātaisnojas nevis mutiski, bet balstoties uz konkrētiem spēļu ierakstiem. Tikai salīdzinot šo situāciju ar Īrijā piedzīvoto, saprotu, cik vieglprātīgi uztvēru reputācijas jautājumus. Mūžīgi būšu pateicīgs gan "Athlone Town" kluba vadībai, gan, protams, visai PFAI (Īrijas profesionālo futbolistu asociācijas) komandai un maniem juristiem par to, ka viņi ir parādījuši, ka un kā par sevi var cīnīties arī ārpus futbola laukuma."

"Starp citu, esmu iesniedzis oficiālu pieprasījumu UEFA, bet aizdomīgo spēļu sarakstu tā arī joprojām neesmu saņēmis. Būšu priecīgs un pateicīgs (bez jokiem!), ja tad, kad nākamreiz tiks pieminēta mana aizdomīgo spēļu vēsture, kāds varēs atsaukties uz konkrētām spēlēm," raksta Labuts. "Pats es apgalvoju un turpināšu apgalvot - nevienus no ielaistajiem vārtiem visas savas karjeras laikā es neesmu ielaidis ar nodomu ietekmēt rezultātu. Lai gan nevaru atbildēt par visiem, kuri bija laukumā kopā ar mani, nevaru uz nevienu rādīt ar pirkstu bez pierādījumiem. Es ticu, ka spēļu sarunāšana ir noziegums, bet ar noziegumiem ir jācīnās policijai, nepieļaujot raganu medības, kas rada aktīvās darbības vīziju un novērš sabiedrības uzmanību no iekšējām problēmām dažās visai pieklājīgajās organizācijās."

"Pēc gandrīz 3 gadiem no diskvalifikācijas piespriešanas brīža 17. jūlijā Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) ir atzinusi, kas Atlonas mačā pret Longfordu neesmu piedalījies spēles rezultāta sarunāšanā. Esmu attaisnots. Neticēju, ka šī diena pienāks, bet nu tā ir klāt - ar lēmumu, kas maina visu un vienlaicīgi nemaina neko. Es neceru, ka tie, kas neticēja man toreiz, noticēs tagad, tāpēc labāk pateikšos retajiem, kuri bija manā pusē. Protams, šī uzvara nebūtu iespējama bez visas PFAI komandas un viņu uzrunātajiem ekspertiem un juristiem. Es ceru, ka pienāks diena, kad arī Latvijā futbolistiem un sportistiem būs tāda tipa organizācija."

Šeit jāpiemin, ka šogad Latvijā nodibināta Latvijas Futbola arodbiedrība. Tā savu darbību gan sāka tikai pirms pāris mēnešiem.

"Paldies arī visiem, kas ļāva man sākt dzīvi no nulles - Babītes sporta kompleksa administrācijai un treneriem par darba vietu, maniem audzēkņiem - par milzīgu iedvesmu ikdienā, "FC Petrow" kolektīvam un īpaši M. Petrovam par uzticēšanos un iespēju ne tikai palikt sportā, bet arī darīt to tik sakārtotā vidē, kas varētu kļūt par lielisku piemēru daudzajām "lielā" futbola komandām. Paldies citām komandām un kolektīviem, kas šajos gados ļāva man pierādīt sevi - gan vārtos, gan ārpus tiem. Paldies visiem, kas turpināja spiest man roku, neko nesakot aiz muguras. Un no sirds paldies par apsveikumiem."

  +4 [+] [-]

, 2020-07-20 11:34, pirms 4 gadiem
Atzīsiet, ka pārstāvēto klubu liste tomēr ir aizdomīga. Bez maz vai katra komanda ar mērķi organizēt toto peļņu, ir meklējusi iespēju ielikt vārtos Labutu.

     [+] [-]

, 2020-07-20 13:15, pirms 4 gadiem
Vārtsargs jau labi var koriģēt spēles gaitu. Ne tikai ķerot bumbas, bet arī ar balsi iedodot kādu labu vai kļūdainu komandu aizsargiem. Tā kā aizdomas un diskvalifikācijas - pilnīgi pamatotas. Šaubos, ka kaut kas būtu jārāda un jāskaidro viņam, kā viņš intervijā pasaka. Tieši tāpēc jau nerāda pierādījumus, lai citus šmugulētājus var labāk un ātrāk noķert. Tā kā šajā gadījumā slepenība ir pamatojama ar sabiedrības interesēm.

     [+] [-]

, 2020-07-20 13:46, pirms 4 gadiem
Tāpat kā Kalniņam piesprisda diskābeli..noskatījos kā viņš ielaiž 8 golus,bet arī dažus izvilka,taka vai nu labs teātris vai kas,jo pēc ielaistajiem vārtiem galvenais ir izrādīt ka pārdzīvo🤣🤣🤣

     [+] [-]

, 2020-07-20 14:00, pirms 4 gadiem
Latvijas futbola kauna traips!
CAS spriedums ir tikai, ka nav pierādīta vaina. Diemžēl šāda veida noziegumus ir ļoti grūti pierādīt. Kas nedaudz orientējas tēmā - nav nekādu šaubu. Ļoti žēl, ka cilvēki ar šādu reputāciju darbojas LV futbolā, un vēl pie bērniem..

     [+] [-]

, 2020-07-20 15:34, pirms 4 gadiem
Futbolā vārti rodas no ļoti lielas notikumu ķēdes. Par vārtsargu runājot, jau pozīcijas izvēle un lēmumu pieņemšanas ātrums, pārliecība, piespēļu kvalitāte var ietekmēt to, cik vārti procentuāli tiks ielaisti. Un ja tā ir lejasgala komanda, tad objektīvi 3+ vārtus var tad viegli iekrāt. Atcerēsimies arī, ka futbols ir komandas spēle un vārtsargs viens tomēr nevar izvilkt kā hokejā visu

  +1 [+] [-]

, 2020-07-20 16:22, pirms 4 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Vārtsargs jau labi var koriģēt spēles gaitu. Ne tikai ķerot bumbas, bet arī ar balsi iedodot kādu labu vai kļūdainu komandu aizsargiem. Tā kā aizdomas un diskvalifikācijas - pilnīgi pamatotas. Šaubos, ka kaut kas būtu jārāda un jāskaidro viņam, kā viņš intervijā pasaka. Tieši tāpēc jau nerāda pierādījumus, lai citus šmugulētājus var labāk un ātrāk noķert. Tā kā šajā gadījumā slepenība ir pamatojama ar sabiedrības interesēm.
Arī tas ar makaronu kāršanu aizsargiem, bet arī jebkuru sitienu rāmī ar ļoti nelielu un pat ne aizdomīgu vārtsarga pārvietošanos vai saminstināšanos var padarīt par neņemamu. Protams, ja ko šmugulētu Bufons, visi redzētu, bet padomāsi kaut kāds vidusmēra Labuts pazaudē vārtus, kļūdās izgājienā vai piespēlē, vai izlec skaisti, bet ar pusspēku. Laukuma spēlētājam ir ļoti grūti atvest vārtus, ja aiz muguras visi nesadarbojas, bet vārtsargs var pacelt toto vienatnē.

  +1 [+] [-]

, 2020-07-20 20:00, pirms 4 gadiem
Cik naivam jābūt, lai ticētu, ko viņš saka. Bet lai pierādītu, ka kāds spēlē toto man liekas ir gandrīz neiespējami. Jebkurā gadījumā, nesaprotu komandas, kuras vēl viņam dod iespēju spēlēt. Kaut vai pēc šīs tiesas uzvaras. Nav dūmi bez uguns.

     [+] [-]

, 2020-07-21 11:05, pirms 4 gadiem
Te ir tas gadījums, kad patiesības noskaidrošanai jāuzdod sev daži labi jautājumi.

Piemēram, cik citu Latvijas vārtsargu spēlēja Portugālē. Laikam jau neviens. Tad kāpēc tieši šis, nosacīti viduvējība, nokļuva tur, turklāt tieši tajā klubā.

Cits jautājums. Cik Latvijas klubu pirmssezonā aizvada pārbaudes spēles ar Palermo? Laikam jau neviens. Bet Jūrmala spēlēja, varbūt bez Labuta, bet Labuts ir bijis arī Jūrmalā.

Tā ka es laikam vairāk ticu tam, ka nejaušību nav. Vienkārši pastāv šī mafija, kas kontrolē noteiktu klubu tīklu un ir spēlētāji, kas šo shēmu apkalpo. Skaidrs, ka šai lietai der tikai nosacītas viduvējības, kas sportiski nekad neko nesasniegtu.