Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Šovakar sāksies Āfrikas Nāciju kausa izcīņa

Rolands Eliņš

Šovakar sāksies Āfrikas Nāciju kausa izcīņa
Jaja Turē pārbaudes spēlē pret Kamerūnu
Foto: AFP/Scanpix

Šovakar paredzēta 30. Āfrikas Nāciju kausa izcīņas atklāšana Ekvatoriālajā Gvinejā, kur cīņā par Nigērijas atbrīvoto čempionu troni dosies 16 izlases. Pēc vairākiem gadiem šis būs pirmais turnīrs, kurā nepiedalīsies Āfrikas kontinenta lielākās futbola zvaigznes - Didjē Drogbā un Samuels Eto`o, kuras karjeru izlasē noslēgušas.

Nāciju kauss nenorisināsies kā plānots, jo Ebolas vīrusa draudu dēļ praktiski pēdējā brīdī no tā rīkošanas atteicās Maroka. Šīs valsts izlase līdz ar to zaudēja iepriekš garantēto vietu finālturnīrā, bet turnīra rīkošanu uzņēmās Ekvatoriālā Gvineja. Rekordlaikā sarīkotais turnīrs jau pirms pirmās spēles saskāries ar vairākām organizatoriālām problēmām, piemēram, oficiālajā preses konferencē atklājās, ka nozīmētais tulks nerunā angliski...

Atklāšanas spēlē Ekvatoriālā Gvineja tiksies ar Kongo izlasi (18:00 pēc Latvijas laika), bet dienas otrajā spēlē Burkinafaso sacentīsies ar Gabonu. Turnīrā piedalās 16 izlases, kuras sadalītas četrās apakšgrupās, un ceturtdaļfinālam kvalificēsies labākās divas no katras grupas.

Āfrikas labāko izlašu turnīrā šoreiz nāksies iztikt bez vairākām tā ierastajām apmeklētājām. Ja Maroka tika diskvalificēta ārpus futbola laukuma notiekošu lietu dēļ, tad tādas valstis kā Nigērija un Ēģipte gluži vienkārši nespēja pārvarēt kvalifikācijas kārtu, līdz ar to no pēdējo piecu finālturnīru uzvarētājām šogad ierindā ir tikai Zambija, kura ielozēta B grupā.

Visnotaļ spēcīga ir C grupa, kurā kopā ar Alžīriju, DĀR un Senegālu ir iekļauta Pasaules kausa neveiksminiece un skandāliste Gana, bet Kotdivuāra, kurā vairs nespēlē tās leģenda Didjē Drogbā, un Kamerūna, kurā vairs nespēlē Samuels Eto`, cīnīsies par vietu divniekā D grupā ar Mali un Gvineju.

Jāpiezīmē, ka Nāciju kausa dēļ nekāds pārtraukums Eiropas spēcīgākajās futbola līgās nav paredzēts, līdz ar to vairākas komandas būs spiestas aizvadīt spēles bez saviem līderiem, piemēram, Kotdivuāras izlasei palīgā devies Jaja Turē un Vilfrīds Bonī no Mančestras "City" un Žervinjo no "Roma", Alžīrijas izlasi pretim uzvarām centīsies aizvest Jasins Brahimi no "Porto", šo klubu pārstāv arī Vensāns Abukakars no Kamerūnas, vairāki Premjerlīgas klubu futbolisti ir Senegālas izlasē, bet veterāns Seidū Keita ("Roma") savā, visticamāk, pēdējā Āfrikas kausā centīsies turpināt Mali izlase veiksmīgo sēriju (trešā vieta abos pēdējos turnīros).

Grupu turnīra noslēgums paredzēts 28. janvārī, bet fināls tiks izspēlēts astotajā februārī.

Āfrikas Nāciju kauss, apakšgrupas

A grupaB grupaC grupaD grupa
Ekvatoriālā GvinejaZambijaGanaKotdivuāra
BurkinafasoTunisijaAlžīrijaMali
GabonaKaboverdeDĀRKamerūna
KongoKongo DRSenegālaGvineja

Nāciju kausa ieguvēji

GadsČempionefinālistebronza
2013NigērijaBurkinafasoMali
2012ZambijaKotdivuāraMali
2010ĒģipteGanaNigērija
2008ĒģipteKamerūnaGana
2006ĒģipteKotdivuāraNigērija
2004TunisijaMarokaNigērija

Izmantotie resursi:
Goal.com
Fédération Internationale de Football...
usa-today.com

     [+] [-]

, 2015-01-17 12:04, pirms 9 gadiem
Par Gabonu!!!!
Mali gan būs grūti pat no grupas izkļūt

     [+] [-]

, 2015-01-17 12:23, pirms 9 gadiem
Ir sava nāves grupas un sava švakā grupa, viss kā pienākas. Lai gan es varbūt spriežu pēc veciem spēku samēriem, jāpačeko sastāvi būs vēlāk

  -1 [+] [-]

, 2015-01-17 12:31, pirms 9 gadiem
"Āfrikas labāko izlašu turnīrā šoreiz nāksies iztikt bez vairākām tā ierastajām apmeklētājām"

Autor,vēl gudrāk nevarēji izteikties? D

     [+] [-]

, 2015-01-17 12:32, pirms 9 gadiem
Cerams ka Gana vai Kotdivuāra vinnēs šo kausu

     [+] [-]

, 2015-01-17 12:57, pirms 9 gadiem
Es par E.Gvineju, baigais melnais zirdziņš ar visiem tiem diskābeļiem un citām peripētijām.

     [+] [-]

, 2015-01-17 13:21, pirms 9 gadiem
Ja vadāmies pēc tā, ko komandas rādīja pēdējā PČ, tad Alžīrijai vajadzētu ņemt kausu. Tiesa izloze šoreiz bijusi galīgi kreizī. Divi pusfinālisti nāks no A un B grupām, kur Tunisija ir vienīgā puslīdz vērā ņemamā komanda, savukārt no C un D grupām, kas veidos otru pusfinālistu pāri, tāda izteikti švaka ir tikai Gvineja. Tā ka visādi brīnumi var gadīties.

     [+] [-]

, 2015-01-17 13:39, pirms 9 gadiem
jubula rakstīja: Ja vadāmies pēc tā, ko komandas rādīja pēdējā PČ, tad Alžīrijai vajadzētu ņemt kausu. Tiesa izloze šoreiz bijusi galīgi kreizī. Divi pusfinālisti nāks no A un B grupām, kur Tunisija ir vienīgā puslīdz vērā ņemamā komanda, savukārt no C un D grupām, kas veidos otru pusfinālistu pāri, tāda izteikti švaka ir tikai Gvineja. Tā ka visādi brīnumi var gadīties.
Nu gan pargalvibas sarakstiji, Tunisijas grupā ir arī Zambija un Kongo DR - divas cienījamas izlases Āfrikas mērogā. Zambija ieguva kausu vēl pirms pāris gadiem. Un kurš varēja paredzēt, ka Burkinafaso spēlēs finālā? Neraksti niekus, lai pēc tam nekļūtu par izsmieklu.

  -1 [+] [-]

, 2015-01-17 13:39, pirms 9 gadiem
Go Mali

     [+] [-]

, 2015-01-17 14:03, pirms 9 gadiem
dobrecovs rakstīja: Nu gan pargalvibas sarakstiji, Tunisijas grupā ir arī Zambija un Kongo DR - divas cienījamas izlases Āfrikas mērogā. Zambija ieguva kausu vēl pirms pāris gadiem. Un kurš varēja paredzēt, ka Burkinafaso spēlēs finālā? Neraksti niekus, lai pēc tam nekļūtu par izsmieklu.
Zambijas kauss pirms pāris gadiem bija tāds pats brīnums kā Grieķija EČ 2004. aja gadā. To pašu var teikt par Burkinafaso brīnumaino finālu. Tāpēc jau es rakstīju, ka tā ir Āfrika, kur dažādi pārsteigumi notiek bieži, bet ja skatāmies uz komandu sastāviem, tad nekā tur nav. Burkinafaso pazistamākie spēlētaji ir aizsargs Konē no "Lyon" un pussargs Kaborē no Krasnodaras "Kubaņ". Tur ir spēlētāji no Ēģiptes, Rumanijas, Dānijas, Moldovas čempionātiem. Par Zambiju nerunāsim. Lielākā daļā spēlē vietējā čempionātā. Līdzīgi ir arī ar Kongo. Neviena no šīm izlasēm nekad nav spēlējusi Pasaules kausā. Nu nav tas baigi cienījami pat Āfrikas mērogā.

     [+] [-]

, 2015-01-17 15:05, pirms 9 gadiem
jubula rakstīja: Zambijas kauss pirms pāris gadiem bija tāds pats brīnums kā Grieķija EČ 2004. aja gadā. To pašu var teikt par Burkinafaso brīnumaino finālu. Tāpēc jau es rakstīju, ka tā ir Āfrika, kur dažādi pārsteigumi notiek bieži, bet ja skatāmies uz komandu sastāviem, tad nekā tur nav. Burkinafaso pazistamākie spēlētaji ir aizsargs Konē no "Lyon" un pussargs Kaborē no Krasnodaras "Kubaņ". Tur ir spēlētāji no Ēģiptes, Rumanijas, Dānijas, Moldovas čempionātiem. Par Zambiju nerunāsim. Lielākā daļā spēlē vietējā čempionātā. Līdzīgi ir arī ar Kongo. Neviena no šīm izlasēm nekad nav spēlējusi Pasaules kausā. Nu nav tas baigi cienījami pat Āfrikas mērogā.
Piekrītu.
Āfrikā savi likumi. Savstarpējā vēsture, māņticība un tā tālāk.
Skatīties pēc komandu sastāviem? Āfrikā no tā nav jēgas. Uz papīra Kotdivuārai un Ganai būtu katru reizi divatā tituls jāsadala. Kā Kotdivuārai iet realitātē? Pavisam savādāk.

Ēģipte reiz dominēja kā eiropeiskākā futbola spēlētāja. Līdzīgi kā Irāna Āzijā.
Āfrikas komandu vājākā puse jau nav mainījusies - labi spēlētāji, bet neizprotama mentālā puse, kurai pateicoties, pat ļoti labi treneri var nespēt savākt zvaigznes vienā, strādājošā mehānismā.

Arī iepriekšējie panākumi tur neko neliecina.
Vienu gadu kāds treneris tādu Zambiju padarījis par turnīra labāko komandu, jau nākamajā turnīrā var būt atkal fiasko - naudas nebija, treneris aizgājis, viens negrib spēlēt, otrs negrib spēlēt, tuksnesī vai džungļos atkal kāds nošāvis kādu un nācijai... garastāvoklis slikts.

Tādēļ, teikt, ka Āfrika būtu paredzama un ka kāda no komandām ir izteikta favorīte (kopš Ēģiptes laikiem un pēdējā uzvarētā turnīra, kurā, bez maz, varēja paredzēt, kad iznāks Gedo un golu ieliks) , ir ļoti muļķīgi un liecina tikai par to, ka šim turnīram nav sekots līdzi

     [+] [-]

, 2015-01-17 15:25, pirms 9 gadiem
Algeria Go Feghouli