Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:124, Did:0, useCase: 3

Marseļas "Olympique" - franču Madrides "Real"

Agris Suveizda

Marseļas "Olympique" - franču Madrides "Real"
Starpsezonas dārgākais pirkums Francijā - Argentīnas izlases uzbrucējs Lisandro Lopess
Foto: AFP

Jau parīt ar astoņām spēlēm sāksies jaunā Francijas futbola čempionāta sezona. Piedāvājam apskatu ar katra kluba padarīto šo divu mēnešu laikā, kas bija doti, lai gatavotos jaunajai sezonai.

"Bordeaux" – vai izdosies noturēt titulu?

Pagājušajā sezonā "Bordeaux" pēc desmit gadu pārtraukuma ieguva Francijas čempionu titulu, apturot Lionas "Olympique" uzvaru gājienu. Noturēt titulu vienmēr ir grūtāk, nekā to iegūt, jo īpaši, ja runa ir par Francijas čempionātu. Reiz tas "Bordeaux" jau izdevās – astoņdesmitajos gados -, tomēr šoreiz tas būs īpaši grūti izdarāms, jo konkurenti ir pamatīgi bruņojušies. Lielākais Bordo pluss ir tas, ka praktiski izdevies saglabāt komandas kodolu – aizgājis ir tikai aizsargs Diavara, savukārt klāt nācis Francijas izlases vārtsargs Sedriks Karaso, kā arī Čehijas izlases pussargs Jaroslavs Plašils. Vēl gan nav zināms, kāds liktenis sagaida uzbrucēju Maruānu Šamaku, kurš vēlas doties uz Angliju, tomēr "Arsenal" pagaidām par viņu piedāvā smieklu naudu – zem desmit miljoniem eiro. Ja izdosies noturēt Šamaku, tad "Bordeaux" būs tiešām nopietns pretendents uz zelta medaļām – Francijas izlases vārtsargs, Francijā spēcīgākā vidējā līnija un bīstamākais uzbrucēju duets, kā arī ļoti perspektīvs treneris.

Dibināts: 1881.gadā
Sasniegums*: 1.vieta
Treneris: Lorāns Blāns (43)
Zvaigzne: Maruāns Šamaks
Talants: Joans Gorkufs
Klāt**: Sedriks Karaso ("Toulouse"), Mišels Siani ("Lorient"), Joans Gorkufs ("Milan"), Jaroslavs Plašils ("Osasuna")
Prom: Suleimane Diavara (Marseļas "Olympique"), Gabriels Obertāns ("Manchester United")
Stadions: Stade Chaban-Delmas (34 327)
Pārbaudes spēles: Brest (1:1), Toulouse (0:1), Marseille (2:1), Guingamp (2:0, Superkausa fināls), Montreal Impact (2:1), Villarreal (2:1)

Marseļas "Olympique" - franču Madrides "Real"

Francijas vicečempioni šovasar skārušas ļoti nopietnas pārmaiņas. Vispirms galvenā trenera amatā tika nomainīts Eriks Gerets, bet viņa vietā stājās Didjē Dešāms. Līdz ar to ārkārtīgi tika izmainīts komandas sastāvs. Klubu pameta tie, kam tas bija pēdējais līguma gads, kā arī vēl vairāki futbolisti. Savukārt aizvietotāju ir ne mazāk. Šovasar Marseļas komanda naudu nav taupījusi, pērkot praktiski visus, kurus grib, izpelnoties iesauku franču Madrides "Real". Tāpat neplānoti tika nomainīts "OM" īpašnieks - tagad klubu vada nu jau nelaiķa Robēra Luī-Dreifusa sieva Margarita. Savukārt pirmo mājas spēli "OM" aizvadīs nevis "Velodrome" arēnā, bet gan Monpeljē, jo Madonnas koncerta laikā mira divi strādnieki, tādēļ tagad stadionā tiek veiktas pārbaudes. Uz papīra "OM" noteikti ir ļoti spēcīgs sastāvs ar visplašākajām rezervēm Francijā, jo praktiski uz katru vietu ir divi augstas klases futbolisti. Taču tā kā Francijā tiek spēlēts ļoti taktisks futbols, daudzus māc bažas, ka Marseļa uz individuālo meistarību vis cauri netiks, bet gan jābūt pacietīgiem, jo sastāvs ir jāiespēlē. Bet tas var aizņemt laiku. Tāpat sezonas sākumu savainojuma dēļ izlaidīs rekordpirkums Lučo Gonzaless.

Dibināts: 1899.gadā
Sasniegums: 2.vieta
Treneris: Didjē Dešāms (40)
Zvaigzne: Lučo Gonzaless
Talants: Hatems Ben Arfa
Klāt: Lučo Gonzaless ("Porto"), Stefans M'bia ("Rennes"), Fabriss Abriels ("Lorient"), Suleimane Diavara ("Bordeaux"), Fernando Morjentess ("Valencia"), Gabriels Haince ("Real Madrid"), Eduārs Sisē ("Besiktas")
Prom: Džibrils Sisē ("Panathinaikos"), Loriks Cana ("Sunderland"), Gaels Živē ("Blackburn"), Karims Ziani ("Wolfsburg"), Ronalds Zubars ("Wolverhampton"), Renato Civelli, Budevijns Zendens
Stadions: Stade Velodrome (60 031)
Pārbaudes spēles: Dinamo Bucharest (2:1), Ajaccio (1:0), Bordeaux (1:2), Toulouse (1:1), St.-Etienne (1:0), Lens (2:0)

Lionas "Olympique" - jaunas ēras sākums

Pagājušajā sezonā tika apturēts lioniešu septiņu sezonu uzvaras skrējiens. Savukārt starpsezonā "OL" zaudēja abus svarīgākos kluba spēlētājus, caur kuriem būtībā virzījās visa spēle, - Žuninjo un Karims Benzemā. Ja Benzemā kā uzbrucēju ir kaut kā iespējams aizstāt, šobrīd grūti prognozēt, kurš aizstās Žuninjo - komandas motoru un līderi gan laukumā, gan ģērbtuvēs. Tāpat brazīlietis fantastiski izpildīja standartsituācijas (acīmredzot jaunais standartnieks būs cits brazīlietis Mikels Bastoss). Lionas "Olympique" pirmo reizi transfēru periodā parādīja zobus un eiro banknotes netaupīja - iegūti četri futbolisti un iztērēti 70 miljoni eiro. Ieskatoties sastāvā, šobrīd komplektācija izskatās ne visai pārdomāta. Tā uzbrukumā ir tikai divi augstas klases spēlētāji - Lisandro Lopess un Bafetimbi Gomiss, bet kārotais trešais uzbrucējs, visticamāk, ieradīsies tikai pēc gada. Tāpat lioniešus, ļoti iespējams, vēl atstās kāds futbolists. Starp kandidātiem ir aizsargi Fabio Groso, Džons Mensā un talantīgais malējais uzbrucējs Antonī Munjē.

Dibināts: 1899.gadā
Sasniegums: 1.vieta
Treneris: Klods Puels (47)
Zvaigzne: Lisandro Lopess
Talants: Miralems Pjaničs
Klāt: Alū Sisoko ("Porto"), Lisandro Lopess ("Porto"), Bafetimbi Gomiss ("St.-Etienne"), Mikels Bastoss ("Lille"), Klebers (atgriezās no īres "Cruzeiro")
Prom: Karims Benzemā ("Real Madrid"), Žuninjo ("Al-Gharafa"), Kaders Keita ("Galatasaray"), Frederiks Pikijons ("Portsmouth"), Fabiu Santušs
Stadions: Stade de Gerland (41 044)
Pārbaudes spēles: Nice (1:0), Lens (2:2), Besiktas (1:1), Porto (0:2), Sevilla (0:1), Deportivo (2:2)

"Toulouse" - vai izdosies nosargāt vietu četriniekā?

Starpsezonas galvenā cīņa jau ir izcīnīta - komandā vēl vismaz sezonu paliks aizvadītās sezonas Francijas čempionāta labākais vārtu guvējs Andrē-Pjērs Žinjaks. Pēc Johana Elmandera pārcelšanas uz Angliju, varēja šķist, ka tagad Tulūza atkal mīņāsies pa tabulas lejasgalu, taču nē. Atkal savu klasi nodemonstrēja vārtsargs Sedriks Karaso, savukārt ļoti patīkami atklājumi bija Žinjaks un 20 gadus vecais pussargs Musa Sisoko, kurš jau izpelnījies izsaukumu uz Francijas izlasi. Kādreizējā bronzas medaļniece klusībā cer iekļūt trijniekā arī jaunajā sezonā, tomēr tas būs smags uzdevums, jo uz to pašu cer vismaz septiņi klubi.

Dibināts: 1970.gadā
Sasniegums: 3.vieta
Treneris: Alēns Kazanova (47)
Zvaigzne: Andrē-Pjērs Žinjaks
Talants: Musa Sisoko
Klāt: Paulo Makado ("St.-Etienne"), Johans Pelē ("Le Mans"), Luans ("Sao Caetano")
Prom: Sedriks Karaso ("Bordeaux"), Herita Ilunga ("West Ham"), Žeremī Matjē ("Valencia")
Stadions: Stadium Municipal (35 472)
Pārbaudes spēles: Luzenac (2:0), Rodez (1:1), Bordeaux (1:0), Montpellier (2:2), Marseille (1:1), Deportivo (2:0)

"Lille" - melnais zirdziņš

"Lille" aizvadītajā sezonā nedaudz negaidīti finišēja augstajā piektajā vietā. Starpsezonā klubs par 18 miljoniem eiro pārdeva komandas spilgtāko spēlētāju Mikelu Bastosu, taču noturēja Adilu Ramī un Ludoviku Obranjaku, kuri arī vēlējās doties prom. Savukārt sastāvs tika pastiprināts ar kotdivuāriešu uzlecošo zvaigzni Gervinjo un pieredzējušo vārtsargu Mikelu Landro. Diemžēl nepagāja ne nedēļa, kad Landro guva nopietnu savainojumu, un viņam nāksies izlaist aptuveni pusgadu. Ja atradīsies līdzvērtīgs aizstājējs Bastosam, vietu sešiniekā vajadzētu nosargāt.

Dibināts: 1944.ġadā
Sasniegums: 2.vieta
Treneris: Rudi Garsija (45)
Zvaigzne: Ludoviks Obranjaks
Talants: Edens Hazārs
Klāt: Gervinjo ("Le Mans"), Mikaels Landro ("PSG),
Prom: Mikels Bastoss ("Lyon"),
Stadions: Stadium Nord Lille Métropole (18 189)
Pārbaudes spēles: Anglet (2:0), Reims (1:0), Boulogne (3:0), Mouscron (1:0), Panthrakikos (2:0)

"PSG" - vai ambīcijām būs pamats?

"PSG" starpsezonā kļuvis tikai specīgāks - pieredzējušā vārtsarga Landro vietā iegādāts vēl pieredzējušākais Gregorī Kupē, savukārt jau tā uzbrucēju pārbagātajai priekšējai līnijai pievienojies Turcijas izlases uzbrucējs Mevluts Erdings. Jaunajam trenerim Kombuarē būs jārisina sarežģīta dilemma - kā spēles laiku sadalīt Gijomam Oaro, Erdingam, Matejam Kežmanam un Pegijam Lujindulam. Skatoties uz sastāvu un jaunības un pieredzes sabalansētību, šķiet, ka "PSG" ir nopietni nobriedis iesaistīties cīņā par medaļām.

Dibināts: 1904.gadā
Sasniegums: 2.vieta
Treneris: Antuāns Kombuarē (45)
Zvaigzne: Stefans Seseņjons
Talants: Mamadū Sakho
Klāt: Gregorī Kupē ("Atletico"), Mevluts Erdings ("Sochaux"), Kristofs Žalē ("Lorient"),
Prom: Mikaels Landro ("Lille"), Viljams Souza ("Gremio")
Stadions: Parc des Princes (45 000)
Pārbaudes spēles: Pontivy (2:0), Nantes (2:0), Panthrakikos (1:1), Fiorentina (3:0), Rangers (0:1), Atletico (1:1)

"Rennes"

Starpsezonu periodā klubu pameta viens no līderiem pussargs Stefans M'bia, taču priekšējā līnija tika papildināta ar Gvinejas izlases uzbrucēju Ismaelu Banguru un Danielu Moreiru, kā arī no īres Marseļā atgriezās pieredzējušais Silvēns Viltors, kurš, iespējams, pie jaunā trenera atkal iegūs vērā ņemamu spēles laiku (bet joprojām no smagas traumas ārstējas uzbrukuma līderis Džimijs Briāns). Savukārt pussargu līnijai pievienojās Japānas izlases spēlētājs Juniči Inamoto, kā arī talantīgais Norvēģijas izlases spēlētājs Aleksandrs Tetejs, kurš spēles manieres dēļ jau nodēvēts par jauno Mišelu Esjēnu. Ja Antoneti spēs savienot visas detaļas vienotā mehānismā, "Rennes" atkal varēs cīnīties par Eirokausiem vismaz.

Dibināts: 1901.gadā
Sasniegums: 4.vieta
Treneris: Frederiks Antoneti (47)
Zvaigzne: Džimijs Briāns
Talants: Rods Fanni
Klāt: Ismaels Bangura ("Rennes"), Juniči Inamoto ("Eintracht"), Daniels Moreira ("Grenoble"), Aleksandrs Tetejs ("Rosenborg"), Silvēns Viltors (atgriezās no īres "OM")
Prom: Stefans M'bia (Marseļas "Olympique")
Stadions: Stade de la Route de Lorient (29 778)
Pārbaudes spēles: Brest (3:2), Angers (2:0), Caen (1:3), St.-Etienne (1:2), Nantes (0:0), Valenciennes (0:0)

"Auxerre" - joprojām stabila desmitnieka komanda?

Osēras komanda, kas pēdējos gados ir visai stabila pirmā desmitnieka beigu komanda, kā parasti transfēru periodā darbojās visai mierīgi un nemanāmi. Klubu atstāja Dānijas izlases pussargs Kālenbergs, taču tas aptuveni ir arī viss. Redzot, kā bruņojas pretinieki, šosezon noturēt vietu pirmajā desmitniekā var būt visai grūti.

Dibināts: 1905.gadā
Sasniegums: 3.vieta
Treneris: Žans Fernandess (54)
Zvaigzne: Ireneušs Jeļens
Talants:
Klāt: Aleksande Likata ("Monaco"),
Prom: Tomass Kālenbergs ("Wolfsburg"), Deniss Oliehs ("Al-Arabi")
Stadions: Stade de l'Abbé-Deschamps (23 467)
Pārbaudes spēles: Etoile du Sahel (1:0), Creteil (0:0), Clermont (0:1), Troyes (3:0), Le Mans (1:0), Dijon (2:1), Nancy (2:1)

"Nice" - augstākais sasniegums desmit gados?

"Nice" starpsezonu periodā ieguva "Nantes" uzbrucēju Mamadū Bagajoko, kā arī noturēja Francijas izlases uzbrucēju Loiku Remī. Ja vēl pieliek klāt Bamogo, priekšējā līnija izskatās pietiekami spēcīga. Ja pussargi un aizsardzība ar kolumbiešu talantīgo vārtusargu Davidu Ospinu turēs līdzi, Nicai ir pa spēkam nokļūt augstāk par asotot vietu, kas ir pēdējās desmitgades labākais sasniegums.

Dibināts: 1904.gadā
Sasniegums: 8.vieta
Treneris: Didjē Olle-Nikolle (47)
Zvaigzne: Loiks Remī
Talants: Davids Ospina
Klāt: Mamadū Bagajoko ("Nice")
Prom: Sirils Rools (Marseļas "Olympique")
Stadions: Stade du Ray (18 696)
Pārbaudes spēles Bastia (1:2), Lyon (0:1), Arles (1:2), Clermont (1:2), Lens (1:1), Genoa (3:0)

"Lorient"

Aizvadītajā sezonā franču jaunas superzvaigznes Joana Gorkufa tēva Kristiana vadītā "Lorient" nedaudz negaidīti finišēja augstajā desmitajā pozīcijā. Protams, klubs, kas augstākajā sabiedrībā aizvadīs tikai septīto sezonu, zaudēja vairākus no saviem spēlētājiem - uz Francijas Top klubiem pārgāja aizsargi Žalē un Siani, kā arī pussargs Abriels. Taču "Lorient" pastiprinājās ar vienu no labākajiem "Ligue 2" uzbrucējiem Džeimsu Fanšonu. Pārbaudes spēles aizvadītas pietiekami pārliecinoši, kas ļauj cerēt, ka ir varianti nosargāt ieņemto desmito pozīciju.

Dibināts: 1926.gadā
Sasniegums: 10.vieta
Treneris: Kristians Gorkufs (54)
Zvaigzne: Kevins Gameiro
Talants: Kevins Gameiro
Klāt: Džeimss Fanšons ("Strasbourg"), Olivjē Monterubio ("Sion")
Prom: Fabriss Abriels ("Lorient"), Mišels Siani ("Bordeaux"), Kristofs Žalē ("PSG"), Hameds Namuši ("Sivasspor")
Stadions: Stade du Moustoir (16 870)
Pārbaudes spēles: Brest (1:0), Vannes (2:0), Valenciennes (3:3), Nantes (1:1), Monaco (0:0), Guingamp (3:1)

"Monaco" - vai izdosies izvairīties no krīzes?

Pagājušā sezona "Monaco" nebija diez ko veiksmīga. Pirms sezonas bukmeikeri bijušajiem Francijas čempioniem un Čempionu līgas finālistiem atvēlēja vietu sešiniekā, taču beigās sanāca vien 11.vieta. Tāpat klubs bija uz spēlēm uzlicis diez ko augstas biļešu cenas, un vietējie līdzjutēji tādēļ boikotēja kluba spēles. Mainījies arī "Monaco" prezidents, līdz ar to, iespējams, kaut kas mainīsies arī klubā. Jautājums - uz labo vai slikto pusi? Pārbaudes spēlēs "Monaco" vājākā vieta bija uzbrukums - vārti gūti vien pēdējā spēlē. "Monaco" joprojām meklē uzbrucējus - Monako jau praktiski bija Stīvs Savidāns, bet viņam pēdējā brīdī atklāja sirdskaiti, tāpat "Monaco" interesējās par slaveno Andriju Ševčenko un daudziem citiem uzbrucējiem. Savukārt pēc spēles pret "Inter" itāliešu galvenais treneris Žozē Mourinju pat izteica vēlmi iegādāties talantīgo kolumbieti Huanu-Pablo Pibo.

Dibināts: 1924.gadā
Sasniegums: 1.vieta
Treneris: Gijs Lakombe (54)
Zvaigzne: Huans-Pablo Pino
Talants: Frederiks Nimani
Klāt: Nenē (atgriezās no īres "Espanyol"), Sebastjans Pužrenjē ("Zenit"), Džimijs Traorē ("Liverpool")
Prom: Fredijs Adū ("Benfica"), Aleksandre Likata ("Auxerre")
Stadions: Stade Louis II (18 524)
Pārbaudes spēles: St.-Etienne (0:0), Porto (0:3), Lorient (0:0), Inter Milan (0:1), Cannes (3:1)

"Valenciennes" turpinās augšupeju?

Pagājušajā sezonā "Valenciennes" finišēja augstajā 12.vietā. Jāatcerās, ka "Valenciennes" vēl tikai pirms septiņiem gadiem spēlēja Francijas ceturtajā līgā...Lieli nopelni Valensjēnas kluba nokļūšanai augstākajā sabiedrībā ir Stīvam Savidānam, kuram gan, visticamāk, sirds problēmu dēļ nāksies beigt karjeru. Starpsezonā klubam nomainījās treneris, kā arī līgums beidzās ar uzbrucēju Dārševilu. Tomēr "Valenciennes" ieguva talantīgo 18 gadus veco korejiešu uzbrucēju Tae-Hī, kurš pirms tam bija "Reading" sistēmā. "Valenciennes" diezgan neveiksmīgi aizvadīja pārbaudes spēles, četrreiz cīnoties neizšķirti, bet ne reizi neizcīnot uzvaru.

Dibināts: 1913.gadā
Sasniegums: 12.vieta
Treneris: Filips Montanjē (44)
Zvaigzne: Gregorī Pužols
Talants: Nams Tae-Hī
Klāt: Fahids Ben Khalfallā ("Caen"), Remī Gomiss ("Caen"), Nams Tae-Hī ("Reading")
Prom: Žans-Klods Dārševils
Stadions: Stade Nungesser (16 457)
Pārbaudes spēles: Courtrai (1:1), Lorient (3:3), Waregem (1:2), Charleroi (0:0), Rennes (0:0)

"Grenoble" iekļūs desmitniekā?

"Grenoble" pirms deviņiem gadiem uzvarēja pēc spēka trešajā līgā "National". Pēc vairākiem gadiem otrajā līgā pagājušajā sezonā grenoblieši beidzot iekļuva augstākajā sabiedrībā. Kaut arī viņiem tika piedēvēta pastarīšu loma, "Grenoble" patīkami pārsteidza - 13.vieta. Šovasar sastāvs kļuvis tikai spēcīgāks - klāt nācis vārtsargs Viviani (atceramies, ka starp kandidātiem bija arī mūsu paši Andris Vaņins), pussargs Matsui un uzbrucēji Ļuboja un Todičs. Prom gan devušies vairāki spēlētāji, kas bija izīrēti. "Grenoble" uz citu klubu fona izceļas ar to, ka tas pieder japāņu investoriem, bet treneris ir bosnietis Bazdarevičs ("Ligue 1" ir tikai trīs treneri - ārzemnieki).

Dibināts: 1892.gadā
Sasniegums: 13.vieta
Treneris: Meha Bazdarevičs (48)
Zvaigzne: Daisuke Matsui
Talants: Sofiane Feghulī
Klāt: Danijels Ļuboja ("Stuttgart"), Daisuke Matsui ("St.-Etienne"), Žodī Viviani ("St.-Etienne"), Sandī Paijo ("Lyon"), Josips Tadičs ("Dinamo Zagreb")
Prom: Daniels Moreira ("Rennes")
Stadions: Stade des Alpes (20 068)
Pārbaudes spēles: Besancon (1:2), Sochaux (1:2), Croix-de-Savoie (2:1), St.-Etienne (1:3), Istres (2:1), Gap (1:1), Montpellier (0:0)

"Sochaux" spēs aizstāt robu uzbrukumā?

"Sochaux" komandu atstājis tās pagājušās sezonas līderis Erdings. Tomēr pēc Konfederāciju kausa izcīņas tika iegādāts ASV izlases uzbrucējs Deiviss, tāpat par miljonu kats nopirts Brešē un Stevanovičs. Bez Erdinga sastāva zaudējumi ir nelieli. Pārbaudes spēlēs Sošo klubs izskatījās visai atzīstami, kas ļauj cerēt, ka varbūt tas atkal atgriezīsies labāko desmitniekā.

Dibināts: 1928.gadā
Sasniegums: 5.vieta
Treneris: Fransiss Žilo (49)
Zvaigzne: Vaclavs Sverkošs
Talants:
Klāt: Žeremī Brešē ("PSV"), Čārlijs Deiviss ("Hammarby"), Ivans Stevanovičs ("Partizan")
Prom: Mevluts Erdings ("PSG"), Romēns Pito ("Montpellier")
Stadions: Auguste Bonal (20 005)
Pārbaudes spēles: Grasshoppers (1:3), Zamalek (3:0), Dijon (3:0), Grenoble (2:1), Brasov (2:0), Strasbourg (1:0), Eskisehirspor (0:1), St.-Etienne (1:0)

"Nancy"

"Nancy", kas aizpagājušajā sezonā sensacionāli ieņēma ceturto vietu, pagājušajā sezonā tik veiksmīgi vis nespēlēja un palika tikai piecpadsmitie. Starpsezonā "Nancy" bija viens no klusākajiem klubiem, nedz neko nopērkot, nedz pārdodot. "Nancy" kā daudzi Francijas klubi vairāk meklē kādus jaunos spēlētājus, kurus varētu izīrēt no citām vienībām. Tiesa, iespējams, prom dosies uzbrukuma līderis Jusufs Hadži, par kuru lielu interesi izrāda "St.-Etienne".

Dibināts: 1967.gadā
Sasniegums: 4.vieta
Treneris: Pablo Korea (42)
Zvaigzne: Jusufs Hadži
Talants: Šeiks Diabatē
Klāt: Šeiks Diabatē ("Bordeaux")
Prom:
Stadions: Marcel Picot (20 087)
Pārbaudes spēles: Bayonne (2:1), Juventus (1:1), Sedan (2:0), Auxerre (1:2)

Le Mans" - Tbilisi "Dinamo" vārtsargu līnija

Lemānas vienību atstājis pamatvārtsargs Johans Pelē, kā arī kotdivuāriešu talants Gervinjo. Vietā nācis Gabonas izlases vārtsargs Didjē Ovono, kurš tāpat kā talantīgais Georgi Makaridze pirms tam spēlēja Tbilisi "Dinamo". Lemānai ļoti trūks Gervinjo, tomēr priekšējā līnijā ir palicis norvēģis Helstads un malietis Modibo Maiga.

Dibināts:1985.gadā
Sasniegums: 9.vieta
Treneris: Paulo Duarte (40)
Zvaigzne: Torsteins Helstads
Talants: Modibo Maiga
Klāt: Žoao Andrade ("Rapid Bucuresti"), Didjē Ovono ("Dinamo Tbilisi")
Prom: Gervinjo ("Lille"), Johans Pelē ("Toulouse")
Stadions: Stade Léon-Bollée (17 500)
Pārbaudes spēles: Shakhtar (1:1), Dukla (1:0), Angers (2:0), Auxerre (0:1), Beauvais (3:1), Panthrakikos (3:1)

Vai "St.-Etienne" pēc kritiena sekos kāpums?

Kaut arī "St.-Etienne" ir Francijas titulētākais klubs, pagājušajā sezonā tas tik tikko neizkrita uz otro līgu. "St.-Etienne" pierādīja, ka tai ir liels potenciāls, taču allaž iegāza aizsardzība. Toties pārbaudes spēlēs, šķiet, ar aizsardzību viss beidzot ir kārtībā. Toties tagad problēmas ir uzbrukumā, jo pie niknākajiem ienaidniekiem devās Bafetimbi Gomiss, bet vietā nekas nav iepirkts. "St.-Etienne" interesējas gan par Jusufu Hadži, gan par Arunu Dindani un citiem. Tāpat klubu atstāja portugāļu pussargs Makado, bet par viņa aizvietotāju kļuva Šveices izlases spēlētājs Fernadess.

Dibināts:1933.gadā
Sasniegums: 5.vieta
Treneris: Alēns Perens (52)
Zvaigzne: Ilans
Talants: Blaise Matuidi
Klāt: Gelsons Fernandess("Manchester City"), Vinsāns Plantē ("Caen"),
Prom: Bafetimbi Gomiss ("Lyon"), Paulo Makado ("Toulouse"), Daisuke Matsui ("Grenoble"), Žodī Viviani ("Grenoble")
Stadions: Stade Geoffroy-Guichard (35 616)
Pārbaudes spēles: Clermont (0:0), Chateraux (1:0), Monaco (0:0), Dinamo Bucuresti (2:0), Grenoble (3:1), Rennes (2:1), Marseille (0:1), Sochaux (0:1)

Cik augstu tiks "Lens"?

Vēl pirms septiņiem gadiem "Lens" izcīnīja Francijas čempionāta sudraba medaļas, bet pirms diviem gadiem izkrita uz otro līgu. "Lens" gan pagājušajā gadā pierādīja, ka tā nu nebūt nav viņu īstā vieta un atgriezās "Ligue 1". Lānsas klubu pastiprinājis brazīliešu uzbrucējs Eduardu, kurš kļuva par Francijas kausa izcīņas fināla galveno varoni, kā arī Tunisijas izlases vārtsargs Kasrauī. Pagaidām lieli zaudējumi sastāvā nav ciesti, taču aktīvi tiek lenkts kotdivuāriešu uzbrucējs Dindane.

Dibināts: 1906.gadā
Sasniegums: 2.vieta
Treneris: Žans-Gijs Valems (41)
Zvaigzne: Aruna Dindane
Talants: Kevins Monē-Pakē
Klāt: Kanga Akalē ("Huelva"), Eduardu dus Santušs ("Guingamp"), Hamdi Kasrauī ("Esperance")
Projām:
Stadions: Stade Félix-Bollaert (41 229)
Pārbaudes spēles: Calais (4:2), Boulogne (0:0), Lyon (2:2), Nice (1:1), Panthrakikos (1:0), Marseille (0:2)

"Montpellier" atgriežas pirmajā līgā

Monpeljē pēc piecu gadu pārtraukuma atkal atgriežas Francijas futbola pirmā līga. Tas pilsētā izraisījis tik lielu ažiotāžu, ka jau šodien vairs nav nopērkamas biļetes uz pirmo spēli pret "PSG". Kluba vadībai izdevās noturēt Francijas U-20 izlases vārtsargu Karaso, kurš ir Francijas pieaugušo izlases vārtsarga brālis, kā arī rezultatīvo uzbrucēju Montanjo. Savukārt iegūti vairāki spēlētāji ar "Ligue 1" pieredzi un Bosnijas izlases aizsargs Emirs Spahičs. "Montpellier", šķiet, ir gatava palikt līgā.

Dibināts: 1919.gadā
Sasniegums: 13.vieta
Treneris: Renē Žirārds (55)
Zvaigzne: Viktors Ugo-Montanjo
Talants: Johans Karaso
Klāt: Dernī ("St.-Etienne"), Romēns Pito ("Sochaux"), Emirs Spahičs ("Lokomotiv Moskva")
Projām:
Stadions: Stade de la Mosson (32 939)
Pārbaudes spēles: Rodez (3:0), Toulouse (2:2), Clermont (1:2), Grenoble (2:2)

Vai "Boulogne" beidzot tiks apturēta?

Kaut arī Buloņas vienība ir dibināta aizpagājušajā gadsimtā, tā aizvadīs tikai otro sezonu "Ligue 1". Vēl 2005.gada sezonu "Bulogne" noslēdza ceturtajā līgā, neuzvarot tikai vienā no 34 spēlēm, bet tagad visai strauji aizkļuvusi jau līdz "Ligue 1". "Boulogne" neapšaubāmi būs viena no nākamās sezonas pastarītēm, taču ambīciju klubam netrūkstot.

Dibināts: 1898.gadā
Sasniegums: 3.vieta otrajā līgā
Treneris: Lorāns Gujo (39)
Zvaigzne: Gregorī Tijs
Talants:
Klāt: Frederiks da Roša ("Nantes"), Matjē Valverde ("Bordeaux")
Projām:
Stadions: Stade de la Libération (8 700)
Pārbaudes spēles: Amiens (2:0), Lens (0:0), Dukla (2:3), Lille (0:3), Charleroi (0:0)

Dārgākās pārejas (milj. eiro)

VSpēlētājsPozīcijaTautībaGadiNoUzCena
1.Karims BenzemāUzbrucējsFrancija21LyonReal Madrid35
2.Lisandro LopessUzbrucējsArgentīna26PortoLyon24
3.Lučo GonzalessPussargsArgentīna28PortoMarseille18
Mikels BastossPussargsBrazīlija26LilleLyon18
5.Alū SisokoAizsargsFrancija21PortoLyon15
6.Joans GorkufsPussargsFrancija23MilanBordeaux13.5
7.Bafetimbi GomissUzbrucējsFrancija24St.-EtienneLyon13
8.Stefans M'biaPussargsKamerūna23RennesMarseille12
9.Ismaels BanguraUzbrucējsGvineja24Dynamo KievRennes11
10.Kaders KeitaPussargsKotdivuāra28LyonGalatasaray8.5

Piezīmes:
* - augstākā vieta pēdējo 10 gadu laikā
** - parādītas tikai nozīmīgākās pārejas

Izmantotie resursi:
ligue1.com
francefootball.fr
lequipe.fr
eurosport.fr

  +1 [+] [-]

, 2009-08-06 16:24, pirms 15 gadiem
Marseļa protams šausmīgi grib titulu tāpēc tādi pirkumu.
Liona pērkot izvēlējās kvalitāti nevis kvantitāti.Es nešaubos ka Lisandro aizvietos tos vārtus kurus guva Benzema.
PSG sastāvā Erdings ideāli iederēsies blakus Oaro.
Lilles komandai smags zaudējums pārdodot Bastosu.
Bordeaux cerams pārdos gunneriem Šamaku
Mana uzmanība šajā sezonā tiks pievērsta Feguli no Grenobles.Pēc šīs sezonas ja ne jau ziemā pāries uz spēcīgāku klubu.

  +3 [+] [-]

, 2009-08-06 16:38, pirms 15 gadiem
Paldies par apskatu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-08-06 16:54, pirms 15 gadiem
Njaa, priekshaa gaidaama interesanta sezoninja.

Interesanti buus paveerot, kaadas buus sekas milziigajaam paarmainjaam Marseljaa. Kaa komanda speelees zem Deshaama, kaa speeleetaaji saspeeleesies.

Rennes sastaavaa interesanti jaunieguvumi - Bangura un Tetejs. Bangura ir taa kaa zinaams speeleetaajs, bet Teteju buutu interesanti paveerot. Pluss veel Viltords un Briaans (kad atveseljosies)....

Taapat diezgan interesanti buutu paveerot Lilli, it iipahi divu speeleetaaju deelj - Gervinjo un Edena Hazaara! Atceros Gervinjo veel no ieprieksheejaas ANC izciinjas Kotdivuaaras sastaavaa, interesants speeleetaajs. Hazaaram toties, cik esmu dzirdeejis (un nedaudz arii redzeejis) ir milziigs potenciaals. Interesanta karjera var izveersties.

Taas nu buutu triis komandas, kuraam buus laikam jaapaseko liidzi nopietnaak (OM pats par sevi saprotams)! Interesanti arii buus redzeet vai Zhinjaka un Oaro sniegums pagaajushajaa sezonaa nebuus tikai nejausha apstaaklju sakritiiba un shosezon turpinaas bombardeet. Kaa arii tas, ko spees sastraadaat Gurkufs Bordo un kaa Liona spees iztikt bez Zhuninjo un Benzemas.

  +1 [+] [-]

, 2009-08-06 17:23, pirms 15 gadiem
foršs pārskatāms apskats.paldies

  +1 [+] [-]

, 2009-08-06 17:40, pirms 15 gadiem
vieniigi Marseļas "Olympique" iz uzvareejushi 8 reizes chempi, bet sasniegumos 2. vieta..

     [+] [-]

, 2009-08-06 18:36, pirms 15 gadiem
autoram zhetons...ljoti labi,paarskataami un skaidri saprotams apskats uztaisiits...Paldies

  -1 [+] [-]

, 2009-08-06 18:55, pirms 15 gadiem
Marseļas "Olympique" - franču Madrides "Real"

Bet no 6 dārgākajām pārejām 4 ir Lionas "Oympique" kontā, Marseļai tikai 1 ....

     [+] [-]

, 2009-08-06 19:13, pirms 15 gadiem
- augstākā vieta pēdējo 10 gadu laikā
hmmmmm 7gadi aiz muguras parejie bija..

     [+] [-]

, 2009-08-06 19:40, pirms 15 gadiem
zigiss rakstīja: Marseļas "Olympique" - franču Madrides "Real"


Bet no 6 dārgākajām pārejām 4 ir Lionas "Oympique" kontā, Marseļai tikai 1 ....
Bet domaashana taa pati - izlidini pusi, panjem tikpat daudz vietaa!

     [+] [-]

, 2009-08-06 20:14, pirms 15 gadiem
Lyon zaudējusi dažus labus futbolistus, grūti viņiem būs cīnīties par titulu šogad, jo tik tiešām OM izskatās pārāki par visiem !!

  -1 [+] [-]

, 2009-08-06 20:46, pirms 15 gadiem
valentain rakstīja: vieniigi Marseļas "Olympique" iz uzvareejushi 8 reizes chempi, bet sasniegumos 2. vieta..
Piezīme raksta apakšā Arī Sentetjēna desmitreiz uzvarējusi un arī citas

  -1 [+] [-]

, 2009-08-07 13:41, pirms 15 gadiem
11x11.ru

     [+] [-]

, 2009-08-07 15:28, pirms 15 gadiem
Nu ja interesanta sezona būs priekša, Pat nevaru sagaidīt manu favorītu Lyonas pirmo spēli. Grūti spriest kā viņiem ies tagad , kad komandā nebūs ne Benzemā ne Junninho.
Domāju ka Bordeaux šogad būs ļoti liels spēks , jo sastāvs tikpat kā ir saglabāts un to ka viņi var nospēlēt ļoti labi tieši izšķirošajās spēlēs viņi pierādija jau pagājusho gad.
Par Marseļu arī ļoti grūti spriest kā viņiem ies, jo tābūs pa visam cita komanda nu tad ari redzēsim ko Dešams būs izveidojis.
Un cerams ka arī mani pārējie divi favorīti Tolouse un PSG nospeles ne sliktāk kā pagājušo gadu, kautvai Tolousei būs ļoti smagi!
Mana prognoze ka trijnieks paliks tāds pats ka bija pagajušo sezonu , bet kāda secība to gan neuzdrīkstēšos minēt. Un uz līgu zemāk varētu krist divas jaunpienācējas Montpilliere un Bolonja un arī pagājušo gad veiksmīgo nospēlējusī Grenoble.
P.S. Gaidu kad beidzot Legue 1 atgriezīsies Ajjacio. Ļoti gribu redzēt šo komandu starp labākajam Francijā!!!!!!!!!