Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Kurtinaitis: "Arī es nebiju svētais, taču nesaprotu, kā var atpūsties pirms pusfināla"

Agris Suveizda

Kurtinaitis: "Arī es nebiju svētais, taču nesaprotu, kā var atpūsties pirms pusfināla"
Rims Kurtinaitis
Foto: bc.lrytas.lt

Viļņas "Lietuvos Rytas" šovakar vairāk nekā sešu tūkstošu skatītāju klātbūtnē ar 77:86 izbraukumā piekāpās Paņevežas "Lietkabelim", pusfinālsērijā zaudējot ar 1-3 un trešo reizi pēdējo četru gadu laikā neiekļūstot Lietuvas basketbola čempionāta finālā. Pēc neveiksmes sirds pilna bija arī galvaspilsētas kluba galvenajam trenerim Rimam Kurtinaitim.

"Vispirms vēlos apsveikt pretiniekus ar lielisku spēli un cīņu," sacīja Rims Kurtinaitis. "Ar lielāku sirdi un atdevi var apspēlēt arī meistarīgākus basketbolistus, leģionārus u.t.t. Ko vispār nozīmē "motivācija"? Kāda gan vēl motivācija ir brāļiem Lavrinovičiem, Mindaugam Lukauskim [kuri spēlēja pretinieku rindās]? Viņi visu jau ir sasnieguši, naudu ir nopelnījuši, bet viņi turpina spēlēt basketbolu, jo ir lietuvieši. Viņiem motivāciju nevajag. Ko gan viņi dzīvē vēl var sasniegt? Ja, nedod Dievs, kāds no brāļiem iedzīvosies savainojumā, viņi var attapties ratiņkrēslā. Viņi spēlē ar enerģiju, un tas dod augļus."

"Veiksme vienmēr smaida stiprajiem un tiem, kuri vairāk grib. Bija daudz brīžu, kad pietuvojāmies pretiniekiem un trūka tikai precīza tālmetiena, taču netrāpījām. Spēli izšķīra šādas sīkas nianses. Tā ir spēlētāju meistarība, un pat nevēlos runāt par soda metieniem – nespēju izskaidrot, kādēļ allaž netrāpām pa desmit soda metieniem. "Lietkabelis" no soda metienu līnijas meta ar 91% precizitāti, kamēr mēs – ar 57% (13/23). Kad Šakils O'Nīls meta ar 56%, par viņu smējās visa pasaule. Bet mēs tā metām visa komanda [sērijā kopumā "Rytas" meta 54/85 jeb ar 63,5% precizitāti – A.S.]. Nezinu, kā to uzlabot. Psiholoģija, talants – nezinu," Kurtinaitis turpināja.

"Kad sezonas laikā zaudējām Utenas "Juventus", visi teica, ka tas ir pārsteigums. Es jau tad teicu, ka tas nav pārsteigums," piebilda Kurtinaitis. "Tādas ir mūsu pašreizējās spējas. Šis vairs nav tas klubs, kāds tas bija pirms septiņiem gadiem. Nu pāri palicis vairs tikai vārds. Paši redzam, kādi spēlētāji pie mums spēlē. Negribu teikt, ka viņi ir labi vai slikti, bet viņi nav Kauņas "Žalgira", Eiropas kausa fināla vai Eirolīgas līmenī. Kas būtu jāuzlabo? Ja visu sāktu no sākuma, tas varētu būt labs saspēles vadītājs un centrs. Un tad ap viņiem varētu veidot pārējo komandu. Gluži kā agrāk, kad mums bija Čaks Eidsons un Marijons Petravičs. Taču, ja apkārt nav cilvēku, kuri skrien un atbilst basketbola modernajām prasībām, tad ir grūti."

Tāpat Kurtinaitis vērsa uzmanību spēlētāju profesionalitātei ārpus laukuma: "Es labi zinu, kā amerikāņi pavadīja naktis, taču nevēlos par to runāt – lai to dara vadība, kurai jāpieņem lēmumi. Mikroklimats komandā? Tagad komanda savā starpā jau runā. Kad ierados [Kurtinaitis februārī nomainīja demisionējušo Tomu Pačēsu – A.S.], tad spēlētāji savā starpā nerunāja, bet tagad to dara. Grūti izveidot vienotu kolektīvu. Tādas lietas kā augstskolas pirmajā kursā, kad visi sanāk kopā, iedzer alu un nu ir baigie draugi, šeit neietu cauri."

"Visi tomēr ir basketbolisti no dažādām valstīm ar dažādiem dzīves uzskatiem. Un atšķirīgu profesionalitāti. Nevaru attaisnot to, ka pirms pusfinālspēles kāds spēj naktī aiziet uz restorānu. Es to nesaprotu. Arī es pats karjeras laikā nebiju nekāds svētais, bet zināju, kad jāatrod laiks basketbolam. Ja palasīsiet manu CV, redzēsiet, ka ne jau uz bāru man nesa medaļas," Kurtinaitis turpināja.

Pieredzējušajam speciālistam vēl ir spēkā līgums uz nākamo gadu, taču ar iespēju vasarā pašam pārtraukt sadarbību: "Es gribētu palikt. Tas nav atkarīgs no tā, vai man būs kādi piedāvājumi. Ja ar klubu viss būs kārtībā... Jo reizēm kluba vadība pieņem dīvainus lēmumus – kā pirmajā reizē, kad mani atlaida pēc čempiona titula iegūšanas. Neviens nezina, kas tagad notiks."

Tāpat Kurtinaitis atzina, ka vēlētos pats veidot komandas komplektāciju, taču piebilda, ka galvenā būs nevis nauda, bet gan tas, vai izdosies atrast modelim un basketbolam kā tādam atbilstošus spēlētājus: "Redzējām, kas notika Eirolīgā. Nu un kas, ka CSKA bija 50 miljonu eiro budžets? Šis skaitlis pat nav svarīgs – viņu budžets īstenībā ir neierobežots. Tik un tā labāk ir nopirkt Spanuli un Printezi, maksājot viņiem attiecīgi trīs un divus miljonus eiro. Un ar viņu sirdīm var iekļūt Eirolīgas finālā vai vismaz "Final 4" – dārga komanda ne vienmēr nozīmē arī labu komandu. Sergejus Jovaiša teica, ka mēs spēlējam haotiski. Daži spēlētāji ir nevadāmi – brīžiem cenšos saprast, ko dara Ģiedraitis un Fišers, jo viņu lēmumi neatbilda manām domām."

Izmantotie resursi:
sportas.lrytas.lt
R.Kurtinaitis: „Reikia, kad komanda suliptų“ -...

Slēpts komentārs: jagris

  +2 [+] [-]

, 2017-05-24 07:46, pirms 7 gadiem
Izklausās, ka kāds meklē atrunas... jau n-tos gadus

  -1 [+] [-]

, 2017-05-24 08:19, pirms 7 gadiem
..zaudēts pusfināls, bet Lietuvā notiek spēles par 3.vietu? ...ar šādiem trenera tekstiem arī tur dabūs pa dibi!

  +2 [+] [-]

, 2017-05-24 08:30, pirms 7 gadiem
u ja speletaji nerunaaja, tad tas jau kaut ko noziime, klimats ir pakalaa, taka neko labu tur nevareja sagaidiit..

     [+] [-]

, 2017-05-24 08:51, pirms 7 gadiem
Oho, Rytas galīgi zemi. Vispār LT basītis nozudis no LV mediju skatu punkta. Vispār Rytas mani personīgi diezgan pārsteidz. Diez kādi tur budžeti un sastāvi figurēja šosezon

     [+] [-]

, 2017-05-24 10:49, pirms 7 gadiem
HEHE! Uleb kauss < Baltijas līga!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja