Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

TTT lielākās pārmaiņas 12 gadu laikā, valde meklē iespēju palikt Eirolīgā

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

TTT lielākās pārmaiņas 12 gadu laikā, valde meklē iespēju palikt Eirolīgā
TTT ģenerālmenedžeris Egils Lūsis (2008-2020) un ilggadējais "Rīgas satiksmes" vadītājs Leons Bemhens. Foto: Renārs Koris

Basketbola klubs "TTT Rīga" piedzīvo lielākās pārmaiņas kopš 2008. gada februāra. Jaunā valde vienbalsīgi atlaidusi ģenerālmenedžeri Egilu Lūsi, turpina apzināt parādus un mēneša laikā cer atrast risinājumu startam FIBA Eirolīgā.

Valdes sēdes darba kārtībā 1. jūnijā bija trīs jautājumi, ceturtdien, 4. jūnijā, telefonsarunā ar Sportacentrs.com atzina “Rīgas satiksmes” valdes loceklis Jānis Golubevs. Tie bija: 1) valdes priekšsēdētāja vēlēšanas, 2) ģenerālmenedžera ziņojums par 2019./2020. gada sezonas budžeta izpildi, 3) dažādi.

Pēc kluba dibinātāju – Rīgas domes un “Rīgas satiksmes” – ierosinājuma trešajā darba kārtības punktā tika iekļauts balsojums par ģenerālmenedžera Egila Lūša atcelšanu. Lēmums tika pieņemts vienbalsīgi, teica Golubevs.

Lūsis klubā strādāja no 2006. gada, tai skaitā “TTT Rīga” ģenerālmenedžera pienākumus veica no 2008. gada februāra līdz 2020. gada jūnijam. Šajā laikā klubam bija trīs galvenie treneri: Ainārs Čukste (līdz 2009. gada novembrim), Aigars Nerips (2009-2017) un Mārtiņš Zībarts (2017-2020).

Ģenerālmenedžera darbības laikā galvaspilsētas klubs 10 reizes uzvarēja Latvijas čempionātā (2008, 2010, 2011, 2014-2020, pēdējā gadījumā ar LBS valdes lēmumu), piecas reizes izcīnīja pirmo vietu Latvijas un Igaunijas līgā (2014-2018), divas reizes triumfēja Latvijas, Igaunijas un Lietuvas čempionātā, kā arī divreiz uzvarēja Eiropas Sieviešu basketbola līgā (2016, 2019).

“TTT Rīga” minētajā periodā aizvadīja sešas sezonas FIBA Eirolīgā (2007-2011 un 2018-2020), kā arī trīs sezonas Eiropas kausa izcīņā (2015-2018). Lielākais panākums tika gūts pērn, kad Rīgas komanda pēc 34 gadu pārtraukuma iekļuva Eiropas astoņu stiprāko komandu vidū.

Lūsis pieredzēja divas lielas finanšu krīzes – pirmo 2008. gada novembrī, kad sabruka “Parex” banka, un otro 2020. gada sākumā, kad turpinājās pārejas periods Rīgas domes un “Rīgas satiksmes” vadībā. Liels līdzekļu samazinājums tika piedzīvots arī 2011. gadā – klubs nākamajās četrās sezonās nestartēja Eirokausos.

Neizpildītās finanšu saistības pret pakalpojumu sniedzējiem un, Golubeva vārdiem runājot, daļēji pret treneriem un spēlētājām, bija viens no iemesliem balsojumam par ģenerālmenedžera atcelšanu. Pēc kluba valdes locekļa sniegtās informācijas, kluba pārādi par aizvadīto sezonu veido vismaz 159 tūkstošus eiro.

“Viens no kluba dibinātājiem, Rīgas dome, ja nemaldos, 2020. gada martā piešķīra 150 tūkstošus eiro, lai varētu norēķināties ar spēlētājām un treneriem,” teica Golubevs. “Jūnijā konstatētas
neizpildītas saistības 159 tūkstošu eiro apmērā, pārsvarā par saimnieciskajiem pakalpojumiem.

Rīgas domes atbalsts klubam šosezon veidoja 43% no iepriekšējā apjoma. Vēl 2019. gada sezonā Domes Izglītības departaments un Rīgas tūrisma attīstības birojs nodibinājumam pārskaitīja 350 tūkstošus eiro, bet 2020. gada sezonā summa saruka līdz 150 tūkstošiem.

Otrā dibinātāja – “Rīgas satiksmes” – atbalsta apmērs mainījās mazāk, taču kluba finanšu iespējas saruka. Vienpadsmit profesionālu spēlētāju vietā palika deviņas, bet no privātajiem atbalstītājiem neizdevās iegūt tik daudz līdzekļu, kā cerēts. Par sezonas beigu dienu atzīts 2020. gada 14. marts.

Golubevs pieļāva iespēju, ka parādi par 2020. gada sezonu ir lielāki nekā pašlaik apzinātie. “Pēdējās dienās parādījusies jauna informācija. Summu precizēsim pēc sarunām ar kluba grāmatvedību. Ir ziņas, ka atsevišķos gadījumos nav samaksāts spēlētājām un treneriem.”

Neraugoties uz parādiem, TTT starts nākamajā Eirolīgas sezonā ir reāls, teica Golubevs. “Šodienas tikšanās laikā saņēmām informāciju, ka viens no Eirokausu turnīriem varētu sākties pat 2021. gada janvārī. Jebkurā gadījumā skaidrībai par Rīgas kluba nodomiem jābūt 2020. gada jūnijā.”

Pirmais solis – ģenerālmenedžera meklējumi. “Ceru, ka piemērotu kandidātu izdosies sameklēt divu nedēļu laikā. Pats neesmu no basketbola vides, tāpēc paļaušos uz profesionāļu viedokli. Kā “Rīgas satiksmes” pārstāvis ceru, ka Gunta Baško palīdzēs ģenerālmenedžera meklējumos. Iespējams, uzrunāsim cilvēkus, kuri strādā vīriešu basketbolā.”

Jaunajam ģenerālmenedžerim būs jāvienojas ar treneri un spēlētājām, kamēr valde piesaistīs budžetu. Tā apmērus noteiks lēmums, kuros turnīros TTT startēs 2021. gada sezonā. “Šonedēļ esam tikušies divreiz – pirmdien un ceturtdien, bet, iespējams, piektdien darīsim to trešo reizi. Ceram atrast nepieciešamos līdzekļus, lai startētu Eirolīgā.”

TTT budžeta lauvas tiesu veidos dibinātāju piešķīrumi, teica Golubevs. “Rīgas domes un “Rīgas satiksmes” budžetos paredzēti līdzekļi 2021. gada sezonai. Tas nepieciešams, jo privātajā sektorā nav novērota liela atsaucība – arī pastāvošās nodokļu politikas dēļ. Dibinātāji vienojušies, ka finansējums klubam būs un, cerams, lielāks nekā iepriekšējā gadā. Runājam par parādu atmaksu.

Darba kārtībā ir kluba statusa maiņa. “Iespējams, pārveidosim nodibinājumu par biedrību. Situācija tiek nopietni izvērtēta – gan sporta klubi, gan federācijas juridiski parasti darbojas kā biedrības, nevis nodibinājumi. Jāefektivizē dibinātāju līdzekļu piešķiršana un izmantošana. Biedrības statuss ļauj to darīt efektīvāk.”

Par “TTT Rīga” valdes priekšsēdētāju 1. jūnijā ievēlēta bijusī spēlētāja Gunta Baško. Viņa kluba valdē darbojas no 2020. gada februāra, kad nomainīja “Rīgas satiksmes” bijušo valdes locekli Emīlu Jakrinu. Pieskaitot šīsnedēļas notikumus, gada laikā valdes locekļu skaits vai statuss mainījies četras reizes.

Pērnās vasaras nogalē jaunajā TTT valdē iekļuva Elīna Epalte-Drulle (bijusī “Rīgas satiksmes” valdes locekle), Andris Bērziņš (“Gods kalpot Rīgai”), Dina Vīksna (Rīgas Domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Sporta un jaunatnes pārvaldes priekšniece), Juris Švanders (“Rīgas satiksmes” padomes loceklis) un “Rīgas satiksmes” bijušais valdes loceklis Emīls Jakrins.

Nākamās izmaiņas pēc Jakrina un Baško rokādes notika kluba dibinātāju sapulcē 2020. gada 15. maijā. Dina Vīksna pauda vēlmi atkāpties. Viņas atlūgums tika pieņemts, bet Epalti-Drulli un Bērziņu izbalsoja pēc kluba dibinātāja pārstāvja (no Rīgas domes) ierosinājuma.

Dibinātājus pārstāvēja Džineta Innusa, Jānis Golubevs (abi – “Rīgas satiksme”) un Edvīns Balševics (Rīgas domes pagaidu administrators no 2020. gada 24. februāra; arī VARAM valsts sekretārs). Statūtu maiņas rezultātā valde tika samazināta līdz trīs cilvēkiem. Tajā palika Švanders un Baško, bet par trešo locekli ievēlēja Golubevu.

Kluba nākotni ietekmēs vasaras beigās gaidāmās Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas. Centrālā vēlēšanu komisija 2020. gada 25. februārī izsludināja vēlēšanas 25. aprīlī. Vēlāk tās tika pārceltas uz 2. maiju, pēc tam uz 5. jūniju, bet pašreiz vēlēšanu diena iecerēta 29. augustā. Jauno domes sastāvu plānots ievēlēt uz nepilniem pieciem gadiem – līdz kārtējām vēlēšanām 2025. gadā.

TTT spēkā palikuši līgumi ar Meganu Hafu un Zentu Meļņiku, tiesa, vienošanās ar amerikānieti var tikt pārskatīta.

     [+] [-]

, 2020-06-04 22:00, pirms 4 gadiem
Ledus ir izkustējies. Kur strādās Lūsis?

  -1 [+] [-]

, 2020-06-05 09:40, pirms 4 gadiem
cik var noprast, tad būs jauns TTT...šķiet, ka noārdīs daudz un neticu, ka šogad izveidos Eirolīgas komandu....nojaušu, ka dēļ vīrusa komandā būs tikai vietējās spēlētājas...steidzīgi vajag kaut kādu reģiona līgu, kur pērn TTT nespēlēja, bet tagad būs piemērota.
Interesanti kā TTT problēmas izskanēs Rīgas vēlēšanās?....kura partija teiks, ka dos naudu klubam - par to balsošu!....pat par saskaņu, bet ja kaut viena latviskā partija - tad par to!

  +2 [+] [-]

, 2020-06-05 09:53, pirms 4 gadiem
dakots rakstīja: cik var noprast, tad būs jauns TTT...šķiet, ka noārdīs daudz un neticu, ka šogad izveidos Eirolīgas komandu....nojaušu, ka dēļ vīrusa komandā būs tikai vietējās spēlētājas...steidzīgi vajag kaut kādu reģiona līgu, kur pērn TTT nespēlēja, bet tagad būs piemērota.
Interesanti kā TTT problēmas izskanēs Rīgas vēlēšanās?....kura partija teiks, ka dos naudu klubam - par to balsošu!....pat par saskaņu, bet ja kaut viena latviskā partija - tad par to!
Jāatgriežas Eiropas sieviešu basketbola līgā jeb bijušajā Austrumeiropas sieviešu basketbola līgā.

     [+] [-]

, 2020-06-05 12:40, pirms 4 gadiem
1 rakstīja: Ledus ir izkustējies. Kur strādās Lūsis?
Pilnīgi vienalga. Eglīti arī droši var ņemt sev līdz.