Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Virslīgas 33. kārta: neticama, fantastiska kārta un liela kritika tiesnešiem

Agris Suveizda

Virslīgas 33. kārta: neticama, fantastiska kārta un liela kritika tiesnešiem
Pendeli noķērušais Dāvis Ošs. Foto: Kristians Putniņš/FK "Auda"

"Optibet" Virslīgas sezona kulminācija tuvojas, un bez liekas pārspīlēšanas varam sacīt, ka pirms nedēļas bijām liecinieki vienai no iespaidīgākajām kārtām turnīra vēsturē. Četras sižetu ziņā lieliskas spēles, kuras būtiski ietekmēja vai varēja būtiski ietekmēt trīs frontes tabulā, un arī vienīgā "normālā" spēle Salaspilī izceļama ar to, ka "Valmiera" atguva bronzas pozīciju, tikai otro reizi sezonā uzveica pastarīti "Super Nova", pret kuru, ieskaitot arī pārbaudes spēli, šosezon bija klupusi jau trīs reizes, un Džibrila Geja atgriešanos laukumā kopš smagas traumas aprīlī.

SpēleRezultātsVārtu guvēji
Daugavpils – Riga0:2 (0:0)Musā 90'+2 90'+5
Liepāja – Auda1:1 (0:0)Staničs 65' – Uatarā 76'
Tukums – RFS4:5 (1:1)Ķiršs 34'(11m) Kaušelis 55' Krancmanis 73' Galajs 87' – Ikaunieks 7'83' Savičs 53' Lipuščeks 89'90'+4
Metta – Jelgava0:1 (0:0)Maščenko 52'
SN – Valmiera0:2 (0:2)Kermanī 25'(11m) Gustavu 45'

Čempionu raksturs
Kārta sākās ar līdervienības "Riga" ārkārtīgi smagu uzvaru Esplanādes laukumā Daugavpilī, par spīti lielam teritoriālam pārsvaram pirti Vladislava Kurakina soda laukumā sakurot tikai pašā izskaņā. Un tomēr aizsardzības plāna spēlētājs Baba Musā pēc diviem stūra sitieniem izrāva laimīgu 2:0, kas saglabāja rīdziniekiem vienas kļūdas (neizšķirta) tiesības sezonas izskaņā. Uzreiz pēc tam sākās trilleris Slokā, uz kurieni mājas spēli bija pārcēluši tukumnieki. Lai gan RFS abu puslaiku sākumā izvirzījās vadībā, šoreiz nekāds 10:0, 7:0 vai 7:1 nesekoja – "Tukums 2000"/"Telms" bargi sodīja viesus par rupjām kļūdām aizsardzībā un pēc Jevgeņija Nerugala apmaldīšanās tuksnesī un Armana Galaja sitiena tukšos vārtos atguva vadību 87. minūtē. Un tomēr uzvarēja RFS – kamēr bumbas no labām pozīcijām lidoja visur kur, tikai ne vārtos, izlīdzinājumu ar milzīgu rikošetu panāca Žiga Lipuščeks, kurš kompensācijas laikā pēc cita uzmainīta centra aizsarga Mārča Oša centrējuma izrāva arī 5:4. "Čempionu raksturs," 2021. gada Virslīgas un 2022. gada Eirokausu komandu atkal pazina Viktors Morozs. Vienīgi, problēma, ka čempionu raksturu rāda arī konkurenti.

Paralēli Jūrmalas spēlei ļoti svarīga cīņa Eirokausu zonā starp tiešajām sāncensēm notika Liepājā. Pirmā puslaika vidū "Liepāja", kurai uzvara bija vajadzīga gandrīz vai obligāti, pēc VAR iejaukšanās palika mazākumā – Bakarī Sanē dzeltenā kartīte tika pārlabota par sarkano. Otrā puslaika sākumā Dāvis Ošs tika galā ar Režinaldu Ramirisa pendeli un atstāja komandu spēlē, bet dažas minūtes vēlāk "Auda" gan svinēja vārtu guvumu, tomēr vēl dažas minūtes vēlāk 1:0 vietā attapās pie 0:1 – atkal iesaistījās VAR, aizmugures dēļ vārtus atceļot, bet uzmainītais Anrī Staničs otrā laukuma galā atkal kļuva par uzbrukuma līderi, pēc Dodo piespēles gūstot jau piektos vārtus sezonā (jāizceļ arī tas, ka divreiz panācis 1:0 un divreiz – 1:1). Atgādinājums, ka sezonu viņš sāka kā centra aizsargs.

11 minūtes vēlāk "Auda" gan izlīdzināja rezultātu – kaut arī sezonas pirmais vairākums uzvaru nedeva un lika pamest trešo vietu, ar neizšķirtu bija gana, lai "Liepāju" noturētu trīsarpus punktu attālumā un spertu pagaidām vēl mazu, tomēr ļoti svarīgu soli pretī Eirokausiem. Jebkurā citā sezonas posmā varētu slavēt "Liepāju" par punktu mazākumā, bet šoreiz tabulā tas neko daudz nedeva – pat ar trim uzvarām atlikušajā labajā kalendārā varētu būt par īsu Eirokausiem. Nākamajā dienā (negatīvu) soli pretī pārspēlēm savukārt spēra "Metta", kas dominēja pirmajā pusstundā, taču neparko nespēja gūt vārtus un otrā puslaika sākumā gan ielaida, gan arī palika mazākumā – 0:1 mājās pret "Jelgavu", kas garantēja palikšanu līgā un debijas sezonā braši soļo pretī sestajai vietai. "Metta" savukārt no "Daugavpils" atpaliek par 3,5 punktiem – kad visas spēles atlikušas pret vadošo trijnieku.

VKomandaSUNZVārtiP
1.Riga33265284:1883
2.RFS33248188:1780
3.Valmiera3313101044:3549
4.Auda3313101040:3949
5.Liepāja331291248:5245
6.Jelgava331091442:5439
7.Tukums 2000/Telms33971747:8134
8.Daugavpils33891637:4733
9.Metta33791736:5830
10.Super Nova Salaspils33342624:8913

Žigajevs un vēsturiskie trilleri
Tukuma un RFS spēle kļuva par Virslīgas visu laiku rezultatīvāko cīņu, kas beigusies ar ne vairāk kā vienu vārtu starpību. 16 reižu rezultāts bijis 4:3 kādas komandas labā, četras reizes – 4:4, vēl virkne spēļu beigušās ar 5:3, kas šim kritērijam gan neatbilst, bet deviņu vārtu sīva spēle piedzīvota pirmoreiz vēsturē. Un, kas interesantākais, liela daļa šo spēļu tiešām bijušas ļoti dramatiskas ar vadības maiņām un/vai izšķirošiem vārtiem pašā izskaņā. Tā, piemēram, šajā pavasarī "Valmiera" mājās pret tukumniekiem atspēlējās no 0:2 un 2:3, pēc Ata Ozola sitiena savos vārtos 75. minūtē izraujot 4:3. Vai 2018. gada sezonas beigās, kad Jūrmalas "Spartaks" trīsreiz izlaida vadību un 88. minūtē ar Alekseja Višņakova pokeru izrāva 4:4 pret "Riga".

Cits 4:4 neizšķirts "Skonto" stadionā tika fiksēts 2007. gada jūnijā starp "Skonto" un FK "Rīga". Jau 1. minūtē vārtus guva Aleksandrs Cauņa, "Rīga" ne vien atspēlējās no 0:2 un 2:3, bet ar Jurija Žigajeva vārtiem 74. un 86. minūtē, vieniem no tiem ar rokas palīdzību, pat pārņēma vadību, tomēr kompensācijas laikā neizšķirtu izrāva "Skonto" uzbrucējs Mariāns Dirnbahs. Sešarpus gadus vēlāk, kad bijušais Slovākijas izlases uzbrucējs jau spēlēja zemākās līgās, Dirnbahs iekūlās milzu skandālā un tika diskvalificēts uz 25(!) gadiem par spēļu sarunāšanas organizēšanu Slovākijā, piedāvājot kukuļus vairākiem DAC futbolistiem.

"Skonto" un "Rīgas" duelī piedalījās lērums pašreizējo Virslīgas galveno treneru vai asistentu – Morozs, Kristaps Blanks, Sergejs Kožans un Andrejs Perepļotkins "Skonto" rindās, Igors Korabļovs, Pāvels Mihadjuks, Maksims Rafaļskis "Rīgā", taču īpaši jāizceļ 2. līgas treneris Žigajevs, kurš Virslīgas karjerā piedalījies vēl vairākos rezultatīvos un dramatiskos mačos. Divus gadus vēlāk "Ventspils" otrajā puslaikā no 0:3 izrāva 5:3 pār "Olimpu", Grigorijam Čirkinam izlīdzinājumu panākot 75. minūtē, Igoram Cigirlašam uzvaru izraujot 87. minūtē un uzmainītajam Žigajevam, pēc ilūkstieša atmiņas, piedaloties pat četros vārtu guvumos, bet 2014. gadā "Ventspils" galotnē no 1:3 izrāva 4:3 pret Daugavpils "Daugavu" – Jurijs Sokolovs 3:1 panāca 77. minūtē, bet Žigajevs 85. minūtē no 11 metru atzīmes izlīdzināja rezultātu un kompensācijas laikā arī nokārtoja 4:3. Pēc tam Žigajevs rezultatīvos mačos vairākkārt bijis arī zaudētāja lomā.

Divciparu vārtu skaitu Slokas stadionā pirms nedēļas gan nesagaidījām – Virslīgas vēsturē bijušas 22 spēles ar vismaz 10 vārtiem, turklāt 20 no tām bijušas pirmo 18 sezonu laikā, bet nākamo 14 sezonu laikā bijušas tikai divas (2013. gadā "Metalurgam" 10:2 pār "Ilūksti", 2022. gadā RFS 10:0 pār "Tukums 2000"/"Telms"). No šīm spēlēm sīvākais rezultāts fiksēts 1993. gadā – Liepājas "Olimpija" ar 7:3 pārspēja "Gauju". Virslīgas rezultativitātes rekords ir 17 vārti – "Skonto" 1998. gadā valmieriešus sagrāva ar 15:2, pa pieciem vārtiem toreiz guva Marians Pahars un Mihails Miholaps.

"Treneri notiesātu labāk par tiesnešiem"
Visās piecās spēlēs bija daudz lielu lēmumu no tiesnešu puses, un virknē no tiem nav pārliecības, ka pieņemti pareizie lēmumi – kaut gan argumentēt arī varētu par labu tiem, un jāatceras, ka ārzemju lielajās līgās tuvplāni un rakursu daudzveidība ir krietni augstākā līmenī nekā pie mums, kas varētu mainīt epizodes vērtējumu (tostarp manu – klubiem nereti ir papildu rakursi no aizvārtes vai kopplāna un iespēja izvērtēt labāk). Šajā kārtā netrūka kartīšu laukumā, netrūka kartīšu tehniskajā zonā un netrūka arī klubu reakcijas preses konferencēs. Andris Treimanis Daugavpilī parādīja 12 dzeltenās un divas sarkanās kartītes, un "Daugavpils" ģenerāldirektors Nauris Mackevičs pauda, ka vairāki lēmumi, viņaprāt, bijuši apšaubāmi un ka klubs arī lūgs tiesnešu sarunu ierakstus, jo esot bijuši agresīvi un rupji pārmetumi komandas personālam. RFS galvenais treneris Morozs pēc laimīgās uzvaras nebija pirmais, kurš publiski sacījis, ka Vasilijs Mordatenko neatbilst Virslīgas līmenim un ka viņam vēl būtu jāaug zemākās līgās (atgādināšu gan, ka Anastasija brālis pagājušajā gadā jau tika atzīts par Nākotnes līgas labāko tiesnesi). Savukārt "Metta" galvenais treneris Andris Riherts, komentējot Sergeja Vasjkova sniegumu, sacīja, ka abi treneri spēli būtu notiesājuši labāk.

Tamazs Pertija preses konferencē par tiesnešiem nebilda ne vārda, taču spēles laikā divus brīdinājumus dabūja "Liepājas" soliņš – Pertija tika pie trešā brīdinājuma sezonā un šodienas spēli vēros no citurienes, bet vārtsargu trenerim Jevgēnijam Belovam bija jau ceturtais brīdinājums, kas ir dalīts asistentu rekords līgā. Ja mani pieraksti nemelo (bet šajā tēmā gan tos vajadzētu uztvert ļoti kritiski), tad kartīšu individuālie rekordisti sezonā ir Riherts (7) un Morozs (5), taču, domāju, vairums viegli uzminēs, ka visemocionālākais ir "Riga" soliņš – ja Tomislavam Stipičam ir tikai divi brīdinājumi (pirmais no tiem tikai pavisam nesen), tad viņa palīgiem Goranam Brasničam un Sergejam Kožanam ir četri un Miļenko Kumičam trīs. Kopsummā 13 brīdinājumi, par trijiem apsteidzot "Metta" (trīs brīdinājumi fiziskās sagatavotības trenerim Jānim Skābardim). Miermīlīgākais galvenais treneris līgā ar vienu brīdinājumu ir daugavpilietis Kirils Kurbatovs, tiesa gan, "Daugavpils" ārsts Māris Monkevičs šajā kārtā kļuva par otro izraidīto personāla pārstāvi sezonā aiz Kumiča, kuru izraidīja…pret "Audu". Pat drusku pārsteidzoši, ka ir tik maz: pēc statistiski nepārbaudītām sajūtām šķiet, ka soliņa dzeltenās robeža Virslīgā ir zemāka nekā lielajās līgās, bet sarkanās – augstāka.

Sezonā nopelnītās kartītes

SkGalveniePalīgi
7Riherts
6
5Morozs
4KalnsBrasničs; Kožans; Belovs; Mihadjuks
3Pertija; Jelgava; SN; DišlersKumičs; Adamovičs; Skābardis
2Stipičs; ValakariMonkevičs
1KurbatovsSavčenkovs; Žavoronkovs; Kalniņš

Sezonā nopelnītās kartītes

KlubsGalveniePalīgi
Riga211
Metta73
RFS52
Liepāja43
Tukums 200034
Jelgava33
Valmiera41
Daugavpils12
Super Nova3
Auda2

"Liepāja" jau sesto reizi Virslīgas sezonā palika mazākumā, atkārtojot "Audas" rekordu (spēle ar diviem noraidījumiem skaitīta kā viena), mazākumā aizvadījusi visvairāk minūšu (neskaitot kompensācijas laiku, 240 pret "Audas" 175 minūtēm), taču guva jau trešos vārtus – divreiz mazākumā iesitusi "Riga", pa reizei RFS un "Metta", bet pārējām nav nevienu vārtu. Kopumā "Liepājas" vārtu bilance mazākumā ir 3:7, bet daudz spēlēts arī vairākumā – četrās spēlēs un 158 minūtēs gūti septiņi vārti (7:0), kas atpaliek vienīgi no "Valmieras" – 10:1 astoņos vairākumos un 189 minūtēs. Interesanti, ka "Valmiera" arī piecreiz palikusi mazākumā, bet mazākumā aizvadījusi nieka 21 minūti – visas sarkanās kartītes bijušas galotnē. Labākās mazākuma komandas bijušas "Riga" (trijos mazākumos 2:1) un RFS (divos mazākumos 1:1), bet disciplinētākā bijusi "Jelgava", kurai bijis tikai viens īss mazākums. Jelgavnieki trijos vairākumos gan nav guvuši nevienus vārtus. Negatīvas bilances vairākumā ir tukumniekiem (trijos vairākumos 1:2) un "Metta" (0:1 trijos vairākumos, taču tikai 40 minūtēs), bet zaļibaltie pretī var likt izglābšanos deviņu vīru sastāvā (pret tiem pašiem tukumniekiem).

Mazākumu un vairākumu statistika

KomandaM-VMinūtesMazākumāVairākumā
Riga3-399-132:11:0
RFS2-253-1141:13:1
Valmiera5-821-1890:210:1
Auda6-1175-640:71:1
Liepāja6-4240-1583:77:0
Jelgava1-37-105
Tukums 20003-386-540:51:2
Daugavpils2-345-590:14:0
Metta3-3105-401:40:1
Super Nova2-326-1330:12:1

Nākamā kārta

DatumsSpēleLaiks
28.10.Liepāja – Tukums 2000/Telms13.00
Jelgava – Auda14.00
29.10.Metta – Valmiera13.00
Riga – Super Nova Salaspils15.00
RFS – Daugavpils18.00

Visi apskati

33. kārta32. kārta31. kārta30. kārta29. kārta28. kārta
27. kārta26. kārta25. kārta24. kārta23. kārta22. kārta21. kārta20. kārta19. kārta
18. kārta17. kārta16. kārta15. kārta14. kārta13. kārta12. kārta11. kārta10. kārta
9. kārta8. kārta7. kārta6. kārta5. kārta4. kārta3. kārta2. kārta1. kārta









  +2 [+] [-]

, 2023-10-28 10:55, pirms 7 mēnešiem
RFS galvenais treneris Morozs pēc laimīgās uzvaras nebija pirmais, kurš publiski sacījis, ka Vasilijs Mordatenko neatbilst Virslīgas līmenim un ka viņam vēl būtu jāaug zemākās līgās (atgādināšu gan, ka Anastasija brālis pagājušajā gadā jau tika atzīts par Nākotnes līgas labāko tiesnesi).
Suveizda, lūdzu, iztulko šo uzrakstīto teikumu!

     [+] [-]

, 2023-10-28 14:57, pirms 7 mēnešiem
Metta - mīkstie! Sezonā, kur vajadzēja un varēja, pakāsa visiem, kam tik varēja un nonāca savā mūžīgi rezervētajā vietā! Varbūt laiks nomainīt vadību! Bet tur viss saķerts!

     [+] [-]

, 2023-10-28 15:03, pirms 7 mēnešiem
apollon1313 rakstīja: RFS galvenais treneris Morozs pēc laimīgās uzvaras nebija pirmais, kurš publiski sacījis, ka Vasilijs Mordatenko neatbilst Virslīgas līmenim un ka viņam vēl būtu jāaug zemākās līgās (atgādināšu gan, ka Anastasija brālis pagājušajā gadā jau tika atzīts par Nākotnes līgas labāko tiesnesi).
Suveizda, lūdzu, iztulko šo uzrakstīto teikumu!
Jā - pilnīgs kosmoss. Padodas uzrakstīt kaut ko nesaprotamu.

     [+] [-]

, 2023-10-28 15:40, pirms 7 mēnešiem
apollon1313 rakstīja: RFS galvenais treneris Morozs pēc laimīgās uzvaras nebija pirmais, kurš publiski sacījis, ka Vasilijs Mordatenko neatbilst Virslīgas līmenim un ka viņam vēl būtu jāaug zemākās līgās (atgādināšu gan, ka Anastasija brālis pagājušajā gadā jau tika atzīts par Nākotnes līgas labāko tiesnesi).
Suveizda, lūdzu, iztulko šo uzrakstīto teikumu!Nezinu, protams, kādā sakarā iepin, bet ja zina 2. šķiras futbolistus viss ir skaidrs. Vasīlijs Mordatenko - treneris par kuru sūdzējās Morozs ir Anastasija Mordatenko - futbolista (varbūt tāpēc, ka ir spēlējis arī RFS, nezinu), brālis un Vasīlijs pērn bija Nākotnes līgas labākais tiesnesis. Nezinu šīs detaļas, protams, ka autora teksts izskatās pēc drudža murgiem.

     [+] [-]

, 2023-10-29 10:02, pirms 7 mēnešiem
Pēc pagājušās Virslīgas sezonas reitinga uz 1.līgu laikam tika aizrotēts Vītoliņš.