Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Virslīgas 6. kārta: čempionu nedienas, pirmais VAR strīds, Liepājas hameleoni

Agris Suveizda

Virslīgas 6. kārta: čempionu nedienas, pirmais VAR strīds, Liepājas hameleoni
Ivans Želizko no 11 metru atzīmes nepārspēja bijušo valmierieti Rūdolfu Solohu. Foto: Jānis Līgats/Valmiera FC

"Optibet" Latvijas futbola virslīgā aizvadītas arī sestās kārtas spēles, un čempionvienība "Valmiera" noslīdējusi jau uz piekto vietu (pat sesto, ja rēķina zaudētos punktus). Nākamajās divās kārtās būs iespēja reabilitēties viesos pret "Metta" un mājās pret "Jelgavu", taču sezonas sākuma mazais paradokss ir tāds, ka abas mazbudžeta komandas pašlaik tabulā atrodas augstāk.

SpēleRezultātsVārtu guvēji
Liepāja – Auda1:1 (1:0)Anans 34' – Stepanovs 70'
RFS – Tukums 20001:0 (0:0)Nagasava 64'
Daugavpils – Riga1:1 (1:0)Lizunovs 12'(11m) – Regža 73'
Jelgava – Metta2:1 (2:1)Osuagvu 13' Mbasī 43' – Korreā 27'
Super Nova – Valmiera1:0 (1:0)Rakels 26'(11m)

Mazie rāda zobus lielajiem
Ja pirmajās kārtās blīvo tabulu varēja viegli skaidrot ar virkni spēļu starp potenciāli tiešajām konkurentēm jeb kalendāra īpatnībām, tad 5. un 6. kārtā redzam, ka aina pagaidām vēl īpaši nemainās arī tad, kad maču starp bagāto piecinieku un nosacīto otro ešelonu kļūst arvien vairāk. Var daudz strīdēties par sastāva un snieguma kvalitāti un to, ka īsto tabulas sadalījumu drīzāk redzēsim tuvāk jūnija izlašu logam, taču diez vai kāds strīdēsies par to, ka "Riga", RFS, "Valmieras", "Liepājas" un "Audas" finansiālās iespējas ir jūtami lielākas par pārējo klubu budžetiem. Līdzšinējās 11 spēlēs starp budžetu pirmo piecinieku un budžetu otro piecinieku bilance ir 8-2-1 – protams, par labu bagātajiem, taču vēl neviena spēle nav beigusies ar vairāk kā divu vārtu starpību, tikai piecās spēlēs 74. minūtē bagātie bijuši vadībā un iepriekšējos četros mačos bagātie tikuši tikai pie vienas uzvaras (1-2-1).

Otro kārtu pēc kārtas mājās punktus grandiem atņēma "Daugavpils", kas bija vadībā gan pret "Valmieru" (1:1), gan "Riga" (1:1), un divi no trim bagāto klupieniem pieder tieši čempioniem, kuri vakar krita arī Salaspilī – 0:1 pret "Super Nova", kurai dienu pirms mača bijusi nopietna vadības un sastāva krīzes sapulce. Pagājušajā sezonā "Valmiera" salaspiliešus trīsreiz sagrāva (5:1, 1:0, 7:0, 6:1), taču jau nesen izlašu pauzē zaudēja arī pārbaudes spēlē (0:2). Pret apakšējo piecinieku "Valmiera" pagājušajā sezonā izcīnīja 49 no 60 punktiem (15-4-1, vārti 66:12), pret tukumniekiem, daugavpiliešiem un salaspiliešiem zaudēja tikai sešus punktus (9-3-0, vārti 39:5), bet šosezon pret šo trio gandrīz tikpat daudz punktu izsējusi jau pirmajā aplī (1-1-1, vārti 5:5), visos trijos mačos ielaižot pirmā. Pagātne gan rāda, ka parasti sezonas gaitā, sastāviem iespēlējoties, emocijām norimstot un uzlabojoties spēles apstākļiem, grandu un pastarīšu spēku samēri attālinās, nevis izlīdzinās, tomēr pagaidām arī bagātajiem nav iespēju nesāpīgi šķirot spēles.

VKomandaSUNZVārtiP
1.Riga642011:314
2.RFS63306:112
3.Jelgava63039:99
4.Metta53029:79
5.Valmiera62229:68
6.Auda62225:78
7.Liepāja52125:87
8.Super Nova62043:106
9.Daugavpils61238:85
10.Tukums 2000/Telms61055:113

Uzbrukuma problēmas
Nevarētu arī teikt, ka "Valmieras" sezonas sākums būtu neloģisks un ka komanda katrā spēlē šķērdētu daudz vairāk iespēju par pretiniekiem. Mājās pret liepājniekiem (0:1) un tukumniekiem (4:3) valmieriešiem bija xG pārsvars, taču ne milzīgs (0,6 un 0,7 vārti, InStat), bet Daugavpilī minimāls pārsvars pat bija sāncenšiem (0,2). Vēl nav datu par vakardienas spēli, kurā "Valmiera" nerealizēja pendeli, neiesita no vārtu priekšas un izdarīja daudz sitienu, - iespējams, ka pret "Super Nova" šis pārsvars jau bija lielāks. Tomēr jebkurā gadījumā pagaidām jāsaka, ka drīzāk anomālija ir izcilā spēle pret "Audu" (4:0, +3,2 xG) nekā pārējie pieci mači (vēl arī noturēts 0:0 pret RFS, pretiniekiem 1,7 xG pārsvars) - Mežaparka spēle iezīmē potenciālu, bet izceļ arī nestabilitāti.

Daudz uzsvērtas problēmas uzbrukumā, kuras solās kļūt tikai lielākas – Jurģis Kalns preses konferencē atklāja, ka Džibrilam Gejam otrdien gaidāma operācija un būs jāizlaiž vismaz pusgads (sliktākajā scenārijā neizslēdz pat trīsreiz ilgāku termiņu) un ka atkal savainotajam Renāram Varslavānam šoreiz varētu būt nopietnāka trauma par Daugavpilī sasisto galvu. Savainojumu turpina ārstēt arī Aliuns Ndojs, bet Ingaru Pūli (un arī centra pussargu Fražu Kermanī) viņš gribējis mainīt jau 12. minūtē (beigās abus nomainīja 33. un 46.). Valmierieši šosezon vārtus nav guvuši trijās spēlēs, kas jau šobrīd ir vairāk nekā visā čempionu sezonā kopā (0:0 Daugavpilī, 0:1 mājās pret "Liepāju"). Taču bez uzbrukuma bažas turpina radīt arī aizsardzība – pagājusī sezona tika sākta ar 12 sausajām spēlēm 19 kārtās, tad sekoja tikai divas sausās spēles 17 mačos, bet šosezon vārti ielaisti četrās no sešām spēlēm (visos četros gadījumos pretinieki iesituši pirmie).

Uzbrukuma problēmas bijusi tēma arī RFS spēlēs, jo Eirokausu grupu turnīra dalībniece sešās spēlēs sakrājusi 13,7 xG, taču dzīvē guvusi tikai sešus vārtus jeb atpaliek par gandrīz astoņiem vārtu guvumiem. Potenciāli galvenais vārtu guvējs Andrejs Iličs pagaidām iesitis divus vārtus un no sava xG atpaliek par 1,86 vārtiem, Emersonam ir vieni vārti un par 1,17 vārtiem mazāk, nekā it kā būtu jābūt, bet Jānis Ikaunieks jau ir izdarījis 18 sitienus un sakrājis 1,90 xG, tomēr joprojām ir bez vārtiem (un arī bez rezultatīvām piespēlēm). Ar vienu lielisku tālsitienu augšējā stūrī gan viņš ir izcēlies, taču tas netika ieskaitīts. Jāatgādina, ka vārtu gūšanas krīze Iličam kādu laiku bija arī pirms gada, tādēļ biklais sākums varbūt nav uzskatāms tikai par nejaušību, tomēr būtu arī nepareizi izcelt tikai RFS vārtu (maz)gūšanu un blakus nepielikt to, ka RFS arī pieļāvusi vismazāk momentu uz saviem vārtiem (xG 4,0, "Riga" xG bilance ir 16,7-4,7), pagaidām ielaidusi tikai vienus vārtus un tos pašus – no 11 metru atzīmes. Starp citu, pirmajās 28 sezonas spēlēs (Salaspils maču vēl neskaitot) Virslīgas klubi bija guvuši kopumā 69 vārtus (vidēji 2,46 spēlē) un par 21,2 vārtiem atpalika no kopējā xG (90,2, vidēji 3,22 spēlē). Par lauvas tiesu negūto vārtu atbildīgi bija trīs klubi – "Riga" (11 vārti, xG 16,7), RFS (6 vārti, xG 13,7) un "Super Nova" (2 vārti, xG 5,6).

"Liepājas" pielāgošanās
Pie tā, ka Tamazs Pertija veic maiņas pirmajā puslaikā, shēmas maina no spēles uz spēli un arī spēles gaitā, sen jau esam pieraduši, tomēr pirmajā stundā pret "Audu" pārmaiņu bija milzumdaudz pat gruzīnu trenera standartiem. Piecās spēlēs liepājnieki sākuši ar četriem dažādiem izvietojumiem (4-2-3-1 pret "Valmieru" un "Jelgavu", 4-3-1-2 pret "Riga", 4-3-3 pret RFS) un pirmoreiz šosezon sāka ar trim centra aizsargiem (3-4-2-1), bet jau pēc 10 minūtēm pārkārtojās uz 4-3-3 un kreisais centra aizsargs Jānis Krautmanis, kurš parasti tiek izmantots kā flanga spēlētājs, pārtapa par kreiso centra pussargu. Pieļauju, ka plānoti, jo tas notika apaļā minūtē sāncenšu bumbas kontroles laikā.


Brīdis, kurā Pertija aizsūta Krautmani augstāk?

36. minūtē pēc Deivida Anana meistarīgā tālsitiena, kas izvirzīja liepājniekus vadībā, Pertija veica pirmo spēlētāju maiņu, Maksimu Fjodorovu sūtot Jāņa Grīnberga vietā. Maiņa tika gatavota vēl pirms vārtu guvuma, un Pertija pēcspēles preses konferencē to skaidroja ar Grīnberga rokas traumu, kuras dēļ viņš divcīņās iesaistījās pārāk bijīgi (un arī sānu autu meta tuvākais centra aizsargs Hlibs Hračovs). Grīnberga prombūtnē no aizsardzības kreisās malas uz labo pārcēlās kapteinis Eduards Tīdenbergs, no vidējās līnijas uz Tīdenberga pozīciju devās Krautmanis, bet Fjodorovs ieņēma balsta pussarga pozīciju, augstāk laukumā pārbīdot Giorgi Kuciju.

Pirms otrā puslaika Dodo nomainīja smailes uzbrucēju Ibrahīmu Isā un 4-3-3 pārvērta par 4-3-1-2, taču pie romba liepājnieki ilgi nepalika, jo 56. minūtē veica vēl divas maiņas un atgriezās pie spēles sākumvarianta 3-4-2-1 (protams, nemitīgās aizsargāšanās dēļ lielākoties bija piecu aizsargu līnija). Plus spēles beigās daudz savā starpā rotēja arī priekšējais trio, gan mainoties vietām, gan arī brīžiem mainot trijstūra formu. Arī aizsardzības līnijas nostiprināšana gan neglāba no "Audas" izlīdzinājuma vārtiem, tomēr preses konferencē Pertija uzsvēra, ka tieši pāreja uz trim centra aizsargiem un brīvo zonu aizvēršana ļāvusi izvairīties no zaudējuma. Par spīti milzīgam pārsvaram reālu momentu "Audai" tiešām nebija daudz.

Džokeri
Ja Jelgavā un Salaspilī visi četri vārti tika gūti jau pirmajā puslaikā, tad kārtas pirmajās trijās spēlēs par varoņiem kļuva uzmainītie futbolisti. Liepājnieks Vladimirs Stepanovs nepilnās divās minūtēs trāpīja pa pārliktni, stabu, guva "Audas" izlīdzinājuma vārtus Liepājā (70. minūtē 1:1) un tika arī pie pārsistas galvas, kādreizējais "Daugavpils" līderis Marko Regža 73. minūtē Daugavpilī izglāba rīdziniekiem punktu (1:1, "Riga" pirms otrā puslaika veica pat četrkāršu maiņu), bet nieka 17 sekundes pēc spēles atsākšanas uzvaru pār tukumniekiem 64. minūtē nokārtoja RFS japānis Mikaze Nagasava (1:0).

Sezonas 70 vārti pa puslaikiem sadalījušies gandrīz līdzvērtīgi – 34 pirmajā puslaikā un 36 otrajā puslaikā, no kuriem 14 vārtus guvuši uzmainītie spēlētāji. Jau pa diviem vārtiem uz maiņu iesituši pieminētie Stepanovs un Regža – ja Stepanova pirmie vārti kompensācijas laikā panāca 2:0 pār "Metta", tad Regžam arī pirmie vārti bija ļoti vērtīgi, pēdējās sekundēs izraujot uzvaru pār jelgavniekiem (2:1). Vēl jāizceļ Zuraba Ruhadzes un Deivida Anana uzvaras vārti par labu "Metta" un "Liepājai", kā arī Kristofera Rēķa vadību dodošie vārti Tukumā un Oskara Rubeņa izlīdzinājuma vārti pret "Riga" (viņu komandas pēc tam gan ielaida).

Ja runā par maiņām, tad Liepājā bija divas savdabīgas epizodes ar "Audas" dalību. Pirmā puslaika vidū savainojumā iedzīvojās "Audas" horvātu centra aizsargs Božo Mikuličs – Ivo Minkevičs jau ģērbās maiņai un saņēma taktiskās norādes no liepājnieka Mareka Zuntnera, tomēr horvāts beigu beigās turpināja spēli. Savukārt otrā puslaika izskaņā Simo Valakari vēlējās veikt trīskāršo maiņu, taču tiesnešu brigāde atļāva veikt tikai vienu maiņu (vēl nebija iesniegtas visas lapiņas?) un pārējie divi turpināja gaidīt nākamo iespēju.

Būt vai nebūt pendelei?
Šajā sezonā bijušas piecas spēles (varbūt sešas – Salaspils datu vēl nav), kurās būtisks xG pārsvars (vismaz aptuveni vieni vārti) nav devis uzvaru arī uz īstā tablo. Tie ir RFS bezvārtu neizšķirti Valmierā (+1,70) un Mežaparkā pret "Audu" (+2,55), "Daugavpils" zaudējums Hanzas vidusskolā (2:3, +0,96) un "Riga" neizšķirts Daugavpilī (1:1, +1,42), bet par piekto maču kļuva "Metta" zaudējums Jelgavā (1:2, +1,95). Pirmais puslaiks Jelgavā bija tā retā reize, kad preses konferenču klišeja 'divi sitieni – divi vārti' bija balta patiesība, jo jelgavnieki patiesi izdarīja tikai divus sitienus, turklāt – ne pārāk augstas varbūtības (19%, 15%). "Metta" pirmajā puslaikā pēc xG uzvarēja ar 1,02-0,34 (tiesa, arī pati vārtus guva ar daudz mazākas varbūtības sitienu InStat vērtējumā – 3%), bet otrajā puslaikā – ar 1,51-0,24, tā arī neizglābjot kaut punktu.

Šī bija pirmā nosacīti otrā ešelona spēle (tabula gan teiktu, ka pirmā ešelona), kurā tika izmantota VAR sistēma, un tieši šajā mačā arī sagaidījām pirmo strīdīgo VAR epizodi. "Metta" galvenais treneris Andris Riherts pēc spēles gan preses konferencē (uzsverot, ka zaudēja pašu, nevis VAR dēļ), gan sociālajos tīklos vērsa uzmanību uz 1. puslaikā nepiespriesto 11 metru soda sitienu pret Oleksandru Kurcevu – galvenais tiesnesis Edgars Maļcevs uzskatīja, ka pārkāpuma nav bijis, bet VAR brigāde Aleksandrs Golubevs un Andris Treimanis viņam neieteica doties vērot atkārtojumu. LFF Tiesnešu nodaļa atbildēja publiski un uzskata, ka tiesnešu lēmums bijis pareizs.


Nākamā kārta

DatumsSpēleLaiks
18.04.Tukums 2000 – Liepāja17.30
19.04.Daugavpils – RFS17.30
Jelgava – Auda19.00
20.04.Super Nova – Riga17.00
Metta – Valmiera18.00








6. kārta5. kārta4. kārta3. kārta2. kārta1. kārta

  +1 [+] [-]

, 2023-04-17 11:46, pirms gada
Virslīgā vienmēr tā ir bijis, ka lielie klubi turnīra sākumu salaiž lielā dēlī un pēc tam sezonas izskaņā kož pirkstos un skaita sāpīgi pazaudētos punktus. Vēl nav ne saspēlētības, ne kvalitatīvu laukumu, ne vājāko klubu nomāktā atmosfēra, kas tomēr traucē parādīt labāko sniegumu. Var teikt, ka šobrīd visi klubi ir vienādi sliktos apstākļos un mazie tos izmanto labāk. Bet sezonas izskaņā tāpat viss droši vien nostāsies savās vietās ar izteiktu top4 un sekotāju pulku ar Audu priekšgalā.

  +7 [+] [-]

, 2023-04-17 12:14, pirms gada
Šoreiz tā nebūs. Valmierai nav resursu, lai veiktu straujus uzlabojumus. Izkrītot Gejam Valmieras uzbrukums ir tuvāk lejasgala līmenim nekā Riga klubiem. Liepājas sastāvs ir par jaunu un nesaspēlēts, lai varētu izrādīt reālu titula cīņu. Bet Auda problēma ir Riga 2 statuss. Tā kā par titulu šogad cīnīsies tikai 2 klubi

  +2 [+] [-]

, 2023-04-17 14:10, pirms gada
fkscd rakstīja: Šoreiz tā nebūs. Valmierai nav resursu, lai veiktu straujus uzlabojumus. Izkrītot Gejam Valmieras uzbrukums ir tuvāk lejasgala līmenim nekā Riga klubiem. Liepājas sastāvs ir par jaunu un nesaspēlēts, lai varētu izrādīt reālu titula cīņu. Bet Auda problēma ir Riga 2 statuss. Tā kā par titulu šogad cīnīsies tikai 2 klubi
Pirms Geja traumu guva un šosezon vairs nespēlēs francūzis Žeremijs pirmais iespaids par viņu bija ļoti pozitīvs un nav zināms cik nopietna trauma un uz cik ilgu laiku no komandas izkritis Varslavāns

  -1 [+] [-]

, 2023-04-17 14:13, pirms gada
yankeezulu rakstīja: Virslīgā vienmēr tā ir bijis, ka lielie klubi turnīra sākumu salaiž lielā dēlī un pēc tam sezonas izskaņā kož pirkstos un skaita sāpīgi pazaudētos punktus. Vēl nav ne saspēlētības, ne kvalitatīvu laukumu, ne vājāko klubu nomāktā atmosfēra, kas tomēr traucē parādīt labāko sniegumu. Var teikt, ka šobrīd visi klubi ir vienādi sliktos apstākļos un mazie tos izmanto labāk. Bet sezonas izskaņā tāpat viss droši vien nostāsies savās vietās ar izteiktu top4 un sekotāju pulku ar Audu priekšgalā.
Virslīgā nav tā vienmēr bijis. Savulaik Skonto ņēma titulus bez problēmām un pirkstos košanas.

  +2 [+] [-]

, 2023-04-17 14:17, pirms gada
Bet galvenais iemesls tādam sniegumam kā tagad , par vēlu sākta komandas komplektācija ! Daudzi spēlētāji ieradās komandā pirms paša čempionāta sākuma un tas periods kas bij jāiziet ar komandu sagatavošanas posmā pirms sezonas notiek tagad un kaut ko sakarīgu no komandas varam gaidīt tikai pēc apmēram mēneša + vēl tagad izkritušo spēlētāju vietā droši vien tiks meklēti citi un atkal viss no jauna !

  +1 [+] [-]

, 2023-04-17 14:18, pirms gada
Pandora rakstīja: Virslīgā nav tā vienmēr bijis. Savulaik Skonto ņēma titulus bez problēmām un pirkstos košanas.
Skonto tajā laikā dominēja NEBIJA konkurentu vispār !!!

  +4 [+] [-]

, 2023-04-17 16:26, pirms gada
Kalna presenes, ja agrāk bija aizraujošas, tad tagad sāk nedaudz kaitināt. Forši, ja ir pārliecība par saviem spēkiem, bet tagad izklausās nedaudz pēc čivavas, kurš rej uz nepareizo koku.

  +6 [+] [-]

, 2023-04-17 16:45, pirms gada
Tabula ir visai interesanta. Protams ar laiku biezie izlīdīs augšgalā, bet mazie nogrims un mīcīsies pa apakšgalu, bet es izteikšu vienu visai nepopulāru viedokli. Iespējams, ka tagad mēs redzam leģionāru limita rezultātu. No lielajiem klubiem ir izstumts bariņš ar +/- kvalificētiem spēlētājiem, kuri grib apliecināt savas spējas saņemt labu naudu biezajā galā (mūsu realitātēs protams). Nebūtu izmaiņu leģionāru limitā puse no D-Pils, Jelgavas, Mettas sēdētu uz beņķa lielajos klubos, saņemot savas 2-3 štukas mēnesī un lēnu garu degradējot. Eirokausos joprojām spēlētu tie kas spēlē, tas arī viss. Tagad viņi cīnās par vietu zem saulītes lejasgala klubos. Otrā grupa ir tādi spēlētāji kā Laizāns vai Rakels, kuri līdz savai futbola pensijai spēlētu augšgala klubu rezervē, bet tagad tā vai šā palīdz augt jaunajiem. Kaut arī neskatoties uz uzvaru Super Nova ir un paliek bēdu ieleja, bet ir cerības ka vismaz viens vai divi no šī sastāva kļus par lielo klubu rotācijas spēlētājiem. Spilgtākais piemērs ir Regža

  +2 [+] [-]

, 2023-04-17 16:54, pirms gada
Valmiera varētu Alvi Jaunzemu mēgināt uzbrukumā,iemaņas viņam tač ir ,ja nemaldos sākotnēji taču viņš bija uzbrucējs....

  +1 [+] [-]

, 2023-04-17 17:50, pirms gada
juings rakstīja: Skonto tajā laikā dominēja NEBIJA konkurentu vispār !!!
Nu tieši tāpēc nevajag rakstīt, ka Virslīgā vienmēr ir bijis tā vai šitā

     [+] [-]

, 2023-04-24 11:15, pirms gada
Vēstījums Liepājā: ';

     [+] [-]

, 2023-04-24 11:48, pirms gada
Želizko Ronaldu stilā:
https://sportacentrs.com/sportacent... (0:59:28 - 1:00:10).