Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

"Valmiera": uzvarēja visus, zaudēja visiem - solis atpakaļ, sarkano kartīšu "lietus"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

"Valmiera": uzvarēja visus, zaudēja visiem - solis atpakaļ, sarkano kartīšu "lietus"
Foto: Jānis Līgats (valmierafc.com).

Sportacentrs.com arī pēc 2023. gada sezonas veido rakstu sēriju par Virslīgas klubiem un to statistiku. Turpināsim ar "Valmieru", kas pēc čempionu gada pērn šoreiz atkāpās uz ceturto pozīciju, toties atkal nodrošināja dalību Eirokausos.

Jurģis Kalns sezonas gaitā izmantoja 32 futbolistu palīdzību - četrām komandām mazāk, piecām vairāk. Kritums tabulā, protams, pamatā skaidrojams ar sastāva mainību. No 2022. gada 19 čempioniem ar vismaz 10 spēlēm kabatā, šogad "Valmieru" pārstāvēja 11, taču, pirmkārt, daži komandā uzturējās epizodiski (Kamilo Mena) vai nepilnu sezonu (Alvis Jaunzems, Ivans Želizko), pāris spēlētājiem sezonu sabojāja ilgtermiņa trauma (Džibrils Gejs, Aliuns Ndojs). Tāpat jāuzsver, ka "Valmieru" pameta tieši spožākās zvaigznes (Raimonds Krollis, Daisuke Jokota) vai vismaz ļoti vērtīga melnā dara darītāji (Romans Jakuba, Masaki Murata, Rihards Matrevics).

Šogad daudzi par "Valmieras" labāko spēlētāju nodēvēja Danielu Balodi, kurš par 464 minūtēm (jeb vairāk nekā pilnu piecu spēļu tiesa) apsteidza tuvāko sekotāju komandā. Balodis izlaida tikai divas spēles - 13. augustā pret "Jelgavu", kad komanda aizsardzībā nopeldēja (2:2), kā arī 2. septembrī negaidīti uzvarēto maču pret RFS (1:0, Danielam diskvalifikācija). Vēl vienu reizi, sezonas sākumā, Kalns vēlējās atpūtināt Balodi, taču arī šajā reizē aizsardzībā klājās plāni un pie 2:3 pret Tukumu treneris Danielu neplānoti laida laukumā - beigās uzvara 4:3. Balodim septītais spēles laiks turnīrā.

Jaunzems pēc 25. (no 36) kārtām devās uz Poliju un tajā brīdī staicelietis bija izlaidis tikai 45 minūtes un varētu pretendēt uz visa turnīra minūšu uzvarētāju. Pat neskatoties uz komandas pamešanu, Alvim galā piektais spēles laiks komandā. Starp viņu un Balodi vēl iespraucās un lielas minūtes dabūja Fražs Kermanī, Karloss Olsess un Maksims Toņiševs. Debiju Virslīgā no "Valmieras" latviešiem šogad piedzīvoja tikai Kristers Volkovs.

Skaidrs, ka pēc izcilā 2022. gada nācās samierināties ar iegūto punktu kritumu - procentuāli "Valmiera" šogad ieguva par 38% mazāk nekā pērn. Labi, visi šie salīdzinājumi ar čempionu gada lidojumu ir visai bezjēdzīgi, taču jau nopietnāk jāuztver fakts, ka 2023. gads "Valmierai" punktu ziņā (rādītājs "vidējie punkti vienā spēlē") kļuva par trešo sliktāko sešu gadu periodā Virslīgā un sliktāko iepriekšējos četros gados. 2018. gadā, vēl pirms Tamaza Pertijas ierašanās, vidzemnieki pusprofesionālā režīmā palika pēdējā vietā, bet 2019. gadā gruzīna pirmajā sezonā valmieriešiem ceturtā vieta (kā šogad) un mazliet sliktāki punktu rādītāji - 1.44 pret šī gada 1.47.

Daudzkārt izskanējis fakts - "Valmiera" unikāli pilnīgi pret visām komandām, ar čempioni RFS sākot un bezcerīgo pastarīti "Super Nova" beidzot, vismaz vienu reizi uzvarēja, vismaz vienu reizi nospēlēja neizšķirti un vismaz vienu reizi zaudēja.

Valmieras bilance pret pārējām komandām

PretinieceBilanceVārtiPunkti
Tukums 2000/Telms2-1-112:67
Liepāja2-1-17:47
Super Nova2-1-16:37
Jelgava2-1-15:47
Metta2-1-15:67
Auda1-2-16:35
Daugavpils1-2-12:25
RFS1-1-22:54
Riga1-1-22:74

Viena no šī gada problēmām - rezultativitāte. Jau minūšu izteiksmē "Valmiera" zaudēja lielu daļu čempionu, bet, ja runājam par vārtu guvējiem, tad aina vēl dramatiskāka. Šai rindkopā atļaušos šī gada sastāvam nelikt klāt Menu, kurš atgriezās uz īsu četru spēļu brīdi. Tādējādi no pagājušā gada 101 vārtu autoriem šogad sastāvā palika 34 vārtu autori un arī tad tas vēl ir aiz matiem pievilkts, jo Gejs (pērn 12 vārti) un Ndojs (7) šogad traumu dēļ nepārsniedza 10 spēļu pamatsastāvā slieksni, tāpat sezonas gaitā komandu pameta Jaunzems un Želizko, kuriem pērn pa četriem vārtiem.

Jauni vārtu guvēji īsti neatradās, tomāti vēl nenogatavojās. "Valmiera" no 101 vārtiem pērn nokrita līdz 47 vārtiem šogad! Jāatzīst, ka trešo vietu ieguvusī "Auda" iesita vēl mazāk, taču tikpat, 47, sasita apakšgala komanda "Tukums 2000"/"Telms", savukārt jaunā čempione RFS valmieriešu šī gada rādītāju pārsniedza vairāk nekā divas reizes (96)! Ilgu laiku žurnālisti un Kalns ar ironiju uzsvēra, ka neviens "Valmieras" spēlētājs nespēj apsteigt Geja četru gūto vārtu rādītāju - senegālietis to sasniedza pirmajās piecās kārtās... Ieklausieties, - Gejs tika apsteigts tikai 2. septembrī, kad 28. kārtas mačā "Valmiera" pieveica RFS, un Ribeiru (Ruans) iesita piektos vārtus sezonā. Tiesa, par komandas rezultatīvāko futbolistu kļuva viņa tautietis Leu Gaušu, kurš aizvadīja tikai 13 spēles un tikai astoņreiz iznāca starta sastāvā. Gaušu septiņi vārti, no tiem trīs vienā mačā Liepājā (4:1).

Ja par vārtu veicinātājiem, tad trim "Valmieras" futbolistiem pa piecām rezultatīvām piespēlēm (precīzi rādītāji zemāk vienā no tabulām), savukārt naskākā asistenta tituls šajā rādītājā Jaunzemam, pat par spīti nepilnai sezonai. Alvis septiņas reizes atrada partnerus un rādītājā "vārti + piespēles" sakrāja 10 punktus - tikpat, cik Gaušu. Mazliet atejot no tēmas, Jaunzema meistarstiķi Polijā atzina par 2023. gada labāko piespēli Ekstraklasē, tā ka piespēļu jomā Alvis tik tiešām ir eksperts.

Arī aizsardzības spēlē "Valmiera" nespīdēja - caurmērā ielaisti vairāk nekā vieni vārti mačā, ceturtā aizsardzība līgā. Valmierieši sešas reizes sezonā ielaida vismaz trīs vārtus - atkal nav ko salīdzināt ar 2022. gadu, kad šādu gadījumu nebija vispār, pat divi vārti ielaisti tikai trīsreiz, taču arī šī gada turnīra kontekstā Vidzemes klubs izskatās mēreni:

Cik spēlēs ielaida vismaz trīs vārtus?

KomandaReizes
Riga1
RFS1
Auda5
Valmiera6
Daugavpils7
Jelgava8
Metta8
Liepāja8
Tukums 200012
Super Nova16

"Valmieras" izteikta pamatvārtsarga lomā pirmo reizi ārzemnieks - venecuēlietis Olsess ar 26 mačiem. Tomēr redzējām periodus, kad viņš lika par savu pozīciju šaubīties - 10 spēles vārtos arī Klāvam Lauvam. Lai gan nereti kritizēts, Olsess sakrāja 10 sausās spēles un vairāk nopelnīja vienīgi "Top 2" komandu vārtu vīri Jevgeņijs Nerugals un Nils Toms Puriņš. Olsesam vidēji spēlē ielaisti precīzi 1.0 vārti, Lauvam 1.4. Lai gan Klāvam sliktāka statistika un tikai trīs sausās spēles, īpaši jāatzīmē, ka tieši ar Lauvu cietoksnī "Valmiera" ar 1:0 pārspēja gan "Riga", gan RFS, sagādājot abiem Rīgas grandiem pirmo zaudējumu Virslīgas sezonā.

Kritikas šaltis "Valmieras" virzienā (par lielo soli atpakaļ pēc titula) jāmazina divu būtisku iemeslu dēļ - starp "Top 5" komandām vismazāk leģionāru un arī šajā kompānijā gados jaunākā vienība. "Valmieras" viesspēlētāju skaits (8.0 vidēji mačā) gan būtiski pārsniedza apakšējā piecnieka augstāko rādītāju ("Daugavpilij" 4.6) un pat mazliet pārsniedza pagājušā gada čempionu sezonas skaitli (7.8), tomēr "Top 5" aplokā priekšrocības guva konkurenti. Tā pati "Liepāja", kuru savstarpējā sāncensībā izdevās atstāt bez Eirokausiem, vidēji mačā laukumā laida par 1.8 ārzemniekiem vairāk (9.8).

Jābilst, ka Kalns sezonas pirmajā daļā centās iztikt ar mazāku skaitu leģionāru (caurmērā 6.9 pirmajās 15 spēlēs), tomēr, sniegumam pieklibojot, līdz ar vasaras sākumu ārzemju virziens Vidzemē kļuva populārāks. Leģionāru ģeogrāfija: Senegāla (pieci), Brazīlija, Ukraina (pa četriem), Kolumbija (divi), Alžīrija, Tunisija, Francija, Venecuēla (pa vienam). Četri no ārzemniekiem iekļuva "Top 10" pēc spēles laika "Valmierā" - tunisietis Kermanī, venecuēlietis Olsess, senegālieši Meisa Diops un Paps Fals.

"Valmieras" vidējais vecums, skaitot pilnos gadus sezonas beigās, bija 22.3, bet, ņemot vērā futbolistu precīzo vecumu sezonas vidū un spēles laika proporciju, reālais rādītājs veidoja 22.7. Mazliet grūti noticēt, taču "Valmiera" caurmērā bija pat jaunāka nekā izkritusī "Super Nova" un Kalna spēlētāji, protams, bija arī jaunākie "Top 5" komandu pulkā. Vistuvāk "Auda", taču arī tai vidējais (ņemot vērā spēles laika proporciju) rādītājs sasniedza 24.9 gadus, tātad ikviens "Valmieras" laukumā esošs futbolists vidēji bija par vairāk nekā diviem gadiem jaunāks. Tā ir būtiska starpība.

"Valmieras" sastāvā neviens no 32 spēlētājiem sezonas beigās nebija vecāks par 26 (pilnajiem) gadiem. Jāatzīst, ka arī tīņi tikai trīs un lielāko masu veidoja 22-24 gadus vecie (19 no 32). Tomēr sevišķi jāizceļ Niks Sliede - tikai 19 gadus vecais centra aizsargs sakrāja 10. spēles laiku, izkarojot pamatsastāva spēlētāja lomu sezonas otrajā pusē - ja skatīties laika periodu tikai no 10. jūnija, Sliede dabūja lielāko spēles laiku, aiz muguras atstājot arī partneri aizsardzības centrā Balodi. Vēl 20 gadus arī šobrīd nav sasnieguši Lauva un Volkovs.

Kartītes nav patīkama tēma "Valmierai". "Fair Play" rangā pirmspēdējā vieta, esot priekšā vien Tukumam. Galvenā vidzemnieku problēma - sarkanās kartītes. Deviņas! Tai pašā laikā septiņas no deviņām konkurentēm nedabūja vairāk par četrām sarkanajām (un arī četras tikai "Metta"). Fenomenāls šai ziņā Ndojs - 14 spēlēs trīs sarkanās kartītes. "Riga", RFS, "Tukums 2000"/"Telms", "Daugavpils", "Super Nova" un "Jelgava" kā komandas nenopelnīja vairāk noraidījumu kā vienatnē šis senegālietis. Sistēmā "sarkanās + dzeltenās" par nesportiskāko varam uzskatīt Kermanī (8+1), kamēr Toņiševs ne reizi netika noraidīts (viņam arī visā karjerā nav neviena šāda "netikuma"), taču sapelnīja 11 brīdinājumus - tikai Rinaldam Aizupam ("Daugavpils") vairāk dzelteno plāksteru (15).

Gan 2022., gan 2023. gadā "Valmieras" labāko desmitniekā pēc spēles laika iekļuva Jaunzems (3. un 5.), Balodis (6. un 1.) un Emīls Birka (10. un 9.).

Zemāk tabula ar spēlētāju statistiku. ŠEIT varat aplūkot spēlētāju statistiku pa spēlēm sezonas gaitā!

FutbolistsValstsVec.PMin.MačiSāk.VārtiDz. k.Sark.
Daniels BalodisLatvija25A28963433150
Fražs KermanīTunisija24P24323228181
Karloss OlsessVenecuēla23V23402626010
Maksims ToņiševsLatvija23A/P233131270110
Alvis JaunzemsLatvija24A/P22052525310
Meisa DiopsSenegāla20P/U21063026040
Roberts VeipsLatvija23A19692522161
Paps FalsSenegāla23A19362824010
Emīls BirkaLatvija23A18152918140
Niks SliedeLatvija19A17712419251
Ruans RibeiruBrazīlija20U15433115620
Gustavu SilvaBrazīlija21P15252816550
Ivans ŽelizkoUkraina22P14021616170
Kristers ČudarsLatvija24P11742912051
Niks DusalijevsLatvija22P/U11102513320
Aliuns NdojsSenegāla22U9261410333
Klāvs LauvaLatvija19V9001010000
Ingars PūlisLatvija22U810219330
Leu GaušuBrazīlija22U730138721
Andrijs KorobenkoUkraina26P581107000
Adels GanemsAlžīrija20P565127020
Džibrils GejsSenegāla26U43575421
Renārs VarslavānsLatvija22P39955000
Viktors DiaņsSenegāla23P39575130
Huans PenjalosaKolumbija23P386133110
Kamilo MenaKolumbija21U33744010
Artems MilčenkoUkraina23P24391000
Kristers AļekseičiksLatvija23A11021000
Tjagu BarbozaBrazīlija22A10031000
Žeremī Porsāns-KlemantēFrancija25U7120000
Jevhens OpanasenkoUkraina20A2730000
Kristers VolkovsLatvija19P2030000

Vec. – vecums jeb pilnie gadi sezonas beigās. P - pozīcija (V - vārtsargs, A - aizsargs, P - pussargs, U - uzbrucējs). Min. - kopā nospēlētās minūtes. Sāk. - spēļu skaits sākumsastāvā. Dz.k. - dzeltenās kartītes. Sark. - sarkanās kartītes.

GadsSp.P.Vid.p.Futb.Vec.Leģ.TOP3 spēles laiksSark.Dzelt.Skatīt.
2018.2880.293523.61.6A.Jaunzems; Miķelsons; Ērglis41.96299
2019.32461.442723.84.9Lazarevs; Leliss; Kārkliņš12.44455
2020.27471.743621.48.3Selestins; Jaunzems; Kārkliņš22.33284*
2021.27592.193021.19.6Jaunzems; Matrevics; Krollis12.63159*
2022.36852.362921.57.8Matrevics/Jakuba; Jaunzems41.67502
2023.36531.473222.38.0Balodis; Kermanī; Olsess92.33458

Piezīmes:
(1) Sp. – spēļu skaits
(2) P. - iegūtie punkti
(3) Vid.p. - vidēji spēlē iegūtie punkti
(4) Futb.sk. - futbolistu skaits (tie, kas vismaz reizi bijuši laukumā Virslīgas sezonā)
(5) Vec. - vidējais vecums sezonas beigās tiem, kuri kaut reizi izgāja laukumā Virslīgas ietvaros
(6) Leģ. – vidējais leģionāru skaits laukumā (ieskaitot uz maiņu nākušos) vienā spēlē
(7) Sark. – kopā nopelnītās sarkanās kartītes
(8) Dzelt. – vidējais dzelteno kartīšu skaits vienā spēlē
(9) Skat. – vidējais skatītāju skaits mājas spēlēs
"*" - "Covid-19" ierobežojumu ietekme
"**" - iekļautas spēles pret "Ventspili", punktu statistikā nav iekļautas tehniskās uzvaras pār "Noah".

Rezultatīvākie spēlētāji pēc sistēmas "vārti+rez.piespēles" (vismaz divus rezultatīvos punktus ieguvušie)

VSpēlētājsV+PKopā
1.Gaušu7+310
2.Jaunzems3+710
3.Ribeiru6+28
4.Silva5+38
5.Kermanī1+56
6.Dusalijevs3+25
7.-8.Fals0+55
7.-8.Diops0+55
9.Gejs4+04
10.Ndojs3+14
11.Želizko1+34
12.Pūlis3+03
13.-14.Birka1+23
13.-14.Penjalosa1+23
15.Sliede2+02
16.Balodis1+12
17.Varslavāns0+22

Komanda

Mājās/viesos

Kur?SUNZVārtiP
Mājās1887328:1631
Viesos1864819:2422
Kopā3614111147:4053

Visvairāk punktu pret: "Liepāju" (0:1, 2:1, 1:1, 4:1=7p.), "Tukums 2000"/"Telms" (4:3, 0:0, 6:0, 2:3=7p.), "Super Nova" (0:1, 3:1, 1:1, 2:0=7p.), "Mettu" (1:0, 1:1, 2:1, 1:4=7p.) un "Jelgavu" (2:0, 0:2, 2:2, 1:0=7p.).
Vismazāk punktu pret: RFS (0:0, 1:2, 0:3, 1:0=4p.) un "Riga" (0:3, 1:0, 0:3, 1:1=4p.).
Lielākā uzvara: 3. aplī mājās 6:0 pret "Tukums 2000"/"Telms".
Lielākais zaudējums: 1. aplī viesos 0:3 pret "Riga", 3. aplī viesos 0:3 pret RFS, 3. aplī viesos 0:3 pret "Riga" un 4. aplī viesos 1:4 pret "Mettu".
Vidējais vārtu skaits: 1.31 iesisti, 1.11 ielaisti, 2.42 kopā (vidēji čempionātā 1.45:1.45, kopā 2.91).

Rezultāti pa spēles nogriežņiem

1.-23.min.24.-45.min.46.-69.min.70.-90.min.
7:816:812:1312:11

Skatītāji mājas spēlēs

1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.11.12.13.14.15.16.17.18.VidējiVietaMediānaMediānas vieta
4005503554355704544354695124704233214003874254172869374583.4303.

"Valmiera" pavasarī četrus mačus aizvadīja Valmieras Olimpiskā centra stadionā ar mākslīgo segumu (tabulā pirmie četri apmeklējuma skaitļi; apmēram tādi paši rādītāji kā visas sezonas garumā), pārējās reizēs - Jāņa Daliņa stadionā uz zālītes. Kā jau redzams grafikā, visu sezonu "Valmiera" baudīja stabilu interesi par savu komandu un, starp citu, kluba pārstāvis Jānis Līgats ne reizi vien sociālajos tīklos norādījis, ka citu klubu mājas spēlēs apmeklējuma skaitļi mēdz būt piepušķoti, acīmredzami norādot, ka tas gan neattiecas uz Vidzemi pārstāvošo vienību.

Pamatīgais lēciens pēdējā kārtā, protams, saistīts ar titula cīņu - virkne "Riga" līdzjutēju un audzēkņu ieradās ar cerību līksmot par pirmo vietu, tāpat vietējā publika sapulcējās, lai ar atbalstu palīdzētu viesiem svētkus izjaukt. Ndoja vārti un 1:1 kļuva par vēsturisku notikumu. Vienīgo reizi zem rādītāja 300 "Valmiera" paslīdēja tieši iepriekšējā mājas spēlē - tā bija vieglatlētikas čempionāta dēļ pārceltā spēle pret "Super Nova" (1:1), cīņai 27. septembrī iesākoties plkst.16:00 darba dienā. Visdrīzāk tieši šī spēle liedza "Valmierai" kļūt par otro apmeklētāko komandu aiz "Riga" - vidzemniekus par nieka tiesu apsteidza "Liepāja" (caurmērā 461 pret 458). Ja pamodelējam, "Valmierai" šai spēlē reģistrēto 286 skatītāju vietā otrajai vietai būtu pieticis ar 334 skatītājiem - rādītājs, kuru Valmierā pārspēja 16 no 17 pārējām spēlēm.

Leģionāri
Vidēji: 8.0 leģionāri* ik spēlē, 5. vieta Virslīgā (četrām komandām vairāk leģionāru). "*" - vidējais leģionāru skaits laukumā (ieskaitot uz maiņu nākušos).

Fair Play
Vidēji: 2.97 punkti ik spēlē (par sarkano kartīti trīs punkti, par dzelteno viens), 9. vieta Virslīgā (tikai "Tukums 2000"/"Telms" mazāk disciplinēta). Virslīgā vidēji – 2.60 punkti.

Komandu apskati

RFSRigaAudaValmieraLiepājaJelgavaDaugavpilsTukums 2000MettaSuper Nova

     [+] [-]

, 2023-12-28 14:50, pirms 4 mēnešiem
Trīs noraidījumi sezonas laikā: Mikadze (LM, 2005.gads), Logins (Daugava, 2011.gads). Pēc 11.spēles abiem bija pa vienam noraidījumam, bet Ndojam jau trīs.